Techtonika Newsletter nr. 15
🌞 Introducere
Neața! ☕
În perioada asta știm că mulți dintre voi sunteți plecați sau urmează să plecați în concediu. Tocmai de aceea, adaptăm conținutul la context, să se potrivească cu atitudinea relaxată a zilelor de vară.
Ediția de astăzi nu va fi doar despre Threads. E și cu alte noutăți din ultima săptămână, cu rezultatele experimentului Human or Not și cu emoțiile create de ChatGPT.
Enjoy!
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Midjourney a lansat noua sa funcție AI de extindere a imaginilor, un nou raport al platformei FYPM numește brandurile care plătesc cel mai mult influencerii și creatorii de conținut, iar Maybelline a lansat o campanie publicitare ce s-a viralizat pe Tik-Tok.
🔔 Side Focus
Youtube introduce quiz-uri în aplicația mobilă și testează funcția de lockscreen pentru a evita întreruperea accidentală a videoclipurilor în timpul vizionării, Meta vine cu noi informații de ajutor pentru crearea ad-urilor video, iar LinkedIn îți oferă și el sfaturi cu privire la utilizarea LinkedIn InMail.
🥇 Ro Business Focus
Biz a publicat cea de-a 15 ediție a Top Social Brands în România, Glovo oferă noi opțiuni publicitare partenerilor și brandurilor, iar pe primul loc în topul surselor de informare ale românilor este televizorul.
📊 Stats
Anul acesta se estimează că vor exista aproximativ 3,86 miliarde de utilizatori de social media, Meta îndeamnă companiile să ajungă în mod activ la clienți și să îi introducă mai devreme în spiritul Crăciunului, iar AI21 Lab a publicat insights ale experimentului Human or Not.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Cine a spus că inteligența artificială nu poate fi fun și utilă? Cu ajutorul unor aplicații pe bază de AI poți crea povești pentru copii, poți crea muzică sau lucra la designul interior al camerei tale.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Gândirea critică post-pandemică: supraviețiuirea a blocat perspectiva
❣ Latura sensibilă a ChatGPT. Ce emoții poate crea inteligența artificială?
ChatGPT a primit ca task să creeze 10 noi emoții, fiind încurajat „să gândească liber” în procesul său creativ.
📚 De citit în 2023
Îți oferim încă trei recomandări de cărți pe care le poți adăuga pe lista „must read” anul acesta
👀 Secret Bonus
📢 Front Focus
Noua funcție AI a Midjourney, „Pan”, îți oferă posibilitatea de a extinde imaginile AI prin simpla utilizare a celor patru butoane de direcție: sus, jos, stânga și dreapta. Cu ce se deosebește acest nou feature de Zoom Out, având în vedere că și această funcție creează extensii ale imaginilor? Zoom Out generează elemente în afara cadrului original în toate direcțiile, în timp ce Pan îți permite să alegi tu zona de extindere a imaginii.
Colaborarea Nike x Martin Rose redefinește stilul vestimentar feminin și masculin, lansând piese și accesorii neutre din punct de vedere al genului. Această nouă colecție include echipamente sportive unisex, cu sacou de costum, pantaloni, trenci și cămașă și accesorii precum ciorapi, mănuși și ochelari de soare. Acestea vin ca o declarație a faptului că „...nu există niciun gen legat de costum. Oricine îl poate purta.”
Spotify: o companie de streaming muzical, o companie de entertainment sau una tech? Făcând o retrospectivă, Spotify a răspuns foarte bine la provocările tehnologice și de consum al utilizatorilor, dezvoltându-se constant. Vezi cum a evoluat brandul de-a lungul timpului.
Un nou raport al platformei FYPM numește brandurile care plătesc cel mai mult influencerii și creatorii de conținut. În top se află branduri precum: Adobe, Walmart, McDonald’s și Nike. Conform datelor, valoarea medie a unui brand deal a scăzut anul acesta cu 18%, comparativ cu anul 2022.
Cum ar fi arătat un selfie al spartanilor? Dar al egiptenilor din perioada Antichității? Inteligența artificială schimbă reprezentările civilizațiilor istorice pe care le-am avut până acum. Uite un exemplu: 15 selfies făcute de-a lungul istoriei.
Noul ad al Samsung pentru Galaxy Z Flip este un exemplu de storytelling captivant, conform review-ului făcut de Dailycommercials. Poți vedea aici ad-ul și poți citi mai multe despre punctele slabe și punctele forte ale sale.
