Techtonika Newsletter nr. 10
🌞 Introducere
Neața!
După mini-vacanța de început de Iunie, revenim cu multă energie și cu multe lucruri să-ți povestim. Sperăm că ai avut parte și tu de câteva zile relaxante și că te-ai bucurat de ele.
Indiferent că te-ai întors din vacanță sau ai decis să o prelungești, noi respectăm „tradiția” Techtonika Newsletter și te punem la curent cu cele mai recente și importante știri, informații și date din domeniu. 📩
Nu uita cafeaua. All set? ☕
Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Logo-ul Jaguar Land Rover și al Porsche au trecut printr-un proces de redesign, Volkswagen a lansat un ad outdoor de promovare a noului ID.Buzz, varianta modernă a VW Bus, iar tool-ul AI Generative Fill este din ce în ce mai frecvent utilizat.
🔔 Side Focus
A fost creată Paragraphica, prima cameră foto fără lentile, Meta pune la dispoziția utilizatorilor insights și sfaturi atât în ceea ce privește Facebook, cât și Instagram, iar Adam Mosseri a realizat un overview prin care explică algoritmii Instagram.
🥇 Ro Business Focus
Românii au cumpărat mai puțin din impuls în ultimele trei luni, românii din străinătate consumă săptămânal audiobook-uri, categoriile preferate de aceștia fiind ”dezvoltare personală”, ”literatură” și ”cărți pentru copii”.
📊 Stats
62% dintre mileniali consideră impactul AI asupra domeniului lor de activitate ca fiind unul pozitiv, videoclipurile mai scurte de 15 secunde sunt cele mai eficiente pentru promovare, iar unul dintre motivele pentru care clienții fideli ai brandurilor le utilizează aplicațiile este ușurința utilizării.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Joacă Human or not: poartă o conversație timp de două minute, iar apoi încearcă să ghicești dacă ai stat de vorbă cu o persoană reală sau cu un bot AI.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Dualitatea întreruperilor: ce tip de pauză stimulează creativitatea?
📈 Utilizarea inteligenței artificiale generative în marketing
Ți-am pregătit un set de infografice ce îți arată modul și măsura în care specialiștii în marketing utilizează în munca lor tool-uri de inteligență artificială generativă.
🔥 Trendurile lunii Mai
Află care au fost căutările de top ale românilor luna anterioară. Unele ne arată că românii sunt gata să renunțe la primăvara. Let the summer begin.
📢 Front Focus
Jaguar Land Rover se prezintă acum simplu, prescurtat „JLR”, iar noul logo nu îi încântă deloc pe fani, aceștia asemânându-l cu cel al unui after-shave ieftin sau cu logo-ul unui club de noapte de lux.
Porsche a făcut public noul redesign al logo-ului (proces ce a durat trei ani), iar diferențele putem spune că sunt foaarte subtile. Știrea asta este pentru tine dacă îți place jocul „Spot the differences”.
Agenția MullenLowe a trecut printr-un proces de rebranding: logo-ul lor, caracatița, are acum un design modern, fluid; s-a urmărit ca aceasta să fie mai mult o expresie artistică, și nu o mascotă.
Poza de cover a albumului trupei Beatles, a formației Muse și a altor formații și artiști au fost integrate în imagini generate AI cu ajutorul Generative Fill.
De Generative Fill s-a folosit și un designer grafic pentru a transforma o pictură veche de peste 300 de ani (Fata cu cercel de perlă) într-un ad pentru Nike.
Brandul Orbit a lansat un noul design al pachetelor de gumă prin intermediul campaniei #Colorfidence. Campania își propune să încurajeze oamenii să se exprime și să își redobândescă încrederea în sine cu ajutorul culorilor.
Campania „Play Unstoppable” a brandului Lego se adresează fetelor și le încurajează să exploreze fotbalul, fiind un sport ce demonstrează potențialul pe care îl au femeile atunci când nu sunt constrânse de stereotipuri.
Volkswagen a lansat un ad outdoor prin care promovează noul model ID.Buzz, varianta electrică a modelului clasic VW Bus.
Puma a anunțat lansarea podcastului "Re:Gen Reports", o serie de episoade ce va avea ca subiect principal sustenabilitatea, iar ca suport informațional, Raportul de sustenabilitate din anul 2022.
🔔 Side Focus
Inteligența artificială nu încetează să ne surprindă. De fapt, ce poate face omul cu ajutorul AI este impresionant. A fost creată prima cameră fără lentile/obiectiv. Paragraphica utilizează date de localizare și inteligența artificială pentru a vizualiza o "fotografie" a unui anumit loc și moment.
