Techtonika Newsletter nr.04
Neața!
Este miercuri și se anunță o zi foarte bună. Zicem asta pentru că avem încredere în ce am pregătit pentru tine în newsletter-ul de astăzi și știm care e puterea informațiilor de calitate.
Te gândești poate că a trecut prea puțin din săptămână și că pare greu să ajungi la weekend, dar nu uita că te așteaptă un final de săptămână prelungit (déjà-vu much?). Noi te lăsăm acum în grija Techtonika Newsletter care îți prezintă campanii și design-uri faine și te învață cum să eviți branding burn-out.
Enjoy!
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
Front Focus
Zeița Venus Influencer a fost aleasă ca noul ambasador al Italiei, programele Lightroom și Illustrator au noi funcții AI, iar Kit-Kat a lansat o campanie prin care ironizează tehnologia inteligenței artificiale.
Side Focus
Un nou dispozitiv de proiectare AI schimbă modul în care vorbești la telefon, Canva AI te poate ”îmbrăca” într-o poză mai bine decât ai făcut-o tu, iar algoritmul TikT-Tok are potențial dăunător pentru sănătatea emoțională.
Ro Business Focus
Succesul AI al startup-urilor din România: Footprints AI a fost selectat la două acceleratoare de business, iar Hyperhuman a obținut o finanțare de 200.000 euro din fondurile norvegiene și SEE.
Stats
Specialiștii în marketing cresc bugetul pentru SEO, iar machine learning (ML) poate identifica mesaje periculoase fără a invada spațiul virtual privat.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Never too old to play. Joacă-te și află dacă ai ochi de designer.
Pentru ROI Personal Mare
Utilitatea psihologică menține antreprenorii departe de burn-out.
Techtonika Insight #4
Sustenabilitatea în Branding.
Next Up
Evenimentele din luna Mai recomandate de Techtonika.
Front Focus
Instagram reacționează la una dintre cele mai des adresate solicitări și îți permite acum să adaugi până la 5 link-uri în secțiunea de BIO.
Adobe a anunțat că programul de editare foto Lightroom va avea noi funcții care – deloc suprinzător - se bazează pe tehnologia AI.
Illustrator nu rămâne mai prejos. Software-ul de design grafic are o nouă funcție ce permite desginerilor să ajusteze rapid schema de culori a imaginilor vectoriale prin intermediul inteligenței artificiale generative.
HBO Max? Nu, acum este doar Max. Noul rebranding a stârnit multe reacții negative din partea oamenilor. Decizia de a renunța la „HBO” este considerată una dintre cele mai nebunești decizii de marketing.
Nici noul logo LG nu a făcut senzație în rândul publicului. Părerile sunt împărțite: unii preferă această noua variantă, iar alții o consideră lipsită de viață, ușor de uitat și cu un aspect „ieftin”.
Cei de la Digital Synopsis îți prezintă un top al celor mai bune 20 de logo-uri din toate timpurile.
Pentru un boost de inspirație ai aici 54 de exemple de poster design.
Un Designer a creat supereroilor precum Batman, Superman sau Deadpool, logo-uri formate din fața și numele acestora.
„Have a break, Have a Kit Kat.” Brandul a lansat o nouă campanie prin care ironizează ideea conform căreia tehnologia AI ar putea ocupa locurile de muncă specifice industriilor creative. E funny și ne place tare.
Pe același vibe cu Kit-Kat este și Ikea, care a lansat campania #ShowOffYourSavvy, creată ca o parodie a emisiunii MTV Cribs.
Vanish a lansat un nou ad, „Me, My Autism and I”, realizat în stil documentar. Brandul dorește să ajute publicul larg să înțealeagă dificultățile experimentate de persoanele care suferă de autism, în special de fete, care au șanse mai mici de a fi diagnosticate corect. Accesează link-ul și, cum e CTA-ul clasic din zilele noastre, „Rămâi până la final”. Noi zicem că merită.
Zeița Venus, prezentată ca un Influencer cu ajutorul AI, este noul ambasador al Italiei. Oare AI-ul o sa lase si influencerii fara joburi?