50 designuri de copertă din 2022, premiate de AIGA. În data de 5 iulie, AIGA - Institutul American de Arte Grafice - a anunțat câștigătorii concursului său anual de cărți și coperți de cărți, la care au participat persoane din 27 de țări.
Se dă brandul Maybelline, niște gene uriașe din cauciuc și un tren de metrou. Ce rezultă din asta? O campanie de marketing. Videoclipul ce prezintă campania s-a viralizat pe platforma Tik-Tok.
Compania americană de asigurări, Progressive, are în derulare o campanie publicitară ce satirizează frica oamenilor de a deveni variantele mai tinere ale părinților lor. Personajul Dr. Phil îi ajută pe mileniali și pe cei din Generația X să evite comportamentul părinților atunci când își cumpără (și își asigură) prima casă.
🔔 Side Focus
În cazul în care cauți resurse pentru strategiile de marketing și te interesează în special platforma LinkedIn, echipa agenției Brafton a realizat un infografic cu top 5 sfaturi de utilizare a LinkedIn InMail.
Dacă ediția trecută ți-am spus de sfaturile Meta de creare a materialelor Reels, de data aceasta îți arătăm alte 4 recomandări, tot din partea companiei, de îmbunătățire a performanței ad-urilor video.
Un nou update al Instagram: utilizatorii vor putea de acum să includă până la trei colaboratori în orice postare sau Reel din feed.
Threads, platforma cu caracteristici similare celor ale Twitter, vrea să creeze un spațiu plăcut și sigur pentru conversațiile publice. În doar patru ore de la lansare, 5 milioane de conturi Threads au fost create. Luni, aplicația avea peste 100 de milioane de conturi și înregistrează astfel cea mai rapidă creștere a unei aplicații tdin toate timpurile. Ceea ce încearcă acum oamenii să înțeleagă este logo-ul acestei platforme: vezi aici reacții din online cu privire la designul său.
Totuși... ce înseamnă, mai exact, „threads”? Pe pagina de Instagram a platformei poți vedea „Dicționarul Threads” pentru a te ajuta să înțelegi și să folosești corect termenii.
Asistenul virtual al Tik-Tok, Tik-Tok Creative Assistant, unul dintre instrumentele de mare ajutor pentru creatorii de conținut. Aceștia pot adresa întrebări precum: „care sunt hashtag-urile cele mai populare la nivel global?” sau „care sunt cele mai bune/creative modalități de a derula reclame pe Tik-Tok?” De asemenea, acesta oferă creatorilor și idei de scenarii/texte pentru contentul lor.
Youtube testează introducerea quiz-urilor în aplicația mobilă, opțiune care e win-win atât în ceea ce privește utilizatorii, cât și aplicația: aceștia vor putea învăța mai mult despre subiectele de interes, iar Youtube va ști cât de bine acoperă fiecare videoclip o anumită temă. Bineînțeles, noua funcție va integra inteligența artificială generativă. Aplicația are în testare și o funcție ce le permite utilizatorilor să își blocheze ecranul pentru a evita atingerea accidentală a unui buton și întreruperea videoclipului în timpul vizionării.
OpenAI a anunțat săptămâna trecută disponibilitatea generală a GPT-4, noul model de inteligență artificială multimodal ce acceptă inputs atât sub formă de text, cât și sub formă de imagine.
Whatsapp testează pentru versiunea sa de Windows o nouă funcție ce le va permite utilizatorilor să ajusteze dimensiunea textului. Cu această modificare, Whatsapp dorește să ajute persoanele cu deficiențe de vedere, dar și să ofere libertatea utilizatorilor de a-și alege dimenisunea dorită a fontului în aplicație.
📊 Stats
Meta îndeamnă brandurile ca, în ceea ce privește strategiile de sărbători, „să nu se limiteze la vânzare”, ci să „ajungă în mod activ la clienți și să îi introducă mai devreme în spiritul Crăciunului.” Acest sfat vine după ce compania a publicat un ghid de planificare pentru sărbători ce demonstrează faptul că din ce în ce mai mulți consumatori încep să facă achiziții de Crăciun încă din luna octombrie.
Și dacă tot suntem la capitolul “comportamentul de achiziție al consumatorului”, haide să aruncăm o privire la achizițiile back-to-school făcute de americani anul trecut: când s-au făcut cele mai multe cumpărături și cum arată topul celor mai costisitoare categorii de produse?
