Techtonika Newsletter nr. 31
🌞 Introducere
Neața! ☕
Parcă a trecut mai mult de-o săptămână de când nu ne-am mai văzut în formatul ăsta.
S-au întâmplat multe, așa că newsletter-ul e exact ce ai nevoie ca să fii la curent cu noutățile din ultimele zile. Mai mult decât atât, ți-am pregătit in-house un infografic, îți arătăm ce-au mai căutat românii în luna octombrie și bineînțeles, îți oferim recomandări de articole și cărți.
Bun, acestea fiind scrise, let's dive right in.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Colaborare Leica & Adobe: A fost lansat Leica M11-P, primul aparat foto din lume ce stochează metadate și garantează autenticitatea fotografiilor.
Google Maps: Aplicația îmbunătățește semnificativ experiența utilizatorului cu ajutorul inteligenței artificiale.
Problems found in Ro: Instituții insuficient dezvoltate, un sector financiar slab dezvoltat și un mediu de afaceri insuficient sprijinit sunt principalele probleme identificate în țară.
Efectul AI: 70% dintre specialiștii în marketing se simt copleșiți de evoluția inteligenței artificiale.
Techtonika Visual Data: Percepția și interacțiunea consumatorilor cu reclamele de pe platformele audio digitale.
📢 Front Focus
TIME a desemnat "Cele mai bune invenții" ale anului 2023: peste 200 de selecții impresionante, creații ce schimbă modul în care oamenii trăiesc, lucrează și se joacă.
Google a introdus o nouă funcție, "About this image", de mare ajutor pentru utilizatorii responsabili care vor să afle mai multe despre originea și istoria imaginilor care circulă pe internet. Recent compania a anunțat și lansarea reclamelor AR Beauty, un nou tip de reclamă pe mobil. Folosindu-le, brandurile își pot promova produsele pentru ochi și buze (în curând și fondul de ten) prin experiențe de "probă virtuală".
Leica și Adobe devin parteneri în lupta contra dezinformării în era digitală și lansează Leica M11-P. Este primul aparat foto din lume ce stochează metadate, având integrată o funcție ce garantează autenticitatea fotografiilor din momentul în care sunt realizate, până la publicarea lor.
Imaginile 2D (generate după modelul text-imagine) devin modele 3D cu ajutorul DreamCraft3D, prezentat recent.
Cel mai nou tool AI al Google Photos realizează montaje video în câteva secunde. Aplicația selectează pozele și videoclipurile relevante - pe baza termenilor introduși -, adaugă muzică de fundal și tadaaa, there you have it.
16.415. Acesta e numărul melodiilor în care este menționat Mercedes, brandul auto cu cele mai multe referințe în piesele muzicale (ale unor artiști precum Ariana Grande, Beyoncé, Ed Sheeran, Eminem, sau Tina Turner). Pornind de la acest lucru, Mercedes lansează The Iconic Playlist și celebrează moștenirea brandului în cultura pop.
Luminar Neo, software-ul de editare a fotografiilor lansează un set de funcții de inteligență artificială generativă ce le va permite utilizatorilor să elimine obiectele nedorite din imagini, să extindă o imagine sau să înlocuiască și să adauge elemente specifice într-o fotografie. Partea faină e că Luminar Neo este dedicat și celor ce duc fotografia & editatul la nivel de hobby doar.
Tech Trends pentru anul viitor. Managementul încrederii, riscului și securității în IA, printre tendințele strategice tehnologice de care trebuie să țină cont companiile în 2024.
Forbes tocmai a anunțat lansarea versiunii beta "Adelaide", primul său motor de căutare AI. Adelaide personalizează experiența de căutare a utilizatorului, oferindu-i recomandări de căutare și informații bazate pe catalogul extins de știri și articole Forbes. Testează-l pe site-ul lor web explorează conținutul din ultimele 12 luni.
Cea mai nouă versiune a ChatGPT oferă acces la toate tool-urile GPT-4 (Browsing sau DALL-E, de exemplu) automat, fără a fi nevoie să le selectezi tu manual. Setarea by default este cea de „All Tools.” Află noutățile ChatGPT și funcțiile introduse.
🔔 Side Focus
TikTok a anunțat de curând primul său eveniment muzical global live, "In The Mix". Biletele vor putea fi cumpărate pe nou site web al TikTok, TikTokInTheMix.com sau pe Tickets.com, noul partener al companiei.
YouTube introduce o nouă funcție ce permite utilizatorilor să creeze liste de redare personalizate cu ajutorul inteligenței artificiale generative.
Pinterest a lansat o nouă platformă de educație pentru creatori. Pinterest Creator Hub le oferă informații despre cum să folosească cât mai bine pin-urile, cum să își monetizeze prezența pe platformă și cum să se alăture tendințelor promovate pe ea.
