Techtonika Newsletter nr. 22
🌞 Introducere
Neața! ☕
Mai sunt două zile de vară și putem spune toți oficial că suntem back to business și back to neworking!
Ediția de astăzi e exact ce ai nevoie pentru a te ajuta să-ți intri în ritm: date, știri și noi informații din mediul business, design și marketing, multe infografice și recomandări #Techtonika.
Scroll down & rev up your energy!
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
O analiză a 520 de logo-uri dezvăluie culorile specifice fiecărui sector de activitate, Pepsi sărbătorește 125 de ani cu o campanie amplă, LinkedIn oferă detalii despre postări și reclame tip carusel, iar versiunea ChatGPT dedicată companiilor a fost lansată.
🔔 Side Focus
Youtube testează o nouă funcție de identificare a melodiilor prin fredonare sau înregistrare scurtă, Whatsapp permite acum crearea de grupuri fără denumiri, Spotify aduce introduce noi tool-uri pentru podcasteri, iar platformele sociale precum TikTok și Instagram se confruntă cu noi acuzații.
🥇 Ro Business Focus
7 hub-uri de inovare accesează fonduri europene pentru a oferi consultanță în digitalizare microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii, iar MINA, primul Muzeu de Artă Imersivă din țară și cel mai mare centru de New Media Art din Europa de Sud-Est, și-a deschis porțile.
📊 Stats
Un studiu al CCW Digital arată că doar 18% dintre consumatori au încredere în branduri în ceea ce privește datele personale, iar procentul de timp alocat conținutului video a crescut la 56,4% în 2023, față de 33% în 2019.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Back to school: Împlinește-ți obiectivele împărțindu-le pe semestre
💯 Techtonika Visual Data
Îți aducem în prim-plan cifre și statistici relevante, împărțite pe categorii-cheie ale marketingului.
📚 De citit în 2023
Cele trei recomandări de cărți abordează subiectul influenței societății asupra corpului uman, al economiei bunăstării și al științei conștiinței.
📢 Front Focus
520 de logo-uri ale unor companii din diferite sectoare de activitate au fost analizate pentru a afla ce culoare este specifică fiecărui domeniu. În acest infografic vezi rezultatele cercetării, inclusiv impactul pe care fiecare culoare îl are asupra consumatorului.
Microsoft introduce mai multe funcții bazate pe inteligență artificială în Windows 11, îmbunătățind experiența utilizatorilor cu mai multe aplicații. Una dintre ele este tehnologia de recunoaștere optică a caracterelor (OCR) în aplicațile Camera și Snipping Tool - această funcție permite recunoașterea textului din fotografii și afișarea acestuia ca text editabil.
Designerul și ilustratorul Matt Stevens și-a imaginat unele dintre filmele sale preferate sub forma unor cărți vechi.
Echoes of Sand and Stone: cel mai realist trailer al unui film, realizat integral de inteligența artificială.
A fost lansat startup-ul de generare a imaginilor pe bază de IA numit Ideogram, fondat de foști cercetători de la Google Brain.
Cum a fost creat „Blue Ribbon Sports”, acum cunoscut ca Nike și cum s-a dezvoltat brandul de-a lungul timpului? Citește aici despre Phil Knight și strategiile sale de marketing. Learn from the best.
Luni în data de 28 August, Pepsi a împlinit 125 de ani și a dat startul unei campanii ce se desfășoară timp de 125 de zile și cuprinde 125 de programe diferite și activări de brand. Campania se va încheia la finalul acestui an. Află mai multe detalii de la CMO-ul (chief marketing officer) Pepsi.
Despre postările și reclamele tip carusel pe LinkedIn, de la A la Z. Tot ce trebuie să știi despre ele, de la specificați, la crearea și performanța lor pe platformă.
Videoclipurile short-form devin din ce în ce mai importante pentru strategiile de content. Potirivt unui specialist în creație socială, ai la dispoziție aproximativ "două secunde pentru a-i face (pe utilizatori) să se oprească din scroll." El îți explică și cum poți face asta, mai exact.
Ai auzit până acum de MFA, site-uri made-for-advertising? E pur haos publicitar: o pagină web plină de bannere publicitare și de playere de reclame video, bineînțeles, poziționate strategic. Această alegere prezintă interes pentru cei care prioritizează măsurători de succes superficiale, cum ar fi CPM (costul pe mia de afișări), în detrimentul unor rezultate concrete.
A fost lansat ChatGPT Enterprise, versiunea dedicată companiilor a chatbot-ului ChatGPT.
🔔 Side Focus
Cum ar fi să poți face o recenzie sau răspunde la orice link din lista rezultatelor Google cu sticker-ul tău preferat? Dar să ai o funcție numită "Notes" care îți permite să lași informații – feedback, mențiuni, chiar și fotografii - la anumite pagini web, tot în lista de rezultate ale căutării? Aceste două funcții urmează să fie lansate. Poți intui cum va influența utilizatorii noua experiență de căutare interactivă?