Anul acesta se estimează că vor exista aproximativ 3,86 miliarde de utilizatori de social media, adică aproape jumătate din populația lumii (48.3%). India va înregistra o creștere de 6,9% în 2023, regiunea MENA de 5,4%, America de Nord de 1,9%, iar Europa de Vest, 1,8%
Axios Harris Poll 100 este un clasament al reputației brandurilor din SUA ce realizează anual. În 2023, primele 10 companii din acest top provin dintr-un mix de industrii precum retail, tehnologic și al industriei auto. Cei de la VisualCapitalist au preluat datele pentru anul 2023, iar mai jos poți vedea rezultatele:
În ediția #10 a Techtonika Newsletter ți-am spus de Human or Not, jocul care presupune să porți o conversație timp de două minute, iar apoi să ghicești dacă ai avut ca partener de discuție un om sau un bot AI. Acest joc a fost parte dintr-o cercetare amplă a AI21 Labs, iar mai jos poți vedea câteva insights ale experimentului:
The Future of Retail, raportul realizat de cei de la Klarna, ne oferă predicții ale comportamentului consumatorului peste 18 ani. La această cercetare au participat peste 5.000 de respondenți din 5 țări, iar câteva dintre rezultatele obținute sunt: 81% din participanți „se așteaptă ca realitatea augmentată să le îmbunătățească experiența de cumpărare în magazin”, 48% „își doresc să folosească cabine de probă virtuale”, 28% realitatea augmentată, iar 23% vor apela la AI pentru a decide ce haine li se potrivesc cel mai bine. Mai multe rezultate, la acest link.
Conform unui studiu Adobe, 72% dintre consumatorii globali spun că inteligența artificială generativă va îmbunătăți experiența clienților, iar 57% dintre ei consideră că aceasta le va spori creativitatea personală.
🥇 Ro Business Focus
Topul surselor de informare utilizate de români include TV-ul pe primul loc (70%), urmat de social media (68%) și de presa online (56%), conform unui studiu realizat de Reveal Marketing Research. Pentru divertisment și relaxare, românii preferă social media (54%), radio-ul (52%), podcast-ul (44%) și televiziunea (41%).
Aproximativ 35% din companiile din România integrează soluții de identificare a identității online, cele mai multe astfel de investiții fiind făcute de instituțiile bancare și non-bancare, companiile multinaționale și din industria jocurilor de noroc, fintech și crypto. Conform specialiștilor de la Qoobiss (compania care a realizat această analiză), anul acesta vor apela la această soluție de digitalizare și companii din: turism, educație, telecom, servicii medicale, asigurări sau car-sharing.
Glovo dorește să își dezvolte colaborările, astfel că oferă – prin intermediul Glovo Ads - partenerilor și brandurilor opțiuni publicitare precum: bannere în aplicația Glovo, căutări sponsorizate sau crearea unor secțiuni dedicate.
Noua reclamă a VictoriaBank pentru cardul SALUT în Republica Moldova împartea lumea în două tabere: sunt cei care consideră reclama amuzantă și sunt cei care o consideră „o porcărie” agresivă.
Daniel Dines, românul care a fondat UiPath, demisionează din funcția de co-CEO al companiei și va ocupa postul de Chief Inovation Officer. Activitatea sa se va concentra asupra inițiativelor tehnologice, de automatizare și de inteligență artificială.
Biz a publicat cea de-a 15 ediție a Top Social Brands în România. Clasamentul pentru anul 2023 are pe prima poziție Lidl și Samsung, urmate de Kaufland și de Banca Transilvania. Vezi mai jos top 10:
🎭 Why So Serious?
Poți apela la AI pentru diverse taskuri precum: crearea unui short video, redesign-ul interior al unei camere, compunerea unei piese sau a unei povești pentru copii. Aici este o listă cu 9 aplicații ce îți arată că inteligența artificială poate fi distractivă și utilă.
Adobe a creat o listă cu 10 ad-uri funny și îți prezintă modul în care umorul a funcționat în cazul lor.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
A...bandon sau provocare? Cine ești depinde de ce alegeri faci
Noi experimentăm zilnic între 6.000 și 60.000 de gânduri. Este important să înțelegem că suntem liberi să alegem asupra căror gânduri ne concentrăm atenția, cum acționăm și cum aceste alegeri ne pot influența viața.
