Techtonika Newsletter nr. 39
🌞 Introducere
Neața! ☕
An Nou Fericit, Techtonik reader!
Două săptămâni am lipsit din inbox, însă revenim acum cu o ediție tare drăguță, tipică uneia de început de an: tragem linie la ce s-a întâmplat în 2023 și afli care sunt predicțiile din marketing și design pentru 2024.
Enjoy!
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Typography Matters: Monotype explorează cum fonturile influențează emoțiile oamenilor.
2023: Cei de la VisualCapitalist îți prezintă evenimentele cele mai importante de anul trecut.
Articul8 AI: Intel a lansat o platformă AI dedicată companiilor.
Studiu ASEBUSS: Află care sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România.
Techtonika Visual Data: Marketing Online. Predicții pentru anii următori.
📢 Front Focus
Află care sunt predicțiile Designmodo cu privire la principalele tendințe de web design pentru 2024.
Și Canva a prezentat tendințele de design din acest an.
Typography Matters: cei de la Monotype a apelat la neuroștiință și au cercetat modul în care diferite fonturi provoacă oamenilor reacții emoționale diferite, în funcție de zona culturală de proveniență. Au fost intervievate persoane din opt țări pentru a putea observa cum clasifică ele diferite fonturi, în funcție de asocierile făcute.
Apropo de fonturi, vezi care sunt fonturile folosite în logo-urile turistice naționale.
Herman Miller a intrat în anul 2024 cu o nouă identitate de brand.
Burger King Brazilia a făcut o mișcare foarte smart și creativă de marketing în perioada sărbătorilor. A lansat campania "Hangover Whopper", concepută pentru a oferi reducere clienților care s-au ales după sărbători cu...mahmureală. Dezvoltată în colaborare cu agenția DM9, campania integrează tehnologia de recunoaștere facială pentru a scana fața consumatorului.
Picsart a lansat HD Painter.
Fast Isometric, noul plugin al Figma ce îți permite să creezi designuri izometrice.
Cum va arăta designul ambalajelor de produs anul acesta?
Compania de design UX InVision a anunțat că intenționează să își închidă serviciile de colaborare în domeniul designului.
Cei de la Huffpost au realizat un top al celor mai bune reclame de sărbători din 2023.
Anul trecut a fost anul rebrandingului, conform Printmag. Despre motivele pentru care tot mai multe companii aleg să facă o schimbare, dar și exemple de astfel de procese, la link-ul ăsta.
🔔 Side Focus
Vezi evenimentele care au marcat anul 2023 într-un infografic marca VisualCapitalist.
Poate că te regăsești printre cei care vor ca anul acesta să integreze și platforma LinkedIn în strategia lor de marketing. Pentru asta, îți lăsăm aici link-ul unui ghid step by step realizat de cei de la Buffer. Iar dacă ai nevoie de inspirație pentru postările de personal branding, uită-te la infograficul ăsta.
Care au fost aplicațiile de productivitate de top din anul 2023?
Pentru a te ajuta cu strategia de marketing pe Tik-Tok, platforma a creat un calendar de marketing ce include momente și evenimente culturale de care să ții cont când creezi contentul.
Care sunt cele mai bune platforme pentru marketingul B2B și care sunt aspectele esențiale de care să ții cont? Îți spun cei de la Semrush.
De ținut minte pentru anul 2024: do’s and don’ts pe platformele social media.
O reclamă Rimmel London de back to school a fost interzisă pentru că transmite fetelor tinere ideea necesității utilizării machiajului la școală pentru a avea succes.
Google a început să restricționeze cookie-urile pentru 1% dintre persoanele care utilizează browserul Chrome.
Microsoft Copilot, disponibil acum și pe Android și pe iOS.
X a adăugat o nouă opțiune: marketerii pot lansa campanii având ca target exclusiv abonații X Premium.
Ce zici de câteva exemple de social media hooks care să scoată oamenii din frenezia scrolling-ului? 100, mai exact.
Contentul video distribuit pe Instagram Reels depășește performanța contentului video de pe TikTok și Facebook, potrivit unui nou studiu realizat de compania Emplifi.
💯 Techtonika Visual Data
Infograficul din ediția asta vine cu previziuni din online pentru anii viitori. E cu date despre e-mail marketing, materiale video și marketing de conținut.
Bye, bye 2023. Ne-ai învățat multe.
Acum...time for new strategies! Ține cont de statisticile de mai jos în crearea lor.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești.😉
Și contentul tău poate spune o poveste vizuală!
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
💠 AI & Tech
Inteligența artificială analizează datele din registrele de evidență privind domiciliul, educația, veniturile, sănătatea și condițiile de muncă ale oamenilor și le poate prezice cu acuratețe evenimentele din viitor.
Poliția din Bridgeton a făcut o postare pe Facebook prin care anunța că o știre recentă despre o așa-zisă crimă din ziua de Crăciun este complet falsă, fiind generată de inteligența artificială.
