Techtonika Newsletter nr. 36
🌞 Introducere
Neața! ☕
Suntem pe ultima sută de metri a acestui an. What a ride! Acum că ne uităm înapoi, pentru Techtonika anul 2023 a fost unul marcat de reușite, printre care se află și lansarea acestui newsletter. Ne bucură feedback-ul pozitiv primit și îți mulțumim că ne citești în fiecare miercuri.
Sperăm că în mini-vacanța asta te-ai relaxat și că de 1 Decembrie ai sărbătorit românește, așa cum am făcut-o și noi.
S-au întâmplat multe lucruri interesante în ultima săptămână. Hai să vezi despre ce e vorba.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Titan Image Generator: Amazon și-a lansat propriul generator de imagini AI.
Instagram + WGSN: Instagram se asociază cu WGSN pentru a prezice trendurile din 2024.
Branduri românești în NY: Valorile și brandurile românești sunt promovate în New York în cadrul proiectului „365 Days of Romania in Times Square”.
Tik-Tok: În prezent, peste jumătate din timpul utilizatorilor este dedicat videoclipurilor mai lungi de un minut.
Techtonik Visual Data: Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin în SUA, 2018-2022.
📢 Front Focus
Pentru că încet-încet atmosfera devine tot mai „christmassy”, hai să-ncepem cu ceva amuzant pe tema asta: vezi cele mai nereușite modele de decorațiuni de Crăciun (sau altfel spus, câteva exemple de design fails).
Oamenilor le place să testeze limitele. Așa a apărut și trendul AI "make it more". Ce e, mai exact? Începi cu un prompt de bază – utilizând generatorul de imagini DALL-E – și exagerezi indicațiile până la nivelul absurdității.
Cum sună să se ocupe inteligența artificială de codarea pentru site-ul tău? Tot ce trebuie să-i oferi este un screenshot. Sau un URL. Citește mai multe despre Screenshot-to-Code.
Amazon și-a prezentat recent propriul generator de imagini AI: Titan Image Generator.
Care sunt destinațiile cel mai frecvent asociate cu: inspirația, creativitatea, motivația sau antreprenoriatul? Adobe a derulat un studiu pentru a realiza un clasament al celor mai inspiraționale locuri din lume.
Magia sărbătorilor de iarnă este amplificată de Microsoft. Poveștile personale de sărbători ale oamenilor sunt folosite ca prompturi în Microsoft Designer pentru a crea artă digitală.
„Cum vor fi utilizate instrumentele de inteligență artificială generativă precum ChatGPT și Midjourney în următorul an, pentru a ajuta companiile să funcționeze mai eficient sau pentru a ajuta consumatorii?” La întrebarea asta au răspuns 41 de experți AI, business leaders și stakeholderi, cu ocazia împlinirii unui an de la lansarea ChatGPT.
Ce ne-nvață primul an împreună cu ChatGPT, citește aici.
Uneori, mai puțin înseamnă mai mult. Alteori, mai puțin chiar înseamnă mai puțin. Ambele situații există atunci când vorbim despre designul de ambalaj, iar studiul ăsta vine să-ți ofere mai multe explicații.
Dacă ești și tu designer, trebuie să știi de studiile astea psihologice. Te ajută să-nțelegi mai bine cum funcționează creierul uman și cum creezi și adaptezi designul pentru a obține rezultatele dorite.
Reddit a considerat că are nevoie de un brand refresh. A modificat fontul, culorile de brand și logo-ul.
Artlist vine cu un super preview al anului 2024 pentru branduri și creatori.
Nike solicită firmei Skiman, cu sediul în Colorado, să renunțe la logo-ul său din cauza asemănării izbitoare cu celebrul Jumpman.
🔔 Side Focus
Apple a publicat topul aplicațiilor și jocurilor din 2023.
Uită-te peste acest infografic cu strategii de creștere în social media.
LinkedIn ți-a pregătit un raport în care îți prezintă impactul inteligenței artificiale asupra câmpului muncii: cum va arăta munca în viitor, cum se adaptează companiile noilor cerințe and all that jazz. LinkedIn a anunțat și câteva update-uri pentru ad tool-urile sale.
Whatsapp știe că ai nevoie ca unele conversații să rămână private: îți oferă acum posibilitatea să îți blochezi chat-urile cu coduri de securitate.
