🌞 Introducere
Neața! ☕
Ediția de azi e foarte funky și sperăm să îți dea boost-ul de care ai nevoie. De energie, de motivație, inspirație sau orice ai tu nevoie.
De mult n-am mai avut un quiz, așa-i? Numai bine că-n ediția de astăzi poți să te distrezi cu unul, după ce afli statistici recente din e-mail marketing în infograficul #Techtonika și treci prin toate știrile ultimei săptămâni.
Grab a seat, grab your coffee și hai să-i dăm drumul.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Adobe și Figma: La un an de la anunțul achiziției Figma de către Adobe, acum putem vedea cum se prezintă parteneriatul lor.
A/B Testing: Meta introduce o nouă funcție de testare A/B pentru materialele Reels de pe Facebook.
Digitalizarea în România: Firmelor mici și mijlocii din țară le este dificil să atingă media europeană în ceea ce privește digitalizarea.
Om sau ChatGPT?: Un studiu arată că mai mult de jumătate dintre respondenți nu pot face distincția corectă între conținutul generat de ChatGPT și cel scris de oameni.
Techtonika Visual Data: Realitatea E-mail Marketing în statistici
📢 Front Focus
La un an după ce Adobe a anunțat că va cumpăra Figma, acum poți vedea cum arată mai exact parteneriatul lor, în noul video „Storyboarding the future of design and creativity”.
Scarlett Johansson dă în judecată aplicația Lisa AI: 90s Yearbook & Avatar, dezvoltată de Convert Software, pentru că o versiune AI a vocii ei a fost folosită într-o reclamă online, fără consimțământul acesteia.
Cu cât mai înfricoșător, cu atât mai bine. Găsești aici un top 10 al celor mai înspăimântătoare reclame realizate de Halloween.
Google are vești bune. A fost lansat un nou serviciu de asistență numit "Policy Center", destinat celor ce folosesc reclamele Google pentru a câștiga extra $$ pe site-urile lor.
Dashtoon transformă pe oricine are o poveste de spus într-un artist de benzi desenate, cu ajutorul unor instrumente de inteligență artificială generative și al unei platforme de publicare numită Dashtoon Comic Reader.
IPA (The Institute of Practitioners in Advertising) și ISBA (Incorporated Society of British Advertisers) au anunțat 12 principii pentru ca inteligența artificială generativă să fie folosită în agențiile de publicitate într-un mod etic.
TikTok a publicat un nou ghid de marketing pentru brandurile fashion care doresc să își dezvolte o strategie de content în aplicație. Găsești în ghid date despre audiență, insights, studii de caz și multe alte info utile.
Indiferent că ești cel care cumpără sau cel care vinde, trebuie să cunoști dinamica prețurilor. În acest articol Panorama afli care sunt trucurile de preț precum reducerile sau serviciul cashback, cum stabilești ca start-up prețul produselor și multe alte info utile pentru noi toți.
Branduri precum Estée Lauder sau Apple raportează vânzări mai slabe în China și sunt afectate de modificările comportamentului de consum ale cetățenilor.
Cum a luat naștere logo-ul The Beatles?
Elon Musk a prezentat un chatbot nou-nouț, Grok. Cu ce e diferit? Accesează în timp real informațiile de pe platforma X și iubește sarcasmul.
Diferența dintre marketing și branding, explicată în acest infografic
Gândește-te la domeniul Media și la practicile/aspectele sale problematice. Câte-ți vin în minte? Probabil nu 33. Aruncă un ochi aici și formează-ți o imagine de ansamblu asupra Media și tot ce implică ea mai...neplăcut.
Dacă ești antreprenor, nimeni nu-ți cunoaște afacerea mai bine decât o faci tu. Acum imaginează-ți că ai o vedere de ansamblu și asupra procesului de branding: știi ce asseturi trebuie create, ce greșeli să eviți, ce presupune o strategie de brand și cum funcționează relația dintre brand și planul de business.
Ok, now make it happen.
În data de 21 Noiembrie începe primul curs al Techtonik Academy! Este un curs de Business Branding, gândit de antreprenori pentru antreprenori. Două zile pe săptămână, marți și joi, timp de 4 săptămâni, online. Dacă ai nevoie de claritate în branding și vrei să-ți răspunzi la mai multe întrebări ce țin de business-ul tău, fă o mișcare smart și înscrie-te.
🔔 Side Focus
LinkedIn lansează o nouă experiență premium pentru utilizatori. Aceasta utilizează inteligența artificială generativă pentru a ajuta persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să găsească noi oferte.
