Techtonika Newsletter nr. 35
🌞 Introducere
Neața! ☕
La Techtonika încheiem luna sărbătorind, iar Decembrie o începem cu o mini vacanță. What a time to be alive, nu?
Știm că ești și tu cu gândul la zilele libere ce urmează, dar haide să vezi ce s-a mai întâmplat în ultima săptămână.
Ediția asta este are ceva special. Vei vedea mai jos despre ce este vorba.
Spor la citit și mini vacanță plăcută!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Trenduri 2024: Află care sunt trendurile de design pentru anul 2024 din raportul anual al Depositphotos.
Top 10 Instrumente AI: DesignRush clasifică cele mai populare 10 instrumente AI de creare de conținut.
Black Friday: Ce achiziții fac cei care așteatptă sezonul reducerilor de Black Friday?
Ro Business Focus: Ediție specială cu reușitele românești din acest an.
📢 Front Focus
Google Maps și-a actualizat recent schema de culori. A optat pentru nuanțe mai deschise și mai aprinse. Reacția utilizatorilor? Un dislike puternic și intenția de a folosi pe viitor Apple Maps.
Pe fondul îngrijorărilor legate de reclamele care apar alături de conținut pro-nazist și de discursuri de ură pe platformă, tot mai multe branduri importante își întrerup campaniile publicitare. Pe lângă IBM de care ți-am zis în ediția trecută, adăugăm pe listă și Apple, NBCUniversal și Comcast. Decizia lor a fost motivată și de raportul Media Matters for America, dat acum în judecată de către X.
Când ți-e lumea mai dragă, se poate întâmpla asta: Eroare 404. Care-i partea nasoală cu pagina asta? Ea în sine. Partea bună? O poți transforma într-un instrument inteligent de branding, care să atragă atenția și să distreze utilizatorul (și să-l împiedice din a-ți părăsi site-ul). Uite aici câteva exemple.
Podcasturile sunt cel mai important instrument media pentru a câștiga încrederea consumatorilor, conform unui studiu. Podcasturile (1.055) conduc în topul celor mai populare cinci mijloace de comunicare în ceea ce privește „Trust Building Scores” (TBS) creat de DesignRush, urmate de YouTube (1.013), social media (995), radio (861) și TV (654).
Vestiaire Collective, o renumită platformă de lux de resale, îi îndeamnă pe cumpărători să gândească înainte de a cumpăra. Ei sunt încurajați să opteze pentru articole second-hand, transformând astfel Black Friday în "Better Friday". Ca parte a acestei inițiative, au fost „aduse” grămezi de haine în fața Turnului Eiffel, a Palatului Buckingham și a Empire State Building.
PixelCut a creat AI Shadow, un tool care-ți generează umbre artificiale, super utile în fotografia de produs.
Monotype vine în ajutorul designerilor cu un nou tool AI ce generează duo-ul perfect de fonturi, Font Pairing Generator.
Conform unui nou studiu de specialitate realizat de platforma adtech Lunio, advertiserii irosesc mai mulți bani ca niciodată pe traficul nevalid, cum ar fi roboții și click-urile false.
Tot din categoria „cum să irosești bani”, brandurile irosesc sute de milioane de euro pe reclamele digitale în perioada sărbătorilor, potrivit unei analize realizate de Creative X. Ce nu e ok? Reclamele nu sunt compatibile cu mediul digital: nu sunt formatate corect sau nu includ niciun element de branding în primele 3-5 secunde.
Care sunt trendurile de design din anul 2024? Află de la Depositphotos în raportul lor anual.
🔔 Side Focus
You’ll love this, fur real: Google dă o mână de ajutor adăposturilor de animale și le oferă "kituri Pawtraits" Pixel 8 Pro. În felul ăsta, animalelor li se vor face fotografii de o calitate mult mai bună, ceea ce va crește șansele ca ele să își găsească o casă pentru totdeauna.
Cumpărăturile prin intermediul aplicațiilor de socializare sunt în creștere. Din acest motiv, cei de la The Influencer Marketing Factory au dorit să afle mai multe despre acest comportament. Ei au intervievat 1.000 de consumatori din SUA pentru a afla motivele pentru care fac cumpărături online, iar dacă nu le fac, ce anume îi reține.
Tik-Tok integrează opțiunea „Customize Feed” în secțiunea „For you”.
Instagram a anunțat că toți utilizatorii vor putea de acum să descărca reel-uri. Când vor fi redate sau încărcate pe o altă platformă, acestea vor afișa logo-ul Instagram și numele utilizatorului care le-a creat.
Google Meet a introdus o funcție de detectare a gesturilor mâinilor, capabilă să identifice momentul în care ai mâna ridicată. După identificare, aplicația afișează pictograma cu mâna ridicată pentru a notifica participanții la apelul video că ai o întrebare.
Știm, există tot felul de topuri și liste de tool-uri AI, prezentate ca fiind utile afacerii tale. Îți mai spunem noi de încă un clasament, poate, poate afli ceva nou și o să-ți placă. Tot cei de la DesignRush au clasificat cele mai populare 10 instrumente AI de creare de conținut, în baza unor factori precum engagementul și feedback-ul utilizatorilor sau prezența și performanța în online.
Și pentru lipsa de inspirație se găsesc soluții. TikTok a lansat o nouă serie de Creative Cards: sugestii simple, susținute de date, special create pentru a te ajuta să ai mai multe idei de conținut.
Cum arată Black Friday de anul acesta la nivel global, în $ și statistici? Află pe Startupcafe.
🥇 Ro Business Focus - Editie Speciala
Youtube Premium, cel mai tentant abonament pentru români: 31% din utilizatorii români de social media sunt interesați de el, 11% de abonamentul Meta (Facebook/Instagram), iar 10% de Spotify Premium.
