Techtonika Newsletter nr. 27
🌞 Introducere
Neața! ☕
Astăzi venim din nou cu vești bune.
Ți-am mai povestit în trecut despre Bizz Club, locul unde se-ntâmplă magia. Magia sub forma networkingului, extrem de important pentru orice business/antreprenor.
Pentru că Techtonika loves networking, agenția este prezentă de acum și la Bizz Club Cluj-Napoca. Let the bizz fun begin!
Ediția de azi e pliiină de noutăți interesante și de informații de calitate. Să nu mai spunem de infograficul pe care ți l-am pregătit pentru secțiunea Techtonika Visual Data, pe care îl poți împărtăși colegilor și persoanelor interesate.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Misspelled: Află care sunt brandurile pronunțate greșit cel mai frecvent.
ChatGPT și internetul: ChatGPT poate acum accesa internetul și îți oferă link-uri către sursele utilizate.
Creative Assistant: Tik-Tok a lansat un nou tool AI, Creative Assistant, util în brainstorming, în analiza trendurilor și pentru a crea conținut.
Interacțiuni digitalizate: Platforma ConectX se implică în digitalizarea interacțiunilor cetățenilor români cu administrația publică.
Techtonika Visual Data: Despre Brandingul B2B
📢 Front Focus
Care sunt brandurile pronunțate greșit cel mai frecvent? Îți enumerăm câteva: Heineken, Gillette, Suzuki. Hai să vezi care sunt brandurile din top.
Numeroase anunțuri privind inteligența artificială au fost făcute în cadrul conferinței anuale Connect a Meta, în cadrul căreia compania și-a anunțat planurile de a lansa ochelari inteligenți în parteneriat cu Ray-Ban, noul său generator de imagini, Emu, și funcțiile restyle și backdrop, două funcții noi care vor fi lansate în curând pe Instagram.
După aproape doi ani în versiune beta, Adobe Photoshop on the web, o versiune online simplificată a aplicației de editare foto de pe desktop a companiei, este acum disponibil la nivel general.
Îți mai aduci aminte cum arăta logo-ul Youtube în 2010? Uită-te peste evoluția sa, începând cu anul 2005.
Viața nu e precum un catalog Ikea. După ideea asta s-au ghidat cei de la IKEA Norvegia în cea mai nouă campanie, compusă dintr-un trio video. Unii oameni o consideră puțin tulburătoare, însă majoritatea publicului a apreciat onestitatea și doza de realism pe care le implică.
ChatGPT este acum capabil să acceseze internetul în timp real și să ofere linkuri directe către sursele sale. Funcționalitatea adăugată va fi disponibilă prin intermediul browserului Bing al Microsoft, pentru abonații ChatGPT Plus și Enterprise.
Citește despre cele 5 branduri distinse în categoria 2023 Brands That Matter Enduring Impact care au reușit să țină pasul de-a lungul timpului, să se adapteze și să rămână relevante pe piață.
O cercetare a 2.300 de reclame a definit patru ere distincte ale publicității: pre-pandemică, pandemie, inflație și din ianuarie 2023 până în prezent/era "normalizării". Scopul acesteia a fost de a identifica tendințele publicitare ce vor interesa consumatorii în 2024 și motivele pentru care se întâmplă acest lucru.
Se vorbeșe tot mai des despre uniformizarea conținutului pe platformele de socializare, iar vedeta în ceea ce privește contentul este materialul video short form.
Coca-Cola a încheiat anul trecut cele mai multe contracte de sponsorizare pentru festivaluri, potrivit unui nou raport.
Meta a publicat un nou raport ce cuprinde principalele schimbări în materie de consum pe care brandurile trebuie să le ia în considerare în acțiunile și strategiile lor de marketing.
🔔 Side Focus
Din luna decembrie a anului acesta, îți vei putea șterge contul Threads fără a ți-l șterge totodată și pe cel de Instagram.
Spotify introduce cea mai recentă funcție socială, Jam, ce permite mai multor persoane să își adauge piesele dorite într-un playlist cu acces comun. Până la 32 de persoane se pot afla în sesiunea privată Jam în același timp.