Youtube testează o funcție de identificare a melodiilor. Vei avea opțiunea să fredonezi sau să înregistrezi mai mult de trei secunde pentru a reuși să găsești piesa căutată.
Aplicația (Youtube) a publicat un nou videoclip menit să răspundă la întrebările creatorilor ce au variat de la modul în care algoritmul pentru Shorts diferă de cel pentru videoclipurile long-form, la ceea ce se consideră o vizualizare și la exemple de bune practici pentru cei care doresc să își maximizeze potențialul apelând la Shorts.
Acum poți crea grupuri pe Whatsapp fără să fi nevoit să le denumești.
În interesul podcasterilor: Spotify anunță noi tool-uri. Printre acestea se numără instrumente de customizare a paginilor emisiunilor și instrumente de editare a previzualizărilor de podcast.
Numărul asistenților virtuali de inteligență artificială crește, iar ChatGPT are concurență din ce în ce mai mare: află cum te poate ajuta asistentul Pi, Personal.ai sau Woebot.
Consumatorii americani petrec în medie 10 minute și 30 de secunde încercând să aleagă ce să vizioneze, cu peste trei minute mai mult decât timpul petrecut în căutarea unui program în urmă cu patru ani. Mai mult decât atât, 1 din 5 consumatori declară că renunță complet din cauza frustrării generate.
TikTok, Instagram, Facebook, YouTube și SnapChat, acuzate că au creat platforme care facilitează dependența de social media prin încurajarea "utilizării compulsive" a acestora. Plângerea a fost depusă de Consiliul Școlar al Comitatului Charleston, ai cărui membri susțin că sunt nevoiți să suporte costuri mai mari și mai multe responsabilități în ceea ce privește serviciile de sănătate mintală pentru elevi.
🥇 Ro Business Focus
Humans.ai, startup-ul românesc care a creat robotul-consilier guvernamental, a emis un comunicat prin care informează că a semnat un parteneriat strategic cu o organizație din Emiratele Arabe, având scopul de a “încuraja inovația în domeniul inteligenței artificiale”.
5ToGo a apelat la inteligența artificială pentru inspirație. Rezultatul? Ginger Caramel Latte, cea mai nouă băutură din meniul lor, pe care o vei putea încerca din această toamnă.
7 hub-uri de inovare accesează fonduri europene pentru a putea ulterior să ofere consultanță în digitalizare unor microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România.
În data de 25 august s-a deschis MINA, Museum of Immersive New Art, primul spațiu imersiv din țară și cel mai mare centru de New Media Art din Europa de Sud-Est.
Câți bani aduce României exportul de servicii și pe ce loc ne clasăm din acest punct de vedere în Europa? Cei de la Panorama vin cu răspunsul și cu un infografic foarte interesant.
Potrivit unui document analizat de Profit.ro, numărut atacurilor ransomware a crescut cu 60% față de anul 2022 și au vizat „Poliția Românã, Interpol, Europol, Directoratul de Securitate Cibernetică (DNS), diverse bănci, servicii de streaming (Netflix), companii de curierat (DHL, Fan Courier, Poșta Română etc.), concursuri false (Catena, OMV Petrom, Lidl, eMag etc.), anunțuri din partea unor furnizori de servicii medicale...”
Meta-analiza nivelului de atenție acordată reclamelor - realizată de platforma Teads în colaborare cu Lumen Research - demonstrează „necesitatea de a genera 9+ și, respectiv, 8+ secunde de Atenție, pentru un impact semnificativ asupra intenției de cumpărare.” Mai multe rezultate găsești pe site-ul celor de la IQads.
Potrivit datelor din 2022 de la Oficiul Național al Registruluiui Comerțului, județele Ilfov și Cluj și Municipiul București sunt zonele în care companiile generează cel mai mult profit.
📊 Stats
Numărul utilizatorilor activi săptămânali ai Netflix a crescut cu 1% în întreaga lume la aproximativ cinci săptămâni după adoptarea noii politici ce interizce folosirea parolei contului la comun.
Potrivit unui studiu realizat de cei la CCW Digital, doar 18% dintre consumatori au încredere în branduri cu privire la datele lor și se așteaptă ca acestea să trimită un număr moderat de mesaje.
Cei de la Search Engine Journal au publicat un infografic cu cele mai noi insights și tendințe din domeniul SEO.
56,4% din tot timpul de pe Social Media în 2023 se îndreaptă către video, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de procentul de 33% înregistrat în 2019. Acest ritm de creștere nu se va menține în timp, însă, potrivit datelor raportate de Insider Intelligence.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Back to school: Împlinește-ți obiectivele împărțindu-le pe semestre
Cum ar fi să aplici forma de organizare a semestrelor academice în atingerea obiectivelor tale de adult?
