Techtonika Newsletter nr. 30
🌞 Introducere
Neața! ☕
Pentru că mai sunt doar câteva zile din luna octombrie, vrem să-ți spunem de două evenimente faine la care merită să participi luna viitoare: GoTech World în 8-9 noiembrie și Brand Power Summit 2023 în data de 10 noiembrie.
Dacă mai lucrezi la strategia de marketing pentru Halloween și ți-ar prinde bine niște idei în plus, platforme precum Tik-Tok și Youtube te ajută cu informații. No tricks, only treats. O să le găsești puțin mai jos.
Te așteaptă multe știri și date interesante, ca întotdeauna.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine recomandand acest newsletter unui prieten.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Blue Nova 825: Producătorul de vopsele Benjamin Moore a numit Blue Nova 825 culoarea anului 2024.
Instagram și confidențialitatea: Aplicația îți permite acum să dezactivezi urmărirea activității tale web.
Online ads: Studiul Kantar arată că utilizatorii frecvenți ai rețelelor de socializare sunt mai predispuși să aibă o atitudine pozitivă față de reclamele online.
Plățile digitale în Ro: Conform Indicelui Plăților Digitale (IDP), dezvoltarea plăților digitale în România a obținut un scor de 56 de puncte din 100 în 2022.
Techtonika Visual Data: De ce este importantă investiția în UX?
📢 Front Focus
„Anunțăm noi modalități de a-i ajuta pe utilizatori să exploreze îndeaproape cele mai recente știri și de a-i ajuta pe jurnaliști să creeze conținut dinamic.” Este mesajul echipei Youtube care a lansat o pagină ce permite vizionarea știrilor în mai multe formate.
Chrome poate acum să îți corecteze greșelile de scriere, să îți caute în marcaje și să te-ajute să obții ceea ce vrei cu mai puține căutări pe Google.
Tik-Tok lansează Out of Phone, soluția out-of-home care permite partenerilor și brandurilor să valorifice conținutul TikTok dincolo de platformă și să îl afișeze în lumea reală prin intermediul panourilor publicitare sau în cinematografe, baruri, restaurante, aeroporturi, benzinării și alte spații similare.
Dacă ești o persoană care învață în mare parte vizual, atunci îți sunt de ajutor aceste 10 grafice care surprind modul în care se schimbă lumea: vezi date despre productivitatea angajaților, despre relația gen Z – lux – comerț sustenabil sau despre evoluția Vision Pro și a conținutului 3D. (iar dacă ai și tu date și statistici interesante pe care vrei să le prezinți creativ, noi te ajutăm cu data storytelling, serviciul de design al infograficelor. If interested, lasă-ne un mesaj.)
OpenAI testează un program conceput pentru a identifica imaginile DALL-E, prezentat ca fiind "99% sigur".
Snap colaborează cu o platformă educațională pentru a introduce realitatea augmentată (lentile AR personalizate) în sălile de clasă din Statele Unite.
Producătorul de vopsele Benjamin Moore a dezvăluit culoarea anului 2024: Blue Nova 825. Nuanța este un amestec subtil de albastru și violet, inspirată din procesul de formare a unei noi stele.
Billboard-ul muzical care celebrează sezonul musonic, numit "cel mai mare billboard interactiv cu mediul înconjurător", a obținut și recordul mondial Guinness. Fiecare ploaie activează corzile panoului publicitar pentru a reproduce "Raag Megh Malhar", o formă clasică de muzică indiană.
Brandul Distance a lansat o provocare clienților săi în Paris: să fure. Pentru a rămâne cu perechea de încălțăminte dorită, ei nu au de bifat decât task-ul ăsta, pentru că „the best comes to those who run fast”.
Ce afacere nu vrea să fie apreciată de clienți? Pentru a reuși însă acest lucru, trebuie să îi cunoști, generație cu generație, să te adaptezi atât lor, cât și mediului în care ei se desfășoară. Nu e ușor, dar e necesar. Află cele 5 tendințe de care să ții cont în anul viitor în relația ta cu clienții.
🔔 Side Focus
Instrumentul „Broadcast Channels” foarte popular pe Instagram și WhatsApp, este testat în prezent pe Facebook și va fi implementat la scară largă în următoarele săptămâni.
Conform celui mai recent raport "Market Pulse Rankings" pentru Q3 2023, aplicația "Threads" a înregistrat cel mai mare număr de descărcări.
Parteneriatele cu celebrități fac parte din strategia de dezvoltare a X a CEO-ului Linda Yaccarino. Dacă ești abonat X Premium și vezi icon-ul aplicației roz, asta înseamnă că faci parte din „era Paris Hilton”.