Tik-Tok vine cu noi informații, foarte utile în ceea ce privește performanța contentului tău pe platformă. Cercetările realizate la solicitarea TikTok au demonstrat că elementele creative care se simt ca fiind native pentru platformă generează un timp de vizionare mai lung: prezentarea unor persoane reale (+9%), regândirea unui trend TikTok (+14%) și crearea unei povești creative (+16%). Mai multe info au fost publicate pe site-ul lor.
Tik-Tok a lansat și un nou tool AI, Creative Assistant, integrat în Creative Center. Acesta îți va fi asistent virtual, de ajutor în sesiunile de brainstorming, de analiză a trendurilor actuale sau de scriere și creație.
Încă ceva, tot despre Tik-Tok: utilizatorii au observat că tot mai multe reclame au apărut pe platformă, iar compania lucrează la o alternativă pe care să le-o ofere acestora: un abonament ce le permite să renunțe la vizionarea reclamelor, în schimbul achitării unei taxe.
Fan Marvel sau Star Wars? Discommon și-a prezentat cel mai recent proiect care fuzionează două personaje îndrăgite din science-fiction - Iron Man și The Mandalorian. Ambele sunt cunoscute pentru armurile lor, iar Discommon le-a îmbinat pe ambele pentru a crea o cască inedită, la una dintre cele mai vechi fabrici de porțelan din China.
Youtube a anunțat update-uri de analiză, precum noi informații despre motivele pentru care utilizatorii își anulează abonamentul la canalul tău sau despre modul în care abonații noi interacționează cu conținutul creat.
LinkedIn oferă noi insights despre potențialul aplicației pentru cei care se ocupă de marketing în domeniul sănătății.
Începând de anul viitor, Google se va concentra pe oferirea accesului la podcasturi în cadrul YouTube Music.
💯 Techtonika Visual Data
Despre Brandingul B2B
Pentru mult timp, brandingul a fost considerat esențial pentru afacerile B2C, dar în mare măsură irelevant în în cazul celor de tip B2B.
Cei de la Revenue Marketing Alliance au derulat o cercetare pentru a afla și prezenta ce au de spus specialiștii actuali în branding despre importanța brandului în B2B, despre cum abordează ei brandingul în prezent și în ce constă succesul lor.
Ei au trimis un sondaj către specialiștii în marketing (peste 50) direct implicați în brandingul companiilor lor
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Platforma de tehnologie ConectX se implică în eforturile de digitalizare a interacțiunilor cetățenilor români cu administrația publică și lansează un proiect pilot de digitalizare a acesteia la nivel central. „ConectX este o platformă dezvoltată 100% from scratch care digitalizează integral taskurile administraţiei publice de orice tip. În peste 95% din instituţiile publice încă se lucrează ca acum 40 de ani: se ia hârtia, se printează, se semnează cu pixul pe foaie, iar dacă cineva nu este la birou se poate aştepta şi o săptămână.”, George Anghel, coordonatorul proiectului.
Loteria Română și-a prezentat de curând noua identitate vizuală. Ce atrage atenția este logo-ul pe care sunt mari șanse să-l mai fi văzut undeva. Pe Shutterstock, Dreamstime sau pe alte site-uri de stock, mai exact. Încă un rebranding de succes….
România a atras în anul 2022 investiţii străine directe de 10,03 miliarde euro, cu 12% mai mult comparativ cu anul 2021.
O treime din toate gecile Moncler realizate la nivel mondial sunt fabricate în România, în Bacău. Brandul italian de lux a investit 10 milioane de euro în fabrica din țara noastră.
Documentarele din proiectul „Romania Unfolds” prezintă diverse comunități românești și soluțiile sustenabile pe care le-au dezvoltat pentru problemele întâlnite la nivel local.
eMag va deschide magazinul Drinks & Coffee Shop: un magazin de băuturi, vinuri și cafea ce va pune la dispoziția consumatorilor peste 21.000 de produse.
