Techtonika Newsletter nr.08
🌞 Introducere
Neața! ☕
Suntem cu un picior în primăvara și cu celălalt în vară. Parcă nu ne-ar sta rău pe un șezlong, la soare, având în minte un singur deadline și acela fiind apusul de soare.
Nu vrem să schimbăm tonul și să fim nostalgici, dar primăvara 2023 aproape că s-a dus. Nu a fost ea foarte călduroasă, dar noi la Techtonika am știut să ne „încălzim” în alte moduri: am lansat o serie de postări despre arhetipurile de brand și ne-am mai îndeplinit încă un obiectiv, respectiv crearea blogului Techtonika.
Îți recomandăm să fii cu ochii pe ambele. Dacă-ți place acest newsletter, sigur îți va plăcea ce îți pregătim și acolo.
Dar ca să ai un început de zi așa cum ți-l dorești, haide să vezi mai întâi ce avem pentru tine în ediția de astăzi.
📩 Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Artiști precum Van Gogh, multiple picturi celebre și diverse opere de artă, prezente în două campanii lansate recent: „The Artois Probability”, a brandului Stella Artois și „Masterpiece” lansată de Coca-Cola; Burger King a lansat un ad care ne arată diversele momente de confuzie ale copiilor, iar Nike se confruntă cu acuzații de greenwashing,
🔔 Side Focus
În curând vom avea ca alternativă a laptopului, Spacetop-ul, un laptop fără ecran ce funcționează pe bază de realitate augmentată, proiectând atingerile; Meta introduce noi funcții pentru dezvoltarea Metaverse, iar Youtube vine și el cu noi opțiuni ce au ca scop îmbunătățirea relației creator-urmăritor.
🥇 Ro Business Focus
ING Bank a creat un calculator care te ajută să afli cât te costă lipsa de iubire de sine, noua analiză a Libris îți arată care sunt preferințele literare ale generațiilor, iar la acceleratorul de business LevelUP Health & Life Sciences Accelerator susținut de UE au fost selectate 14 startup-uri românești din domeniul medical.
📊 Stats
Irlanda este țara cu atitudinea cea mai negativă cu privire la Metaverse, doar 14,4% din tweet-urile analizate ale irlandezilor fiind pozitive, iar product placement este varianta de promovare preferată de 58% dintre englezi în locul reclamelor clasice televizate.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Identifică nuanțele potrivite contra-cronometru și află cât de dezvoltată îți este atenția la detalii într-un test bazat pe design-uri frecvent întâlnite.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Munca generează muncă: cum poți evita „capcana” productivității?
📈 TOP 10 Trenduri În Social Media De Urmărit În 2023
Infograficele Techtonika îți prezintă rata de engagement pe Tik-Tok, Instagram, Facebook, și Twitter, precum și industriile cu engagement ridicat din fiecare aplicație.
📢 Front Focus
Datele arhivelor istorice ale brandului Stella Artois, combinate cu informațiile obținute în urma unor cercetări ale picturilor lui Van Gogh, Pieter Bruegel și ale altor artiști, lansează ipoteza – „susținută procentual” – că băutura prezentă în acele creații este...Stella Artois. Aceasta este noua campanie a brandului și este extrem de creativă.
Van Gogh este prezent și în ad-ul lansat de Coca-Cola, generat AI, „Masterpiece”: sticla Coca-Cola este dată din mână în mâna de personajele marilor opere artistice, într-un muzeu. Îți recomandăm să privești această călătorie în istoria artistică, susținută de inteligența artificială.
Noul ad al Burger King ne arată că nu e mereu ușor să fii copil. Uneori, curiozitățile lor nu au un răspuns clar, iar unele situații le amplifică și mai mult starea de confuzie. Chiar așa: ce gust au, de fapt, produsele vegane ale Burger King?
Brandul Lipton a lansat pe piață „Hard Ice Tea”. Lăsăm aici link-ul campaniei, „obviously”.
Nike, acuzat de greenwashing.
Câțiva utilizatori Twitter au menționat care este cel mai subapreciat logo din punctul lor de vedere.
Logo-ul Campionatului Mondial de Fotbal 2026 a fost lansat și...ești de acord când spunem că nu este în cea mai bună formă a sa?
Ce nivel al creativității poate atinge o carte de vizită? Răspunsul îl vei da singur după ce privești cele 32 de exemple oferite de Digital Synopsis.
5 exemple de grafice care au influențat puternic istoria ziarelor ilustrate.
New York Bakery Co. a apelat la tehnologii și la afișaje noi, lansând o campanie outdoor 3D prin care promovează bagels ca cea mai bună variantă la micul dejun, cu mult superioară feliilor de pâine prajită.
