Techtonika Newsletter nr. 21
🌞 Introducere
Neața! ☕
Știrile din ultimele zile nu sunt cele pe care ne dorim să le auzim, dar aici este ediția #21 a newsletter-ului pentru a te ajuta să îți concentrezi atenția asupra unor titlurilor importante ale săptămânii.
Citește despre noutățile din business, marketing, tech și află din infograficul Techtonika de ce majoritatea startup-urilor de e-commerce eșuează într-un timp destul de scurt (120 de zile).
Începe cu Front focus. E mai bun decât focusul actual. Way better.
De astazi, newsletter-ul are o nouă secțiune, „Techtonika Visual Data ” un infographic săptămânal care te ajută să urmărești mai ușor statisticile importante. Integrează și tu data storytelling în strategia ta de content. Let’s talk about it!
Enjoy!
PS: Newsletterul Techtonika este o resursa 100% gratuită, ne poti sustine dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
În timp ce unele voci exprimă temeri legate de AI, experții consideră că potențialul său distructiv asupra umanității este exagerat, Dream Generator inovează domeniul fotografiei prin utilizarea inteligenței artificiale generative, iar The New York Times derulează o campanie publicitară complexă în metrou.
🔔 Side Focus
Prezentările de pe Google Slides devin mai plăcute mulțumită unui nou pen-tool ce permite sublinierea, încercuirea și desenarea direct pe slide-uri, Meta pregătește un software pentru generarea automată a codului de programare, iar YouTube introduce un program pentru gestionarea conținutului video generat AI.
🥇 Ro Business Focus
87% din românii plecați în străinătate exprimă interes în a reveni și a-și deschide propriile afaceri în țară, numărul milionarilor în dolari din România a înregistrat o creștere de la 36.690 în 2021 la 38.000 la sfârșitul anului 2022, iar Mozaik Investments a semnat un parteneriat pentru a sprijini extinderea globală a Untold.
📊 Stats
Un studiu de la Universitatea din Michigan subliniază importanța educării în gândirea critică pentru combaterea dezinformării; în 2022, traficul online generat de roboți a crescut la 47,4%, ridicând preocupări privind securitatea, iar într-un an au fost generate peste 15 miliarde de imagini cu ajutorul AI.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Diveristatea cognitivă: problem solver sau problem maker?
💯 Techtonika Visual Data
De ce eșuează majoritatea startup-urilor de e-commerce în primele 4 luni?
📚 De citit în 2023
Cele trei recomandări de cărți ale ediției sunt despre: relația pacient – îngrijitor, importanța simțului tactil și istoria bioeletricității folosită ca panaceu.
📢 Front Focus
Dacă îți cerem să numești rapid 5 cafenele, se află și Starbucks printre menșiunile tale? Cel mai probabil, pentru că este cel mai mare lanț de cafenele din lume și unul dintre cele mai cunoscute branduri. Un brand atât de bine conturat și puternic are, ca unul dintre elementele sale cheie, logo-ul. Citește aici despre evoluția logo-ului Starbucks, fiind prezentate modificările de font, culoare sau forme.
Deseori auzi despre amenințarea pe care o prezintă inteligența artificială, despre potențialul distructiv sau alte astfel de opinii și viziuni negative. Dar haide să ne întreptăm puțin atenția și spre părerea experților care nu sunt atât de convinși că AI poate face atât de mult rău umanității.
A fost creat Dream Generator, un aparat foto ce utilizează inteligența artificială generativă și îți transformă pozele instant conform unui filtru – din 30 disponibile – ales.
Spațiu publicitar închiriat în autobuz sau în metrou? The New York Times a vrut mai mult și a ocupat un metrou întreg pentru a-și derula campania. Pe exteriorul metroului, fiecare vagon a fost împărțit în funcție de un produs diferit din abonamentul Times. Cei care intră în metrou se vor bucura de interiorul transformat, cu diferite "surprize" în fiecare vagon. Spre exemplu, în "Games", călătorii află câte cuvinte pot găsi în 90 de secunde, în timp ce "Cooking" le oferă acces gratuit la diverse rețete.
