Techtonika Newsletter nr. 50
Neața! ☕
Vă vine sa credeti ca am ajuns la ediția nr. 50? 😍
Yay for you că citești Techtonika Newsletter și nu trebuie să citești N surse diferite să te informezi. Also, big thank you că ne citești săptămânal și ne ajuți să creștem și să venim cu super info către tine in fiecare miercuri. Ediția asta e ultima din luna martie. April, show us what you’ve got.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Leonardo AI: Platforma de creare a imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale lansează o nouă funcție, „Transparency”
Noutăți pe Instagram: „Ads with Promo Codes”, opțiunea de a comenta la un slide specific dintr-o postare carusel și simplificarea căutărilor pe baza hashtagurilor
Aplicația AI Cherry: Asistentul de shopping ce ajută utilizatorii să descopere produse pe baza capturilor de ecran sau a imaginilor
Utilizarea AI de către AFIR: Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale utilizează inteligența artificială pentru a ajuta fermierii români să acceseze fondurile UE
Techtonika Visual Data: Ce ajută brandurile să iasă în evidență în online?
📢 Front Focus
Leonardo AI - platforma de creare a imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale - are o nouă funcție: Transparency. Cu ajutorul ei, poți genera elemente cu fundal transparent. Funcția “Remove Background” not needed anymore.
LATTE3D al Nvidia este un model AI ce generează imagini 3D într-o secundă.
Din categoria: publicitate extraterestră. Vor putea brandurile să își promoveze produsele și serviciile pe lună în câțiva ani?
„Procesul de brand building este la fel de important în partea de sus a funnel-ului B2B, cât este și în partea de jos.” Citește aici mai mult.
Get to know Gen Z better!
Cum apelează Spotify la FOMO pentru promovarea playlistului Daylist?
Insights din social media marekting de care să ții cont anul acesta, oferite de specialiștii în domeniul celor de la RetailBrew.
Ce principii din psihologie se află în spatele unui UX design eficient?
Long live e-commerce! Acesta a fost indicat de către marketeri ca fiind cea mai importantă tendință de consum, fapt ce amintește industriei bunurilor ambalate de larg consum (CPG) să se concentreze pe soluții omnichannel.
„Enough with the nonsense tech” este mesajul ad-ului agenției Globant. Vizionează spotul – e o parodie și e funny.
Brandul Mango, numit „iresponsabil” de către ASA (Autoritatea pentru Standardele de Publicitate) pentru că a ales un model "nesănătos de slab" să pozeze în imaginile de prezentare ale produselor.
Apropo de ASA. Consumatorii care au văzut sau au auzit cea mai recentă campanie de conștientizare a Autorității pentru Standardele de Publicitate prezintă o probabilitate de peste două ori mai mare de a avea încredere în industria publicitară și în reclamele lansate
🔔 Side Focus
Căutările pe Instagram făcute pe baza hashtagurilor, mult simplificate. Platforma a lansat și “Ads with Promo Codes”. Shopping made easy as well.
Încă o opțiune nouă pe Insta este carousel-related și îți oferă posibilitatea de a lăsa un comment la o singură postare din toate cele incluse într-un carusel. Cum faci asta? Foarte ușor: doar dai tag numărului postării din carusel. Well done, Instagram.
Youtube îmbunătățește modul în care analizezi retenția audienței, oferindu-ți acces la noi informații în ceea ce privește comportamentul utilizatorilor pe platformă. Vrea să îmbunătățească și experiența de vizionare, testând opțiunea AI de a trece direct la momentele cele mai interesante dintr-un video.
Tik-Tok a colaborat cu Hubspot pentru realizarea „Lead Generation Playbook”. Descarcă-l aici.
Funcțiile AI-generative ajung și în Whatsapp!
Opțiunea „Poke” revine pe Faceebok.
Reddit s-a listat pe bursa din New York și a ajuns în prima zi de tranzacționare la 9,5 miliarde de dolari.
Spotify vrea să includă un nou tip de conținut: e-learning. Aflate în faza de testare, cursurile video (atât gratuite, cât și contra-cost) vor fi disponibile doar în UK.
Threads va avea secțiune de scoruri live. Pentru început, le va afișa doar pe cele din meciurile NBA.
💯 Techtonika Visual Data
Woke up and chose....statistics.
Sunt oameni care cred că înțeleg mecanismele „din spate” ale marketingului în social media și dau mai departe din cunoștintele și din auzitele lor. Fără alte cercetări sau verificări mai serioase.
Ce e în neregulă cu asta?
Faptul că circulă mituri în legătură cu ce funcționează și ce nu în strategiile de social media și faptul că se fac multe promisiuni de genul: „o să bubuie engagementul” sau „toată lumea va ști de brandul tău într-un timp foarte scurt”. Mmm da...let's not kid ourselves.