Meta vrea să introducă opțiunea de generare a pozelor de profil și a postărilor de pe Facebook cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ce e nou la Instagram? Să le luăm pe rând. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a permite altor persoane să trimită fotografii sau clipuri video pentru a fi incluse în postarea lor tip carusel. Multe se află în faza de testare: posibilitatea de a face poll-uri în secțiunea comments, un feed care va afișa doar postările utilizatorilor Meta Verified, opțiunile de selfie videos și de short videos în buclă pentru Notes și un nou feed "Nearby" pentru Stories.
Threads continuă să se dezvolte. Poll-urile și GIF-urile sunt cele mai noi elemente adăugate pe platformă.
Google Maps îmbunătățește semnificativ experiența utilizatorului cu ajutorul inteligenței artificiale. (experiența utilizatorului, UX, este esențială pentru afacerea ta; vezi aici date importante care susțin afirmația, secțiunea techtonika visual data).
Ce nevoi de finanțare are startup-ul tău? Joacă-te cu tool-ul ăsta și află.
10% din articolele de pe Wikipedia conțin greșeli factuale, iar 3% greșeli de scriere. Tocmai din acest motiv a fost creat SIDE, un sistem care ajută la verificarea faptelor de pe Wikipedia și la îmbunătățirea calității referințelor sale.
💯 Techtonika Visual Data
Integral Ad Science (IAS) a realizat un studiu pentru a înțelege modul în care consumatorii percep și interacționează cu reclamele pe platformele audio digitale.
Cercetarea s-a derulat în luna Iulie 2023 și a inclus 1.158 consumatori de material audio digital din SUA.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Compania Ahold Delhaize, deţinătorul lanţului de magazine Mega Image, cumpără reţeaua de magazine Profi România pentru 1,3 miliarde de euro; totodată, tranzacția prin care Carrefour cumpără Cora a fost aprobată de Consiliul Concurenței.
În raportul Băncii Mondiale, printre problemele principale identificate în România se regăsesc: instituţiile insuficient dezvoltate, un sector financiar slab dezvoltat și un mediu de afaceri sprijinit insuficient.
Bărbații cheltuie mai puțin decât femeile, iar la nivel general - incluzând ambele categorii - 49% dintre respondenţii români au declarat că toamna încep să economisească, după ce vara au avut cheltuieli ridicate.
Potrivit analizei Packeta România, 7 din 10 magazine românești doresc să livreze în afara țării, în special în țările europene în care există comunități mari de români.
Ziarul Financiar prezintă evoluția comerțului modern în România din ultimii 30 de ani
📊 Stats
92% din membrii generației X folosesc Social Media în fiecare zi și reprezintă 25% din numărul utilizatorilor Tik-Tok. Cu toate astea, doar 4% din totalul cercetărilor derulate de agențiile de publicitate se concentrează asupra acestei generații. Iar aici brandurile pierd.
Cu ce probleme se confruntă specialiștii în Social Media la locul de muncă și cum se modifică industria în timp? Un studiu recent derulat de cei de la Hootsuite îți oferă răspunsurile. Vezi mai jos principalele probleme declarate, iar aici întreg raportul
Câți utilizatori Tik-Tok are fiecare țară din Europa?
Specialiștii în marketing își concentrează atenția asupra unui număr redus de platforme. Mai exact, Meta, Microsoft și LinkedIn sunt norocoasele ce se vor bucura de mai multă „atenție”, adică de mai o sumă mai mare investită de către branduri. Bugetul alocat pentru Tik-Tok rămâne același.
28% dintre participanții la un studiu au declarat că au postat mai puțin pe rețelele de socializare în ultimul an. Cei care au redus cel mai mult numărul postărilor sunt membrii generației Z (contrar așteptărilor).
81% dintre directori consideră că nu au de ales decât să-nvețe să utilizeze ingeligența artificială, iar 79% sunt de părere că dacă nu își dezvoltă skill-urile în ceea ce privește AI, vor fi depășiți la locul de muncă.
Potrivit unui sondaj realizat de SOCi, 70% dintre specialiștii în marketing se simt copleșiți de evoluția inteligenței artificiale. O cauză pentru acest lucru poate fi lipsa de instruire, deoarece 42% dintre ei au declarat că nu au primit încă o educație formală despre AI.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Unde se termină exprimarea personală și unde începe oversharing-ul?
Fenomenul oversharing devine tot mai complex și, în același timp, tot mai personal. Fiecare platformă - Instagram, Facebook, Tik-Tok, LinkedIn, ș.a. - are propriile norme și așteptări, iar ceea ce pare acceptabil pe una poate părea total nepotrivit pe alta.
Ce înseamnă să dezvălui prea mult?