Atunci când întâlnim anumite provocări (munca, studiul, exercițiile fizice sau relațiile) ne regăsim în ceea ce se numește punct de alegere, iar ceea ce decidem ne definește din punct de vedere al identității și al caracterului. Chiar dacă doar 0,1% din cele 60.000 de gânduri pe care le avem zilnic reprezintă momente de alegere, acest lucru înseamnă 60 de oportunități importante de a decide: "da sau nu", "rămâi sau pleacă", "renunță sau continuă".
Deseori uităm să ne întrebăm de ce vrem să facem anumite acțiuni sau ce înseamnă ele pentru viitorul nostru. În acest articol afli cum îți îmbunătățești procesul decizional pentru a fi mândru și satisfăcut de alegerile făcute.
Gândirea critică post-pandemică: supraviețiuirea a blocat perspectiva
Pandemia a lăsat în urma ei, printre altele, multe persoane blocate într-un sistem de gândire orientat spre supraviețuire. Milenialii și membrii generației Z au declarat că intră deseori în stare de burnout și se luptă să se descurce financiar de la o lună la alta (conform unui raport publicat de Lenovo).
Gândirea clară, profundă și productivă nu mai este o abilitate la fel de des întâlnită, iar acest lucru menținut în timp poate afecta atât evoluția personală, cât și pe cea profesională.
Dacă deseori gândești pe modul de supraviețuire pornit, mereu concentrat pe provocările imediate, începe să îți exersezi gândirea critică. Acest lucru te va ajuta să analizezi lucrurile rațional, având mai multă claritate. Cum poți face asta?
Citește aici 7 metode pe care le poți aplica.
Tu ce emisiuni de podcast asculți vara asta?
E vară, ritmul zilelor este unul mult mai lent și te gândești mai mult la tine. În drumul spre mare - în mașină – poți „întrerupe programul artistic” muzical și să dai play la un episod de podcast.
Despre tehnologia care ne face mai activi sau despre relația mediul de lucru - bunăstare și nu numai, poți asculta în episoadele recomandate de Deloitte.
Seat belt on & volume up. Enjoy!
❣ Latura sensibilă a ChatGPT.
Ce emoții poate crea inteligența artificială?
Philipp Lenssen, un „explorator al inteligenței artificiale”, a apelat la ChatGPT pentru a crea emoții noi. Indicația a fost următoarea:
„Te rog inventează 10 emoții. Menționează numele lor și ceea ce le poate genera. Poți exagera și ai libertate creativă.”
Odată create emoțiile - lostaliga, quirksolation, neurothirst, epicgrief, erogret, charmelancholy - Phillip a apelat la Midjourney și la Photoshop pentru a crea imaginile reprezentative:
📚 De citit în 2023
1. The Good Life: Lessons from the World’s Longest Scientific Study of Happiness de Robert Waldinger și Marc Schulz
"Ce face o viață fericită, o viață împlinită? O viață bună? Potrivit directorilor de la Harvard Study of Adult Development, cel mai lung studiu științific asupra fericirii realizat vreodată, răspunsul la aceste întrebări ar putea fi mai aproape decât îți imaginezi."
2. How Economics Can Save the World: Simple Ideas to Solve Our Biggest Problems de Erik Angner
"Cu o doză sănătoasă de optimism și plin de povești de economie în situații de zi cu zi, Erik Angner demonstrează metodele pe care el și colegii săi economiști le folosesc pentru a contribui la îmbunătățirea vieții noastre și a societății în care trăim. El ne arată că economia poate fi o forță puternică pentru bine, trezind posibilitatea unei lumi mai fericite, mai corecte și mai sustenabile."
3. Jellyfish Age Backwards: Nature’s Secrets to Longevity de Nicklas Brendborg
"Cartea dezvăluie durate de viață pe care nu ni le putem imagina și daruri fiziologice care par mai aproape de magie decât de realitate: Există un rechin din Groenlanda care avea 286 de ani când s-a scufundat Titanicul și care are în prezent 390 de ani, fiind astfel mai bătrân decât Statele Unite... Există o specie de meduze, de mărimea unei unghii, care înaintează în vârstă, apoi, când este amenințată, întinerește și începe procesul de îmbătrânire din nou. Îmbinând cercetări de ultimă oră și povești din habitatele din întreaga lume, biologul molecular Nicklas Brendborg explorează ciclurile de viață extinse în toate varietățile sale."
Din seria „Did The Simpsons predict...”
Că tot se vorbește mult despre Threads: cât de ușor e să răspândești informații false în mediul online?
Atât de ușor. Funny, but fake.
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website