Techtonika Newsletter nr. 24
🌞 Introducere
Neața! ☕
Am mai spus-o: suntem oficial back to business, însă de luni e valabilă și expresia back to school.
E multă agitație, programul e din nou încărcat, au loc multe evenimente, întâlniri, discuții, se urmăresc anumite planuri și obiective...continuăm?
Și da, e doar miercuri.
No worries, aici e Techtonika Newsletter să îți ofere timpul de respiro de care ai nevoie, așa cum te-am obișnuit, cu informații de calitate.
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
📅 Despre ce vorbim astăzi:
Branding Sonor: Cum poate influența sunetul legătura dintre brand și consumatori.
Poveștile ESG ale Brandurilor: Despre problema datelor insuficiente pentru deciziile de cumpărare sustenabilă.
Aqua Carpatica Flavours: Produse lansate cu contraetichetă.
Bursa Paller pentru securitate cibernetică: Oportunitate de studiu pentru persoanele din Europa de Est.
Tik-Tok: Preferat de 51% dintre membrii Gen Z ca motor de căutare.
Techtonika Visual Data: Video Marketing – Statistici pentru anul 2023
📢 Front Focus
L’oreal a scos marketingul în stradă: imaginează-ți o mașină roșie, drăguță, ce se deplasează pe o stradă cu un aplicator de ruj supradimensionat fixat în partea din spate. Și asta nu e tot: pe măsură ce mașina circulă prin oraș, rujul lasă în urma sa o dungă roșie, mată și foarte rezistentă. Asta e noua campanie a L’oreal pentru produsul său, rujul lichid Infaillible Matte Resistance.
Android are un nou logo. Ce este schimbat? Avatarul este 3D, iar denumirea se scrie acum cu majusculă. Și nu doar astea sunt noutățile: Android a anunțat noi caracteristici pentru aplicațiile și dispozitivele Google. Este vorba despre widgetul Assistant At a Glance ce folosește inteligența artificială pentru a îți oferi informații utile precum alerte meteo de mare precizie, actualizări de călătorie și memento-uri pentru evenimente viitoare.
De ce branding sonor? Sunetul are capacitatea de a genera emoții, de a declanșa amintiri și de a crea conexiuni profunde cu consumatorii, îmbunătățind semnificativ modul în care ei interacționează cu brandul tău.
Google a demarat o campanie pe mai multe canale - în Marea Britanie, Franța și Germania - ce prezintă modalitățile prin care utilizatorii se pot folosi de funcțiile de căutare disponibile în aplicația Google.
Microsoft Paint: good old memories, acum cu great new updates. Ce este nou în Paint? Aplicația va avea un nou instrument de eliminare a fundalului.
Noi tendințe în retail: intrarea magazinelor tip fast-fashion pe piața second hand este „o oportunitate profitabilă dacă pot prioritiza calitatea și longevitatea și pot reduce producția”, declară un analist fast-fashion.
Despre poveștile ESG (environmental, social, and governance) ale brandurilor: doar 4 din 10 consumatori spun că au la dispoziție date suficiente pentru a lua decizii de cumpărare sustenabile. Cele mai multe companii se străduiesc să prezinte o poveste completă și convingătoare care să detalieze impactul lor asupra mediului.
Back to the 70’s – vezi aici care sunt cele mai bune logo-uri de acum 50 de ani.
Storytelling-ul este dus la un alt nivel cu noua aplicație dezvoltată de Procreate, Procreate Dreams. A durat 5 ani dezvoltarea ei, iar acum o poți folosi pentru a crea animații prin procese creative mult simplificate.
🔔 Side Focus
Artisse, aplicația care generează - pe bază de AI – poze cu tine. Trebuie să încarci 15 imagini cu tine pentru a antrena algoritmul AI. După ce încărcarea este completă, poți utiliza fie un prompt text, fie un prompt imagine pentru a genera noi fotografii.
Instagram lansează o nouă opțiune de distribuire a postărilor din feed doar pentru persoanele din categoria “Prietenii apropiați”. Modificări vor fi și în secțiunea Notes, fiind posibil în viitor să dai tag unei locații ce va fi afișată deasupra textului tău.
Veniturile din reclame ale X în SUA au scăzut cu 60%, fiind în continuare mult mai mici decât în perioada ante-Musk.
Începând cu primăvara anului 2024, noile funcții de inteligență artificială ale Zoom îți vor oferi feedback în timp real când participi la întâlniri online, precum și sfaturi în dezvoltarea abilităților tale de prezentare.
Brandurile de lux pot obține rezultate foarte bune cu reclamele derulate pe LinkedIn, iar dacă iei în considerare posibilitatea de a folosi platforma pentru brandul tău, aceste sfaturi te pot ajuta.
Aplicația de tip read-it-later Matter introduce "Readable Podcasts", o funcție ce îți va permite să salvezi podcasturile preferate și să alegi transcrierea lor audio. Partea faină? Interacționezi cu conținutul podcastului așa cum o faci cu un articol salvat, inclusiv prin acțiuni precum evidențierea, luarea de notițe și distribuirea citatelor.