Uneori poate fi dificil să îți atingi obiectivele setate pe termen lung. Le simți prea: îndepărtate, greu de atins sau neclare, vagi. Ai, însă, mai multe variante de a face procesul unul mai ușor și mai plăcut. Una dintre ele propune astfel: îmbrățișează provocarea de a-ți seta „cursuri” pentru fiecare „semestru” din viața ta, fie că ești în căutarea creșterii profesionale, îmbunătățirii stării de sănătate sau a dezvoltării personale.
Această abordare oferă
- structură, ajutându-te să-ți concentrezi eforturile asupra obiectivelor concrete pe termen scurt, care să contribuie la realizarea celor pe termen lung;
- motivație, prin crearea unei așteptări de finalizare și crearea "efectului de început nou".
Citește mai multe despre organizarea pe semestre, aici.
Ce trebuie să știi dacă vrei să iei o pauză în carieră
„Pauză în carieră”. Sună bine?
Unii își doresc asta, unii nu. Sună bine dacă simți nevoia de ea și dacă ai un plan făcut pentru acea perioadă. Dacă nu ai un plan și nici idee la ce să te aștepti, se prea poate ca pauza ta să nu fie all sunshine and rainbows.
Venin din partea unei persoane care a decis că e timpul să își pună puțin cariera on hold, acestea sunt 3 lucruri pe care trebuie să le știi:
1. Trebuie să ai propria definiție a „suficientului” – Odată cu această definiție dispare obiceiul de a căuta mereu mai mult, cel de a te compara cu alții și cel de a căuta validare externă.
2. Uneori te simți singur – Relațiile se mai pierd pe drum. Alegerea unui drum neconvențional poate aduce o senzație de singurătate, dar prin crearea de conexiuni autentice și prin cultivarea empatiei, solitudinea poate fi transformată într-un sentiment de apartenență.
3. Ți-e mai bine fără idealuri și planuri fixe - Prin acceptarea provocărilor și a necunoscutului, înțelegi că evoluția și creșterea vin din adaptare și explorare, că adevărata valoare a unei experiențe constă adesea în procesul de descoperire și învățare și nu în rezultatul final.
💯 Techtonika Visual Data
Cifre și tendințe în marketing din prima jumătate a anului 2023
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media 👉👉👉👉 office@techtonikamedia.com
📚 De citit în 2023
1. Weathering: The Extraordinary Stress of Ordinary Life in an Unjust Society de Arline T. Geronimus
"Dr. Arline T. Geronimus a inventat termenul de <<alterare>> pentru a descrie efectele opresiunii sistemice - inclusiv rasismul și clasismul - asupra corpului. În Weathering, bazat pe mai mult de 30 de ani de cercetări, ea susține că sănătatea și îmbătrânirea au mai mult de-a face cu modul în care societatea ne tratează decât cu cât de bine avem grijă de noi înșine. Ea explică ce se întâmplă cu corpurile umane atunci când acestea încearcă să reziste și să depășească provocările și insultele pe care societatea le exercită asupra lor și detaliază modul în care acest proces face ravagii asupra sănătății lor. Și propune soluții."
2. Wellbeing: Science and Policy de Richard Layard și Jan-Emmanuel de Neve
"Ce produce o societate fericită și o viață fericită? Acum putem răspunde la această întrebare folosind dovezi empirice de ultimă oră. Acest lucru ne transformă capacitatea de a ne baza deciziile pe rezultatele care contează cel mai mult, și anume bunăstarea noastră, a tuturor, inclusiv a generațiilor viitoare. Scrisă de doi dintre cei mai importanți experți mondiali în economia bunăstării, această carte arată cum poate fi măsurată bunăstarea, care sunt cauzele ei și cum poate fi consolidată."
3. The World Behind the World: Consciousness, Free Will, and the Limits of Science de Erik Hoel
“De-a lungul istoriei, două perspective asupra lumii s-au duelat în mințile noastre: cea extrinsecă - cea a mecanismelor și a fizicii - și cea intrinsecă - cea a sentimentelor, gândurilor și ideilor. Perspectiva intrinsecă ne permite să spunem povești despre viețile noastre, să ne descriem furia și dorința, să ne înțelegem psihologiile. Cea extrinsecă ne permite să conturăm lumea fizică, să construim pe baza ei și să călătorim prin ea. ... [Încercarea] de a împăca aceste perspective este știința conștiinței...Cartea este un mare tur al stadiului acestei științe, o explorare a punctului în care se întâlnesc forțele metafizice tectonice, adesea în concluzii paradoxale."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website