Techtonika Newsletter nr. 38
🌞 Introducere
Neața! ☕
Mai sunt câteva zile până la Crăciun. Ne ia pe toți febra cumpărăturilor și a cozonacului, dar înainte de asta, avem grijă să lăsăm tot ce ține de business-ul nostru în ordine, ready for 2024.
Pentru că se întâmplă multe într-o săptămână în domeniul AI, am considerat necesar să dedicăm inteligenței artificiale o secțiune separată; începând cu ediția asta, all eyes on AI în secțiunea AI Tech.
👉 Vrem să îți mai spunem ceva: ediția de azi este ultima din acest an. Ne revedem cu ediția #39 în 10 ianuarie. În perioada asta, primești vești de la noi pe paginile noastre de socializare.
Happy Holidays! 🎄
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Trivago, rebranded: Compania a adoptat o nouă identitate de brand pentru a se diferenția pe piața competitivă.
Scamio: Bitdefender lansează un serviciu gratuit de detecție a înșelătoriilor online, bazat pe inteligența artificială.
Planuri de business pentru 2024: 3 din 5 antreprenori din România intenționează să-și restructureze anul viitor.
Publicitatea digitală globală: Se preconizează că va încheia anul cu o creștere de 9,2%, ajungând la 616,8 miliarde de dolari.
Techtonika Visual Data: Comportamentul de cumpărare în perioada Crăciunului
📢 Front Focus
Acuzat de Epic Games că face concurență neloială prin magazinul Play Store, Google este acum implicat în cel mai mare proces antitrust din ultimii 20 de ani. Săptămâna trecută, a fost anunțat faptul că Google a pierdut procesul. De ce ne interesează acest lucru?
Jack Ma este cel a adus e-commerce-ul în China, co-fondând Alibaba Group Holding Ltd. Recent, el a postat pe contul lui următorul mesaj: "Felicitări celor de la Pinduoduo pentru deciziile, execuția și eforturile lor din ultimii ani". Sună Cunoscut Pinduoduo? Ok...dar dacă spunem Temu? Pinduoduo se află în spatele aplicației de cumpărături de succes Temu, concurent al Amazon și al Walmart (și, totodată, cea mai descărcată aplicație de pe App Store în acest an, în ceea ce privește aplicațiile gratuite).
Ce este SMS marketing, cum funcționează, la ce tool-uri poți apela și care ar fi câteva sfaturi utile pentru o astfel de campanie?
Adobe își prezintă Spectrum 2, un nou sistem de design prin care compania își propune să facă "instrumentele Adobe mai intuitive, cuprinzătoare și mai plăcut de utilizat pe toate platformele, sprijinind în același timp misiunea de a permite creativitatea pentru toți."
A fost lansat Imagen 2, versiunea îmbunătățită a tehnologiei de generare de imagini a Google. Printre noile funcții se regăsește cea de creare a unui logo. Momentan, Imagen 2 este disponibil celor ce folosesc Vertex AI, o componentă a Google Cloud.
În anul 2024, brandurile vor prioritiza atenția în detrimentul reach-ului.
De ce este mult mai probabil să dai click pe un anunț din feed-ul "For you", dar este mult mai puțin probabil să finalizezi o achiziție prin intermediul acestuia? Răspunsul, potrivit unei cercetări, se referă la nivelul tău de "implicare cognitivă".
Trivago are o nouă identitate de brand globală, dorind să își consolideze caracterul distinctiv de brand pe piața extrem de competitivă.
Despre un rebranding este vorba și în cazul SiriusXM, care a dorit o schimbare, fără a sacrifica însă consecvența de brand. Scopul acestui efort este acela de a atrage un public nou, mai tânăr.
Cei de la Marketing Brew au stat de vorbă cu mai mulți specialiști în marketing despre campaniile care s-au remarcat în acest an și despre cele care nu au avut succes.
Tot ei au făcut o listă cu cele mai faine și cele mai puțin-faine colaborări de brand în acest an.
Despre neo-hedonism și alte trenduri care influențează comportamentul consumatorului (apropo de asta, vezi editia asta a Techtonika Visual Data).
Ai văzut logo-ul aniversar al Americii cu ocazia împlinirii a 250 de ani? Reactiile au fost mixte….