Sărbătorile vin, sărbătorile vin. Pentru a te ajuta pentru sezonul sărbătorilor de iarnă, Meta a publicat un nou ghid despre diversele sale instrumente de automatizare și publicitare de inteligență artificială generativă.
X testează o nouă funcție de notificare a utilizatorilor cu privire la transmisiunile live.
PRM: sună cunoscut? PRM - manager de relații personale – este conceptul care stă la baza aplicației pentru iOS recent lansate, Moments, creată pentru a ajuta oamenii să țină pasul cu relațiile care contează cel mai mult pentru ei, atât cele personale, cât și cele profesionale.
LinkedIn a introdus o nouă funcție, Brand Partnerships Search, care le permite utilizatorilor să caute postări ale creatorilor de pe platformă care au fost etichetate cu tag-ul Brand Partnership Label.
Tik-Tok, numită platforma video #1 în ceea ce privește ad equity.
🥇 Ro Business Focus
Se va înființa în România Hornbach IT Hub și va deservi exclusiv grupul Hornbach, fiind o extensie a departamentului IT din Germania.
Pentru a susține francizații ce activează în spații precum spitale, gări și aeroporturi, brandul 5 To Go a decis preluarea unei minirețele de vending snacks pe care o veți întâlni sub denumirea Fast Shop by 5 To Go.
Produsele Aqua Carpatica Flavours stau pe raftul magazinelor cu spatele la consumatori. Care este motivul lansării lor cu contraetichetă? „Pentru că este mai corectă descrierea de pe spatele dozei, decât încadrarea în categoria comercială de pe față”, conform celor declarate în comunicatul emis.
„Telespectatorii cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, în special femeile (30%), preferă ca, în timpul pauzelor publicitare să caute informații online despre produsele și serviciile promovate...”, conform celui mai recent studiu – al impactului reclamelor televizate asupra telespectatorilor - derulat de cei de la Starcom România, Sponsorship 2023.
Dacă ești interesat de cursuri în domeniul securității cibernetice, știrea asta este pentru tine. Institutul de Tehnologie SANS lansează Bursa Paller, o bursă internațională complet finanțată, deschisă persoanelor din România, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia și Slovacia.
Seedblink a lansat un raport cu bune practici în atragerea de finanțări pentru startup-urile din România. Vezi pe site-ul celor de la startupcafe care sunt recomandările.
Află ce cerințe trebuie să îndeplinești pentru facturarea electronică și la ce trebuie să fii atent când îți alegi platforma de facturare.
📊 Stats
Ce este memorat mai ușor? Titlurile de știri sau tweet-urile? Rezultatele unui studiu ne oferă răspunsul: tweet-urile.
Tik-Tok este motorul de căutare preferat de 51% dintre membrii generației Z incluși într-un studiu. Printre motive se numără preferința lor pentru răspunsurile tip video și nu text.
În ciuda creșterii semnificative a numărului locurilor de muncă în domeniul AI, doar 13% dintre angajații incluși într-o cercetare au avut șansa de a fi instruiți în domeniul IA de către angajatorii lor
Cheltuielile pentru influencer marketing cresc mai repede decât cele pentru publicitatea clasică, conform datelor celui mai recent raport al industriei, realizat de Insider Intelligence.
45% dintre adolescenți au declarat că își pot aminti o reclamă mult timp după ce au vizionat-o pe YouTube.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Suntem bombardați cu informație din toate direcțiile și asta ne afectează abilitatea de a ne concentra.
Te-ai gândit vreodată de ce oare ți-a scăzut abilitatea de a te focusa pe ce ai făcut? Johann Harri caută cauzele acestui fenomen din ce in ce mai răspândit în cartea sa, Stolen Focus, iar descoperirile sale sunt cel puțin îngrijorătoare.
Câteva statistici de reținut din carte
In 1850 oamenii consumau informatie pe zi la nivel de 1 ziar.
In 1986, datorita televiziunii si radioului, se consumau echivalentul a 40 de ziare, cantitate de informatie.
In 2007, suntem la 174 de ziare pe zi.
Nu avem date legat de câte ziare citim in 2023 din punct de vedere al cantității de informație.
Întreruperile și defocusarea costă un angajat 3 ore de productivitate pierdută pe zi.
Un angajat tipic este distras de la muncă din 3 în 3 minute. Fie își verifică emailul, primește mesaje sau alte notificări sau este întrerupt de forfota tipică a open space-ului în care lucrează.
Un CEO beneficiază în medie de 26 de minute pe zi de muncă neîntreruptă
Duează aproximativ 40 de minute să te refocusezi după ce ai fost întrerupt.
Un studiu Hewlett-Packard care studia impactul distragerilor asupra IQ-ului angajatilor a descoperit ca perturbarea constantă de natura tehnologica ( primirea de emailuri si apeluri) duce la o scădere a IQ-ului de aproximativ 10 puncte. Ca să întelegeți gravitatea situației, fumatul de canabis cauzează o scadere de doar 5 puncte.