Intel lansează Articul8 AI, o nouă platformă de inteligență artificială dedicată companiilor.
Retrospectivă în publicitate: cele mai bune 5 ad-uri generate de inteligența artificială.
Cum ajută Ferret, modelul open source al Apple, utilizatorii iOS din diverse domenii?
Pe principiul „New Year, New Me”, a fost creat un generator AI de rezoluții pentru anul 2024.
The GenAI Prism, cea mai cuprinzătoare reprezentare a proiectelor de inteligență artificială generativă.
Potrivit Gartner, până în 2027, 20% dintre branduri vor face din absența AI-ului în activitatea lor unul din diferențiatorii lor, căutând să răspundă cererilor de autenticitate ale consumatorilor.
Producătorul german Volkswagen a anunțat că va începe să doteze mașinile cu inteligență artificială, mai exact cu ChatGPT.
Getty Images și Nvidia își consolidează parteneriatul în domeniul AI și lansează Generative AI by iStock, o platformă text-imagine special creată pentru a realiza imagini de stoc.
🥇 Ro Business Focus
Care sunt principalele provocări cu care se confruntă managerii și antreprenorii din România, conform studiului derulat de ASEBUSS?
Cei de la start-up.ro au făcut o retrospectivă a anului care a trecut și au creat o listă cu cele mai interesante startup-uri din 2023. Vezi aici prima parte.
ZF îți prezintă tendințele pentru economia românească în 2024.
Dacă ești abonat de mai mult timp la Techtonika Newsletter, știi că ne plac prezentările interactive realizate de cei de la Panorama. Fac o treabă grozavă. Recent au publicat „Circuitul plasticului prin România: de unde vine, unde îl trimitem și cât rămâne aici”. Take a look.
Care sunt companiile care au avut cel mai mare buget de publicitate investit în televiziune în 2023? Dar televiziunile care au livrat cele mai mari volume de audiență pentru reclamele difuzate?
Vezi pe ce startup-uri românești să fii cu ochii în acest an.
La finalul anului 2023 au fost anunțate cele mai sustenabile companii din România.
Coface România a realizat pentru Biz topul celor mai performante companii din țară în 2023.
📊 Stats
Platforma "Test Your Ad" a System1 a constatat că reclamele de Crăciun combinate cu un ad TV au obținut un scor de 62% la recunoașterea brandului în două secunde, în timp ce scorul a fost de 30% pentru reclamele OOH care nu au fost sincronizate cu o reclamă televizată.
Top 26 aplicații care au depășit 1 miliard de dolari venituri în 2023.
Sprout Social a colaborat cu The Harris Poll pentru a descoperi tendințele din acest an în Social Media și AI.
Care sunt principalele provocări din domeniul media, anticipate pentru anul 2024?
Cercetarea derulată de Atomicwork îți arată care sunt domeniile în care oamenii nu își doresc ca inteligența artificială să fie integrată.
52% dintre respondenții unui chestionar consideră că șansele ca inteligența artificială să creeze și să răspândească știri false sunt mari.
Youtube, cea mai de încredere platformă pentru generația Z. 59% dintre membrii acestei generații au încredere în ea.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Pentru timpul nedormit plătești. Când preferi să treci acele ore pe caiet dai în datorii de...ore nedormite.
Poate că acum nu e cazul; abia ce ne-am întors din concediul de sărbători…dar ține articolul ăsta aproape pentru când vei avea nevoie. Anul 2024 se anunță cel puțin unul challenging. Yee!
Diferența dintre cât somn ai nevoie și cât somn obții cu adevărat face o maare diferență. Orele nedormite cauzează probleme serioase, cum ar fi afecțiuni cardiovasculare, imunitate slăbită, tulburări de dispoziție și deficit cognitiv. Devii super irascibil și începi să uiți cam...tot. Deci no jokes allowed.
Dacă vrei să-ți recuperezi somnul pierdut, nu te mai baza pe ziua de duminică pentru a fi odihnit. Fă-ți un program, respectă-l și vei vedea cum nu mai ieși pe minus cu orele de somn.
Ce înseamnă asta, mai exact? Află în articolul ăsta.
📚 De citit în 2024
1. The Social Instinct: How Cooperation Shaped the World de Nichola Raihani
"[Nichola Raihani] dezvăluie faptul că speciile care prezintă un comportament cooperant - învățarea, ajutorul, îngrijirea și sacrificiul de sine - cel mai asemănător cu al nostru nu sunt alte maimuțe; acestea sunt păsări, insecte și pești, care ocupă ramuri mult mai îndepărtate ale arborelui evolutiv. Înțelegând problemele cu care se confruntă acestea și modul în care cooperează pentru a le rezolva, putem înțelege cum a evoluat cooperarea umană."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website