Adobe și Figma renunță la planul lor de a fuziona, din cauza “obstacolelor de reglementare”.
🔔 Side Focus
Venmo și Amazon sunt de acord să dezactiveze Venmo ca opțiune de plată pe Amazon.
Google a împlinit 25 de ani. În toată perioada asta au fost nenumărate trenduri căutate de utilizatori. Dacă tot a făcut Google un video despre asta, ar fi păcat să nu-l vizionezi. Așa, de dragul amintirilor. Poți face și un quiz drăguț, Trends Time Capsule, ca să afli în ce an te afli cu preferințele tale. A, și mai e ceva: ți-au pregătit și un „loc de joacă”.
Dacă ești ownerul unei afaceri mici, informația asta e de interes pentru tine: cele 5 etape ale procesului de dezvoltare a unei afaceri.
Whatsapp introduce funcția de fixare a unor mesaje în cadrul conversațiilor, pin-ul fiind valabil o zi, 7 zile sau 30 de zile. Your choice.
Vei putea crea ca Notă în Instagram looping videos de 2 secunde, disponibile 24 de ore. O altă noutate în ceea ce privește Notes este diversitatea modalităților de a răspunde la ele: audio, video, foto, cu GIFs sau stickere.
Tot Instagram și-a prezentat câteva actualizări menite să combată spam-ul. Iar dacă faci live-uri pe platformă, noutățile astea o să te ajute.
Echipa de la Novum HQ îți oferă sfaturile lor de content marketing pe care să le urmezi anul viitor. Vezi infograficul.
Află repede ce înseamnă acronimul API și cum funcționează.
Instagram testează în prezent opțiunea ca utilizatorii să adauge note la postările din feed.
Cei de la Visual Capitalist îți prezintă valurile de inovație din ultimii 250 de ani și momentele cheie ale acestora.
Tik-Tok este acum optimizat pentru tablete și dispozitive pliabile.
💯 Techtonika Visual Data
Nu ai luat încă toate cadourile de Crăciun? Dacă ești lipsit de inspirație și rogi ChatGPT-ul să te ajute, să știi că faci parte din cei 10% consumatori care apelează la inteligența artificială pentru a primi idei de cadouri.
În infograficul din ediția asta ți-am pregătit date interesante despre comportamentul de cumpărare din perioada Crăciunului.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
💠 AI & Tech
Potrivit Dictionary.com, cuvantul anului 2023 eeestee...hallucinate. Sensul verbului, în acest caz specific, se referă la inteligența artificială și presupune „producerea de informații false care nu corespund intenției utilizatorului și prezentarea acestora ca fiind adevărate și conforme cu realitatea.”
Instagram a lansat o nouă funcție: Backdrop este un instrument AI care permite utilizatorilor să editeze fundalul pozelor din Instagram Stories.
Da, tool-urile AI sunt minunate, dar au și ele defectele lor. Află care sunt cele 9 aspecte problematice atunci când ne referim la inteligența artificială.
Bitdefender a lansat Bitdefender Scamio, un serviciu gratuit de detecție a înșelătoriilor online, bazat pe inteligența artificială.
Cum se resimte influența inteligenței artificiale generative în domeniul customer service?
You’re not ready for this: ai aici o listă exclusivă a celor mai bune 1000 tool-uri AI.
Editorul revistei Sports Illustrated a concediat CEO-ul, la puțin timp după ce a ajuns in atenția publică faptul că revista publicase articole scrise de jurnaliști falși, ale căror fotografii au fost realizate de AI.
Inteligența artificială depășește performanța umană în destul de multe domenii, o dovedesc rezultatele testării competențelor AI
🥇 Ro Business Focus
Startup-ul MaintainX din San Francisco, cofondat de un român, a obținut 50 de milioane de dolari într-o rundă de finanțare. Această investiție care a evaluat compania la 1 miliard de dolari face businessul să fie cel mai recent intrat în clubul unicornilor în acest an.
Lemon Interior Design, fondată de două românce, se extinde internațional și intră pe piața din Paris.
Peste 80% dintre români preferă opțiunea Buy Now Pay Later atunci când achiziționează electronice și electrocasnice.
PepsiCo investește 13 milioane de dolari în cea mai modernă linie de producție a sa din Europa. Aceasta se află în România, în Dragomirești.