Sunt atributele designului logo-ului unui brand corelate cu succesul afacerii? Și dacă da, care ar fi aceste atribute? Cei de la SmartSign au realizat o analiză a aproximativ 2.000 de logo-uri pentru a determina care sunt caracteristicile comune ale afacerilor de succes. Logo-urile companiilor analizate au fost extrase din ediția din 2016 a „Inc. 5000 List of America's Fastest Growing Companies”.
Folosind cea mai recentă versiune a Adobe Express, poti genera imagini și efecte de text personalizate pe baza unor indicații text în peste 100 de limbi. Versiunea include și unele acțiuni rapide, cum ar fi eliminarea automată a fundalului și utilizarea sunetului pentru a crea animații simple.
Noua campanie a Amazon Books celebrează "That reading feeling". Au fost create o serie de panouri publicitare, postări pe rețelele de socializare și reclame audio pentru posturile radio pentru a reda „magia invizibilă ce se produce între un cititor și o carte."
🔔 Side Focus
Prezentările de pe Google Slides vor fi de acum mult mai interesante: noul pen-tool introdus îți permite să faci mai mult decât să afișezi text și imagini; poți sublinia, încercui, face notițe rapide sau chiar să desenezi conexiuni direct pe prezentare.
YouTube Music a găsit un mod de a te ajuta să descoperi piese și artiști noi. Este vorba despre tab-ul Samples, disponibil exclusiv în aplicația YouTube Music și descris ca „un flux continuu de segmente video de formă scurtă.”
Meta vrea să rezolve problema tool-urilor AI ce oferă răspunsuri inexacte sau înșelătoare, folosind...da, AI. Soluția cu care a venit compania se numește Sheperd și este conceput astfel încât să critice răspunsurile primite de utilizatori și să sugereze îmbunătățiri.
Google testează o nouă funcție numită "Search Generative Experience (SGE) while browsing" pe bază de inteligență artificială ce rezumă conținutul unei pagini web și îți oferă punctele cheie ale textului disponibil.
Instagram testează un nou mod de afișare a mai multor reclame pe ecran în Instagram Reels, grupând branduri similare preferințelor tale. Săptămâna trecută a publicat o nouă prezentare generală a principalilor indicatori ai reclamelor și a ceea ce înseamnă de fapt fiecare în termeni practici.
Știai că există o aplicație ce îți permite să asculți la telefon/în căști sunetul de la televizor? Este ideală pentru momentele în care e foarte multă gălăgie în jur sau trebuie să selectezi modul mute. Aici sunt menționate 20 de aplicații de care – cel mai probabil – nu știai și de care ai nevoie. Vei vedea: aplicații de management al cheltuielilor, de urmărire a somnului și a obiceiurilor sănătoase pe care vrei să le formezi sau aplicații de jocuri cognitive.
Meta Platforms se pregătește să lanseze un software ce să ajute dezvoltatorii să genereze automat cod de programare.
De ce să “Be Real” când poți să „BeFake”? O nouă aplicație, BeFake, își propune „să democratizeze social media și să facă din el un loc mai puțin stresant.” Utilizatorii acestei aplicații pot introduce textul în generator, iar acesta va începe să le editeze fotografiile conform specificațiilor.
YouTube a anunțat un nou program ce a fost creat pentru gestionarea mai bună a utilizării inteligenței artificiale generative în conținutul muzical, dorind în același timp să evolueze politicile sale de identificare a conținutului generat de AI.
Campaniile Advantage+ ale Meta ce utilizează Meta AI pentru a maximiza performanța anunțurilor se dovedesc benefice pentru multe branduri, a declarat compania în cel mai recent anunț privind câștigurile sale. Ca parte a ajutorului oferit brandurilor, Meta a creat o nouă prezentare generală a celor mai bune practici cheie pentru a ajuta sistemele sale să optimizeze performanța reclamelor.
🥇 Ro Business Focus
În cadrul Monterey Car Week de săptămâna trecută, Lamborghini a prezentat conceptul Lanzador, prima mașină 100% electrică. Numele a fost creat de agenția românească de naming Namzya, aceeași agenție care în ultimele 6 luni a ales denumirea și pentru Invencible și Revuelto.