Side Focus
Aplicația BeReal îți oferă acum posibilitatea de a include în postările zilnice piese din Spotify.
Știi poza aia în care ai ieșit atât de bine, dar nimeni nu ți-a zis că ai un nasture desfăcut sau că gulerul îți stă strâmb? Well, no worries. Canva AI vine în ajutorul tău și îți oferă șansa de a remedia problema: te „îmbracă” cu o altă cămașă. Atât de simplu.
După ce Twitter a decis ca marcajele de verificare albastre să fie disponibile doar abonaților Twitter Blue, o nouă schimbare are loc în peisaj. Acest marcaj va fi acordat înapoi conturilor cu peste un milion de urmăritori.
Un nou trend estetic pe Tik-Tok: conținutul video în care creatorii pretind că sunt un personaj din filmele lui Wes Anderson.
Tik-Tok a lansat un ghid care să te ajute în realizarea unor campanii eficiente de Influencer Marketing.
It’s all fun and games până când intervine algoritmul Tik-Tok de redare a conținutului posibil dăunător utilizatorilor. Despre efectele negative ale utilizării aplicației poți citi mai multe aici.
Din seria „asta o știu de pe net”, aici afli cum poți face screenshot unei întregi pagini web (valabil pentru iPhone).
Wavelength, noua aplicație dedicată chat-urilor de grup. Se diferențiază de Instagram, Whatsapp sau Telegram prin faptul că îți permite organizarea conversațiilor în funcție de subiectul discutat.
Zerofy, noua aplicație ce îți este extrem de utilă dacă vrei să îți reduci amprenta de carbon.
Un dispozitiv de proiectare AI îți permite să gestionezi un apel audio prin intermediul comenzilor vocale și al gesturilor...din palma ta. A fost prezentat la conferința TED și poți vedea demonstrația aici. Serialul Black Mirror nu mai pare acum atât de SF.
Prima ediție Fashion Week generată integral AI a debutat zilele acestea la New York.
Pentru Cat Lovers: ambalajele acestea pentru lapte depășesc limita drăgălășeniei.
Ro Business Focus
Asociația de Ecoturism din România (AER) a lansat o nouă campanie în colaborare cu V8: Karma vrea un mediu curat și #fărăgunoaie. Poți vedea campania aici.
Compania românească Footprints AI a fost selectată, dintre câteva sute de startup-uri înscrise, la două acceleratoare de business importante: Plug and Play (SUA) și Particle X (Hong Kong).
Startup-ul românesc Hyperhuman ce dezvoltă tehnologii AI în domeniul fitness primește o finanțare de 200.000 euro din fondurile norvegiene și SEE.
Primul curs de AI din România, organizat de RoboHub în parteneriat cu ECDL România.
Stats
59% dintre specialiștii în marketing își vor crește bugetul pentru SEO în cursul anului 2023. Mai mult de 120 de profesioniști în marketing au făcut parte dintr-un studiu în care au fost analizate strategiile lor actuale de SEO și marketing de conținut pentru a crea o perspectivă a trendurilor de investiție în 2023.
Agenția de marketing online Izea a lansat recent un raport ce prezintă domeniul Influencer Marketing din perspectiva egalității în toate aspectele activității. Sunt incluși indicatori de rasă, sex și limbă, iar datele prezentate au fost colectate în perioada 2015-2022.
O cercetare derulată recent a demonstrat faptul că machine learning (ML) este capabil să identifice mesaje periculoase (de automutilare sau de sinucidere, de exemplu), fără a invada spațiul virtual privat al utilizatorilor. În studiu respectiv, algoritmul a avut o acuratețe de 89% în identificarea unor astfel de mesaje.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Descris ca un manifesto în domeniul design-ului, noul concept de vehicul Peugeot, Inception, este inspirat din arhitectura brutalistă și prevede direcția în care se vor îndrepta mașinile de serie ale Peugeot începând cu anul 2025.
Never too old to play
Venim și ediția aceasta cu 3 activități care să te antreneze de dimineață și care să te introducă mai ușor în ritmul zilei de astăzi:
Ai ochi de designer? Există un singur mod de a afla.
Un test foarte bine realizat pe care îl recomandăm cu drag este acesta:
Află care este tipul tău creativ.
