Techtonika Newsletter nr. 25
🌞 Introducere
Neața! ☕
Vremea de afară nu prea ne ajută cu energia zilele astea.
But we make it work. Noi am mai spus că newsletter-ul e tonicul din Techtonika și acum vei vedea - dacă ești abonat nou - de ce.
În Techtonika Visual Data găsești un nou infografic despre Video Marketing, de data aceasta cu date importante în ceea ce privește consumatorii și canalele.
Vezi infograficul ediției anterioare pentru mai multe statistici din domeniu.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Coca-Cola și gustul viitorului: Inteligența artificială creează o băutură din anul 3000.
Meta explorează viitorul fără cookie-uri: Meta a intervievat specialiști în marketing pentru afla părerile lor despre evoluția peisajului digital al confidențialității.
Din reel în reclamă: Instagram oferă trei pași pentru transformarea unui Reel într-o reclamă eficientă.
Calitate digitală românească: România se clasează pe locul 14 într-un clasament al calității vieții digitale.
Follow: Un raport arată motivele pentru care consumatorii urmăresc brandurile pe social media.
Techtonika Visual Data: Video Marketing 2023
📢 Front Focus
Acum ai la doză gustul viitorului. Coca-Cola a utilizat inteligența artificială pentru a crea o aromă specifică anului 3.000, cea mai nouă adiție la colecția Creations.
Microsoft s-a asociat cu Paige, un lider în domeniul tehnologiilor de sănătate, având obiectivul comun de a crea cele mai mari modele de inteligență artificială bazată pe imagini din lume pentru detectarea cancerului.
Cum se pregătesc marketerii pentru o lume digitală fără cookie-uri, cu mai puține date despre consumatori și cu mai puține opțiuni de targetare a reclamelor? Meta a intervievat mai mulți specialiști în marketing, iar răspunsurile lor le găsești aici.
Adobe a anunțat că funcțiile Firefly, cum ar fi Generative Fill sau General Expand în Photoshop, sunt acum disponibile fără a fi nevoie să instalezi versiunea beta.
Ford are un nou logo.
PANTONE a desemnat primele culori din 2024. Acestea se vor regăsi în colecțiile de primăvară/vară de anul viitor.
Încrederea este un must pentru business-uri în prezent. Dacă dorești să consolidezi încrederea clienților tăi, începe prin a depune eforturi suplimentare pentru a proteja datele personale ale acestora.
Johnson & Johnson are un nou logo și o nouă identitate vizuală, menite să reflecte schimbările din cadrul companiei. Aceasta se concentrează acum "exclusiv pe inovația în domeniul sănătății și pe abordarea celor mai dificile provocări în materie de sănătate".
Ce te păstrează în mintea consumatorilor, ca brand? 51% dintre consumatorii incluși într-un studiu al SproutSocial consideră acum că cea mai memorabilă acțiune pe care o poate face un brand în social media este pur și simplu să le răspundă.
🔔 Side Focus
Google a adăugat o nouă funcție AI, "Creative Guidance", integrată în platforma Google Ads. Ea îți evaluează videoclipurile și îți oferă feedback cu privire la modul de îmbunătățire a performanței lor. Spre exemplu, verifică dacă logo-ul apare în primele 5 secunde sau stabilește durata videoclipului în funcție de obiectivele tale de marketing.
Adobe Premiere Pro îmbunătățește calitatea audio prin introducerea "detecției cuvintelor de umplutură". Altfel spus, vei putea elimina „ăă”-urile neplăcute. Mai mult decât atât, actualizarea îți va permite să elimini zgomotele de fundal excesive (cum ar fi mașinile și sirenele) și să îmbunătățești sunetul înregistrărilor vechi.
A fost anunțată lansarea topului oficial TikTok Billboard Top 50 Chart, un nou top săptămânal al celor mai populare melodii de pe platformă în SUA.
Spotify a anunțat lansarea "Songwriter Promo Cards", un instrument de promovare pentru compozitori, ce le permite acestora să-și evidențieze melodiile și să fie descoperiți de noi ascultători și potențiali colaboratori.
Threads a adăugat o nouă opțiune care te lasă să urmărești o postare (un thread) în aplicație, fără a fi nevoie să urmărești și utilizatorul.
Cum faci dintr-un Reel, o reclamă? Instagram îți oferă răspunsul în 3 pași. Vezi și cum îți poți optimiza reclamele tip carusel.
Care sunt cele mai eficiente tipuri de conținut pentru social media? Vezi în acest infografic.