Social media a devenit o parte importantă din viața noastră, cu „public" variat, de la colegi de muncă și prieteni, până la familie. Este dificil să postezi ceva fără să primești reacții și comentarii, iar normele platformelor complică lucrurile și mai mult.
Ia asta pentru că platforma, așteptările utilizatorilor, intenția celui care postează și contextul în care o face, contează.
Ne schimbăm constant ca societate, oamenii își scriu propriile reguli (digitale), iar astfel de platforme evoluează rapid. Rămâne de văzut unde se va trasa limita dintre oversharing și exprimarea personală, fiind momentan mobilă, flexibilă.
Pentru o perspectivă mai amplă asupra acestui subiect, articolul ăsta e perfect. Citește-l că merită.
Ce e prea mult, strică. Inclusiv răbdarea
Deși răbdarea este de cele mai multe ori considerată o calitate importantă, astăzi venim să clătinăm puțin piedestalul pe care-i așezată.
Există o limită în toate, și în ceea ce privește răbdarea. Excesul de răbdare poate avea consecințe neașteptate, nedorite, care probabil te vor face să te-ntrebi ce ai făcut greșit. Hai să-i vedem și partea mai puțin frumoasă. Așadar, ce se strică atunci când ai prea multă răbdare?
1. Echilibrul tău emoțional. Multe sentimente refulate conduc, mai devreme sau mai târziu, la izbucniri nervoase și accese de furie. Boom.
2. Oportunitățile. Și nu că se strică, dispar. Dacă amâni luarea unei decizii în așteptarea a ceva mai bun, s-ar putea să ratezi această oportunitate și să nu o mai ai a doua oară. Bye-bye.
3. Comunicarea. Să ai răbdare să vină momentul perfect pentru a aborda anumite aspecte personale înseamnă uneori să aștepti ceva ce nu va veni niciodată; sau poate chiar să alegi un moment total nepotrivit.
Și mai sunt lucruri ce nu se împacă bine cu excesul de răbdare, dar te lăsăm pe tine să le citești aici. Foarte bine explicată și prezentată informația. Pentru cei cu răbdarea limitată.
🔍 Trendurile lunii Octombrie (sau ce au mai căutat românii pe Google zilele trecute)
1. Lefties & Black Friday 2023 (Categoria Cumpărături)
2. Solunar octombrie (Categoria Aer Liber)
3. Poezii de toamnă (Categoria Artă & Literatură)
4. Mangustan fruct (Categoria Mâncare&Băuturi)
5. Hârtie igienică neagră (ok......) 🤔
📚 De citit în 2023
1. Why We Fight: The Roots of War and the Paths to Peace de Christopher Blattman
"În ciuda invaziei rusești din Ucraina sau a fricii de un alt război civil american, de cele mai multe ori războaiele nu se întâmplă, iar din milioanele de rivalități ostile din întreaga lume, doar o mică parte izbucnesc în violență. În acest moment de criză în afacerile mondiale, această carte necesară, scrisă de un promotor al păcii experimentat și un expert aclamat în domeniu, prezintă cauzele profunde și remediile pentru război și explică motivele pentru care conflictul învinge compromisul; și cum pot împăciuitorii să întoarcă soarta odată ce conflictul amenință să devină sau devine război."
2. Wired for Love: A Neuroscientist’s Journey Through Romance, Loss, and the Essence of Human Connection de Stephanie Cacioppo
"La treizeci și șapte de ani, Dr. Stephanie Cacioppo era mulțumită să fie singură. Se simțea împlinită de munca ei privind neuroștiința iubirii romantice - cum găsirea și dezvoltarea alături de un partener ne remodelează literalmente creierul. Asta până când l-a întâlnit pe cel mai important neuroștiutor al singurătății. O poveste de dragoste fulminantă a dus la căsătorie și la împărțirea unui birou la Universitatea din Chicago. După șapte ani în care au fost nedespărțiți la serviciu și acasă, Stephanie l-a pierdut pe iubitul ei soț, John, în urma unei lupte intense cu cancerul. În Wired for Love, Stephanie spune nu doar o poveste de știință, ci și o poveste de dragoste. Ea ne împărtășește informații revelatoare despre cum și de ce ne îndrăgostim, ce face ca dragostea să dureze și cum procesăm dragostea pierdută... Întrețesută de toate acestea este povestea ei personală emoționantă, de la uimire la legătura de nezdruncinat, la durere și vindecare."
3. Chatter: The Voice in Our Head, Why it Matters, and How to Harness It de Ethan Kross
"Ethan Kross explorează conversațiile tăcute pe care le avem cu noi înșine. Împletind cercetări revoluționare din propriul său laborator privind comportamentul și creierul, cu studii de caz din lumea reală - de la un aruncător care uită cum să arunce, la o studentă de la Harvard care își negociază viața dublă de spion - Kross explică modul în care aceste conversații ne modelează viața, munca și relațiile.”
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website