Techtonika Newsletter nr. 46
Neața!☕
Sperăm că ai avut un început de săptămână bun. Acum că se simte tot mai mult că vine primăvara, parcă nivelul de energie e altul.
Și cu atât mai mult, dacă ești pe modul let’s make things happen, găsești în ediția asta info și resurse care te ajută să faci ordine-n business și să obții mai multă claritate.
Ți-am pregătit și un super-infografic despre un subiect de mare interes pentru mulți antreprenori: rebrandingul.
Enjoy!
📅 Despre ce vorbim astăzi:
DataReportal: A fost publicat raportul The state of digital in Romania in 2024
Reddit x Google: Reddit a semnat un acord cu Google prin care își pune datele la dispoziția companiei
Stable Diffusion 3: Stability AI a anunțat lansarea celui mai nou și mai avansat generator AI text-to-image
RO Branding: Se ia în considerare deschiderea unei noi runde de înscrieri a propunerilor de logo și slogan pentru stațiunea Mamaia
Techtonika Visual Data: Cum și de ce faci rebranding?
📢 Front Focus
O nouă ediție, un alt ghid foarte util. De data asta, află întrebările la care trebuie să răspunzi atunci când îți studiezi concurența.
Cum a devenit brand storytelling-ul un element esențial în retail marketing?
Coca-Cola intenționează să își dezvolte afacerea urmărind "satisfacerea nevoilor și dorințelor consumatorilor" prin intermediul unei strategii care cuprinde toate produsele. „Portofoliul nostru trebuie să fie la îndemâna dorinței”, a declarat CEO-ul companiei.
Cei de la DataReportal au publicat raportul The state of digital in Romania in 2024.
YSL Beauty a ales pentru 2024: rebranding. Motivul? A vrut să fie un brand care să rezoneze mai mult cu generațiile tinere. Hai să vezi cum arată campania de teasing derulată zilele astea.
Brandul Corona a făcut o activare de brand OOH (out-of-home) falsă. După ce s-a agitat lumea în online văzând un hamac uriaș, s-a dovedit că acesta este fake, o imagine generată de computer (CGI), de fapt.
Ikea este cunoscut pentru ironia din reclamele sale și pentru miștourile făcute la adresa altor branduri. În peisaj a apărut însă un brand care inversează pozițiile. Este vorba despre Vinterior, un retailer online de mobilier vintage, care a creat un panou publicitar mai „îndrăzneț”, prezent în stațiile de metrou din Londra, chiar lângă panourile brandului suedez.
Ce e anemoia vintage? Oh well. Brandurile care doresc să transmită clienților ideea de siguranță pot încerca o abordare stil vintage. Într-un nou studiu publicat în Journal of Marketing, cercetătorii de la Universitatea din Newcastle, Australia, au descoperit că fontul vintage declanșează nostalgia în rândul unor clienți, numită și anemoia vintage. Foarte interesant. Găsești aici mai multe detalii.
LinkedIn a lansat o campanie pentru LinkedIn Premium.
🔔 Side Focus
Meta testează opțiunea de a reposta un thread pe Facebook.
Whatsapp introduce noi opțiuni de formatare a textului: bold, italic, block quote, inline code, liste numerotate sau cu marcatori tip bullets. Ai aici un video care îți arată cum le folosești.
LinkedIn prezintă noi oportunități pentru marketerii B2C, pe baza celor mai recente cercetări efectuate în rândul membrilor săi, care arată că utilizatorii LinkedIn, în general, au un buget mai mare și sunt, de asemenea, mai predispuși să cheltuiască pe produse de lux decât cei de pe alte platforme.
Instagram extinde funcția Creator Marketplace în mai multe țări.
Există peste un milion de anunțuri de locuri de muncă pe X Hiring, disponibil pentru abonații X Premium în aplicație.
Instagram dezvoltă funcția "Friend Map", a confirmat luni un purtător de cuvânt al Meta. Funcția este similară cu Snap Map de la Snapchat și permite utilizatorilor să vadă locațiile prietenilor lor în timp real.
Tot mai multe funcții AI ajung în aplicațiile Social Media. Vezi aici câtă inteligență artificială există în aplicațiile Facebook, Instagram, Tik-Tok, LinkedIn, Pinterest, Snapchat.
Vezi de asemenea cele mai noi opțiuni introduse în aplicația Threads, care începe să semene tot mai mult cu X.
Reddit a încheiat un acord cu Google și-i va pune la dispoziție datele sale, atât pentru a îmbunătăți rezultatele interogărilor utilizatorilor, dar și pentru a antrena modelele de inteligență artificială Gemini.
💯 Techtonika Visual Data
Când intră în discuție rebrandingul? Iar dacă se dovedește a fi best option pentru brandul tău, care sunt etapele cele mai dificile ale procesului?
Cei de la Bynder au chestionat specialiștii pentru a-ți oferi răspunsul la aceste întrebări. Vezi statisticile în infograficul de mai jos.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești.😉
Și contentul tău poate spune o poveste vizuală!
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
💠 AI & Tech
Adobe introduce un asistent AI în software-ul său de gestionare a PDF-urilor, Acrobat. Asistentul îți ușurează muncă cu documentele. Spre exemplu, îți extrage informațiile cheie din documentele lungi și îți răspunde la întrebările specifice pe care le ai.
Gemini face acum parte și din Google Workspace.
Google a lansat un nou set de modele AI numit Google Gemma.
Stability AI a anunțat cel mai nou și mai avansat generator AI text-to-image, Stable Diffusion 3.