În noua secțiune a YouTube Studio, "Clips", vei putea vedea câte clipuri au fost create din materialele încărcate de tine și câte vizualizări au generat ulterior aceste clipuri.
Cât e creația ChatGPT și cât e creație proprie? Cum poți convinge că un material este scris de tine și nu apelând la AI? Este o problemă întâlnită din ce în ce mai des în special în rândul elevilor și studenților. Conform unui studiu publicat în revista Learning: Research and Practice, studenții sunt frustrați când sunt acuzați pe nedrept și se confruntă cu stări de anxietate.
💯 Techtonika Visual Data
Video Marketing 2023: Consumatori și Canale
Cum interacționează clienții și utilizatorii cu formatul video și care sunt cele mai apreciate platforme în acest sens? Află mai multe despre experiențele, sentimentele și obiceiurile de vizionare, cât și despre eficiența Youtube, Instagram sau Tik-Tok în marketingul video.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media.
🥇 Ro Business Focus
Clujul, în topul listei regiunilor cu cele mai mari cifre de afaceri din zona de Nord-Vest a țării.
Calitatea internetului din România este cu 39% mai mare decât media globală. Într-un clasament realizat de Surfshack, România ocupă locul 14 în ceea ce privește calitatea vieții digitale.
Se observă un interes din ce în ce mai accentuat al antreprenorilor români de a se extinde pe piața europeană, ulterior pe cea din Statele Unite ale Americii.
Castelul Peleș, promovat pe străzile Parisului. Campania este derulată de Ministerul Român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și promovează obiectivele turistice naționale. Străinii sunt îndemnați să se „lase surprinși de România”, aflată la „mai puțin de trei ore de zbor”.
46% din români își fac selfie-uri cel puțin o dată pe săptămână, iar o treime dintre aceștia apelează la filtre și la aplicații de editare foto. Luând aceste statistici în considerare, a fost creat „Decalogul portretului”, un manifest pentru păstrarea autenticității în mediul online.
Proiectul pentru modificarea Codului Fiscal a fost publicat.
Conform datelor publicate de ANRE, numărul prosumatorilor români aproape s-a dublat în şase luni, de la 40.000 (la finalul anului 2022), la peste 77.600.
Citește despre marcarea publicității, analizată în baza legislației în vigoare, în acest articol al celor de la Panorama.
Dintre firmele participante la un sondaj PwC România, 58% au început să se pregătească de implementarea RO e-Factura. Dintre acestea, 40% sunt în stadiul de analiză generală a datelor obligatorii. La capătul opus, 22% dintre firme nu au făcut încă niciun demers.
📊 Stats
Hootsuite a publicat un raport privind cariera în social media. Ai incluse multe informații de interes: care sunt nemulțumirile marketerilor, care sunt cele mai dificile task-uri, cum poate fi evitată starea de burnout sau cât se câștigă în acest domeniu. Take a look.
Cifrele ne arată că loialitatea față de branduri este în declin, 61% dintre consumatorii incluși într-un studiu simțindu-se mai puțin loiali față de branduri în prezent decât în urmă cu un an (o creștere de la 41% în 2022). Aproape jumătate (48%) dintre cei chestionați au declarat că ar înceta chiar să mai cumpere de la un brand dacă acesta nu ar mai lansa promoții și oferte, ceea ce sugerează că sensibilitatea la preț are din ce în ce mai mult impact asupra loialității față de branduri.
Cu câte zile de muncă plătesc oamenii un nou iPhone? Ai aici un infografic în care îți arată situația din diferite țări.
SUA și China investesc cel mai mult în tehnologia AI. Vezi mai jos numărul startup-urilor de inteligență artificială înființate, dar și totalul investițiilor private.
1.000 de americani au fost interogați în ceea ce privește obiceiurile lor în social media: care sunt cele mai frecvent utilizate aplicații și ce diferențe există la nivel generațional? YouTube este singura platformă care se bucură de o apreciere – aproape – universală. Hai să vezi unde se situează restul aplicațiilor.
Conform Statista, industria cea mai afectată de piraterie este cea a serviciilor de streaming, a posturilor de televiziune și a marilor studiouri de la Hollywood, care includ conținut audiovizual precum filme și emisiuni TV.
Cel mai nou raport publicat de Sprout Social îți arată motivele ce determină consumatorul să urmărească branduri în Social Media. Principalul motiv este acela de a fi constant informat în privința noilor servicii și produse.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Brain mode: Freeze. Ce faci când un eveniment important din viitor îți blochează atenția?