Iar cu ajutorul testului acesta afli cât de multe noțiuni cunoști din domeniul design-ului:
Poți obține „certificatul” de designer?
Pentru un ROI Personal Mare
Ce face o cultură organizațională să fie una puternică?
Nu mereu reușești să te detașezi de problemele de la muncă și să nu le iei cu tine peste tot. Situații dificile și stresante doar...apar, e ceva normal. Enjoy the process!
Ceea ce e dificil de tolerat este cultura organizațională nocivă, o sursă puternică de stres și de frustrare care îți răpește din plăcerea de a lucra, de a crea.
Îți recomandăm să citești acest articol și să cunoști atât caracteristicile culturii organizaționale puternice, cât și a celei toxice, pentru a te ajuta pe viitor fie la identificarea, fie la constuirea unei culturi și unui mediu sănătos de lucru.
Despre frica de a eșua. De ce femeile și bărbații se raportează diferit la eșec?
„România e la cel mai înalt nivel al fricii de eșec de la criza economică din 2008 încoace”. Acest lucru se resimte, bineînțeles, și în mediul antreprenorial: 48% dintre respondenții români au afirmat că văd oportunități bune, dar nu ar începe o afacere de teamă că ar putea eșua.
Această frică este hrănită încă din copilărie și stă în spatele multor decizii luate la vârstă adultă. Fricile care nu sunt confruntate rămân cu noi. Se fac de fiecare dată auzite, chiar dacă, vorba aia, nu le-a întrebat nimeni.
Dar de ce femeile și bărbații se raportează diferit la eșec? Partea asta faină și interesantă te lăsăm să o citești în acest articol, unde ai multe grafice și date care să te ajute să înțelegi mai bine fenomenul.
Utilitatea psihologică menține antreprenorii departe de burn-out
Antreprenorii experimentează mai frecvent starea de burn-out decât angajații salariați: Mit demontat. Primul studiu major care analizează relația antreprenor-epuizare demonstrează faptul că antreprenorii, deși lucrează mai multe ore comparativ cu persoanele angajate, nu experimentează mai des epuizarea.
Motivul? Sentimentul puternic de satisfacție și autonomie personală pe care îl generază efectele psihologice pozitive ale muncii de antreprenor. Sau, altfel spus, „utilitatea psihologică.” Aici poți afla mai multe despre acest subiect, dar și alte informații importante despre petrecerea timpului liber sau influența pe care echipa o are asupra antreprenorului.
TECHTONIKA INSIGHT #4 -Sustenabilitatea in Branding
Când vorbim despre efortul de branding ne referim la activitatea strategică prin care o afacere își construiește o identitate puternică și recunoscută în mintea consumatorilor. Acest proces implică dezvoltarea unei imagini de brand coerente, care se bazează pe valorile și promisiunile afacerii, și care este comunicată prin intermediul diferitelor canale de marketing și comunicare.
Sustenabilitatea în branding este reprezentată de capacitatea unui business de a duce efortul de branding pe termen lung, la același nivel de calitate.
Brandingul este un proces continuu, care necesită o abordare strategică, o atenție constantă și abilitatea de a pivota atunci când lucrurile nu mai funcționează. Ca orice efort, însă, poate ajunge să fie nesustenabil când resursele existente se utilizează greșit.
Efortul de branding, asa cum reiese din denumire, este…..un efort și am vorbit în postări anterioare ( și de-a lungul timpului in general) cât de importante este să fie abordat acest efort cu o strategie bine conturata.
Un studiu realizat de Tailor Brands în 2020 a constatat că 76% dintre antreprenorii chestionați și-au creat propriul logo pentru afacerea lor, fără ajutorul unei agenții de branding sau design.
În același timp, 24% dintre antreprenorii chestionați au declarat că au utilizat serviciile unei agenții de branding sau design pentru a-și crea identitatea de brand.
Această statistică sugerează că majoritatea antreprenorilor își gestionează singuri propriul efort de branding.
Unde apar problemele?
Problemele apar în general când vorbim de rezultate vs. timp. Un element foarte important in branding este consecvența. Adică, trebuie să te ții de treaba respectivă ca să producă ceva pe termen mediu și lung. .