Startup-ul românesc Opticare utilizează inteligența artificială pentru a permite utilizatorilor săi să își testeze vederea acasă, prin telemedicină.
Sectoare economice din punct de vedere al investițiilor media în România: retail, sănătate, alimente&băuturi, e-commerce și servicii financiare.
Anul acesta, 8 din 10 companii au majorat salariile angajaților.
A fost creat, cu ajutorul inteligenței artificiale, primul prezentator de știri. Meet E-MIL, de la Pastila de Sport.
Nevoile de informare, conectare și relaxare ale utilizatorilor români sunt în creștere, conform datelor prezentate de echipa Data Intelligence în studiul Romanians New Media Adoption.
În 2024, 3 din 5 antreprenori aleg să își restructureze afacerile, motivele fiind modificările fiscale și incertitudinea evoluției economiei.
Vineri a fost lansată IMM Mentor, platformă „dedicată informării & interconectării antreprenorilor din România”, creată din fonduri europene.
📩 Techtonika Newsletter în cifre, 2023
Merry Metrics!
Îți prezentăm mai jos primele luni ale newsletter-ului în cifre, unui dintre cele mai frumoase și de succes proiecte ale agenției noastre din acest an.
În spatele celor 38 de ediții se află...
400 ore alocate content-ului
305 ore alocate design-ului
În ele ți-am oferit:
18 infografice realizate in-house
>75 recomandări de cărți
> 100 recomandări de articole pentru un ROI personal mare
~1330 de bullet points cu info utile/știri
Iar rata medie de deschidere este de 47%. 😲
📨 Vrei sa ajungi si tu in inboxurile cititorilor Techtonika Media in 2024?
Da-ne un semn aici
📊 Stats
Publicitatea digitală globală va încheia anul cu o creștere de 9,2%, ajungând la 616,8 miliarde de dolari, dar se estimează că va scădea la 7,3% în 2024.
Numărul site-urilor care găzduiesc articole false generate de AI a crescut cu 1100% (mai exact 1150,51%) din aprilie anul acesta.
Un studiu recent arată că 43% dintre recenziile din cele 33,5 milioane examinate pe Amazon sunt false
Ce se întâmplă pe internet în fiecare minut?
📚 De citit în 2024
1. Of Sound Mind: How Our Brain Constructs a Meaningful Sonic World de Nina Kraus
"A da sens sunetului este una dintre cele mai dificile sarcini pe care le cerem creierului nostru să le facă. În Of Sound Mind, Nina Kraus examinează relația dintre sunet și creier, arătând pentru prima dată că procesarea sunetului conduce multe dintre funcțiile de bază ale creierului. Auzul nostru este mereu activ - nu ne putem închide urechile așa cum ne închidem ochii - și totuși putem ignora sunetele care nu sunt importante. Noi nu doar auzim, ci și ne implicăm în sunete. Kraus explorează ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când auzim un cuvânt - sau un acord, sau un mieunat, sau un țipăt."
2. Rationality: What It Is, Why It Seems Scarce, Why It Matters de Steven Pinker
"Pinker respinge clișeul cinic conform căruia oamenii sunt pur și simplu niște oameni ai cavernelor iraționali, ieșiți din timp, plini de prejudecăți, erori și iluzii. La urma urmei, am descoperit legile naturii, ne-am prelungit și îmbogățit viețile și am stabilit reperele raționalității înseși. De fapt, gândim în moduri care sunt rezonabile în contextele slab tehnologizate în care ne petrecem cea mai mare parte a vieții, dar nu reușim să profităm de instrumentele puternice de raționament pe care le-am descoperit de-a lungul mileniilor: logica, gândirea critică, probabilitatea, corelația și cauzalitatea, precum și modalitățile optime de actualizare a convingerilor și de asumare a unor alegeri în mod individual și împreună cu alții."
3. Social Chemistry: Decoding the Patterns of Human Connection de Marissa King
"Înțelepciunea convențională spune că mărimea rețelei tale de networking este cea care contează, dar cercetările din domeniul științelor sociale au dovedit că este vorba de mai mult decât atât. King explică faptul că structura și calitatea relațiilor noastre au cel mai mare impact asupra vieții noastre personale și profesionale."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website