De câte ori ai acceptat termenii și condițiile fără să le fi citit? Da, e mult text și poate nu ai timpul necesar să treci prin tot conținutul. Totuși, ideal e să fii atent la câteva aspecte; ca să știi și tu cu ce declari că ești de acord.
La începuturile Tik-Tok, mare avantaj al platformei era reprezentat de videoclipurile scurte. Acum situația arată diferit: mai mult de jumătate din timpul pe care îl petrec utilizatorii în aplicație este alocat videoclipurilor mai lungi de un minut.
Un test realizat de Wall Street Journal demonstrează faptul că Instagram afișează reclamele marilor branduri alături de imagini cu conținut sexual explicit.
Cum se anunță anul 2024, potrivit generației Z? Instagram a legat un parteneriat cu WGSN (o companie de prognoză a tendințelor) pentru a avea o privire de ansamblu asupra trendurilor viitoare în materie de modă, social media, stil de viață și multe altele.
Încă un infografic, coming your way. Câte moduri de a a-ți îmbunătăți rata de conversie a site-ului web știi? Probabil că nu 30. Vezi aici noi modalități la care poți apela pe viitor.
Industria media din Spania a intentat un proces de 550 de milioane de euro împotriva Meta.
💯 Techtonika Visual Data
În ediția asta vezi modul în care s-a dezvoltat antreprenoriatul feminin în SUA, în perioada 2018-2022.
Datele se bazează pe ani de cercetare a Gusto privind antreprenoriatul feminin și evidențiază rolul important al femeilor care dețin afaceri în economie. Femeile își deschid business-uri în ritm tot mai accelerat și creează o economie care răspunde mai bine nevoilor angajaților și comunității.
Mai multe informații în infograficul de mai jos.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus - Editie Speciala
Începând cu 1 Decembrie, Ziua Națională a României, pe billboard-urile din New York vor fi promovate valorile și brandurile românești. Arctic și Vola.ro au fost brandurile ce au dat startul proiectului „365 Days of Romania in Times Square”.
Cei de la iSense Solutions au derulat și ei o cercetare pentru a afla cum se pregătesc românii pentru sărbătorile de iarnă: unde și le petrec, ce cadouri fac și ce buget au pregătit.
Ai citit anuarul realizat de ZF “Cele mai dinamice companii din Româiia, 2023”? Îți lăsăm link-ul său aici, e foarte interesant.
Platforma românească de tehnologie financiară Omnicredit a câștigat premiul pentru cea mai bună platformă de microfinanțare digitală din Europa Centrală și de Est.
Grayscale AI, startup-ul din Marea Britanie fondat de un român, admis într-un accelerator de business susținut de Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).
Sameday a lansat „SAMEDAY easyway”, serviciul pe care îl poți folosi, ca persoană fizică, pentru a trimite colete prin easybox.
Moș Crăciun aduce magazinelor online din România vânzări cu 28% mai mari decât media lunară anuală, potrivit unui studiu realizat de cei de la Aqurate.
Dreamstime, unul dintre liderii mondiali din industria fotografiilor stock, și-a lansat în data de 1 Decembrie versiunea în limba română a site-ului.
Mediul business din Romania nu și-a revenit după criza din 2008-2009 în ceea ce privește numărul de angajați. În ultimii 15 ani, companiile private au pierdut 300.000 de angajaţi.
📊 Stats
59% dintre specialiștii în marketing vor crește bugetul alocat colaborărilor cu influenceri, potrivit studiului Kantar. Mai multe tendințe în marketing pentru anul viitor, pe site-ul lor.
Un procent de 96% din economia creatorilor nu a fost încă exploatat și utilizat în mod corespunzător, potrivit raportului "2024 Influencer Trends" al Ogilvy care analizează viitorul influencer marketingului.
În 2022, companiile europene din domeniul tech au primit investiții de aproximativ 82 de miliarde de dolari; în 2023, de doar 45 de miliarde de dolari, conform State of European Tech
Threads înregistrează un număr aproape dublu de descărcări în ultimele zile.
Potrivit unui studiu, 83% din jocurile mobile nu rezistă mai mult de 3 ani, una din cauze fiind lipsa update-urilor constante. Mai multe statistici din industria de gaming, în studiul acesta.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
De ce uneori procrastinezi?
Ah, vechea și nu prea buna noastră prietenă, procrastinarea.
Say hello.
Chiar și dacă ești cel mai organizat om, tot te-ai confruntat cu ea la un moment dat. Asta pentru că nu ține neapărat de disciplină ci, uneori, ea apare atunci când anumite nevoi stau ascunse și nu le împlinești. Care-s astea?
