Techtonika Newsletter nr. 33
🌞 Introducere
Neața! ☕
Dacă vremea actuala pare indecisă, newsletterul de la Techtonika este insa mereu sigur, asa ca venim noi să compensăm cu ediția asta. Ți-am pregătit un infografic despre testimonialele video, pe care o să le iei mai în serios după ce vezi statisticile și afli cât de mult bine fac la business.
Și să știi că zile ploioase există și în domeniile Tech & Apps. Plouă cu updates, noi tool-uri și noi funcții.
Sunt multe de aflat, așa că hai să-ncepem.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Instrumente AI: Picsart lansează Picasrt Ignite, o colecție de 20 de instrumente AI pentru crearea diverselor tipuri de conținut, de la videoclipuri și imagini la logo-uri și coduri QR.
Marketing explained: Dacă te simți confuz în fața acronimelor precum ROI, KPI, CTR, CPC, Instagram vine în ajutor cu explicații detaliate.
Gen Z și reclamele: Un studiu arată că 99% dintre membrii Generației Z trec peste reclame dacă au opțiunea să o facă.
Investițiile străine în Ro: În primele 9 luni ale acestui an, investițiile străine directe în România au scăzut la 5,06 miliarde de euro.
Techtonika Visual Data: Din vizionare în vânzare: testimonialele video
📢 Front Focus
How do you like it meow? O organizație caritabilă - Cats Protection - din UK a trecut printr-un proces de rebranding, iar noul logo e tare fain. Ne place.
La ce să te aștepți din partea Social Media în anul 2024?
Cele mai fericite și cele mai nefericite cazuri de rebranding din 2023.
YouTube și TikTok au ca termen data de 30 noiembrie să răspundă la cererea Comisiei Europene. Cele două platforme trebuie să furnizeze informații cu privire la politicile lor de protecție a minorilor împotriva conținutului ilegal și dăunător.
Google îți oferă idei de cadouri odată cu prezentarea „Holiday 100”, lista cu cele mai căutate produse ale anului 2023.
Picsart lansează o nouă colecție de instrumente AI – Picsart Ignite – atât pentru businessuri, cât și pentru persoane fizice. Picsart Ignite include 20 de instrumente cu care poți crea videoclipuri, imagini, GIF-uri, logo-uri, fundaluri, coduri QR și autocolante.
Un nou startup bazat pe inteligență artificială, Sutro, îți oferă posibilitatea de a crea aplicații - inclusiv pentru web, iOS și Android - în câteva minute, fără a fi necesară experiența de codare. Bineînțeles, folosind AI-ul.
The Best of Use of Colour Award by PANTONE: aur pentru Istriana by STUDIO TUMPIC/PRENC, un design unic al unei sticle, inspirat din forma autentică a amforelor romane folosite pentru a depozita uleiul de măsline în regiunea Istria.
Samsung a lansat primul său model de inteligență artificială generativă, Gauss, compus din: Samsung Gauss Language, Samsung Gauss Code și Samsung Gauss Image.
Ce distribuie oamenii pe Social Media și de ce o fac? Ai aici un infografic în care-ți sunt prezentate info din psihologia din mediul online.
Marketingul B2B, o enigmă pentru cei din afara industriei. Pornind de la ideea asta, LinkedIn a lansat campania „No One Knows What You Do”. Dacă lucrezi în domeniu, nimeni nu înțelege cu ce te ocupi, de fapt. Cu excepția LinkedIn.
Stai mult cu ochii-n telefon? Well, not anymore. Cei de la Humane au lansat AI Pin, un înlocuitor al smartphone-ului pe care îl prinzi magnetic pe haine. Vine cu propriul număr de telefon, nu trebuie să îl asociezi cu telefonul și dispune de un proiector laser care îți afișează textul în palmă.
Kind reminder! Dacă ești antreprenor, nimeni nu-ți cunoaște afacerea mai bine ca tine. Acum imaginează-ți că ai o vedere de ansamblu și asupra procesului de branding: știi ce asseturi trebuie create, ce greșeli să eviți, ce presupune o strategie de brand și cum funcționează relația dintre brand și planul de business.
În data de 21 Noiembrie începe primul curs al Techtonik Academy! Este un curs de Business Branding, gândit de antreprenori pentru antreprenori.
Mai avem doua locuri de dat, deci daca vreti:
✅ sa invatati sa va manageriati brandul
✅ sa dezvoltati directii noi de business fara sa diluati brandul actual
✅ cum sa imbinati brandul de business cu cel personal
✅ care sunt asseturile de brand de care aveti nevoie
✅ cum sa lucrati si ce sa cereti agentiilor partenere pe parte de branding si advertising
✅ si multe, multe altele….