Care sunt obiectivele antreprenorilor români pentru anul viitor? 30% dintre antreprenori vor să crească profitabilitatea netă, să își optimizeze cash-flow-ul (25%), să obţină finanţări pentru investiţii (20%) și să diversifice sursele de venit (18%). Vezi mai multe statistici din studiul „Raportarea Financiară la Antreprenori”, aici.
Cele mai scumpe artere comerciale din lume: Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, ocupă locul 40 în top 50 la nivel mondial și poziția 50 din 57 în clasamentul european.
Cum arată raportul de țară privind antreprenoriatul românesc pe perioada 2021/2022? Uită-te la datele oferite de GEM, Global Entrepreneurship Monitor.
Top Forbes 500 – Vezi lista celor mai bogați români din 2023.
Cu ocazia zilei de 1 decembrie, facem o retrospectivă a reușitelor românești din 2023.
Așadar, o rundă de aplauze peeeeeeeentru:
Redbee Software, DRUID şi Questo, companiile româneşti incluse în clasamentul Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală la categoria start-upurilor de tehnologie cu cea mai mare creştere din regiune.
Startup-ul clujean „dotLumen”, cel care a creat ochelarii pentru persoanele cu deficiențe de vedere, este câștigătorul premiului Altice Portugal Innovation pentru Incluziune și a sumei de 20.000 EUR.
Cele patru echipe de tineri români care au reprezentat România la Olimpiada Mondială de Robotică 2023 în Panama. Aceștia se întorc acasă cu aur și argint.
Startup-urile românești din industria medicală, Frontier Management Consultingb și MoodZ, premiate la Marea Finală EIT Health InnoStars din Milano.
Cei 5 elevi de la Liceul Internațional de Informatică București care au pregătit lansarea pe orbită al celui de-al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission.
Echipa formată din 8 elevi români, câștigătoarea premiului al II-lea la concursul „Nasa Space Settlement Contest” din SUA.
Cele două românce care au câștigat un concurs vestimentar creat cu inteligența artificială, organizat de Tommy Hilfiger.
Brandurile Românești cele mai puternice din acest an.
Brandurile Ro din Top Social Brands 2023.
Antreprenorii români care au reușit să înființeze în SUA startup-uri ce au ajuns „unicorn” (adică o companie evaluată la peste un miliard de dolari).
Footprints AI care a fost selectată, dintre câteva sute de startup-uri înscrise, la două acceleratoare de business importante: Plug and Play (SUA) și Particle X (Hong Kong).
Startup-ul IT românesc FlowX.AI care a primit „cea mai mare finanțare de serie A acordată în ultimii 2 ani unui startup de soluții enterprise, la nivel mondial”.
HEINEKEN România și Exploratist, premiate cu platină și bronz la a XIII-a ediție a Eventex Awards.
Agenția de naming Namzya care a dat numele a trei maşini lansate de Lamborghini: Invencible, Revuelto și Lanzador.
Future Makers - un program de sprijin pentru antreprenori - premiat la gala Enterprise Promotion Awards 2023. Este prima organizație din România care câștigă unul dintre premii, în cei 12 ani de existență ai competiției.
📊 Stats
Black Friday, din ce în ce mai puțin tentant pentru consumatori? Graficul de mai jos arată interesul acordat acestui fenomen, așa cum reiese din căutările Google la nivel global.
Chiar și asa, sunt persoane care așteaptă perioada reducerilor de Black Friday pentru a putea face diferite cumpărături. 62% dintre ei cumpără cadouri de Crăciun prietenilor și celor dragi, iar 43% stick to the basics și aleg să achiziționeze cele necesare (mâncare, haine).
Și că tot vorbim de cumpărături: vezi mai jos care sunt aplicațiile de shopping care colectează cele mai multe date ale utilizatorilor și ce tipuri de informații dau ele mai departe entităților terțe. Iar dacă ești interesat de acest subiect – și ar trebui – uite aici un top similar al aplicațiilor financiare.
Ce companii tech de top atrag cele mai multe talente de la concurenți?
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Pentru un ROI personal mare, investim câteva zile libere petrecute alături de cei dragi.
Agenția este astfel out of the office în perioada 29.11 - 4.12.
📚 De citit în 2023
1. Career and Family: Women's Century-Long Journey Toward Equity de Claudia Goldin
„Claudia Goldin oferă o privire nouă și profundă asupra experiențelor diverse ale femeilor cu studii superioare din anii 1900 până în prezent, examinând aspirațiile pe care și le-au format - și barierele cu care s-au confruntat - în ceea ce privește cariera, locul de muncă, căsătoria și copiii. Ea arată cum multe profesii sunt "lacome", plătind în mod disproporționat mai mult pentru orele lungi și munca de weekend, și cum acest lucru perpetuează inegalitățile dintre femei și bărbați.”
2. The Elements of Choice: Why the Way We Decide Matters de Eric J. Johnson
"Mergând mult dincolo de conceptele familiare de <<nudges>> și <<defaults>>,cartea oferă un ghid cuprinzător și sistematic pentru a crea structuri de alegere eficiente, mediile în care luăm decizii. Proiectanții de decizii trebuie să ia în considerare toate elementele implicate în prezentarea unei alegeri: câte opțiuni să ofere, cum să prezinte aceste opțiuni, cum să țină cont de scurtăturile noastre cognitive naturale și multe altele."
3. The Family Firm: A Data-Driven Guide to Better Decision Making in the Early School Years de Emily Oster
"Profesor de economie și mamă a doi copii, Emily Oster oferă un cadru clasic al școlii de afaceri pentru ca părinții orientați spre date să se gândească mai serios la problemele cheie ale anilor de învățământ primar: școală, sănătate, activități extracurriculare și multe altele."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website