Techtonika Newsletter nr. 26
🌞 Introducere
Neața! ☕
Bifăm încă o săptămână și uite că ne revedem în inbox cu o nouă ediție.
Pentru că mai e puțin și încheiem luna, îți amintim că poți merge în luna Octombrie la Webstock, la How To Web Conference sau la IAA Global Conference.
Hai să vezi ce s-a mai întâmplat în ultimele zile și să afli din infograficul marca Techtonika de ce se ridică următoarea întrebare: „Pâlnia de vânzări, ieșită din actualitate?”. To funnel or not to funnel?
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Investiții majore în inteligența artificială: Panorama prezintă investițiile masive ale marilor puteri în inteligența artificială.
Facebook se reinventează vizual: Facebook a decis să-și redefinească identitatea vizuală, optând pentru un logo subtil cu o nuanță mai vibrantă de albastru.
Airbnb luptă împotriva anunțurilor false: Pentru a asigura experiențe sigure pentru utilizatori, Airbnb introduce bifa de verificare pentru unitățile de cazare.
Cel mai valoros brand românesc: Conform analizei realizate de Brand Finance, Dacia este mai valoros brand românesc.
Techtonika Visual Data: Pâlnia de vânzări, ieșită din actualitate?
Pentru ROI Personal Mare: Poli-criză, doomscrolling și alte fenomene ce ne strică relația cu timpul
📢 Front Focus
Facebook își redefinește identitatea vizuală. Efortul include un logo subtil reîmprospătat, cu un albastru mai vibrant, împreună cu o paletă de culori și icon-uri actualizate.
Google permite utilizatorilor să ofere chatbotului Bard acces la conturile lor de Gmail și Google Drive. De asemenea, aceștia îi pot da permisiunea să extragă videoclipuri de pe YouTube, precum și informații despre hărți din Maps și Flights.
Membrii generației Z nu sunt imuni la hackeri și escrocherii online, fiind păcăliți mai des decât bunicii lor.
Cei de la Panorama îți prezintă investițiile marilor puteri ale lumii în inteligența artificială, pe domenii.
Vezi aici care sunt 3 funcții ale Whatsapp care îți pot fi de mare folos în business, iar aici 5 tool-uri lansate de Youtube pentru creatorii de conținut.
Microsoft crede că chat-ul oferă o oportunitate diferită de a interacționa cu consumatorii, astfel că au creat formate de reclame concepute special pentru Bing Chat, denumite Conversational Ads. Una din experiențele de acest fel a fost recent anunțată și se numește Compare & Decide Ads și va permite utilizatorilor să evalueze opțiunile disponibile pe baza criteriilor alese de aceștia (de mare interes pentru cei din retail, turism & automobile).
Pinterest lansează o nouă campanie publicitară video, "It's possible", al cărei scop este de a prezenta, printr-o serie de videoclipuri, modul în care platforma te poate ajuta să explorezi tendințe și interese specifice.
Meta Platforms plănuiește, ca o modalitate de a atrage utilizatori tineri, să lanseze chatbots cu inteligență artificială cu (30 de) personalități distincte în aplicațiile sale de social-media.
Spotify adoptă tehnologia de clonare a vocii pentru a globaliza podcasturile și pentru a oferi o experiență multilingvă. Ideea principală din spatele "Voice Translations" este de a traduce emisiunile de podcast în diferite limbi.
ChatGPT interacționează acum cu tine, verbal. Chatbot-ul „a învățat” să vorbească pentru a-ți oferi o experiență de utilizare cât mai ușoară și plăcută. Poți alege din 5 voci disponibile, atât feminine, cât și masculine.
Getty Images lansează Generative AI. Nou generator de imagini pe bază de inteligență artificială este destinat exclusiv clienților și nu este disponibil publicului larg.
🔔 Side Focus
X lucrează pentru a amplifica și extinde interacțiunea cu comunitățile din aplicație. Acestea vor fi mai ușor de găsit și de urmărit, pentru că vei avea opțiunea de a le fixa pe timeline-ul tău.
Whatsapp introduce stickere cu avatare animante.
TikTok a anunțat că va lansa un nou instrument care va permite creatorilor să își eticheteze conținutul generat de AI și că va continua să testeze și alte funcții de etichetare automată a conținutului de acest fel. De asemenea, compania introduce Attribution Analytics în Tik-Tok Ads Manager, pentru ca specialiștii să măsoare rezultatele campaniilor derulate pe TikTok și să obțină o înțelegere mai profundă a comportamentului utilizatorilor.
Cei de la Semush ți-au pregătit cinci template-uri de articole de blog, cu toate informațiile și indicațiile de care ai nevoie pentru a putea oferi conținut de calitate.
