Techtonika Newsletter nr. 34
🌞 Introducere
Neața! ☕
Techtonika Newsletter is served. Ediția de azi e cu muulte noutăți și info de interes, întocmai pe gustul tău.
Nu-i plăcut să știi că-n fiecare miercuri primești știrile ultimei săptămâni? Că știi „tot ce mișcă” în digital, marketing, branding și business?
Trebuie să fie. Mai ales că nu-ți livrăm doar știri, ci și multe alte resurse super utile. Hai mai bine să vezi ce ți-am pregătit pentru azi.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Schimbare în feed-ul Facebook: Știrile cedează locul videoclipurilor. Platforma urmărește să aducă în prim-plan mai des clipurile video și creatorii de conținut.
IBM și platforma X: IBM își retrage reclamele de pe X după ce acestea au fost plasate lângă conținut antisemit pe platformă.
RO Businesses: România se clasează pe locul 3 în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, conform datelor Coface.
Reclame irelevante: 66% dintre consumatori consideră că majoritatea reclamelor digitale nu sunt relevante pentru ei.
Techtonika Visual Data: Despre FOMO (Fear of Missing Out)
📢 Front Focus
Balenciaga a lansat recent o fustă-prosop (?!). IKEA a fost pe fază și a venit cu o variantă 1 la 1 a fustei, dar la un preț mult mai ieftin. La fel a făcut și Kaufland.
Brandul IKEA pare că ne cunoaște foarte bine our deepest & darkest secrets și de cele mai multe ori publicul rezonează foarte mult cu reclamele și campaniile lor. Te vei regăsi și tu în cea mai recentă campanie a IKEA Canada, „Take a Holiday from Holidays”. E despre momentul ăla când ai nevoie de un time-out de la toată agitația de sărbători și te retragi în baie sau unde te simți tu mai bine.
Hootsuite a publicat recent un raport cu tendințele Social Media de anul viitor, bazat pe informațiile primite de la peste 4.200 de specialiști în marketing și 4.500 de consumatori.
Știrile trec pe plan secundar pe Facebook. Platforma dorește să aducă mai des în atenția utilizatorilor săi videoclipurile și creatorii de conținut.
Cât de mult îți ia să cauți melodia potrivită pentru Reels? Poate știi deja că melodiile aflate-n trend îți oferă un boost al postării. Dar cum le găsești? Ai aici descrise mai multe metode prin care poți găsi cele mai populare piese pe Instagram.
Meta a prezentat zilele acestea două noi proiecte de inteligență artificială generativă: Emu Video, care creează videouri pe baza unor prompturi text și Emu Edit, de mare ajutor în editarea personalizată.
Pentru că mai e puțin până intrăm în febra cadourilor de sărbători, Google vine cu noi funcții AI. Pe baza interogării tale inițiale în search bar, primești o serie de idei de cadouri și prezentări generale din diferite categorii conexe. Mai mult decât atât, ai și opțiunea „Shop with Google AI” care creează imagini fotorealiste pe baza cuvintelor introduse în căutare. Ulterior, vei putea alege din produsele care se potrivesc celor din imaginile generate AI.
FedEx vs. DHL, BMW vs. Audi, Coca-Cola vs. Pepsi, toate aceste rivalități între branduri au generat mult umor de-a lungul timpului. Aici poți vedea câteva campanii de marketing foarte creative, cu care brandurile au reușit să amuze și să își „umbrească” puțin concurența.
Vrei ca e-mailurile să-ți fie deschise și citite? Cei de la Lessiter Media te ajută cu cele mai bune practici în acest sens, iar dacă vrei să afli statistici interesante din e-mail marketing, aruncă o privire aici.
Starbucks, Lacoste, Spotify...Ai logo-urile lor în minte deja, nu? Ok, acum imaginează-ți-le sub forma unor ilustrații medievale. A mai făcut cineva exercițiul ăsta și uite ce a ieșit (amazing!).
Shaq is back! Cea mai recentă campanie a celor de la Pepsi, parte a celebrării celei de-a 125-a aniversări, îl are ca protagonist din nou pe Shaquille O'Neal. El a fost imaginea brandului în anii ’90 (vezi reclama din 1994, "Big Slam"), iar campania actuală îl readuce în prim-plan pentru a promova – ironic - mini dozele Pepsi.
Alegi un influencer sau alegi un creator de conținut? Cum știi, ca specialist în marketing, care e cea mai bună alegere?
Chrome Web Store are oficial un nou design.
🔔 Side Focus
Instagram are filtre noi, iar secțiunea “Ghiduri” va fi eliminată din aplicație în data de 15 decembrie. Platforma a introdus de asemenea și „My Week”, „locul” unde sunt vizibile story-urile tale din ultimele 7 zile.
Google te ajută să rămâi la curent cu subiectele care te interesează. Cu noua opțiune de a urmări un subiect căutat, ai acces la actualizări regulate ale celor mai recente informații din domeniul respectiv.
TikTok a anunțat Add to Music App, o nouă funcție ce îți oferă posibilitatea de a salva melodiile descoperite pe Tik-Tok în Apple Music, Spotify sau Amazon. Funcția e disponibilă pentru UK și USA.