.... va astept la curs
🗓 21 Noiembrie
Marti si Joi de la 19:00 -20:00 pe zoom | 4 saptamani | 8 lectii si 12 ore interactive | Investitie: 400 de euro
Daca vreti sa prindeti ultimele locuri, lasati un email la adresa office@techtonikamedia.com
🔔 Side Focus
În Instagram vei avea opțiunea de a distribui un comentariu la Story.
Meta colaborează acum cu Amazon și ușurează procesul de achiziție al utilizatorului. Conform purtătorului de cuvând al Amazon, "Clienții vor putea face cumpărături din reclamele Amazon de pe Facebook și Instagram și vor putea efectua plata cu Amazon fără a părăsi aplicațiile de socializare."
Spiune-mi ce backround alegi pe Zoom, ca să-ți spun ce primă impresie faci. Sau mai bine află tu la link-ul ăsta.
ROI, KPI, CTR, CPC – tot felul de acronime cu care se mănâncă marketingul. Dacă știi că mai ai de învățat pe partea asta a termenilor industriei, Instagram te ajută și ți-i explică.
Vrei să afli mai multe despre reclamele de generare a lead-urilor? Meta vine cu date, statistici și insights.
Dovada socială îți ajută afacerea să crească. Află de câte tipuri e și ce strategii de marketing poți crea cu ajutorul ei.
De câte ori ai primit un mesaj pe Insta și ai vrut să-l citești, dar ai decis că mai bine nu? Că nu fi ai putut răspunde atunci, așa că ai preferat să nu lași persoana respectivă în seen. Treaba asta cu afișarea mesajelor citite „încurca” utilizatorii, iar Instagram a venit cu soluția: acum poți citi mesajele primite, fără ca ele să fie marcate drept citite.
Ah, Reels. De mai multe ori probabil ai auzit că ar fi bine să le integrezi în strategia ta de marketing. Avem vești bune. Editarea lor devine acum mult mai ușoară, după ce Instagram a adăugat noi opțiuni.
Whatsapp lansează o nouă funcție a voice chat-ului pentru grupuri mari, asemănătoare cu Discord. Apelul audio poate fi pornit în liniște, fără a suna fiecare membru al grupului, cu o bulă în chat pe care fiecare membru o poate atinge dacă vrea să participe în call.
Plouă cu update-uri. Mai trece pe listă și campaniile Google Performance Max care se bucură acum de noi funcții AI.
Cei de la Insider au făcut un experiment cu Tik-Tok. S-au uitat la 1.000 de videoclipuri pentru a afla câtă reclamă se ascunde în contentul din aplicație. Rezultatul? o treime din contentul vizionat a fost reprezentat de reclame. Vezi aici mai multe detalii și info despre experiment.
💯 Techtonika Visual Data
DIN VIZIONARE ÎN VÂNZARE: TESTIMONIALELE VIDEO
Consumatorii au încredere unii în ceilalți. Experiența persoanelor care achiziționează un produs sau serviciu cântărește mult în decizia finală a celor care se gândesc să o facă.
De ce să nu profiți de asta?
Și de ce să nu te adaptezi realității din Social Media și să maximizezi impactul cu ajutorul testimonialelor video?
Uită-te peste statisticile de mai jos și vezi ce are de pierdut afacerea ta în lipsa testimonialelor.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Potrivit mediaTRUST (în urma unei analize a reclamelor radio, tv și presă scrisă), brandul lider în ceea ce privește cheltuielile de publicitate este Kinder, urmat de Secom și Catena.
Compania românească Medlife este primul sistem privat din Europa Centrală și de Est care implementează trimiterea cu drone a probelor medicale pentru analize.
Potrivit rezultatelor cercetării „Leadeship şi Followership în organizaţiile din România”, doar 47% dintre liderii executivi au încredere în programele de dezvoltare ca instrumente de creare a unei mentalități de creştere.
Conform unei analize realizate de MerchantPro, de Black Friday anul acesta s-au înregistrat cu 10% mai multe tranzacții, comparativ cu anul trecut. Valoarea medie a coșului de cumpărături s-a menținut aceeași, 60 de euro.
În primele 9 luni ale acestui an, investițiile străine directe au scăzut la 5,06 miliarde de euro, față de 8,671 miliarde în aceeași perioadă a anului trecut.
BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) și Banca Transilvania încurajează creșterea companiilor românești și acordă companiei Sameday un împrumut de 25,3 milioane de euro pentru susținerea planului său de investiții pe termen mediu.
România se situează printre țările cu cele mai multe ore lucrate într-o săptămână: 40,4 ore.
Retailerul evoMag nu mai achiziționează Elefant.ro.
📊 Stats
91% dintre cumpărători refuză să achiziționeze de la un brand sau renunță la el dacă acesta afișează reclame intruzive.