Știi momentul acela când urmează să ai o întâlnire importantă, iar până la momentul întâlnirii nu te poți concentra și nu te poți organiza nicicum? Mintea ta e fixată pe momentul respectiv și parcă te blochează din a te ocupa de alte task-uri. Dacă da, atunci poți spune că ai experimentat ceea ce se numește "modul de așteptare."
Pentru a îți reuși să te concentrezi atunci când ești blocat în modul de așteptare, în articolul acesta poți citi în detaliu despre patru strategii eficiente:
1. Setează-ți priorități clare;
2. Începe cu sarcini ușoare;
3. Programează înțelept;
4. Folosește alarme.
Stabilitate prin schimbare: conceptul de „alostază”
Sistemele sănătoase nu adoptă rigiditatea la schimbare; mai degrabă, se adaptează la ea. Acest lucru este valabil atât pentru o specie întreagă care răspunde la o schimbare în habitatul său, pentru o dompanie care trebuie să reacționeze la o schimbare din industria sa, cât și pentru o persoană care răspunde la un eveniment haotic din viața sa.
După dezordine, sistemele caută stabilitatea, dar o găsesc în altă parte, nu acolo unde au lăsat-o. Observând această dinamică, a fost creat termenul „alostază”, definit ca "stabilitate prin schimbare".
În timp ce homeostaza descrie un model de: ordine, dezordine, ordine, alostaza descrie un model de: ordine, dezordine, reordonare. Acest ultim model te ajută să înțelegi mai bine modul în care evoluează identitatea: o identitate stabilă, dar schimbătoare în același timp.
Schimbarea este inevitabilă, iar stabilitatea vine în urma adaptării la ciclul ordine, dezordine, reordonare. Citește – sau ascultă - mai multe despre acest subiect, aici.
Câte vizionări – integrale - înregistrează filmul vieții tale?
Una. Ești singurul. Pentru că, hai să fim sinceri, câți dintre noi ne petrecem timpul urmărind viața altora ca și cum am viziona un reality show 24/7? Exact.
Noi ne concentrăm pe viața noastră și pe provocările noastre zilnice. Majoritatea oamenilor pe care îi cunoaștem și îi iubim fac același lucru: au propriile lor griji și treburi cu care se ocupă. Nimeni nu e pe post de Big Brother aici.
Ești preocupat de ceea ce cred ceilalți despre tine și, dacă te gândești mai bine, asta e o grijă total inutilă. Conștientizarea acestui lucru ia din presiunea pe care uneori o resimți să fii perfect sau să ai o viață care să impresioneze pe toata lumea.
Viața bate filmul, dar nu la numărul de spectatori.
Citește mai multe despre evaluările fictive și montajele de scenă pe care le facem – și nu ar trebui –pe Big Think.
📚 De citit în 2023
1. Get It Done: Surprising Lessons from the Science of Motivation de Ayelet Fishbach
"Cu cercetări fascinante din domeniul științei motivației și povești convingătoare ale unor oameni care au învățat să se motiveze singuri, Get It Done pune în lumină strategii neprețuite pentru a te trage în orice direcție vrei să mergi - astfel încât să îți poți atinge obiectivele, rămânând în același timp sănătos, lucid și fericit."
2. The Grieving Brain: The Surprising Science of How We Learn from Love and Loss de Mary-Frances O’Connor
"De când există oamenii, suferim atunci când o persoană dragă moare. Poeții și dramaturgii au scris despre mantia întunecată a durerii, despre dorul profund, despre cât de devastatoare este durerea de inimă. Dar, până acum, am avut puține perspective științifice asupra acestei experiențe universale. În The Grieving Brain, neurologul și psihologul Mary-Frances O'Connor ne oferă o nouă și fascinantă perspectivă asupra uneia dintre experiențele caracteristice ființei umane."
3. Hidden Games: The Surprising Power of Game Theory to Explain Irrational Human Behavior de Erez Yoeli și Moshe Hoffman
"În Hidden Games, Moshe Hoffman și Erez Yoeli găsesc o surprinzătoare cale de mijloc între hiper-raționalitatea economiei clasice și hiper-iraționalitatea economiei comportamentale. Ei îl numesc jocuri ascunse. Readucând la viață teoria jocurilor, Hoffman și Yoeli o folosesc pentru a explica cele mai derutante comportamente ale noastre, de la mecanismul sindromului Stockholm și misoginismul internalizat până la motivul pentru care ajutăm străinii și avem un simț al corectitudinii."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website