Techtonika Newsletter nr.07
🌞 Introducere
Neața! ☕
Este Mai Rece: La jumătatea lunii mai tânjim după mai mult soare. ⛱
Până ne vom lua aportul de vitamina D în doze sănătoase, poți citi postarea Techtonika despre shot-urile de vitamina C recomandate brandului tău personal: “face bine” și la sănătate, și la imagine.
Newsletter-ul de săptămâna asta are niște studii și date foarte interesante, atât la nivel extins, global, cât și la cel național. Unele sunt optimiste, altele duc lipsă de așa ceva, însă important este să avem o perspectivă cât mai realistă și cât mai clară asupra peisajului românesc, fie că vorbim despre domeniul antreprenorial, digital sau de un alt domeniu.
Au fost lansate campanii foarte faine și finalizate procese de rebranding și redesign, iar secțiunile Unfocus și ROI nu dezamăgesc nici în ediția de astăzi. De infografice nici nu mai spunem cât sunt faine și de utile, te lăsăm să le studiezi.
Cu un așa început de zi, nu are cum să meargă ceva rău. Așa să ne fie toată săptămâna.
📩 Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
Front Focus
Brandul Corona integrează lumina solară în noul său ad outdoor, IKEA lansează campania „Proudly Second Best”, foarte creativă, iar uneori modificări precum stilul designului tipografic pot face diferențe majore în ceea ce privește aspectul integral al unei reclame.
Side Focus
Rapoartele publicate de Meta îți prezintă potențialul metaversului în diferite zone globale, se trage un semnal de alarmă în ceea ce privește efectele Social Media asupra stilului de viață al copiilor, iar LinkedIn introduce funcții noi pentru modul creator.
Ro Business Focus
Între companiile românești și cele din nordul&vestul Europei există un decalaj de 10 ani din punct de vedere al digitalizării și educației manageriale, iar domeniul transport-auto este sectorul de servicii cel mai căutat de români anul trecut, conform raportului OLX.
Stats
42,6% dintre utilizatorii de smartphone-uri au făcut achiziții în urma reclamelor afișate în aplicații, 49% din persoanele participante la un studiu se tem că vor fi înlocuite la muncă de AI, iar Facebook este principala platformă utilizată de români pentru a urmări liderii favoriți.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Antrenează-ți imaginația și creativitatea, iar apoi află ce formă și culoare are modul tău de a gândi.
Pentru un ROI Personal Mare
Despre atitudinea ta în rivalitatea mentalităților: Ești antrenor sau arbitru?
Techtonika Insight
Naming sau cum funcționează denumirile în Branding
Rata de Engagement în Social Media Infographic
Infograficele Techtonika îți prezintă rata de engagement pe Tik-Tok, Instagram, Facebook, și Twitter, precum și industriile cu engagement ridicat din fiecare aplicație.
📢 Front Focus
Brandul Corona integrează inedit lumina solară în noul său ad outdoor pentru a accentua ideea ingredientelor naturale utilizate.
Pașaportul canadian a trecut printr-un proces de redesign complet.
Muzeul Holocaustului din SUA are o nouă identitate în urma deciziei de rebranding.
Designul coperții bestseller-ului NYT „House of Hearth and Blood” este generat AI, ceea ce nemulțumește designerii, artiștii și pasionații de lectură.
Unele schimbări minore au un impact major: un designer grafic a modificat designul tipografic al unor reclame. Rezultatul? Îl poți vedea în acest videoclip, alături de alte explicații și info din partea sa.
„Proudly the Second Best” este noua campanie IKEA și una dintre preferatele noastre. Foarte creativă și de impact, campania prezintă cele mai bine vândute produse ale lor destinate copiilor într-o ipostază contra-intuitivă: neutilizate.
Aici poți vedea best practice în ceea ce privește compozițiile realizate în Photoshop.
Google Play Books are un nou logo.
AI Firefly de la Adobe va fi integrat în Google Bard. Google a mai anunțat și faptul că lucrează la o formă de tehnologie care să permită identificarea pozelor create de om, a celor de AI sau editate cu ajutorul AI.
Rebranding în spațiul Google ca reacție la integrările Microsoft: tool-urile AI pentru Docs și Gmail, alăturate într-o nouă gamă denumită Duet AI.
🔊 Side Focus
Meta a publicat o serie de rapoarte realizate de Deloitte, care au ca scop evaluarea în dolari a potențialului metaversului în diferite zone globale.