ChatGPT continuă să domine piața din ce în ce mai aglomerată a inteligenței artificiale: chatbotul deține în prezent o cotă de 19,7% din piață.
Parteneriatele între branduri sunt considerate a fi cea mai bună cale de dezvoltare de către 98% din companiile chestionate într-o cercetare. Aceasta a inclus peste 80 de companii, inclusiv retailerii eBay, Marks and Spencer și Deliveroo.
Potrivit unui studiu, 99% dintre membrii generației Z sar peste reclame dacă au opțiunea asta.
Un studiu recent realizat de Cerby ne arată că TikTok este cea mai puțin sigură platformă. Evaluarea – în care sunt incluse Facebook, Instagram și (fostul) Twitter – a fost făcută în baza a 6 parametri.
New year, new strategy. Aproape trei sferturi (70%) dintre specialiștii în marketing plănuiesc să folosească inteligența artificială generativă în strategiile lor de marketing în 2024.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Cum evoluează confidențialitatea noastră online?
De-a lungul timpului, cookie-urile au devenit un instrument comun pentru colectarea datelor tale de consumator, generând atât îngrijorări legate de confidențialitate, cât și avantaje pentru personalizarea experienței tale online.
Guy Aridor, expert în marketing, detaliază în acest articol modul în care au apărut cookie-urile și cum atitudinile noastre ne-au împărțit în trei grupuri:
· fundamentaliști
· pragmatiști
· utilizatori indiferenți
And now, the ugly truth: în ciuda preocupărilor legate de confidențialitate, majoritatea dintre noi am acceptat status quo-ul doar pentru că este mult mai convenabil așa.
Având în vedere GDPR-ul din UE și legile similare din SUA care vizează să ofere utilizatorilor mai mult control și transparență asupra datelor personale, cum se schimbă modul în care datele tale sunt colectate? Și ce înseamnă asta, mai exact, pentru tine?
Ai răspunsurile la un click-distanță. Profită de asta.
Tu stabilești relația generațiilor viitoare cu AI-ul
Dacă e să aruncăm o privire în istorie, lumea de astăzi este mai bogată și mai sigură decât a fost vreodată.
Deși ne-ncearcă un sentiment de optimism când realizăm asta, tot e ceva care vină să umbrească realitatea: viitorul cu AI. Sau mai bine zis, viitorul cu tehnologia AI nereglementată și necontrolată.
De ce? Hai să recunoaștem potențialul uriaș al inteligenței artificiale de a ne transforma viețile, de a revoluționa domenii, de a încuraja inovația și de a crește productivitatea. Dar hai să recunoaștem și că momentan abordarea ei este una haotică, iar ea se dezvoltă atât de rapid, fără ca noi să ne luăm timp pentru o reflecție adecvată asupra riscurilor.
Este alegerea noastră cum AI ne modelează viitorul. Există o diferență între a aborda tehnologia asta cu seriozitate și maturitate și a o aborda ca și cum nimic rău nu s-ar putea întâmpla. Diferența asta (uuuriașă) o vor resimți copiii, copiii copiilor noștri și ai prins ideea. Noi zicem că merită o informare serioasă pe tema asta, așa că pentru mai multe info interesante, ai link-ul aici.
📚 De citit în 2023
1. Minds Wide Shut: How the New Fundamentalisms Divide Us de Gary Saul Morson și Morton Schapiro
"Morson și Schapiro examinează modul în care aderarea rigidă la gândirea ideologică a alterat politica, economia, religia și literatura în moduri care se consolidează reciproc și sunt antitetice față de deschiderea și disponibilitatea de a face compromisuri care animă democrația. Ca răspuns, ei propun alternative care ar face din nou posibil un dialog serios."
2. Mine!: How the Hidden Rules of Ownership Control Our Lives de Michael Heller și James Salzman
"Un set ascuns de reguli guvernează cine ce anume deține - explicând totul, de la posibilitatea de a înclina scaunul din avion până la motivul pentru care HBO vă permite să împrumutați o parolă în mod ilegal - iar în acest ghid plin de viață și de divertisment, doi profesori de drept renumiți dezvăluie modul în care lucrurile devin <<ale mele>."
3. Noise: A Flaw in Human Judgment de Daniel Kahneman, Oliver Sibony, Cass R. Sunstein
"În "Noise", Daniel Kahneman, Olivier Sibony și Cass R. Sunstein arată efectele dăunătoare ale zgomotului în multe domenii, inclusiv în medicină, drept, criminalistică, protecția copilului, strategie, evaluări de performanță și selecție de personal. Oriunde există judecată, există zgomot. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, atât indivizii, cât și organizațiile nu sunt conștienți de acest lucru. Ei neglijează zgomotul. Cu câteva remedii simple, oamenii pot reduce atât zgomotul, cât și prejudecățile, și astfel pot lua decizii mult mai bune."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website