Cum arată viitorul inteligent artificial al jocurilor video? Nvidia are răspunsul: vei putea vorbi cu caracterele jocurilor. În loc să îți selectezi replicile dintr-un meniu de conversație, pur și simplu apeși un buton de pe controler și vorbești.
Tot Nvidia este cea care a lansat Neuralangelo, un nou model AI care transformă clipurile 2D în scene 3D. Poți vedea demonstrația aici.
Ajutorul Meta: echipa Instagram a publicat o prezentare actualizată a diferitelor formate de reclame disponibile în aplicație, împreună cu mai multe informații și sfaturi despre când și de ce să le folosiți pe fiecare dintre acestea.
Bineînțeles că aplicația Facebook nu a fost exclusă: au fost publicate insights și sfaturi și în ceea ce privește alegerile publicitare de pe această platformă.
Revenind la Instagram, algoritmii de clasificare ai aplicației au fost explicați recent într-un overview al lui Adam Mosseri, șeful aplicației.
Dacă dorești să afli mai multe și despre algoritmii Youtube, îți recomandăm acest video.
Uber lansează funcția Uber Business Confort prin care se permite călătorilor să aibă prioritate la preluare în fața celor care nu călătoresc în interes de afaceri.
Instagram dezvoltă o nouă opțiune de chat AI, similar cu instrumentul My AI al Snapchat.
Apple a prezentat prima cască de realitate augmentată, Apple Vision Pro. Va fi disponibilăpe piață la începutul anului 2024 și va costa 3.500 de dolari.
🥇 Ro Business Focus
La evenimentul Digital Marketing Forum din perioada 16-17 Mai au fost prezentate tendințele marketingului digital. Despre experiențele personalizate, conținutul generat de utilizatori, edutainment și despre alte tendințe importante ale anului 2023 poți citi mai multe accesând acest link.
Antreprenoarea Alina Dăscălescu, co-founder și managing partner la compania nutraceutică OFC Molecular LLC, nominalizată la Gala 40 sub 40.
În ultimele 3 luni s-a înregistrat o scădere a numărului achizițiilor făcute din impuls, conform unui studiu recent al Footprints.AI.
Datele primei cercetări de piață din România dedicată audiobook-urilor și e-book-urilor, ”Piața de carte digitală din România”, ne arată faptul că românii plecați în străinătate ascultă săptămânal un audiobook în limba română, categoriile preferate de aceștia fiind ”dezvoltare personală”, ”literatură” și ”cărți pentru copii”.
Cei de la Startupcafe.ro au publicat o listă a startup-urilor românești din UK.
📊 Stats
Pinterest a publicat rezultatele unei cercetări derulate în parteneriat cu UC Berkeley’s Greater Good Science Centre care demonstrează faptul că pozitivitatea este un element cheie al acțiunii (consumatorului). Atunci când se află într-un spațiu pozitiv, 56% dintre americani au declarat că au încredere în brandurile pe care le văd în spațiul respectiv, iar 54% achiziționează de la acele branduri.
Află cum arată topul celor mai accesate site-uri web în luna Aprilie.
Top 3 motive pentru care respondenții unui studiu derulat la nivel global utilizează aplicațiile brandurilor preferate: „ușurința utilizării" (35%), "îmi simplifică viața" (31%) și "îmi economisește timp" (27%).
Ad-urile sub forma unor videoclipuri mai scurte de 15 secunde au cele mai bune rezultate, conform celui mai recent studiu Meta în care este analizată eficiența pe termen scurt și lung a campaniilor publicitare din zona Asia-Pacific.
Care este poziția adoptată de fiecare generație în fața evoluției inteligenței artificiale? În ceea ce privește impactul AI asupra domeniului de activitate, 62% dintre mileniali consideră că acesta este unul pozitiv, în timp ce doar 38% dintre membrii generației baby-boomers este de aceeași părere.
🎭 Why So Serious?
Îți poți da seama dacă vorbești cu o persoană reală sau cu un robot? Poți afla jucând Human or not: poartă o conversație timp de două minute, iar apoi încearcă să ghicești dacă ai avut ca partener de discuție un om sau un bot AI.
Care este artistul cel mai popular în fiecare țară? Crezi că în România este Picasso, Van Gogh, Brâncuși? Găsești răspunsul în aceste infografice realizate de Ken Bromley Art Supplies din UK.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Eșecul, un must pe lista subiectelor de discuție
Nu știm dacă vine ca o surpriză pentru cineva, dar dacă o persoană refuză să vorbească despre eșecuri, nu înseamnă că nu a avut parte de ele sau că nu le va mai avea în viitor. În România există frica de a rata și rușinea nu doar a eșecului în sine, dar și a ideii că am putea rata în ceva sau cu ceva.