Și unitățile de cazare vor primi bifă de verificare. Airbnb a decis să ia măsuri împotriva anunțurilor false.
Meta Verified va fi disponibil și pentru afacerile prezente pe Instagram, Facebook sau WhatsApp.
Instagram încearcă să le ofere utilizatorilor o securitate optimizată, astfel că testează opțiunea de distribuire a locației în chat.
Meta a lansat opțiunea multi-profile, ce le va permite utilizatorilor să creeze mai multe profiluri Facebook pentru a explora diferite subiecte de interes și pentru a distribui conținut diferit, adaptat fiecărei audiențe.
Conținutul video din aplicația Pinterest este din ce în ce mai frecvent utilizat, platforma înregistrând o creștere de 170% a încărcărilor video de la an la an. De asemenea, funcția de deep linking ce permite brandurilor să redirecționeze utilizatorii către o pagină de cumpărături în aplicația lor, a condus la o creștere de 235% a ratelor de conversie.
Purtătorul de cuvânt al TikTok, Zachary Kizer, a confirmat faptul că a fost semnat un parteneriat cu Wikipedia pentru a aduce informații utilizatorilor direct în aplicația Tik-Tok.
Apelurile audio și video vor fi disponibile pe platforma X doar persoanelor care au un abonament X Premium.
💯 Techtonika Visual Data
Pâlnia de vânzări, ieșită din actualitate?
Recent a fost publicat raportul special al Barometrului de încredere Edelman, 2023.
Cercetarea s-a derulat în perioada 1 mai - 12 mai 2023 și a inclus 13.802 respondenți din 14 țări, cu o medie de 1.000+/- respondenți per țară.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Conform celei mai noi analize realizate de Brand Finance, cea mai mare firmă globală independentă de evaluare de brand, Dacia este cel mai valoros brand românesc.
Auchan Retail România, numit pentru a doua oară consecutiv, „Brandul Anului în Sustenabilitate”.
Cluj-Napoca a depăşit Bucureştiul în ceea ce priveşte ponderea clădirilor de birouri cu certificări verzi.
Guvernul renunță la ideea tichetelor de masă acordate sub formă de numerar.
Două startup-uri românești, Rayscape și Zaya AI, selectate de Google pentru programele de accelerare Growth Academy: AI for Health, respectiv AI First.
Salariul minim,majorat la 3.300 lei. Proiectul cu măsuri fiscale a fost adoptat de Guvern și trimis în Parlament. Vezi aici măsurile propuse.
Vrei să știi cum se calculează taxa pe lux propusă? Îți este explicat la acest link. Dacă ești interesat să citești și mai multe despre efectele noilor măsuri fiscale, îți lăsăm și această sursă în care îți sunt prezentate diferențele de impozitare dintre PFA-uri și SRL-uri.
Ursus Breweries a investit 2 milioane de euro într-o instalație ce are rolul de a recupera energia termică din gazele arse, la fabrica de bere din Buzău.
Conform unui sondaj, românii anticipează o criză economică, motivele principale fiind prețul ridicat al alimentelor, al utilităților și ratele la bancă.
📊 Stats
99% dintre cei ce ocupă postul de Chief Marketing Officer se luptă cu presiunea de a face să conteze "fiecare bănuț" din bugetul lor, conform noilor date.
Noul raport al agenției Wavemaker, "Finding the Gen X Factor", a analizat în mod special persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani și a descoperit că 87% din generația X se simte subreprezentată în publicitatea TV.
Potrivit unui raport al firmei de cercetare media PQ Media, cheltuielile pentru influencer marketing au crescut cu 21,5% în 2022, ajungând la 29 de miliarde de dolari. Se așteaptă ca anul acesta să crească cu 17%, respectiv la 34 de miliarde de dolari.
Cei de la SimilarWeb au realizat topul celor 10 platforme social media cu cel mai mare trafic și topul celor 10 platforme cu cel mai mare timp de utilizare.
26% dintre utilizatori șterg aplicațiile fără să le fi folosit vreodată. Dintre cei care accesează o aplicație și iau decizia de a o șterge, 17% o fac după prima utilizare, iar 40% după câteva utilizări.
Ce fel de date colectează aplicațiile lingvistice de la utilizatorii săi? Au fost analizate cele mai cunoscute 10 astfel de aplicații, iar rezultatele le poți vedea mai jos.
83% dintre milenialii americani intenționează să facă mai multe cumpărături online pentru sărbătorile de anul acesta.
🎭 Why So Serious?