Update la Google Maps: emoji-uri, rute smart și group planning.
Inbox Notes ajunge și în Facebook Messenger.
Și mai multă inteligență artificială generativă în Youtube: cu ajutorul „Dream Track” poți crea muzică în stilul unor artiști celebri.
Microsoft a redenumit Bing Chat: acum se numește Copilot. Compania a anunțat și dezvoltarea a două cipuri, Microsoft Azure Maia AI Accelerator și Microsoft Azure Cobalt CPU. Cele două îmbunătățesc semnificativ performanța în sarcinile AI și în activitățile generale de calcul, fiind integrate în serviciile cloud.
Meta dorește o lege care să oblige părinții să aprobe descărcarea aplicațiilor de către adolescenții sub 16 ani.
Google oferă adolescenților acces la Bard.
Google Photos va folosi tehnologia inteligenței artificiale pentru a te ajuta să fii mai organizat și ordonat în albumul foto.
IBM își retrage reclamele de pe X, după ce acestea au fost plasate lângă conținut antisemit pe platformă.
Apropo de asta, 28% dintre consumatorii de audio digital preferă brandurile care își plasează reclamele alături de un conținut – audio - relevant. Despre zonele de mare risc pentru publicitate poți afla mai multe în infograficul nostru (Techtonika Visual Data) din ediția #31.
God Mode: ON. Acum poți crea tu omul perfect. Îi alegi vârsta, etnia, forma corpului, tunsoarea, stilul vestimentar și multe altele în AI Human Generator.
Anul 2024 vine cu funcții noi ale Microsoft Teams Premium: vei putea să îți decorezi spațiul în care te afli, să adaugi o plantă, niște lumini sau alte obiecte decorative, iar zgomotul de fundal va fi eliminat.
Știi deja că Sam Altman a fost demis din funcția de CEO al OpenAI. Decizia nu trece fără a face niște valuri în companie. Reacțiile sunt numeroase, iar sute de angajați au amenințat că vor părăsi firma dacă fostul CEO nu va fi repus în funcție.
💯 Techtonika Visual Data
Despre FOMO (Fear of Missing Out)
Ai cumpărat vreodată un produs pentru că ai auzit că se epuizează repede? Dacă da, atunci ai experimentat și tu FOMO.
În marketing se apelează frecvent la ea. Strategiile sunt astfel gândite încât să creeze un sentiment de urgență pentru cumpărători. Este o tactică folosită pentru a le arăta că lipsa lor de acțiune înseamnă că pierd ceva grozav, cel mai bun „deal” din viața lor. Rezultatul? Ei devin convinși că trebuie să acționeze imediat. Și o vor face.
Hai să vedem câteva statistici de care să ții cont pe viitor în afacerea ta.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Mai jos o să vezi topul celor mai inovatoare țări ale acestui an. La capitolul inovații, situația României nu e roz, investițiile în cercetare și dezvoltare fiind limitate. Alte aspecte problematice prezentate de Concordia sunt lipsa forței de muncă și consumul intern bazat pe importuri.
România ocupă locul 3 – cu 60 de companii prezente - în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală şi de Est, realizat de Coface.
Top 10 exportatori din industria alimentară autohtonă și top țări importatoare, conform datelor INS din primele 7 luni ale acestui an.
Cine sunt cei mai mari deținători de mărci din România? Asociația Brand Defender de Apărare a Titularilor de Drepturi de Proprietate Intelectuală a publicat clasamentul.
Startup-ul din Cluj Food.OS își propune digitalizarea domeniului HoReCa și oferirea instrumentelor necesare restaurantelor, astfel încât acestea să-și crească profitabilitatea.
Care sunt companiile cu cele mai multe mărci înregistrate la EUIPO (Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală)?
MeetGeek.ai este o platformă românească de automatizare a întâlnirilor. Transcrie și sumarizează discuțiile, analizează sentimentele și nivelul de implicare a membrilor și extrage cele mai importante întrebări.
Profesorii care dezvoltă cursuri de tehnologii noi și inovează experiența predării au primit burse din partea ANIS, Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii.
eMAG lansează Toys Shop, cel mai mare magazin de jocuri și jucării.
📊 Stats
66% dintre consumatori consideră majoritatea reclamelor digitale ca fiind irelevante pentru ei. De cealaltă parte, 60% dintre advertiseri afirmă că nu a fost niciodată mai greu să ajungă la publicul țintă.
În anul 2020, pentru 20% dintre utilizatorii Tik-Tok platforma reprezenta o sursă de știri. În anul 2023, procentul s-a dublat, ajungând la 43%.
Potrivit celui mai recent sondaj YouGov, 70% din public consideră că reclamele digitale sunt "enervante" și "neplăcute", iar alți 72% au afirmat că experiențele publicitare negative pot afecta în mod semnificativ percepția pe care o au despre un brand.
69% dintre adolescenții din SUA consideră că utilizarea ChatGPT pentru cercetare este acceptabilă, dar doar 13% dintre ei apelează la el cu acest scop. Un procent mai mare de 57% îl folosesc pentru a redacta eseuri, deși doar 20% văd acest task ca fiind unul acceptabil.