Conform datelor prezentate în ediția de anul acesta a studiului InfluenceMe, numărul campaniilor de influencer marketing este în creștere, însă nu și notoritetatea brandurilor și intenția de cumpărare a consumatorilor.
Termene.ro lansează un proiect dedicat antreprenorilor români prin care le oferă accest la cursuri de inteligență artificială, dar și la un fond de investiții private equity.
Potrivit raportului European E-commerce 2023, sectorul de comerț online din România domină piața din Europa de Est, țara noastră ocupând locul 3 în Europa Centrală și de Est și în ceea ce privește volumul vânzărilor.
5 To Go, al nouălea cel mai extins lanț de cafenele din Europa, în anul 2022.
În topul celor mai puternice branduri românești - realizat de Biz și Unlock Research – se află Arctic și Borsec. Pe locul al doilea regăsim eMAG, iar poziția a treia este ocupată de Napolact.
Îți mai menținem puțin focusul asupra mediului business din Ro pentru că vrem să-ți spunem de un Masterclass care nouă ne-a câștigat interesul. Este vorba despre Masterclassul de Employer Branding pe care Doru Șupeală (face treabă faină și cu Hacking Work) îl susține la Cluj și la București. Se adresează antreprenorilor, managerilor de organizații și profesioniștilor din HR și Marketing care activează în prezent în managementul brandului de angajator și al resursei umane în organizații.
Dacă ești din Cluj, te vezi cu Doru pe 16 și 17 octombrie, la Stables. Ai aici mai multe info. Dacă ești din București, te întâlnești cu Doru pe 2 și 3 noiembrie, la MASIA Office. La fel, acesta-i link-ul cu toate informațiile de interes.
You can’t go wrong with it. Noi zicem să te gândești serios la asta, mai ales că prețul cursului se află acum în faza Early Bird.
📊 Stats
84,8% dintre adolescenții generației Z și 79,4% dintre adulții acestei generații utilizează YouTube lunar.
Care este rata de engagement specifică diverselor industrii? Pentru fiecare industrie în parte poți regăsi rata de pe platformele Instagram, Facebook, X, LinkedIn, Tik-Tok.
Morning Consult a publicat recent un raport ce prezintă platformele de socializare pe care Gen Z tinde să le folosească pentru a vedea ultimele noutăți postate de influencerii lor preferați.
Google Trends ne arată că metaversul nu mai este așa de căutat. În decursul unui singur an, s-a înregistrat o scădere de 71% a căutărilor legate de acesta.
6% dintre americani privesc ziarul (tipărit) ca pe o sursă credibilă de știri și doar 7% posturile radio.
64,7% dintre companiile incluse într-un studiu intenționează să mărească suma pe care o alocă bugetului de publicitate mobilă în 2023. Unul dintre motivele pentru care marketingul aplicațiilor mobile prezintă din ce în ce mai mult interes este succesul obținerii unui număr mare de utilizatori.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Senzaționalul, elementul ce îți dereglează busola morală
Da, se poate întâmpla și asta.
Repetarea știrilor șocante duce la desensibilizarea ta morală, făcându-le să pară mai puțin etice în timp. În plus, efectul adevărului iluzoriu te poate predispune să crezi informațiile repetate, chiar dacă sunt false, și să devii mai indulgent în judecata ta.
Ce variante ai? Uite câteva sugestii:
1. Verifică informațiile și dă-le mai departe responsabil: Nu lăsa titlurile senzaționale să îți provoace reacții imediate. Acordă-ți timp pentru a verifica informațiile înainte de a le distribui.
2. Menține o perspectivă echilibrată și informată: Caută perspective diverse și surse de informații pentru a evita căderea în capcana narativelor subiective.
3. Fii atent la reacțiile tale emoționale atunci când consumi știri și informații: Dacă te surprinzi devenind insensibil la știrile tulburătoare, retrage-te și reflectă asupra implicațiilor lor etice. Consumă știri și conținut din social media atunci când ai capacitatea emoțională de a face acest lucru.
Citește mai multe pe acest subiect, la acest link.
De ce uni și nu multi - tasking?