Este necesar să admintem și să povestim momentele mai puțin „glorioase”, momentele în care nu am fost aplaudați. Fac parte din evoluția profesională și mai mult decât atât, ele sunt cele care ne dezvoltă și ne împing de la spate să ne depășim limitele. Când vorbim despre eșecuri, nu ne „pătăm imaginea”, așa cum unii dintre noi ar crede, ci aducem mai degrabă o pată de culoare, inspirându-i pe cei din jurul nostru.
Cum ar arăta mediul business din România dacă am adopta la nivel macro această atitudine? Citește interviul celor de la Panorama cu Diana Iosu, fondatoarea agenției DiFine PR.
De ce e bine să te „porți copilărește” uneori?
Pentru că tot a fost 1 Iunie, Ziua Copilului, este momentul perfect să ne reamintim faptul că avem multe lucruri de învățat de la copii. Printre ele se regăsește plăcerea jocului. Da, noi suntem adulți, cu multe responsabilități, cu multe gânduri, cu stresul venind din mai multe părți, „când să te mai joci”, te-ntrebi. Provocările și task-urile lumii moderne conduc mai degrabă la anxietate decât la bucurie.
Fă-ți timp să te joci. Este imperativul tău biologic, nu al nostru. Distracția care vine jucându-te eliberează endorfine, care îți oferă energie și entuziasm. Mai mult, jocurile îți antrenează gândirea critică, îți pot crește încrederea în sine și te pot învăța perseverența.
Bineînțeles, vorbim de jocuri adaptate vârstei și contextului. Ideea este oricum aceasta: să te simți bine, să te implici în activități ce te distrează și pe care le faci cu plăcere. Mai multe despre joaca la locul de muncă și nu numai, poți citi aici.
Dualitatea întreruperilor: ce tip de pauză stimulează creativitatea?
Există trei tipuri de întrerupere a activității: surprizele, intruziunile și pauzele planificate.
Surprizele sunt întreruperi neașteptate ce oferă timp liber și permit minții să hoinărească, intruziunile sunt acele întreruperi neașteptate care nu vin cu timp liber și care, de obicei, îți cer să îți schimbi atenția către o nouă problemă iar apoi sunt pauzele planificate, care reprezintă întreruperi așteptate cu timp liber.
La prima vedere pare că pauzele planificate îți stimulează cel mai mult creativitatea, însă nu este așa. A fost derulată o cercetare pe această temă, iar întreruperea cea mai eficientă din acest punct de vedere s-a demonstrat a fi surpriza. De ce? Pentru că mintea nu se detașează total de task-ul/subiectul asupra căruia se concentra, rămânând un reziduu de atenție pe care îl folosește în acel timp liber. Citește mai multe despre cum funcționează mintea noastră în cazul celor trei tipuri de pauză în acest articol.
📈 Utilizarea inteligenței artificiale generative în marketing
Cei de la Botco.ai au publicat recent un raport ce prezintă relația marketer-instrumente de inteligență artificială și modul în care acestea din urmă sunt adoptate și integrate în munca specialiștilor în marketing.
73% dintre dintre respondenți (marketeri) au declarat faptul că firmele lor utilizează tehnologii AI generative pentru a ajuta la crearea text, imagini, videoclipuri sau alte forme de conținut
AI generativ nu este utilizat doar pentru a crea diverse forme de conținut, ci este integrat și în procese creative precum este brainstormingul.
Mai jos este realizat un top al celor mai utilizate tool-uri AI de către speciliștii în marketing.
Dacă te întrebi „ce au de câștigat marketerii” folosind aceste instrumente pe bază de AI generativ, mai jos ai câteva beneficii menționate de aceștia:
🔥 Trendurile lunii Mai (sau ce au mai căutat românii pe Google zilele trecute)
Luna Mai a venit cu una caldă, una rece. Atât la propriu, cât și la figurat. Multe aniversări și zile de sărbătoare, dar și multe zile de grevă și tensiuni. Printre aceste momente, românul și-a făcut timp să pregătească socată sau să prepare înghețată. S-a dat start oficial sezonului de vară. Curios ce va fi în topul căutărilor din luna Iunie?
1. Grevă profesori (Categoria Generală)
2. La mulți ani Constantin (Categoria Comunități online)
3. Socată (Categoria Domeniul comercial și industrial)
4. Sandale & Înghețată (Categoria Cumpărături)
5. Zilele Constanței & Zilele Clujului (Categoria Oameni și societate)
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website