WhatsApp a anunțat că opțiunea de a utiliza simultan două conturi de pe același dispozitiv va fi disponibilă în curând.
Instagram îți permite acum deselectarea opțiunii de urmărire a activității tale web.
Kantar vine cu noi info: utilizatorii frecvenți ai rețelelor de socializare (care accesează > 10 ori rețelele) sunt mult mai predispuși să aibă o atitudine pozitivă față de reclamele online, în comparație cu un adult obișnuit.
Așteptările clienților sunt la un nivel la care îți dorești să ajungă constant business-ul tău. Ce bine că acum poți integra AI-ul și optimiza procesele client service. Cum, mai exact? Ai aici descrise 5 moduri în care inteligența artificială generativă poate fi de ajutor, ție și clienților tăi.
Imaginează-ți că din pozele amuzante cu prietenii tăi, din pozele cute cu animăluțe și din cele dubioase cu tine, poți face acum stickere. Da, Instagram vine cu o opțiune nouă de sticker, de data aceasta cu un proces de decupare a fotografiilor, care îți permite să faci stickere din diverse elemente dintr-o poză.
Meta folosește acum și Facebook pentru a crește reach-ul Threads, afișând secțiunea „For you on Threads” în partea de sus a feed-ului de noutăți.
Amazon lansează a lansat o funcție de social shopping, „Consult a Friend”, ce permite consumatorilor să ceară sfatul persoanelor de încredere atunci când doresc să facă o achiziție.
Google Meet introduce funcții de înfrumusețare în timpul apelurilor video precum netezirea tenului, iluminarea sub ochi sau albirea ochilor.
LinkedIn lansează noua opțiune "Top Job" pentru toți abonații LinkedIn Premium. Aceștia pot să selecteze trei funcții pe lună ca fiind „top choice”, ceea ce notifică recrutorii cu privire la interesul lor suplimentar pentru funcțiile respective.
Care sunt hashtagurile perfecte pentru Tik-Tok în perioada Halloweenului? Uite două: #happyhalloween și #spookyseason; poți vedea mai multe, aici. Tot de pe acest link poți fi redirecționat pentru a descărca „TikTok’s 2023 Halloween Marketing Playbook”.
Cu inspirație de content pentru Halloween vine și Youtube.
TikTok testează posibilitatea ca utilizatorii să încarce videoclipuri de 15 minute (limita fiind acum 10 minute).
💯 Techtonika Visual Data
De ce este importantă investiția în UX?
Experiența utilizatorului (UX) este una dintre părțile vitale în construirea unui brand, deoarece ajută la crearea unei relații cu utilizatorii site-ului. Conform statisticilor, majoritatea oamenilor părăsesc imediat site-urile și aplicațiile care le oferă o experiență negativă.
Hai să vezi mai multe date și info de interes în infograficul de mai jos:
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Numărul companiilor românești cu active mai mari de un milion de euro, aflate în dificultate, atinge cel mai înalt nivel din 2013 până în prezent, conform unui studiu CITR (Casa de Insolventa Transilvania). 43% dintre aceste companii de impact sunt restructurabile sau aflate în insolvență iminentă.
În România se remarcă firmele nou înființate în domeniul biotehnologiei, din punct de vedere ar deținerii brevetelor și mărcilor comerciale. 69% dintre acestea au solicitat un brevet european sau o marcă comercială. Urmează sectorul guvernamental și militar, iar pe locul al treilea se situează startup-urile din domeniul sănătății și resurse naturale.
Marketplace și comerțul social, două dintre trendurile eCommerce de care firmele din România trebuie să țină cont anul viitor.
Ce determină antreprenorii români să ia decizia restructurării afacerii?
Startup-urile românești de inteligență artificială pot acum să se înscrie la programul Google for Startups Growth Academy: AI for Cybersecurity.
Conform Eurostat, România a fost în 2022 a 4-a țară din Uniunea Europeană ca ca pondere a femeilor angajate în sectorul comunicațiilor și tehnologiei informației.
Conform Indicelui Plăților Digitale (IDP), în anul 2022 dezvoltarea plăților digitale în România a obținut un scor de 56 de puncte din 100.
📊 Stats
Aproape șapte din zece (67%) clienți din Marea Britanie contactează brandurile direct pe rețelele de socializare în perioada sărbătorilor, potrivit datelor Sprout Social.
Conform datelor SimilarWeb, la nivel mondial, Facebook a înregistrat o scădere de -6,4% a traficului web, în timp ce Instagram a crescut în mod surprinzător cu 2,9%.
Cel mai recent studiu realizat de OnDeck ne arată de unde își încep cariera liderii tehnologici de astăzi. Au fost analizate datele LinkedIn pentru a vedea câți angajați ai principalelor companii de tehnologie din SUA ajung să devină directori executivi.
Inteligența artificială, la mare căutare. Termenii de căutare AI-related au înregistrat o creștere semnificativă în ultimii doi ani. Imagini / videoclipuri / conținut scris AI, toate prezintă mare interes și ne vom întâlni cu ele din ce în ce mai des în spațiul digital.
Oamenii instalează mai puține aplicații decât în trecut. O persoană are în medie aproape 18,5 aplicații pe telefon, ceea e de 2,5 ori mai puțin decât în 2020. Vezi în imaginea de mai jos din ce categorii fac parte cele pe care aleg să le păstreze:
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Worst deal: ore suplimentare în schimbul energiei pe minus
Câte persoane cunoști care lucrează foarte mult over-time? Sau poate te regăsești chiar tu printre ele? Aici ai zice că urmează un paragraf despre “cum îți gestionezi eficient timpul și îți organizezi task-urile”, dar nu.
Munca în plus nu este o soluție eficientă. Îți afectează negativ sănătatea fizică, mintală și emoțională. Uite o altă perspectivă: soluția în momentele-n care „sunt multe lucruri de făcut” constă în gestionarea eficientă a energiei, nu în prelungirea programului de lucru. Timpul este o resursă finită, în timp ce energia poate fi crescută și reînnoită în mod sistematic.
Energia umană provine din patru surse principale. Trebuie să recunoști comportamentele care îți epuizează energia și să îți asumi responsabilitatea pentru a le schimba.
Citește în acest articol al Harvard Business Review care sunt cele patru surse de energie și cum le „alimentezi” pe fiecare în parte.
N-ai cum să le știi pe toate, iar asta e perfect normal
Cu Google procesând zilnic peste 8 miliarde de căutări, se pare că suntem însetați de cunoaștere, căutând răspunsuri la orice întrebare și curiozitate. Orice informație vrem, o avem la un click distanță.
Dar ce se întâmplă când devenim dependenți de această nevoie de a ști totul? „Dependența” asta poate genera anxietate și stres, deoarece suntem mereu în căutarea răspunsurilor. A tuturor răspunsurilor pe care le vrem. Și nu oricând, ci imediat. Se poate acum?
Bun, ce poți face tu? Să accepți că nu știi și nici nu vei putea ști vreodată totul.
Într-o lume în continuă schimbare în care boom-ul informațional e la tot pasul – sau la tot click-ul -, acceptarea necunoașterii și învățarea prin experiență sunt două alternative care, odată armonizate, îți îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții.
De mare actualitate și foarte util, aici e articolul pe care ți-l recomandăm cu drag să-l citești.
📚 De citit în 2023
1. Trigger Points: Inside the Mission to Stop Mass Shootings in America de Mark Follman
"Printr-un reportaj meticulos și un storytelling panoramic, jurnalistul premiat Mark Follman face o cronică a deceniilor de căutare a profilurilor identificabile ale celor care trag în masă și își aduce cititorii în interiorul unei metode revoluționare de prevenire a atacurilor devastatoare. Domeniul emergent al evaluării comportamentale a amenințărilor, cu sinergia sa de expertiză în domeniul sănătății mintale și al aplicării legii, se concentrează asupra circumstanțelor și comportamentelor care conduc la acte de violență planificate - semne de avertizare care oferă șansa unei intervenții constructive înainte de a fi prea târziu."
2. True Story: What Reality TV Says About Us de Danielle J. Lindemann
"Reality TV, susține Lindemann, ne reflectă în mod unic experiențele noastre cotidiene și topografia socială. Aplicând cercetări academice - inclusiv studii privind inegalitatea, cultura și devianța - la emisiuni specifice, Lindemann îmbină perspective ascuțite cu teorie socială, umor, referințe culturale pop și anecdote din propria viață pentru a ne arăta cine suntem cu adevărat... În același timp, o cronică amuzantă a obsesiei pentru reality TV și o lucrare de pionierat în sociologie, cartea ridică o oglindă către societatea noastră: poate că reflecția nu este întotdeauna frumoasă - dar nu ne putem întoarce privirea."
3. The Voltage Effect: How to Make Good Ideas Great and Great Ideas Scale de John A. List
"În cartea The Voltage Effect, List explică faptul că ideile scalabile au în comun un set de atribute, în timp ce orice număr de atribute poate distruge o idee nescalabilă. Bazându-se pe cercetările sale originale, precum și pe exemple fascinante din domeniul afacerilor, al elaborării politicilor, al educației și al sănătății publice, el identifică cinci semne vitale măsurabile pe care trebuie să le posede o idee scalabilă și oferă strategii dovedite pentru a evita căderile de tensiune și pentru a obține creșteri de tensiune."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website