Imaginează-ți că nu mai ai 100 tab-uri deschise, atât mentale cât și în brower, că nu mai jonglezi cu zeci de gânduri și idei pe minut și că ai, în sfârșit, liniștea necesară pentru a concentra asupra unui singur task.
Unitasking-ul nu este doar despre bifarea sarcinilor; este despre găsirea liniștii și a calmului în mijlocul haosului (haos despre care ți-am vorbit și în edițiile anterioare, la aceeași secțiune), dar și despre asigurarea calității muncii tale. Concentrându-te pe o singură sarcină la un moment dat, oferi atenția ta neîntreruptă și livrezi cele mai bune rezultate.
Îți mai poți imagina că ești precum un fascicul de laser, fixat cu precizie pe ceea ce ai de făcut. În contextul actual pare ceva sci-fi, ai zice. Unitasking-ul este însă cât se poate de real și de do-able.
Wanna know more? Este un subiect care cu siguranță necesită mai mult interes și mai mult research din partea noastră, a tuturor. Îți lăsăm aici link-ul către un articol ce merită citit.
Cu ce te avantajează răbdarea și gândirea pe termen lung?
Deși te simți contra cronometru și totul pare pe fast-forward (suntem cu un picior în 2024), majoritatea deciziilor pe care le ai de luat nu sunt urgente. Prin încetinirea ritmului, de obicei câștigi o perspectivă valoroasă și iei decizii mai bune.
Puțină răbdare la vremea ei duce la idei mai bune, la organizații mai puternice și la un comportament etic la locul de muncă.
Îți numim cinci idei din cercetarea Kellogg care arată de ce - și cum - să renunți la cerințele de moment, acelea de tip „acum sau niciodată” false și să cultivi răbdarea și gândirea pe termen lung.
Textul integral îl găsești la link-ul acesta.
1. Soluția pe termen scurt poate afecta performanța pe termen lung
2. Angajează având în vedere binele pe termen lung
3. Imaginează-ți viitorul tău eu
4. Cea mai bună variantă poate fi încă în viitor aka the best is yet to come
5. Antreprenorii se bazează și ei pe experiență
📚 De citit în 2023
1. Influence is Your Superpower: The Science of Winning Hearts, Sparking Change, and Making Good Things Happen de Zoe Chance
"Influența nu funcționează așa cum crezi tu, pentru că tu nu gândești așa cum gândești. Treci dincolo de concepțiile greșite comune - cum ar fi ideea că a cere mai mult îi va face pe oameni să nu te placă - și înțelege de ce strategiile tale de negociere de bază te fac probabil mai puțin influent... Învață să cultivi carisma, să negociezi confortabil și creativ și să depistezi manipulatorii înainte de a fi prea târziu."
2. The Language Game: How Improvisation Created Language and Changed the World de Morten H. Christiansen și Nick Chater
"Limbajul este poate cea mai uimitoare capacitate a umanității - și una care rămâne puțin înțeleasă. În The Language Game, cercetătorii cognitivi Morten H. Christiansen și Nick Chater ne arată unde au greșit generațiile de oameni de știință care au căutat regulile limbajului. Limbajul nu se referă la o gramatică programată, ci la o libertate aproape totală, ceva asemănător unui joc de șarade, singura cerință fiind dorința de a înțelege și de a fi înțeles."
3. Mindwandering: How Your Constant Mental Drift Can Improve Your Mood and Boost Your Creativity de Moshe Bar
"Creierul nostru este zgomotos; anumite regiuni sunt mereu măcinate de activități involuntare, cum ar fi visarea cu ochii deschiși, îngrijorarea cu privire la viitor și monologul interior, ocupând până la 47% din timpul nostru de veghe. Aceasta este Mindwandering - și, deși vă poate îndepărta atenția de la prezent și poate contribui la anxietate și depresie, neuroștiutorul cognitiv Moshe Bar este aici pentru a vă vorbi despre metoda din spatele acestei aparente nebunii... Bar combină deceniile sale de cercetare pentru a explica beneficiile și posibilele costuri ale <<mindwandering-ului>>."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website