Techtonika Newsletter nr. 37
🌞 Introducere
Neața! ☕
Mai e puțiiin din acest an, așa că hai să-l încheiem așa cum se cuvine.
Poate că ți-e dificil să rămâi concentrat, să-ți găsești starea și energia...dar noi facem echipă bună împreună și cu ediția asta reușim să-ți dăm boost-ul necesar.
Trebuie să fii la curent cu ce s-a întâmplat în ultima săptămână: Google e mincinos, Zara a dat-o-n bară cu o campanie, a fost anunțată culoarea anului 2024, ne bucurăm de noi updateuri și funcții în aplicați șiii, bineînțeșes, Techtonika Visual Data cu un infografic suuper.
Ia ediția asta cu o cafea și let it kick in.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Culoarea anului 2024: Pantone a anunțat că Peach Fuzz va fi culoarea anului viitor.
Gemini: Un nou model avansat de inteligență artificială, lansat de Google.
Guide to Creating: LinkedIn a publicat un ghid ce te ajută să creezi conținut de calitate pe platformă.
Renergia: Recent lansată, Renergia este o aplicație mobilă pentru eficientizarea consumului de energie și reducerea costurilor facturilor.
Techtonika Visual Data: De ce folosesc business-urile designul grafic?
📢 Front Focus
Îți plăcea să cumperi ziare și să le răsfoiești, să citești ultimele știri la cafea? De dragul zilelor acestea a fost creat un poster e-ink ce te ține informat prin afișarea zilnică a știrilor din ziarele tale preferate.
Între o poză cu tine și un întreg video cu tine stă doar un click. Acum, cu Animate Anyone poți face din orice poză un videoclip.
Pantone a anunțat culoarea anului 2024: Peach Fuzz.
9 milioane de vizualizări într-o săptămână. Atâtea a făcut reclama celor de la Chevrolet de sărbători, „A Holiday to Remember.”
Google a lansat Gemini, cel mai mare și mai avansat model de inteligență artificială. Gemini Pro este disponibil în chatbotul Bard și își propune să depășească performanța GPT-3.5. Compania a fost deja acuzată că a mințit în legătură cu performanța sa.
ChatGPT a fost brandul cu cea mai rapidă creștere din 2023, potrivit unui nou raport. În ceea ce privește brandurile de social media, cele care au înregistrat cea mai mare creștere sunt Facebook și Instagram Reels.
Looking Glass Go este primul ecran holografic portabil din lume. Îți transformă, cu ajutorul inteligenței artificiale, pozele într-o experiență 3D. Curios cum funcționează?
Un nou hub de cercetare (Seattle Hub for Synthetic Biology – SEAHub) dorește să dezvolte biotehnologia capabilă să creeze o înregistrare biologică istorică, până la nivelul unei singure celule, oferind oamenilor de știință indicii despre când și cum să intervină împotriva bolilor în dezvoltare.
Adobe a lansat Creative Trends Report pentru 2024.
Pentru a încheia anul așa cum se cuvinte, Meta testează peste 20 de noi moduri în care inteligența artificială generativă îți poate îmbunătăți experiența pe Facebook, Instagram, Messenger și WhatsApp.
Poate ai auzit, poate nu: Zara s-a aflat recent în mijlocul unei controverse din cauza ultimei sale campanii. Zara a prezentat manechine cu membre lipsă și statui în saci mortuari albi, fiind acuzată că face aluzie la conflictul din Gaza. Ca urmare, Zara și-a retras campania.
Luna trecută Google a lansat Audiobox, un proiect AI de reproducere a vocii. Acum, compania oferă un demo al procesului accesibil tuturor, care îți permite să creezi scurte probe audio personalizate pe baza propriei tale voci și/sau a unor indicații text.
🔔 Side Focus
Platformele de Social Media fac o retrospectivă a anului 2023: vezi care au fost tendințele de pe Youtube, Tik-Tok, Reddit.
Predicțiile continuă: pe baza datelor din anul acesta, Pinterest face câteva prezintă trendurile anului viitor.