DragGAN, noul program AI de editare foto, concurența puternică a Photoshop.
🔔 Side Focus
Twitter oferă utilizatorilor multiple opțiuni de control al vitezei videoclipurilor, pentru a îmbunătăți semnificativ întreaga experiență video din această aplicație.
De acum, vei putea comenta cu GIF-uri la postările de pe Instagram (oțiuni disponibilă în cea mai recentă versiune a aplicației).
Seria noilor funcții ale Whatsapp continuă. Vei putea participa la apeluri de grup, bloca chat-uri pentru maximizarea securității și vei putea salva anumite mesaje datorită redesign-ului meniului de mesaje.
Meta investește în dezvoltarea Metaverse. Recent au fost făcute publice noi funcții introduse pentru crearea mediilor simulate prin intermediul VR.
Mai povestim puțin despre Meta: compania îți oferă 4 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți serviciul de mesagerie al business-ului tău și modul în care comunici cu clienții tăi; de asemenea, Meta are ca obeictiv să îmbunătățească relația brand-consumatori prin intermediul Facebook (și să stabilească un contact cât mai direct posibil), astfel că a introdus noi instrumente și procese despre care poți citi mai multe aici.
Și Youtube investește în relația creator-utilizator, astfel că adaugă funcții interactive (sesiune QA live, acces la materiale behind-the-scene) pe care le va oferi unei game mai largi de canale Youtube, indiferent de mărimea lor.
Apple vrea să ajute utilizatorii săi să găsească mult mai ușor și rapid concertele locale și introduce noi funcții în Maps și Music.
Meet Claude, noul asistent AI al Zoom.
Imaginează-ți următorul lucru: un laptop ce funcționează pe bază de realitate augmentată, nu are niciun ecran și proiectează atingerile și acțiunile pe un ecran virtual. Va rămâne la nivelul imaginației pentru puțin timp, pentru că în curând compania Sightful va lansa un astfel de laptop, sau mai bine spus, Spacetop.
Creatorii efectelor AR de pe Tik-Tok vor fi plătiți dacă acestea ajung virale.
A fost lansată aplicația oficială ChatGPT pentru IOS.
📊 Stats
Mai mult de 1 milion 600 de tweet-uri au fost analizate, iar pe baza rezultatelor obținute a fost realizat un top al țărilor în funcție de atitudinea (pozitivă/negativă) pe care oamenii o au față de Metaverse:
👍 Țara care iubește cel mai mult Metaverse este Vietnam (56,8% din tweet-urile analizate au fost pozitive), iar țara care displace cel mai puternic conceptul este Irlanda (doar 14,4% din tweet-urile analizate au fost pozitive).
Acesta este unul dintre rezultatele cercetării ample derulate de CoinKickoff în ceea ce privește Meteverse. Despre alte aspecte foarte interesante poți citi pe site-ul lor, unde te așteaptă multe date și infografice faine.
Cât câștigă aplicațiile de la fiecare utilizator? În ceea ce privește aplicațiile financiare, în topul celor care câștigă cel mai mult se află FTX (850$), Binance (689$) și CashApp (279$). Accesează link-ul pentru a afla câștigul aplicațiilor de divertisment, lifestyle sau al celor sociale.
Cercetare derulată în UK: 58% din respondenți au declarat faptul că preferă product placement ca tehnică de promovare în locul reclamelor televizate.
🥇 Ro Business Focus
Conform unui studiu realizat de Mercury Research pentru ING, 2 din 3 tineri cheltuie 6.600 lei/an din cauza imaginii de sine afectate. În cadrul campaniei UnfollowSeflHate, ING Bank a creat un calculator care te ajută să afli cât te costă lipsa de iubire de sine și neîncrederea în propria persoană.
Startup-ul Hotbikes a introdus pe piață „Bike Your Business”, biciclete pe care le poți personaliza cu un mesaj, logo sau slogan pentru a te ajuta să îți promovezi compania.
La acceleratorul de business LevelUP Health & Life Sciences Accelerator susținut de UE au fost selectate 14 startup-uri românești care creează produse pe bază de canabidiol, susțin educația medicală și oferă multe alte soluții medicale despre care te încurajăm să citești.
Cele trei metode principale prin care românii preferă să doneze unui ONG sunt: redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit, transferul bancar sau SMS-ul.
Penny continuă acțiunile de îndeplinire a obiectivului 3RO. Conform acestui obiectiv, până la finalul acestui an, 60% din produsele de la raft să aibă ingredientul principal provenit din România și să fie procesate și ambalate în țară. Recent, Penny a marcat aceste produse pentru a le fi mai ușor cumpărătorilor să le observe.