Google vine în ajutorul oamenilor ce prezintă tendințe suicidale: în momentul în care interogările unui utilizator indică această tendință, Google va afișa mesaje prescrise care să ajute persoana respectivă să inițieze conversații despre sănătatea mintală, încurajând-o să scrie unei persoane în care are încredere.
TikTok a organizat a treia ediție a evenimentui anual "TikTok World" în cadrul căruia a prezentat upgrade-uri ale produselor sale, tool-uri publicitare și opțiuni de creare de conținut. Pentru ca utilizatorii să fie la curent cu acest informații a fost creat un „mini-site” ce include prezentări video de la eveniment, acoperind aceste informații + ghiduri pentru a putea îmbunătăți strategiile de marketing din această aplicație.
Asociația Americană de Psihologie recomandă părinților să fie atenți pentru a preveni ca social media să întrerupă rutinele de somn și activitatea fizică ale copiilor, acestea fiind două domenii care au un impact major asupra evoluției sănătății mintale a copiilor.
Dacă ai un cont de Twitter pe care nu l-ai mai accesat de mult timp, este posibil ca acesta să fie eliminat în curând.
Ai nevoie de ajutor în direcția organizării conținutului de pe profilul tău de LinkedIn? Aplicația vine în sprijinul tău: Modul creator se bucură de funcții noi și îți oferă sugestii de postări și idei de subiecte.
Whatsapp va introduce opțiunea de editare a mesajelor (finally). Inițiativa este încă în faza de testare și va fi dispinibilă utilizatorilor Android.
📊 Stats
Cum s-au schimbat obiceriurile de consum al băuturilor alcoolice post-pandemie? Rezultatele unui studiu arată că 23% dintre consumatori au băut mai mult acasă în ultimele 12 luni, în comparație cu 16% care au băut mai mult în localuri.
2 milioane de reclame au fost analizate pe parcursul a 4 ani, iar rezultatele demonstrează faptul că vocile masculine din reclame sunt mai eficiente și atrag mai mult atenția spectatorilor.
Unul din efectele negative ale utilizării Social Media este privarea de somn și din ce în ce mai mulți adolescenți se confruntă cu această problemă. Între 30% și 70% dintre adolescenții din Europa & America de Nord care au fost studiați prezintă un nivel inadecvat de somn în fiecare noapte.
Un studiu realizat de GoodFirms arată că aproximativ 42,6% dintre utilizatorii de smartphone-uri au achiziționat produse după ce au dat click pe reclamele afișate în aplicații.
Datele din raportul Work Trend Index: "Will AI Fix Work?" indică un procent de 49% al persoanelor care se tem ca inteligența artificială îi va înlocui la locul de muncă. 70% dintre aceștia declară că ar utiliza instrumente AI pentru a-și ușura munca.
Facebook este principala platformă utilizată de români pentru a urmări lideri din diferite industrii (80%). Topul se continuă în ordinea aceasta: Youtube (67%), forumurile online (56%), Instagram (48%), LinkedIn (45%) și TikTok (34%).
🔥 Ro Business Focus
Hackatonul HackHER dedicat fondatoarelor de startup-uri din România s-a desfășurat în data de 6 mai, iar premiul 1 a fost câștigat de ideea de afaceri „Make it Home”, o platformă creată pentru designerii de interior.
OLX a emis un raport care ne arată cum a evoluat cererea și oferta în sectorul serviciilor în anul 2022: pe primul loc se regăsește sectorul transport-auto urmat de cel al construcțiilor și cel al evenimentelor.
Datele publicate de DigiSinergy în urma unei analize indică un decalaj de 10 ani între digitalizarea și educația managerială ale companiilor românești și ale celor din nordul & vestul Europei.
90% din afacerile de familie din România sunt la prima generație, iar 9% la cea de-a doua. 58% dintre antreprenori vor să se asigure că afacerea rămâne în familie, procentul fiind semnificativ mai mic decât cel reprezentativ la nivel global, 66%.
🎠 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Imaginația și creativitatea pot fi antrenate, astfel că noi îți recomandăm un prim exercițiu. Logo-uri ale mai multor branduri sunt ilustrate din perspective inedite pe acest site. Unele sunt ușor de recunoscut, altele te provoacă la imaginație și tocmai în asta constă frumusețea și plăcerea acestui exercițiu. Challenge accepted?
Dacă gândirea ta ar fi o figură modelată și colorată, cum ar arăta? Poți vedea acest lucru în funcție de răspunsurile pe care le oferi, aici. Dacă faci quiz-ul, vei afla și cât ești de curios, flexibill, open-minded și empatic în gândire.