Vrei să creezi mai mult și mai bine pentru LinkedIn? A fost creat „LinkedIn Guide to Creating”, locul unde găsești insights și inspirație pentru a crea contentul potrivit pe această platformă.
Instagram vrea mai multă interacțiune în secțiunea Stories și adaugă opțiunea hype – comentarii lăsate de utilizatori, vizibile pentru toată lumea.
H&M a declarat că va plăti mai mult furnizorii pentru hainele fabricate în Bangladesh.
Whatsapp a adăugat opțiunea „view once” valabilă și pentru mesajele vocale. Altfel spus, mesajele dispar odată ce au fost ascultate.
Utilizezi Tik-Tok pentru afacerea ta? Află care sunt 15 modalități prin care poți ajunge pe FYP-ul utilizatorilor, locul unde ei descoperă content nou.
Poate că ai folosi mai des ChatGPT dacă ai ști ce indicații să-i oferi, astfel încât să îți creeze texte compatibile cu vocea de brand. Cei de la The Creative Marketer te învață cum poți să lucrezi cu ChatGPT-ul și să ai rezultatele dorite.
Ce deosebește un marketer bun de unul...nu atât de bun?
Threads înlocuiește hashtagurile și alege o alternativă mai simplă și ușoară: texte albastre, similare hyperlink-urilor sau tag-urilor.
Canalele de YouTube vor putea de acum să întrerupă comentariile la videoclipurile lor pentru o perioadă scurtă de timp.
Tot mai mulți oameni preferă să comunice în grupuri private în social media. Instagram experimentează cu Flipside, un spațiu al profilului tău alternativ la care ai acces tu și persoanele pe care le alegi.
McDonald's a deschis prima locație a noului său brand secundar CosMc's, săptămâna trecută în Bolingbrook, Illinois.
💯 Techtonika Visual Data
Echipa Piktochart a intervievat peste 1.000 de profesioniști din întreaga lume, reprezentând diverse industrii, branduri și companii de diferite dimensiuni, pentru a obține informații din domeniul designului grafic în business.
Respondenții au fost întrebați despre modul în care folosesc designul grafic în industriile respective, despre fluxul lor de lucru, despre cele mai mari provocări și despre cum a influențat pandemia deciziile lor în materie de design grafic.
1101 respondenți din 10 țări au completat sondajul. Aceste țări sunt:
SUA
Marea Britanie
Mexic
Canada
Germania
Australia
Franța
Irlanda
Italia
Olanda
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Pentru prima oară în România a fost derulat un studiu („Studiul celor 4 Românii”) folosind metodologia LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability). Ca un sneak peek, îți enumerăm top 3 domenii de interes la nivel național: Echilibrul Emoțional (7,70), Ecologie (7,27) și Sănătatea Fizică (7,25).
Conform activității de monitorizare a reclamelor făcută de mediaTRUST, brandurile cele mai active din luna noiembrie sunt Catena, Kinder și Kaufland.
Potrivit unui studiu al Visa la care au participat 500 de copii din România, generația Alpha (născuți în 2010-2015) are spiritul antreprenorial cel mai puternic dezvoltat.
A fost lansată Renergia, o aplicație mobilă ce eficientizează consumul de energie și reduce costurile facturilor tale la energie.
„Ești ceea ce cumperi”, raportul privind tendințele de retail: livrarea gratuită este un beneficiu care convinge 63% dintre respondenții români să facă o achiziție online.
85,7% din gospodăriile românești au acces la reţeaua de internet, un număr în creṣtere cu 3,6% faţă de anul anterior.
85% dintre români declară că sustenabilitatea este un subiect de interes pentru ei, însă doar 48% se implică în activități sustenabile.
Recent, Google a prezentat ce i-a interesat cel mai mult pe români toot anul.
A fost creat primul avatar AI în sectorul designului și al arhitecturii din România: Gensho.
Magazinele și mall-urile sunt destinația preferată a românilor, iar 54% dintre ei petrec mai mult timp la cumpărături dacă pe fundal aud melodii care le plac.
📊 Stats
Un studiu al WARC a dezvăluit că 61% dintre specialiștii în marketing se așteaptă ca investițiile în brand marketing să atingă niveluri record anul viitor.
40% dintre americani acceptă cookie-urile orbește, majoritatea dintre ei neștiind ce sunt ele de fapt. Află mai multe despre relația americanilor cu cookie-urile, în acest studiu.
Suma totală a cheltuielior făcute de utilizatori în aplicația Tik-Tok continuă să crească: au cheltuit 3,8 miliarde de dolari în aplicație pe parcursul anului 2023, în creștere cu 15% de la an la an.
Youtube oferă multe oportunități pentru brandurile e-commerce. Conform Mik Mak, topul categoriilor de branduri realizat în funcție de intenția de cumpărare a utilizatorilor arată astfel:
Potrivit unui studiu Surfshark, 50 de țări au impus restricții în ceea ce privește social media începând cu anul 2015. Unele restricții au fost pe termen scurt, iar altele persistă de mai mulți ani și nu dau semne că se vor încheia prea curând.
Ai planuri mari cu Tik-Tok-ul anul viitor? A fost creat un ghid care te ajută să realizezi o strategie eficientă pe platformă. Ai mai jos o mică parte din el.
Deși unii utilizatori ar prefera să trăiască într-o lume fără Tik-Tok și Instagram, motivul pentru care totuși ei le folosesc estee...FOMO. Despre FOMO am făcut și noi un infografic cu date interesante. E în ediția asta, secțiunea Techtonika Visual Data.
Care sunt cele mai citite articole pe Wikipedia în 2023? Vezi mai jos.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Ți s-a întâmplat să vrei să faci ceva, și cu cât încerci mai tare, cu atât mai mult nu-ți iese?
Dacă da, atunci ai fost „victima” legii efortului invers.
Amintește-ți când ai învățat să mergi pe bicicletă. Nu ai avut vreun manual de instrucțiuni. Ok, poate ai primit câteva indicații, dar nu ai ținut cont de toate în momentul în care ai început să pedalezi. Cu cât gândeai mai mult, cu atât era mai complicat. N-ai învățat din mers, ai învățat din pedalat și ai acceptat ritmul natural al lucrurilor.
Asta se numește Wu Wei. Nu este doar un cuvânt fancy, ci un concept simplu și practic, conform căruia “a face mai puțin” poate însemna „a realiza mai mult”. E despre a avea o abordare mai relaxată a vieții și despre a ști când să nu forțezi lucrurile ci doar să le lași...să se întâmple.
E un subiect foarte interesant. Citește mai multe despre el în articolul Big Think.
📚 De citit în 2023
1. Know Thyself: The Science of Self-Awareness de Stephen M. Fleming
"Cum știm ceea ce noi și alții știm - sau, la fel de important, nu știm? După cum arată neurologul cognitiv Stephen Fleming în această carte, facem acest lucru prin metacogniție. Metacogniția, sau gândirea despre gândire, este cel mai important instrument pe care îl avem pentru a ne înțelege propria minte. Metacogniția este o putere impresionantă: este ceea ce ne permite conștiința de sine, precum și ceea ce ne permite să ne gândim la mințile celorlalți. Este trăsătura umană supremă și, în formele sale cele mai rar întâlnite, este o putere pe care nu o au nici alte animale, nici inteligențele noastre artificiale actuale."
2. The New Breed: What Our History with Animals Reveals about Our Future with Robots de Kate Darling
"A fost folosită multă cerneală pentru a discuta despre cum roboții ne vor înlocui și ne vor lua locurile de muncă. Dar Kate Darling, cercetător la MIT Media Lab și expert în politici tehnologice, susține exact contrariul și că tratarea roboților cu un pic de umanitate, mai mult ca modul în care tratăm animalele, ne va fi de fapt mai utilă."
3. The New Climate War: The Fight to Take Back Our Planet de Michael E. Mann
"Reciclați. Zburați mai puțin. Mâncați mai puțină carne. Acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care ni s-a spus că putem încetini schimbările climatice. Dar accentul exagerat pus pe comportamentul individual este rezultatul unei campanii de marketing care a reușit să plaseze responsabilitatea de a rezolva problema schimbărilor climatice direct pe umerii indivizilor."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website