Vom avea prieteni inteligenți artificial. Instagram a fost dezvoltă AI Friend, o funcție ce poată fi personalizată și care va servi ca partener de conversație.
Și nu doar prieteni, ci și mentori AI. Practica a lansat un sistem de inteligență artificială ce funcționează ca un mentor/trainer personalizat la locul de muncă, care te poate ajuta să îți îmbunătățești abilitățile de: management, strategie, vânzări, dezvoltare personală, creștere, marketing, design, finanțe și multe altele.
ParentGPT îți răspunde la orice întrebare pe care o ai despre parenting.
Meta introduce o nouă funcție de testare A/B a materialelor Reels pe Facebook.
Utilizatorii TikTok cheltuiesc din ce în ce mai mult in-stream, nu pe produse fizice, ci pe oameni. Potrivit unui nou raport al The Information, s-au trimis peste 250 de milioane de dolari în cadouri digitale către cei care fac live-streaming în aplicație numai în al treilea trimestru. Tap-tap.
Instagram te lasă să adaugi versuri ale melodiilor în Reel, așa cum o faci deja în Stories.
Care sunt 4 cele mai eficiente tipuri de content? Giraffe Social ți le prezintă într-un infografic.
Upgrade în hackereală: cei de la Bitdefender au descoperit o nouă campanie infectată pe Facebook, NodeStealer. Controlând conturile de Facebook Business ale unor companii, hackerii le folosesc bugetul pentru a afișa diverse reclame care odată accesate, conduc la pierderea conturilor și a datelor personale. Află cum funcționează mai exact, aici.
WhatsApp testează de câteva luni o nouă funcție ce va permite utilizatorilor să își adauge adresa de e-mail în aplicație, fiind posibilă accesarea contului prin intermediul adresei.
Printre clienții ChatGPT se numără acum peste 92% din companiile de Fortune 500.
Youtube continuă să se joace cu AI-ul. În prezent testează o opțiune de sumarizare a comentariilor, dar și un chatbot al platformei.
Fan reduceri și promoții? Google te ajută să fii la curent cu toate și adaugă o pagină destinată ofertelor în Search, în timp ce Chrome va avea funcții de căutare directă a codurilor de reducere și va oferi utilizatorilor informații despre prețuri.
💯 Techtonika Visual Data
E-mailul este în continuare un instrument valoros pentru a comunica cu potențialii clienți, dar și cu cei fideli sau în curs de fidelizare. O strategie de e-mail marketing poate face minuni. Indiferent dacă lucrezi tu la ea sau un alt membru al echipei, trebuie să cunoști domeniul și să înțelegi cum funcționează.
Pentru infograficul ediției ăsteia ne-am gândit să îți prezentăm statistici de actualitate care să te ajute în direcția asta.
Here for the e-mail marketing win.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Digitalizarea firmelor mici și mijlocii din România, cu mult sub media europeană.
Conform datelor publicate de mediaTRUST, sursa media cea mai citată este televiziunea, cu Digi24 pe primul loc, urmat de Antena 3 CNN și Fanatik.
Shoppingul, made easy cu easybox. 64% dintre românii – din mediul urban - care doresc să cumpere de Black Friday, vor alege varianta livrării comenzilor la easybox.
Ce motivează un tânăr de 25 de ani să își deschidă propriul business în România?
Puterea medie de cumpărare la nivel naţional a scăzut față de anul trecut, iar românii au cu 56% mai puţini bani de cheltuială decât europenii.
Un nou produs românesc a primit aprobarea Comisiei Europene de a beneficia de certificarea „Indicație Geografică Protejată” (IGP). Este vorba despre Salinate de Turda, un preparat din carne.
Un studiu recent al celor de la Cult Research ne arată cu ce scop apelează românii la inteligența artificială. Pentru majoritatea respondenților (84%), ChatGPT nu este decât un alt motor de căutare
📊 Stats
Trei sferturi (74%) din cei ce ocupă poziția de CMO consideră că ultimele 6 luni ale acestui an au fost mult mai dificile din punct de vedere al managamentului de brand decât perioada pandemică.
20% din persoanele care au smarpthone 5G declară că sunt dispuși să plătească mai mult pentru abonamente la rețelele de telefonie mobilă.
Nomofobia e frica de a nu avea un telefon mobil. Deși nu este recunoscută în mod oficial de psihologi, din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu simptomele ei: depresie, anxietate și o teamă patologică de a pierde telefonul mobil. Potrivit unui sondaj realizat de HostingAdvice, aproximativ 33% dintre americani se confruntă în prezent cu nomofobia.
Short videos might be fun, dar afectează skill-urile sociale și productivitatea studenților, conform rezultatelor acestei cercetări.