🥇 Pentru un ROI Personal Mare
Cum obții feedback imediat pentru a reuși să-ți formezi obiceiuri?
În momentul în care dorești să îți formezi obiceiuri noi, care e asemănarea dintre tine și un bucătar?
Nu e un banc. E o altă perspectivă din care să te privești și care să te ajute să găsești motivația și consecvența necesare acestui proces.
Asemănarea este faptul că amândoi aveți nevoie de un feedback imediat pentru a ști dacă progresați și dacă sunteți mai aproape de a vă împlini obiectivul. Modalitatea prin care un bucătar primește acest feedback este degustând ingredientele, iar a ta poate fi o aplicație sau o agendă în care să poți ține evidența rutinei și a obiceiurilor (zilnic, săptămânale sau lunare).
Cum arată și cum poți face și tu un astfel de tracking poți citi în acest articol.
Despre atitudinea ta în rivalitatea mentalităților: Ești antrenor sau arbitru?
Să ne imaginăm: în colțul roșu este mentalitatea de creștere, iar în colțul albastru avem mentalitatea fixă. Este probabil una dintre cele mai mari rivalități, iar bătăliile între ele sunt numeroase. În cazul tău cine iese câștigătoare?
Uneori pare că e în avantaj mindestul de creștere, atunci când ai profitat de o oportunitate pentru că ai fost deschis spre nou, iar experiența ți-a adus doar lucruri pozitive. Alteori e pus la pământ, ca momentul acela când ai fost nesigur, neîncrezător și reticent la propuneri.
Despre aceste meciuri se scrie mult. Noi îți recomandăm să citești care este diferența dintre aceste două mentalități, cum le recunoști și ce trebuie să faci pentru a ajuta mindestul de creștere să câștige detașat.
Despre obiceiurile valoroase ale antreprenorilor de succes
Pentru că tot discutăm despre obiceiuri și mentalități, menținerea unui mindset puternic este unul dintre obiceiurile preferate de antreprenorii de succes. Un alt obicei pe care aceștia și-l formează este practicarea zilnică a exercițiilor fizice sau menținerea unui program strict. Ce alte activități practică regulat antreprenorii precum Oprah Winfrey, Warren Buffett, Bill Gates, Mark Zuckerberg? Află aici.
BONUS: Cei de la Visual Capitalist îți arată cum decurgea o zi din viața lui Immanuel Kant, a lui Victor Hugo, a Mayei Angelou și a multor altor persoane creative celebre.
💡 Techtonika Insight
Probabil una dintre cele mai dificile decizii de luat la inceput de drum pentru un business sau un start-up este…..ok, ok, dar până acolo, cum numim, totuși, brandul? Și nu este o singură întrebare cea care îi privează noaptea de somn/ care îi ține noaptea treji. Este un joc mental obositor, în care cu fiecare răspuns la o întrebare, mai apare încă una.
Raspundem la aceaste intrebări în insightul acestei săptamani.
📈 Rata de Engagement în Social Media - Infographic
Comparativ cu anul anul 2021, în anul 2022 rata de engagement pe Tik-Tok a scăzut, la fel și cea de pe Instagram. Singura care a înregistrat o creștere a fost cea de pe Facebook:
Rata de engagement pe Tik-Tok
Industria bunurilor de larg consum – sectorul de băuturi este cea care prezintă cea mai mare rată de engagement în această aplicație: 7,69% în anul 2022.
Rata de engagement pe Instagram
Industria bunurilor de larg consum – sectorul de alimente este cea care prezintă cea mai mare rată de engagement în această aplicație: 0,96% în anul 2022.
Rata de engagement pe Facebook
Industria bunurilor de larg consum – sectorul de băuturi este cea care prezintă cea mai mare rată de engagement în această aplicație: 0,42% în anul 2022.
Rata de engagement pe Twitter
Industria Arte și Meserii este cea care prezintă cea mai mare rată de engagement în această aplicație: 0,10 % în anul 2022.
Engagementul pe Instagram în funcție de tipul de conținut
Conform statisticilor, conținutul sub forma Reels este cel care prezintă cea mai mare rată de engagement pe Instagram.
Engagementul pe Facebook în funcție de tipul de conținut
Conținutul tip status și video sunt cele mai bune opțiuni atunci când vine vorba despre postările pe Facebook.
Engagementul pe Twitter în funcție de tipul de conținut
Atunci când vrei să postezi pe această platformă și vrei să obții cea mai bună rată de engagement posibilă, apelează la varianta video a conținutului tău.
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog |