Techtonika Newsletter nr. 28
🌞 Introducere
Neața! ☕
Începi dimineața asta cu o pauză. Cu o pauză de la știrile negative și evenimentele nefericite despre care tot auzi și citești în ultimele zile.
Hai să o numim diversificare de informații. Ai nevoie de ea, să-ți îndrepți atenția spre alte domenii și noutăți. Și nu doar pentru asta, dar să-ți fie și mai ușor să-ți găsești energia potrivită pentru a fi...nu back in business – ai trecut de faza asta - ci best in business.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Patreon se reinventează: Platforma Patreon are o aplicație mobilă cu un design complet nou și o identitate de brand îmbunătățită.
O nouă controversă AI-related: Disney a publicat posterul de promovare al celui mai nou sezon din serialul Loki, creat cu ajutorul inteligenței artificiale.
Microsoft îmbunătățește Teams: Microsoft a lansat o nouă versiune, de două ori mai rapidă a aplicației.
Data Intelligence: Publicis Groupe România a lansat primul hub de date pentru experții în marketing din țară, sub numele de Data Intelligence.
Techtonika Visual Data: despre acțiuni de brand awareness și metode de măsurare a succesului activităților de brand building.
📢 Front Focus
Canva lansează noi instrumente AI destinate „celor 99%" de persoane din întreaga populație care nu au abilități avansate de design, dar care trebuie să realizeze conținut creativ. Acestea fac parte din Canva Magic Studio, descrisă de companie ca fiind „cea mai cuprinzătoare platformă de design AI din lume".
Un tweet de promovare al Land Rover a fost interzis de către ASA (Advertising Standards Authority), numindu-l "iresponsabil" pentru că se concentrează doar pe viteza și accelerația mașinii.
Patreon, platforma folosită de creatorii independenți pentru a primi donații, are o aplicație mobilă cu un design complet nou și o identitate de brand îmbunătățită.
Meta introduce noi funcții AI în Ads Manager: Background Generation, Image Expansion și Text Variations.
Adobe lansează un nou instrument de editare foto AI ce facilitează modificarea imaginilor fără a fi nevoie de experiență anterioară în editare. Noul "motor de editare” identifică automat obiectele din fotografii, permițând ca acestea să fie mutate, modificate sau eliminate. Sounds easy.
Pumpink spice latte, everywhere I look around. Costa Coffee „se avântă” împotriva acestui curent și lansează o campanie prin care se opune trendului tomnatic al pumpkin spice latte.
BeReal lansează prima sa campanie de brand globală, după ce interesul utilizatorilor pentru aplicație a început să scadă. Campania integrează alte platforme de socializare pentru a implica un număr cât mai mare de persoane. În cadrul ei, utilizatorii sunt invitați să trimită postările lor #BeReal la un concurs prin intermediul Instagram sau X pentru a câștiga o vacanță plătită și pentru a fi imaginea primului panou publicitqar al BeReal.
În ediția #22 a newlsetterului ai citit că, în medie, consumatorii americani petrec 10 minute și 30 de secunde încercând să aleagă ce să vizioneze. 1 din 5 renunță complet pentru că frustrarea e prea mare. Good news is, în cazul în care ești în aceeași situația a americanilor: a fost lansat Pix, un chatbot AI la care apelezi când ai nevoie de recomandări de divertisment.
Disney stârnește controverse după ce a creat posterul de promovare al celui mai nou sezon din serialul Loki cu ajutorul inteligenței artificiale.
Ce face un thumbnail pe Tik-Tok să fie grozav? Asta au vrut să afle cei de la Adobe. Recent au publicat un raport ce cuprinde analiza a peste 300 de thumbnails video de succes de pe platformă, pentru a identifica elementele de design care atrag utilizatorii.
Căutarea de către consumatori a unor versiuni mai accesibile ale produselor premium nu este o noutate: așa a apărut produsul dupe/replică. Pe Tik-Tok, contetul cu și despre replici e frecvent întâlnit, în special în cazul brandului Olaplex. Ce a făcut brandul? A lansat o campanie de unboxing în jurul unui nou produs fictiv, Oladupé, pentru a le arăta consumatorilor că singura companie care ar putea de fapt să creeze un dupe Olapex, este Olaplex însăși.
🔔 Side Focus
În cadrul Zoomtopia 2023, Zoom a anunțat Zoom Docs, un spațiu de lucru axat pe colaborare. Acesta integrează Zoom AI Companion al companiei pentru a genera conținut nou și pentru a completa un document din alte surse. Mai exact, utilizatorii pot solicita Zoom AI Companion să îndeplinească task-uri precum rezumarea ședințelor, a chat-urilor și a informațiilor din interiorul Zoom Docs sau generarea tabeleleor în document.
Netflix plănuiește să mărească din nou costul serviciului său de streaming, potrivit unui raport al Wall Street Journal.
Google introduce reacțiile cu emoji în serviciul său de e-mail, G-mail.
Serialul Lupin a lansat o campanie pentru a-și promova ultimul sezon. Posterele ilustrează diverse modele cărora li s-au furat accesorii ale unor branduri valoroase.
Cea mai nouă versiune Beta a WhatsApp introduce nouă funcție care le va permite utilizatorilor să fixeze mesajele în partea de sus a conversației.
Microsoft a lansat o nouă versiune, mult îmbunătățită și de două ori mai rapidă a aplicației Teams. Compania a lansat totodată și un nou produs, Microsoft Advertising Network pentru retaileri și a declarat că rețeaua sa de publicitate oferă acces la peste un miliard de utilizatori care cheltuiesc cu 22% mai mult decât utilizatorul mediu.
Meta testează un nou filtru pentru afișarea comentariilor, fiind posibilă prioritizarea celor care aparțin conturilor „Meta Verified”.
Instagram a anunțat câteva funcții noi ,concepute pentru a se potrivi tendințelor publicului mai tânăr, printre care se numără urările de ziua de naștere, selfie videos pentru Notes și noi opțiuni de interacțiune în grup.
Youtube creează pentru aplicația mobilă un nou feed, Community Posts, în care îți sunt afișate postări de la canalele pe care le urmărești și de la canalele care ar putea să îți placă.
Noua aplicație pe bază de AI, EPIK, în topul App Store. Aplicația este una de editare foto și le permite utilizatorilor să genereze fotografii retro, inspirate din anii '90, de tip " yearbook". Nostalgia hits hard în cazul unora.
Amintește-ți ceea ce te inspiră și păstrează conținutul mereu la îndemână. Poate fi greu să te organizezi și să păstrezi ordinea în contentul online, cu atât mai mult cu cât utilizezi multe platforme, accesezi multe informații și acorzi atenția ta multor surse, pe o perioadă scurtă. Pentru asta a fost creeată aplicația Thoughts, descrisă ca un „focused inspiration manager”, mai exact locul unde îți păstrezi și accesezi inspirația.
Spotify va lansa programul „super” Premium, „Supremium”. Acesta va avea prețul de 19.99$ ( lunar) și îți oferă acces la instrumente AI de generare a playlisturilor și de mixare, o calitate audio îmbunătățită, 20-30 ore la audiobookuri și multe alte beneficii despre care poți citi aici.
Instagram testează noi stickere: App stickers, Secret stickers și Music Pick stickers.
💯 Techtonika Visual Data
Continuăm cu datele din studiul prezentat și săptămâna trecută despre brandingul B2B (vezi infografic Techtonika Visual Data), iar în ediția asta ne concentrăm atenția asupra acțiunilor de brand awareness și metodelor de măsurare a succesului activităților de brand building declarate de respondenți, experți în branding.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
A fost finalizată prima fabrică de PET reciclat a unui producător de băuturi din România. Este vorba despre investiția de 55 milioane de lei a companiei Coca-Cola România, fabrica fiind a doua cea mai mare a grupului Coca-Cola HBC.
Primul film documentar despre startup-urile din România va avea premiera în luna decembrie. „Romanian Startups - Roaring Tigers of Europe” îți prezintă parcursul afacerilor inovatoare din România. Nerăbdător? Uită-te la teaser.
În primele opt luni ale accestui an, numărul înmatriculărilor de persoane fizice și judiciare a scăzut cu 5,87%.
Aplicația AmParcat include noi opțiuni precum achiziționarea polițelor RCA și CASCO sau solicitarea serviciilor de asistență rutieră.
Publici Groupe România a lansat primul hub de date pentru experții în marketing din țară, Data Intelligence.
183 de tranzacții. Atâtea a înregistrat piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) în primele nouă luni ale 2023, ceea ce reprezintă o scădere cu 6,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Dacia, brandul auto preferat de românii care și-au luat mașină nouă în perioada ianuarie-august 2023. Dacia este urmata de Renault, Skoda și Toyota.
Potrivit unui studiu derulat de realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), cifra de afaceri specifică industriei – dezvoltatoare de jocuri video – a înregistrat o creștere de peste 25% față de anul trecut, fiind numită cea mai semnificativă creștere din istorie. Industria este în continuă dezvoltare din anul 2014.
📊 Stats
În urma unei cercetări a fost creat „Internet Addiction Spectrum” ce clasifică utilizatorii de internet în cinci categorii de bază. La studiu au participat 796 de persoane, clasificate în următoarele categorii de utilizatori: ocazionali, începători, cu experiență, dependenți în negare și cei dependenți.
91% dintre utilizatorii X afirmă că nu ar plăti pentru a vizualiza postările de pe platformă (5% ar plăti pentru 2 lire sterline sau mai puțin), în timp ce opt din zece (79%) consideră că orice integrare a unui sistem de abonament reduce succesul platformei.
A fost lansată ediția din acest an a studiului Sustainability Sector Index realizat de Kantar. Având ca scop analiza preocupărilor și comportamentului consumatorilor față de sustenabilitate, datele ne prezintă situația la nivel național. Conform percepției românilor, sectoarele acuzate de greenwashing și sectoarele care îl practică cel mai puțin sunt următoarele:
Instagram ține piept Tik-Tok și rămâne platforma de top pentru influencer marketing. 53,7% dintre specialiștii în marketing din SUA au declarat că vor folosi Instagram Reels pentru influencer marketing în acest an (și 50% Tik-Tok).
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Brain bugs: erorile care îți afectează percepția realității
Vrem să-ți spunem de o teorie tare interesantă: cea a procesării predictive. Conform ei, percepția ta nu constă într-un simplu proces de înregistrare a lumii externe, ci este structurată în jurul predicției. Creierul face o presupunere despre ceea ce este probabil să existe în mediul înconjurător – bazându-se pe informațiile „stocate anterior” - și apoi folosește informația senzorială pentru a rafina această presupunere.
Mai intervine ceva în procesul tău de percepție: așteptările. Ele au un impact semnificativ, iar un exemplu pe care îl știm cu toții este celebra fotografie "The Dress", în care ceea ce crezi despre sursa luminii influențează culoarea percepută a rochiei. Chiar și atunci când prezentăm dovezi noi, de cele mai multe ori nu îți schimbi percepția, deoarece te bazezi pe modelele tale mentale existente.
Ok, de ce îți prezentăm toate informațiile astea?
Ideea este că oamenii pot ajunge să creadă în idei și convingeri nerealiste și pot căuta confirmarea acestora în mod obsesiv.
Este dificil să eviți blocarea în convingeri distorsionate, dar cunoașterea acestui proces te poate și ne poate ajuta în acest sens. Cercetările științifice contribuie la blocarea tendinței noastre naturale de a căuta să confirmăm convingerile existente, așa că îți lăsăm aici articolul să citești mai multe despre subiect. Așa, ca să ai un punct bun de pornire. J
Când pui motivația la treabă și nu e de-ajuns, ce-ți lipsește?
Să vorbim puțin despre motivație și activare. Poate că simți și tu: motivația nu este mereu suficientă pentru a împlini diverse task-uri.
Deși poate fi un combustibil puternic, activarea este cea care îți transformă dorințele și planurile în acțiuni concrete.
Emoțiile, atât cele pozitive, cât și cele negative, au un impact semnificativ asupra modului în care te „activezi” pentru sarcini. Dacă ești entuziasmat să faci ceva, este mai probabil să te mobilizezi pentru a îndeplini sarcinile necesare. Însă, task-urile plictisitoare sau dificile necesită un efort mental mai mare pentru a le începe și finaliza, chiar și atunci când ești motivat să le termini.
Pentru a atinge obiectivele pe termen lung, trebuie să treci prin numeroase sarcini pe termen scurt, multe dintre ele fiind depaarte de a fi motivante. Aici e partea în care intervin stimulii imediați pentru a te ajuta să te intri în acea stare de activare necesară task-urilor mai puțin simpatice.
Îți lăsăm aici link-ul unui articol în care poți citi mai multe despre relația motivație-activare și despre stimulii imediați.
📚 De citit în 2023
1. The No Club: Putting a Stop to Women’s Dead-End Work de Linda Babcock, Brenda Peyser, Lise Vesterlund, și Laurie Weingart
"<<The No Club>> a început atunci când patru femei, copleșite de liste nesfârșite de lucruri de făcut, s-au unit pentru a-și ține sub control viața profesională. Alergând mai repede ca oricând, ele erau totuși în urma colegilor bărbați. Astfel, au jurat să spună nu solicitărilor care le îndepărtau de munca ce conta cel mai mult pentru cariera lor. Această carte dezvăluie modul în care a decurs călătoria lor de peste un deceniu și cercetările revoluționare ulterioare care arată că femeile de pretutindeni sunt împovărate pe nedrept cu <<non-promotable work>>, o problemă imensă pe care putem - și trebuie - să o rezolvăm."
2. The Power of Regret: How Looking Backward Moves Us Forward de Daniel H. Pink
"Bazându-se pe cercetări din psihologia socială, neuroștiință și biologie, Pink demontează mitul filozofiei de viață <<fără regrete>>. Folosind cel mai mare eșantion de atitudini americane privind regretele realizat vreodată, precum și propriul său studiu World Regret Survey - care a adunat regrete de la peste 15.000 de persoane din 105 țări - el prezintă cele patru regrete de bază pe care le are fiecare dintre noi. Aceste regrete profunde oferă o perspectivă convingătoare asupra modului în care trăim și cum putem găsi o cale mai bună de urmat."
3. Ritual: How Seemingly Senseless Acts Make Life Worth Living de Dimitris Xygalatas
"Ritualul este unul dintre cele mai vechi și, cu siguranță, cele mai enigmatice subiecte din istoria culturii umane. Prezintă un paradox profund: oamenii atribuie cea mai mare importanță ritualurilor lor, dar puțini sunt cei care pot explica de ce sunt atât de importante. Ceremonii aparent fără rost sunt prezente în toate societățile documentate, de la strângeri de mână la blesteme, de la botezuri la parade. Înainte de a învăța vreodată să cultivăm pământul, ne adunam în temple uriașe de piatră pentru a îndeplini ritualuri și ceremonii elaborate...Ritualul dezvăluie mecanismele profunde și subtile care ne unesc."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website