Poate că nu acorzi importanță fotografiei de profil de pe LinkedIn și greșești. 74% dintre respondenții unui chestionar consideră că poza este cel mai important aspect al profilului.
Generat de ChatGPT sau scris de om? Un studiu a demonstrat că mai mult de jumătate din respondenți nu au reușit să facă distincția corect.
În Digital Quality of Life Index realizat de Surfshark sunt numite domeniile pe care le-ar putea îmbunătăți țările cu cea mai ridicată calitate a vieții digitale.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Work hard. E necesar, dar nu suficient
Cine nu-și dorește să progreseze?
...Exact. Întrebarea e de fapt: cum? Cum ajungi să fii mai bun în ceea ce faci?
Eforturile intense și creșterea volumului de muncă nu sunt mereu singurele variante pentru progres. Un ritm alert de lucru și un program full constant poate că oferă satisfacție la început, dar asta nu garantează că vei obține rezultatele dorite. Nu dacă nu îți iei câteva momente să te gândești și ce scop au toate task-urile și cum se leagă ele astfel încât să îți servească obiectivelor tale. Altfel, depui eforturi uriașe ca la final să te alegi cu burn-out. Not the best deal, sincer.
În articolul ăsta îți sunt descrise 5 aspecte de bifat ca să fii cu adevărat eficient în munca depusă și să devii mai bun:
1. Cunoașterea de sine.
2. Managementul energiei.
3. Alegerea zonelor de focus.
4. Crearea unui cerc de influență.
5. Alegerea modului în care te prezinți.
Le găsești pe fiecare detaliate. Să fie cu folos.
Despre limita capacităților noastre în era AI
O nouă zi, o nouă știre despre AI. Observi de altfel și în newsletter lucrul ăsta. Ritmul în care evoluează lucrurile din domeniul ăsta ne depășește așteptările. Există tot felul de modele AI, capabile „să gândească”, să creeze de exemplu site-uri web, melodii, prezentări, nebunii de tot felul, deepfakes. Toate la minut. Ele fac în câteva minute ce facem noi în zece ore, chiar și zile.
Ceea ce se întâmplă acum ne slăbește puțin convingerile noastre despre abilitățile umane. Nu doar că acum pot fi bifate task-uri care până acum erau considerate specifice minții umane, ci ne pot fi și depășite capacitățile. Ce gând reconfortant, nu? Dacă nu putem face noi, face AI-ul.
Se conturează o serie de întrebări printre care și asta: Cum ne redefinim rolurile și valoarea într-o lume în care implicarea inteligenței artificiale e tot mai mare?
Temă bună de debate. Privește fenomenul din mai multe perspective și începe cu acest articol. Sau poate preferi să ți-l rezume AI-ul...
🎠 Why So Serious?
Cât de bine stai la capitolul design digital?
Avem pentru tine un quiz simpatic, format din 12 întrebări. E cu fonturi, nuanțe, pixeli, tot tacâmul de design. Durează puțin și e fun.
Faci mai mult de 9 corecte? Let’s find out.
📚 De citit în 2023
1. Drug Use for Grown-Ups: Chasing Liberty in the Land of Fear de Carl L. Hart
"[Carl L. Hart] se bazează pe zeci de ani de cercetări și pe experiența sa personală pentru a argumenta în mod definitoriu că demonizarea și criminalizarea consumului de droguri - nu drogurile în sine - au fost un flagel imens pentru America, nu în ultimul rând pentru că au întărit rasismul structural de durată al acestei țări."
2. High Conflict: Why We Get Trapped and How We Get Out de Amanda Ripley
"Conflictul intens...este ceea ce se întâmplă atunci când dezacordul se transformă într-o dispută de tipul bine contra rău, noi și ei. În această stare, regulile normale de angajament nu se mai aplică. Creierul se comportă diferit. Ne simțim din ce în ce mai siguri de propria noastră superioritate și, în același timp, din ce în ce mai mistificați de partea adversă...Amanda Ripley investighează modul în care oamenii buni sunt capturați de conflictul intens - și cum se eliberează."
3. How to Change: The Science of Getting from Where You Are to Where You Want to Be de Katy Milkman
"Într-o carieră dedicată descoperirii a ceea ce îi ajută pe oameni să se schimbe, Milkman a descoperit un lucru crucial pe care mulți dintre noi îl greșesc: strategia noastră. Schimbarea, a învățat ea, vine cel mai ușor atunci când înțelegi ce stă între tine și succes și îți adaptezi soluția la acel obstacol."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website
Great Article Thanks For Sharing Information.....https://oudel.com