1. Nevoia de acțiune rapidă. Eviți sarcinile complexe. E normal să-ți îndrepți atenția spre un task mai mic, precum un e-mail, pentru că te ia valul de dopamină că bifezi ceva de pe lista ta. Pare productiv, dar nu e.
2. Nevoia de a avea influență. Ți-e teamă că munca ta nu va fi suficient de bună așa că tot amâni momentul.
3. Nevoia de a găsi "cea mai bună cale". Ești „paralizat” în luarea deciziilor pentru că ai de luat cea mai bună decizie dintr-un număr mare de opțiuni.
4. Nevoia de a crea ordine din haos. Simți nevoia de a te asigura că totul este perfect și făcut în ordinea exactă. Asta, ghici ce, duce laa...amânare. Te blochezi.
Pentru fiecare dintre aceste nevoi există o soluție. Foarte fain explicate toate, în acest articol.
Supraevaluat vs. Subevaluat
Ce supraevaluăm, ca societate? Sau ce subevaluăm?
Îți descriem mai jos de câteva credințe supra/subevaluate și accesează link-ul ăsta dacă vrei să afli mai multe. Lista continuă.
1. Supraevaluat: Să fim ocupați.
Subevaluat: Să facem un singur lucru odată.
De multe ori, dacă suntem ocupați, mereu în mișcare, mereu cu treabă, înseamnă că suntem persoane foarte importante și avem o viață plină și satisfăcătoare. It’s a trap! Și e, de asemenea, calea sigură spre burn-out.
2. Supraevaluat: Să fim motivați.
Subevaluat: Să schimbăm mediul.
Motivația nu e mereu stabilă. Majoritatea alegerilor zilnice sunt pur și simplu o reacție la mediul înconjurător. Rareori ne gândim la spațiile în care trăim și lucrăm, dar acestea ne determină comportamentul, indiferent dacă ne simțim motivați sau nu.
🎠 Why So Serious?
Dacă ai cunoștințe de UI Design, atunci jocul ăsta-i pentru tine. E foarte engaging pentru că nu se acceptă răspunsuri greșite. Dacă nu alegi varianta corectă, pierzi tot punctajul acumulat și-o iei de la capăt.
Unele întrebări sunt foarte easy, altele sunt pentru ochiul „antrenat”.
Have fun!
📚 De citit în 2023
1. Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals de Oliver Burkeman
"Durata medie de viață a oamenilor este absurd de scurtă, insultător de scurtă. Presupunând că trăiești până la optzeci de ani, ai la dispoziție puțin peste patru mii de săptămâni... Bazându-se pe intuițiile filosofilor, psihologilor și învățătorilor spirituali, atât antici, cât și contemporani, Oliver Burkeman ne oferă un ghid amuzant, plin de umor, practic și, în cele din urmă, profund, despre timp și gestionarea timpului. Respingând zadarnica obsesie modernă de a "face totul", Patru mii de săptămâni le prezintă cititorilor instrumente pentru construirea unei vieți cu sens prin îmbrățișarea sfârșitului, arătând cum multe dintre modurile nefolositoare în care am ajuns să ne gândim la timp nu sunt adevăruri inevitabile și imposibil de schimbat, ci alegeri pe care le-am făcut ca indivizi și ca societate - și că am putea face lucrurile diferit."
2. The Genetic Lottery: Why DNA Matters for Social Equality de Kathryn Paige Harden
"Harden îi introduce pe cititori în cele mai recente științe genetice, demontând ideile periculoase despre superioritatea rasială și provocându-ne să ne confruntăm cu ceea ce înseamnă cu adevărat egalitatea într-o lume în care oamenii se nasc diferiți."
3. How to Not Die Alone: The Surprising Science That Will Help You Find Love de Logan Ury
"Cele mai bune relații nu apar pur și simplu în viețile noastre - ele sunt punctul culminant al unei serii de decizii, inclusiv când să ieși în oraș, cu cine să te întâlnești, cum să termini cu persoana nepotrivită, când să te dedici persoanei potrivite și tot ce se întâmplă între timp. Dar creierul nostru ne stă adesea în cale. Luăm decizii proaste, care ne împiedică în eforturile noastre de a găsi o iubire de durată... Logan Ury dezvăluie forțele ascunse care cauzează aceste greșeli."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website