Cea mai minunata strategie/campanie/ abordare NU va funcționa daca nu poate fi susținută pe termen lung, cu constanță.
Cele mai întâlnite probleme sunt
Lipsa resurselor de timp/energie să sa ocupe de efortul de branding
Lipsa unor KPI-uri. Oare chiar progresăm?
Lipsa strategiei, cu dezvoltare haotică și absența rezultatelor
Lipsa coerenței în comunicarea valorilor și mesajelor de brand
Lipsa resurselor financiare și umane pentru a gestiona efortul de branding în mod eficient
Dificultăți în crearea unei imagini de brand diferite și relevante într-un mediu competitiv
Ce se întâmplă când simți că pedalezi în gol?
Indiferent care este situația în care ne aflăm, rezultatul este același - apariția oboselii, pierdere încrederii în direcția de brand aleasă, chiar a burn out-ului de branding care duce în final la abandonarea completă a efortului.
Ce soluții există?
Dezvoltarea unei strategii de branding clare și coerente, care să se bazeze pe valorile și misiunea afacerii
Dezvoltare unui timeline de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung.
Crearea unei identități de brand coerente, care să se reflecte în toate aspectele de comunicare și marketing ale afacerii
Inventarierea și alocarea realistă a resurselor pentru branding.
Gestionarea eficientă a resurselor disponibile, prin folosirea instrumentelor și tehnologiilor de automatizare a marketingului
Dezvoltarea unei imagini de brand autentice și relevante, care să se diferențieze de competiție și să atragă consumatorii
Implementare unor KPI de brand realiști și realizabili
Cum să gestionați efortul de branding ca antreprenor
Identificarea priorităților de branding în funcție de resursele disponibile și obiectivele de afaceri
Implicarea întregii echipe în procesul de branding, prin dezvoltarea unei culturi de brand puternice și implicarea angajaților în crearea și implementarea strategiei de branding
Monitorizarea constantă a evoluției strategiei de branding și a performanței de marketing, pentru a identifica oportunitățile de îmbunătățire și a face ajustări necesare
Mai concret, ca un exemplu foarte simplificat, dacă ai o strategie/plan care spune să postezi de 5 ori pe săptămână pe social media despre brandul tău, dar tu poți cu adevărat să postezi doar de 2 ori pe săptămână fără să compromiți calitatea materialului, atunci este clar că strategia trebuie revizuită urgent să reflecte realitatea.
În concluzie, un efort mic dar susținut este mai eficient decât un efort intens, solicitant care poate grabește obținerea rezultatelor dar compromite alte zone ale business-ului, sau care este abandonat după o perioadă.
În branding, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine.
Faceți pași mici, dar bine gândiți înspre obiectivele voastre
Next Up
Un fel de „Next Stop”, dar scris altfel. Iată care sunt evenimentele din luna Mai recomandate de Techtonika:
DESFĂȘURATE FIZIC
4 Mai | București| Particpare pe baza achiziției de bilet.
6 Mai | Cluj-Napoca | Participare pe baza achiziției de bilet.
8 Mai | București | Particpare pe baza achiziției de bilet.
10-11 Mai | București | Participare pe baza achiziției de bilet.
13 Mai | București | Particpare gratuită.
15 Mai | Cluj-Napoca | Particpare pe baza achiziției de bilet.
22 Mai | București |Particpare pe baza achiziției de bilet.
22 – 23 Mai - Business Summits | 22-28 Mai – Tech Expo | Participare pe baza achiziției de bilet.
12-28 Mai | București
19-28 Mai | Iași
29 Mai București | Participare pe baza achiziției de bilet.
DESFĂȘURATE ONLINE
9-10 Mai | Online | Participare gratuită.
DESFĂȘURATE ÎN REGIM HYBRID
8 Mai | București & online | Participare pe baza achiziției de bilet.
11-12 Mai | București & online | Participare pe baza achiziției de bilet.
16 Mai | Cluj-Napoca & online | Participare pe baza achiziției de bilet.
26 Mai | București & online| Participare pe baza achiziției de bilet.
Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!