Cauzele par sa fie multiple
cantitatea din ce în ce mai mare de informație
oboseala fizică și psihică a oamenilor
poluarea fonică și luminoasă
bulversarea sistemului de dopamină din creier datorită expunerii la social media
Blind Love: algoritmul nu mai ține cont de calitatea informațiilor
În învățarea socială tradițională, tinzi să prioritizezi informațiile PRIME - informațiile prestigioase ce provin de la indivizi considerați a fi de succes, informațiile din partea membrilor grupului tău, cele morale ce se aliniază cu normele tale etice, iar informațiile emoționale, adesea încărcate cu emoții puternice, de cele mai multe ori negative. Totul bine și frumos, nu? Nu chiar.
Algoritmii de pe rețelele de socializare - creați pentru a-ți maximiza engagement-ul - te „inundă” cu informații, chiar dacă ele sunt false sau exagerate, iar acest lucru duce la o deteriorare a utilității informațiilor PRIME online. Putem spune că algoritmii au chiar o slăbiciune pentru ele, iar asta contribuie la fenomenul dezinformării, la răspândirea unor opinii extreme și la polarizarea societății.
Cercetătorii propun soluții: transparența algoritmilor și "diversificarea limitată", despre care poți citi mai multe în articolul celor de la Kellog.
Construirea unui „creier digital”, o necesitate pe viitor?
Continuăm cu o recomandare pe același subiect.
Nu vine ca o noutate pentru nimeni faptul că volumul de informații la care suntem expuși e mai mult decât putem duce. Mai mult decât creierul nostru poate duce. Creierul nostru nu este destinat să stocheze informațiile, ci să genereze idei.
Bun, știm asta. Și acum...ce?
Noi îți propunem să citești mai multe despre conceptul de "al doilea creier" ca metodă de a organiza și accesa eficient informații.
Acest al doilea creier este unul digital și poate fi construit prin metoda CODE, un acronim pentru următoarele patru etape:
1. Capturare: implică salvarea informațiilor valoroase și notarea ideilor importante;
2. Organizare: se concentrează pe modul de organizare a informațiilor după metoda "PARA", care presupune împărțirea lor în patru categorii: Proiecte, Domenii, Resurse și Arhivă.
3. Sintetizare: prin rezumarea și reducerea informațiilor la esența lor. Acest lucru face cunoștințele mai ușor de gestionat și de aplicat.
4. Expresie: se concentrează pe punerea în aplicare a cunoștințelor acumulate pentru a crea rezultate concrete și pentru a împărtăși cunoștințele cu alții. Sharing is caring.
Cum treci prin toate aceste etape digital? Citește acest material scris de Tiago Forte, autorul cărții „Building a Second Brain”, care îți oferă multe alte sfaturi și insights foarte utile.
💯 Techtonika Visual Data
De la an la an, numărul afacerilor care au integrat conținutul video în strategiile de marketing a continuat să crească. 91% dintre companii apelează la videoclipuri ca instrument de marketing în 2023.
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media 👉👉👉👉 office@techtonikamedia.com
📚 De citit în 2023
1. Don’t Trust Your Gut: Using Data to Get What You Really Want in Life de Seth Stephens-Davidowitz
"Stephens-Davidowitz expune că, deși adesea credem că știm cum să ne îmbunătățim, cifrele nu sunt de acord. Faptele și cifrele concrete ne contrazic în mod constant instinctele noastre... De la carierele plictisitoare care generează cele mai multe bogății, până la sfaturile vechi, bazate pe date, legate de relații, atât de uzate încât au devenit o glumă în sine, el dezvăluie concluziile surprinzătoare pe care datele potrivite ne pot învăța despre cine suntem și ce ne va îmbunătăți viețile.”
2. Evolutionary Ideas: Unlocking Ancient Innovation to Solve Tomorrow’s Challenges de Sam Tatam
"În Evolutionary Ideas, Sam Tatam arată cum știința comportamentală și psihologia evoluționistă ne pot ajuta să rezolvăm provocările de mâine, nu prin descoperirea a ceva ce lumea nu a văzut niciodată, ci prin împrumuturi din soluțiile de ieri - adesea în cele mai neașteptate moduri."
3. From Strength to Strength: Finding Success, Happiness, and Deep Purpose in the Second Half of Life de Arthur C. Brooks
"Ce putem face, începând de acum, pentru a face din anii de bătrânețe o perioadă de fericire, scop și, da, de succes? La apogeul carierei sale, la vârsta de 50 de ani, Arthur Brooks a pornit într-o călătorie de șapte ani pentru a descoperi cum să își transforme viitorul dintr-unul de dezamăgire din cauza abilităților în declin într-o oportunitate de progres. From Strength to Strength este rezultatul, o foaie de parcurs practică pentru tot restul vieții tale."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website