Google a lansat Help me write, o funcție AI ce ajută utilizatorul să compună diverse texte (recenzii, descrieri ale produselor), sugestiile fiind oferite pe baza conținutului paginii web accesate de utilizator.
Într-o ediție trecută a newsletter-ului ți-am zis că Artifact News, aplicația de știri creată de fondatorii Instagram, se închide după doar un an de la lansare. O echipă condusă de foști ingineri ai Twitter au creat și lansat versiunea beta a Particle.news, o aplicație AI de știri care dorește să îmbunătățească interacțiunea oamenilor cu știrile.
Dacă vorbești frumos cu chatboții, ei îți oferă rezultate mult mai bune. Care e explicația?
Microsoft a anunțat luni un parteneriat în domeniul inteligenței artificiale cu start-up-ul francez Mistral AI.
Google a dezactivat temporar funcția prin care modelul lingvistic Gemini generează imagini în care sunt ilustrați oameni - aceștia nu erau reprezentați conform realității.
🥇 Ro Business Focus
Magazinele online din România rezistă pe piață, în medie, 2 ani.
Marketingul digital din România cunoaște cea mai bună perioadă a sa de dezvoltare, acest fapt fiind datorat, printre altele, și creșterii consumului online.
35% dintre români nu au încredere în autenticitatea etichetelor eco, potrivit unui raport MKOR.
Conform Colliers, în prezent, România are un stoc total de retail modern de peste 4,3 milioane de metri pătraţi – mai mult de 60% din această suprafață se află în primele 10 cele mai mari orașe.
Este luată în considerare deschiderea unei noi runde de înscrieri a propunerilor de logo și slogan pentru stațiunea Mamaia. Motivul? „...debutul plin de succes” al ultimei runde.
Numărul companiilor care au ales să ofere angajatelor carduri cadou de 8 martie a fost în creștere cu 58% comparativ cu 2022.
Hai să răsfoiești două din cataloagele realizate de Business Magazin: Cele mai inovatoare companii din România 2023 și CSR 2023. Cât de responsabile sunt companiile din România?
📊 Stats
Să înțelegem TikTok mai bine: 40% dintre utilizatorii aplicației au fost de acord cu faptul că aplicația le prezintă subiecte noi și astfel își găsesc noi interese. Mai mult decât atât, 44% dintre utilizatori au intrat pe TikTok cu un motiv anume, descoperind ulterior un alt subiect care le-a atras atenția.
+ more stats. Vezi mai jos mai multe date dintr-un raport recent publicat de Pew Research Center. Aproximativ jumătate dintre americanii care folosesc TikTok nu au postat niciodată un videoclip pe platformă.
Care sunt brandurile câștigătoare la Super Bowl LVIII?
🎭Why So Serious?
Nu spunem decât atât: Spot the Brand. Ai 50 de branduri de găsit în 5 minute. Good luck!
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Dezvoltarea competențelor este tot mai importantă. Se discută despre o lipsă de talente în viitor și despre presiunea tot mai mare de a forma abilități noi în domenii precum inteligența artificială generativă (gen AI) sau securitatea cibernetică.
Un studiu din 2022 realizat de Burning Glass Institute a constatat că 37% din competențele necesare în toate domeniile — nu doar cele tech — s-au schimbat în ultimii cinci ani.
Lucrurile se schimbă într-un ritm alert and we all have to keep up. Trebuie să te asiguri că ceea ce dezvolți acum te va ajuta în condițiile din viitor. Da, e necesar să îți dezvolți noi skill-uri. Și daa, există mai multe variante, pentru tine și pentru echipa ta.
Ne uităm în curtea unor 6 companii, care au avut abordări diferite în procesul de îmbunătățire a skill-urilor:
1. Deloitte: A avut o abordare bazată pe date pentru anticiparea nevoilor viitoare și personalizarea dezvoltării competențelor pentru fiecare angajat.
2. Cannabiva: A transformat învățarea într-un joc, oferind recompense și recunoaștere pentru completarea cursurilor și îmbunătățirea performanțelor.
3. Torani: A schimbat perspectiva asupra evaluărilor de performanță, concentrându-se pe viitorul angajaților și pe dorințele lor de dezvoltare.
4. Salesforce: A utilizat inteligența artificială pentru a alinia obiectivele angajaților la nevoile business-ului.
5. Microsoft: A susținut angajații să-și dezvolte abilitățile în domeniul inteligenței artificiale, integrând platforme de formare în fluxul lor de lucru și promovând un mindset de creștere continuă.
6. TeamUp: A încurajat membrii echipei să învețe unii de la alții, susținând colaborarea și inovația. Acest lucru a dus la o productivitate cu 35% mai mare și la o satisfacție a clienților cu 20% mai bună.
Toate abordările descrise mai pe larg, în articolul ăsta.
📚 De citit în 2024
The Battle for Your Brain: Defending the Right to Think Freely in the Age of Neurotechnology de Nita A. Farahany
"Imaginează-ți o lume în care creierul tău poate fi interogat pentru a-ți afla convingerile politice, gândurile tale pot fi folosite ca dovezi ale unei infracțiuni, iar propriile tale sentimente pot fi folosite împotriva ta. O lume în care persoanele care suferă de epilepsie primesc alerte cu câteva momente înainte de o criză, iar o persoană obișnuită poate privi în propria minte pentru a elimina amintirile dureroase sau pentru a vindeca dependențele...The Battle for Your Brain oferă o direcție de urmat pentru a aborda dilemele juridice și etice complexe care vor avea un impact fundamental asupra libertății noastre de a ne înțelege, modela și defini pe noi înșine."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika îți urează o săptămână ușoară! (ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website