Cât de bine te descurci dacă trebuie să desenezi – din minte – logo-ul Apple? Oricât de rău ar fi, nu ești singur. Faptul că este unul dintre cele mai cunoscute logo-uri din toate timpurile nu înseamnă că lumea își și amintește detaliile sale. De fapt, conform unui studiu, doar 1% dintre persoanele incluse în cercetarea respectivă îl desenează corect.
Mușcătura din măr în ce parte e? Dar codița sa spre ce direcție e îndreptată?
Vezi aici cum au desenat unii oameni. They did their best.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Cum te influențează informația scrisă față de cea vorbită?
Modalitatea prin care primești o informație (citind sau ascultând) îți afectează modul în care o gândești și procesezi.
S-o luăm de la început: există două moduri principale de gândire.
Gândirea intuitivă - este rapidă și se bazează pe instincte și senzații;
Gândirea analitică - implică un efort mental mai conștient și o evaluare mai atentă a informației.
Oamenii au tendința de a folosi gândirea intuitivă atunci când aud informația și gândirea analitică atunci când o citesc. În viața de zi cu zi și în domenii precum cel legislativ, al sănătății sau politic, modul în care primim informația ne poate afecta deciziile și judecățile.
De exemplu, judecătorii pot evalua diferit un caz în funcție de modul în care primesc argumentele în formă scrisă sau orală. De asemenea, sondajele de opinie ar putea furniza rezultate diferite în funcție de forma sub care sunt prezentate întrebările.
Știi ce înseamnă asta? Toate aceste informații pot fi utilizate strategic în crearea de conținut pentru a influența gândirea publicului țintă în mod creativ și eficient. Hai să citești articolul integral mai întâi.
Poli-criză, doomscrolling și alte fenomene ce ne strică relația cu timpul
În ultima perioadă, tot ce auzim e că trecem sau urmează să trecem prin anumite crize: financiare, pandemice, climatice și altele. Și toate par legate între ele, formând așa numită poli-criză.
Se mai întâmplă ceva: consumăm în exces știri negative, printr-o practică numită "doomscrolling," care ne poate influența percepția timpului. Ne trezim într-un fel de apatie, ne putem pierde perspectiva pe termen lung, iar asta duce la o imagine distorsionată a viitorului.
Vestea bună estee...Putem dezvolta o perspectivă mai sănătoasă a timpului. Putem să ne punem în locul generațiilor trecute și viitoare și să ne îndepărtăm de obiceiurile dăunătoare. Astfel, vedem lumea într-un mod mai cuprinzător și să găsim mai mult sens în prezentul nostru. Așadar, perspectiva pe termen lung nu doar ne ajută să depășim stresul prezentului, ci ne face prezentul să fie mai semnificativ.
Citește mai multe despre acest subiect, aici.
📚 De citit în 2023
1. How Minds Change: The Surprising Science of Belief, Opinion, and Persuasion de David McRaney
"How Minds Change este o carte despre știința și experiența transformării...Este o călătorie revelatoare printre membri de secte, adepți ai teoriei conspirației și activiști politici, de la membrii Bisericii Baptiste Westboro până la militanții LGBTQ din California - care, în cele din urmă, ne provoacă să ne punem la îndoială propriile motivații și credințe. Într-o epocă a gândirii conspiraționiste periculoase, putem să ne ridicăm la înălțimea situației, cu empatie?"
2. How to Stay Smart in a Smart World: Why Human Intelligence Still Beats Algorithms de Gerd Gigerenzer
"Profeții apocaliptici ai tehnologiei prezic că roboții vor pune stăpânire pe lume. Susținătorii industriei tehnologice cred că înlocuirea oamenilor cu software ar putea face lumea mai bună - în timp ce criticii industriei tehnologice avertizează sumbru asupra capitalismului de supraveghere. În ciuda viziunilor lor diferite asupra viitorului, toți sunt de acord: în curând, mașinile vor face totul mai bine decât oamenii. În cartea How to Stay Smart in a Smart World, Gerd Gigerenzer arată de ce acest lucru nu este adevărat și ne spune cum putem rămâne la putere într-o lume populată de algoritmi."
3. Imaginable: How to See the Future Coming and Feel Ready for Anything—Even Things that Seem Impossible Today de Jane McGonigal
"Cum ne facem o hartă a vieții noastre când pare imposibil de prezis cum va fi lumea săptămâna viitoare, darămite anul viitor sau deceniul următor? Ceea ce avem nevoie acum sunt strategii care să ne ajute să ne recăpătăm încrederea și creativitatea în confruntarea cu viitorul incert. În Imaginable, Jane McGonigal se bazează pe cele mai recente cercetări științifice din domeniul psihologiei și al neuroștiințelor pentru a ne arăta cum să ne antrenăm mintea pentru a gândi ceea ce este de neconceput și pentru a ne imagina ceea ce este neimaginabil.
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website