Care sunt startup-urile de top din anul 2023?
Cum arată topul celor mai inovative țări din acest an?
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Atenția noastră e prea fragilă
Te simți copleșit de stres, te plictisești, faci greșeli și, în timp ce încerci să fii productiv, ești distras constant de notificări și gânduri diverse. Sună cunoscut?
Welcome to the club. N-avem fursecuri, avem o criză de atenție.
Atenția noastră este fragilă. Se știe acest acest lucru, iar fragilitatea ei este exploatată în - hai să o numim - eră a economiei atenției, unde domeniile tech&media valorizează atenția mai mult decât valorizează banii. Știrile funcționează pe principiul “if it bleeds, it leads”, iar asta pentru ca suntem programați să evaluăm amenințările și să vedem ce putem face. Atenția noastră e ușor de distras de stimuli noi sau amenințători, iar acum e lovită din toate părțile.
Nu e o soluție să te ferești de factorii de stres, de știrile negative sau să te deconectezi de la Social Media. Toatea astea au rolul lor bine stabilit: spre exemplu, stresul are o latură pozitivă numită eustres - este vorba de nivelurile scăzute spre medii de stres care te motivează.
Deci nu e o variantă să renunți la cele de mai sus. Bun, dar care e varianta optimă?
Află în articolul acesta super interesant. Spor la citit!
Ia motivația de unde nu-i
Acum să vorbim puțin și despre motivație.
Motivația e o experiență personală, iar ceea ce te motivează pe tine s-ar putea să nu funcționeze pentru altcineva. Cu toate astea, după vreo 20 de ani de cercetare în domeniul motivației umane, s-au identificat diverse strategii care par să funcționeze pentru majoritatea oamenilor, indiferent dacă obiectivele sunt setate pe plan personal sau profesional.
Trecem repede prin ele, urmând ca tu, dacă vrei să afli mai multe, să la citești detaliate și explicate aici.
1. Obiective concrete, nu abstracte – Parcă sună mai bine și știi ce ai de făcut dacă îți setezi un obiectiv precum „atragerea a 10 clienți noi pe lună” decât unul abstract de a "face tot ce este mai bun" pentru compania ta.
2. Te atrag recompensele? - În fața sarcinilor dificile, stabilirea de recompense externe pe termen scurt sau mediu te împinge de la spate. Totuși, fii atent la ce recompense-ți alegi, pentru a nu dăuna calității performanței.
3. Fără blocaje – Energia de la început se poate risipi în mijlocul procesului, tocmai de-asta e bine să împarți obiectivele în obiective mai mici: eviți astfel stagnarea și schimbarea perspectivei asupra progresului realizat.
4. Acceptă influența socială - Relațiile sociale și influența celor din jur sunt utile în amplificarea motivației personale. Discută cu alte persoane pe care le admiri pentru a înțelege obiectivele lor și pentru a găsi inspirație. Nu ezita nici să dai sfaturi. Oferirea lor – nu doar solicitarea lor - te ajută să-ți crești încrederea și să stimulezi acțiunea.
📚 De citit în 2023
1. Subtract: The Untapped Science of Less de Leidy Klotz
"Ne îngrămădim la <<to-do>>, dar nu luăm în considerare <<stop-doing>>. Creăm stimulente pentru un comportament bun, dar nu scăpăm de obstacolele care îl împiedică. Colectăm idei noi și îmbunătățite, dar nu le eliminăm pe cele învechite. În fiecare zi, în cadrul provocărilor mari și mici, neglijăm o modalitate de bază de a face lucrurile mai bune: nu scădem."
2. Think Again: The Power of Knowing What You Don’t Know de Adam Grant
"Prea mulți dintre noi favorizează confortul convingerii în detrimentul disconfortului îndoielii. Ascultăm opiniile care ne fac să ne simțim bine, în loc de ideile care ne fac să ne gândim bine...[Grant] investighează cum putem îmbrățișa bucuria de a greși, să aducem nuanțe în conversațiile încărcate și să construim școli, locuri de muncă și comunități de persoane care învață pe tot parcursul vieții."
3. Useful Delusions: The Power and Paradox of the Self-Deceiving Brain de Shankar Vedantam și Bill Mesler
"Toată lumea este de acord că minciuna și autoamăgirea pot face un rău teribil vieții noastre, comunităților noastre și planetei. Dar în <<Useful Delusions>>, gazda emisiunii <<Hidden Brain>>, Shankar Vedantam susține, în mod paradoxal, faptul că ne înșelăm pe noi înșine și pe alții poate juca, de asemenea, un rol vital în succesul și bunăstarea umană. Minciunile pe care ni le spunem unii altora și minciunile pe care ni le spunem nouă înșine susțin interacțiunile noastre zilnice cu prietenii, iubiții și colegii de muncă. Ele explică de ce unii oameni trăiesc mai mult decât alții, de ce unele cupluri rămân îndrăgostite, iar altele nu, de ce unele națiuni și triburi rămân unite, în timp ce altele se sparg."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website