Preferințele literare ale generațiilor, analizate de Libris cu ocazia împliniiri a 32 de ani de activitate. Generația Z preferă literatura fantasy, generația Y cea contemporană, iar aici poți afla mai multe despre preferințele membrilor generației Baby-Boomers sau ale membrilor Silent Generation.
Startup-ul IT românesc FlowX.AI a primit „cea mai mare finanțare de serie A acordată în ultimii 2 ani unui startup de soluții enterprise, la nivel mondial”, mai exact, 35 de milioane de dolari.
Raportul „Sănătate Mintală Pentru Toți” prezintă 17 soluții digitale românești ce vin în ajutorul persoanelor cu afecțiuni mintale, angajatorilor sau specialiștilor din domeniu.
🎭 Why so serious? Let’s unfocus for a second
Un adăpost de animale a abordat o altă metodă de a prezenta online animalele date spre adopție. Pentru a atrage atenția și pentru a integra alt tip de postări printre cele cu poze ale animalelor, sub motivul camerei foto care li „s-a stricat”, ei au desenat animalele.
„Nosce te ipsum” sau află lucruri noi despre tine:
Se dă o culoare și multiple variante dintre care trebuie să o alegi pe cea care reprezintă întocmai culoarea dată. Pf, easy, ai zice. Se complică puțin lucrurile dacă ai mai multe variante foarte apropiate ca nuanță și mai ales dacă totul este – tic-tac – contra cronometru. Are you in? Joacă acum Kolor.
Ai atenția la detalii bine dezvoltată? Te provocăm la Can’t Unsee: trebuie să o alegi, dintre două opțiuni, pe cea care reprezintă design-ul corect.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Munca generează muncă: cum poți evita „capcana” productivității?
Îți propui să mai faci complet un task și gata, vei fi apoi satisfăcut și, în sfârșit, liniștit. Ai făcut tot ce era de făcut. Surpriza - și nu lumina - de la capătul tunelului este următoarea: acel tot este never-ending, iar de fiecare dată cand te apropii de el, alte task-uri apar.
Nevoia noastră de a fi productivi nu ne permite să scăpăm de sentimentul că trebuie să facem mai mult, mereu. Fără limite impuse și fără strictețe, ne scriem rețeta perfectă pentru stres sau îi lăsăm pe alții să ne-o scrie. Ce e și mai rău? Unii dintre noi spunem “mulțumesc”.
Oliver Buckerman aseamănă tehnicile de time management cu suplimentarea benzilor de circulație. Care este explicația? Poți afla citind acest articol.
Despre zona geniului, una dintre cele 4 zone de care aparțin activitățile tale
Celelalte trei zone sunt: de incompetență, de competență și de excelență. Pe cât posibil, fiecare dintre noi este indicat să practice în proporție de 80% din activitățile zilnice, activități ce aparțin zonei personale de geniu.
Știm că expresia „Fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nici o zi din viaţa ta!” este nerealistă, însă nici în polul opus lucrurile nu sunt roz: executarea frecventă a task-urilor ce nu aduc satisfacție și nici energie pozitivă afectează puternic starea mentală și pe cea emoțională.
Varianta optimă este cea de a ne crea contextul care să permită concentrarea atenției și efortului asupra activităților din zona de geniu. Care sunt acestea și cum le poți afla? Prin realizarea unui Audit Energetic despre care te încurajăm să afli mai multe.
Cum sună decalogul digital adaptat la AI?
Ca o ultimă recomandare a acestei secțiuni îți oferim un articol publicat de cei de la Panorama. De mare actualitate, subiectul inteligenței artificiale a fost comprimat și prezentat sub forma unui decalog al AI.
Pentru că ai văzut de-a lungul edițiilor Techtonika Newsletter numeroase știri pe tema asta, această formă de inteligență poate fi atât bună, cât și rea, în funcție de intenția cu care o folosești și de echilibrul real-generat AI pe care îl poți menține.
Câteva (două) porunci sună cam așa: „Să nu-ți faci chip cioplit din AI” sau „Adu-ți aminte de GDPR și cinstește-l”. Alături de mai multe explicații și completări, citește toate cele 10 porunci pentru a-ți stabili un nou set de reguli adaptat contextului digital actual.
📈 TOP 10 Trenduri În Social Media De Urmărit În 2023
Fiecare dintre noi are nevoie de surse de informare și de inspirație atunci când creează. We got your back. Ține infograficul acesta aproape. Îți va fi de ajutor de fiecare dată (în acest an) când vei fi în etapa de creare a strategiilor de marketing.
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website