Cei de la SproutSocial vin să demonteze câteva mituri legate de social media, iar mai jos îți prezentăm unul dintre ele. Cu date și statistici, bineînțeles.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești.😉
Și contentul tău poate spune o poveste vizuală!
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu ajutorul Techtonika Media.
Scrie-ne aici! Saaaaaaau share-uieste informatia asta misto mai departe.
💠 AI & Tech
Nvidia și Hippocratic AI colaborează pentru a crea asistente medicale AI.
Mercedes Benz folosește razele X pentru a investiga accidentele auto.
În primele două luni ale acestui an au avut loc, în medie, 1.000 de disponibilizări pe zi în companiile tech.
Aplicația AI Cherry te ajută să descoperi produse pe baza unor screenshot-uri sau imagini.
Canva a achiziționat Affinity. Aceasta este cea mai mare achiziție de până acum a companiei, fiind parte din efortul de a concura cu Adobe Inc.
Utilizarea frecventă a ChatGPT în rândul studenților este corelată cu procrastinarea, pierderea memoriei și scăderea performanței academice.
Prima persoană căreia i s-a implantat în creier cipul Neuralink poate juca acum șah, mutând cursorul cu „puterea minții”.
Financial Times își testează chatbot-ul AI „Ask FT”, antrenat pe articolele proprii. Abonații pot cere chatbotului să răspundă la întrebări despre evenimente recente sau despre subiecte mai complexe ce au fost acoperite de-a lungul timpului în articolele publicate.
Tool-ul AI al GitHub identifică și remediază vulnerabilitățile de securitate din coduri.
Microsoft a fost de acord să plătească startup-ului AI „Inflection” aprox. 650 de milioane $, într-un acord care permite Microsoft să folosească modelele Inflection, dar și să angajeze majoritatea personalului startup-ului.
🥇 Ro Business Focus
Startup-ul românesc Nordensa, fondat în 2022, a atras o finanțare de 1,65 milioane de euro. Nordensa își propune să revoluționeze modul în care sunt descoperite talentele în sport.
Revolut își extinde serviciile de telefonie și la noi în țară.
Cum arată viitorul inteligenței artificiale în România?
37% din directorii generali incluși într-un studiu, de părere că este nevoie să își reinventeze modelul de afacere dacă doresc să rămână pe piață în următorii 10 ani.
Top 1.000 cele mai mari companii din România.
Previziuni financiare: „Economia României va crește cu 2,7%, susținută de investițiile publice și consumul privat.”
AFIR apelează la inteligența artificială pentru a ajuta fermierii români să acceseze mai rapid fondurile UE.
A fost lansată și la noi aplicația Munch, destinată reducerii risipei alimentare.
Podcastul Research in the Spotlight, care este un instrument de comunicare de brand, selectat de SCIENCE EUROPE ca exemplu de bună practică în comunicarea științei.
📊 Stats
59% dintre consumatorii britanici consideră că există "prea multă reclamă" pe rețelele de socializare, 52% descriind conținutul de promovare a unui brand ca fiind obositor.
Cât de multă flexibilitate la locul de muncă au persoanele care lucrează în industria marketingului?
Agenția Billion Dolar Boy a publicat Intelligence Report: How Generative AI is Influencing the Creator Economy. Mai jos ai o parte din rezultatele studiului
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Un studiu recent a încercat să răspundă la o întrebare foarte importantă these days: este inteligența artificială mai creativă decât oamenii?
AI-ului și oamenilor li s-a oferit o serie de sarcini, fiecare task fiind menit să exploreze diferite aspecte ale gândirii creative: utilizări alternative ale obiectelor cotidiene, anticiparea consecințelor unor scenarii ipotetice sau combinarea imaginilor pentru a crea noi scenarii coerente.
Studiul a utilizat 151 de participanți și 151 de răspunsuri ale GPT-4.
Curios de rezultate? Găsești detaliile cercetării pe Psychology Today.
📚 De citit în 2024
The Sweet Spot: The Pleasures of Suffering and the Search for Meaning de Paul Bloom
"Nu suntem hedonisti înnăscuți - o viață bună implică mai mult decât plăcerea. Oamenii caută vieți cu sens și semnificație; aspirăm la relații bogate și la preocupări satisfăcătoare, iar acest lucru necesită o anumită doză de luptă, anxietate și pierdere. Argumentat în mod strălucit, spiritual și uman, Paul Bloom arată cum o viață fără suferință aleasă ar fi goală - și mai rău decât atât, plictisitoare."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika îți urează o săptămână ușoară! (ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Website