Oportunitățile de business din România, văzute de departe. 87% dintre persoanele plecate ]n străinătate vor să se întoarcă în țară și să își deschidă propria afacere.
Numărul milionarilor în dolari din România a crescut. În anul 2021, numărul oficial a fost 36.690, iar la finalul anului 2022, 38.000.
Mozaik Investmens semnează un parteneriat cu Untold. Compania de investiții și-a propus să contribuie la extinderea globală a brandului în următorii ani și a achiziționat o participație minoritară Untold Universe SA.
Cât de bine pregătiți sunt agenții economici să se integreze în sistemul RO e-Factura generalizat? EY Romania a derulat un sondaj pentru a afla răspunsul la această întrebare, precum și perioada necesară aplicării facturării electronice de la 1 ianuarie 2024. 39% au declarat „nu suntem pregătiți”, 32% dintre ei sunt pregătiți în proporție de 30%-50%, iar aproape o treime „nu au analizat încă” impactul acestei cerințe.
Tehnologia, principala industrie către care îşi îndreaptă atenţia investitorii străini.
Profitabilitatea companiilor românești în anul 2022 (peste 204 miliarde de lei) a crescut cu aproape 50% față de anul 2021 (149 miliarde de lei), conform analizei celor de la Termene.ro
📊 Stats
Potrivit unui studiu realizat de experți de la Universitatea din Michigan, o modalitate mult mai bună de a combate dezinformarea decât cenzura este cultivarea abilităților de gândire critică pe o perioadă mai lungă de timp.
Un nou raport al companiei de securitate cibernetitcă Imperva arată că, în 2022, 47,4% din tot traficul de internet a provenit de la roboți, înregistrând o creștere cu 5,1% față de anul precedent.
Peste 15 miliarde de imagini au fost create cu ajutorul algoritmilor text-imagine începând de anul trecut. Pentru a atinge acest prag, fotografii au avut nevoie de 150 de ani de la prima fotografie făcută în 1826, până în 1975. Produsul cu cea mai rapidă creștere este Adobe Firefly ce a a atins 1 miliard de imagini create în doar trei luni de la lansare.
Comunitatea Product Hunt a ales: cele mai bune aplicații ale lunii Iulie 2023:
Conform raportului LinkedIn „AI at Work”, de la începutul lunii aprilie, numărul de postări ale membrilor LinkedIn care menționează cuvinte cheie GAI în SUA a crescut cu 25% de la o lună la alta.
Videoclipurile pentru copii și cele muzicale domină lista materialelor video cu cele mai multe vizualizări. Primul loc al acestui top este ocupat de “Baby Shark Dance”.
Bing nu și-a atins obiectivele propuse odată cu integrarea funcțiilor AI. Google rămâne cel mai utilizat motor de căutare.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
În numele click-ului și rating-ului: convertirea resurselor mentale în epuizare emoțională
Cu actualul ciclu de știri moderne - și cu tot haosul său - ești adesea copleșit de anunțarea dezastrelor, crizelor, epidemiilor și a altor fenomene negative. Este stresant și epuizant emoțional, însă cu toate acestea, nu poți renunța la a citi știrile, nu-i așa? Știrile sunt necesare și ai nevoie de ele pentru a te ține la curent cu ceea ce se întâmplă în lume.
Poți avea știri fără ca acestea să îți afecteze sănătatea mintală? Da, dar asta presupune să nu mai abordezi acest subiect ca simplu consumator pasiv. Cum? Gândind strategic. Astfel poți derula un proces prin care te retragi puțin din propria ta perspectivă și analizezi știrile obiectiv, deliberat.
"Nu este despre a răspunde la titluri. Nu este despre ce CNN sau Fox News vor să îmi spună într-o zi anume. Este mai degrabă despre a încerca să înțeleg unde se îndreaptă lumea", a spus Ian Bremmer, analist politic.
Citește mai multe despre acest subiect și despre ce poți face pentru a deveni un consumator de știri mai inteligent.
Diveristatea cognitivă: problem solver sau problem maker?
Diversitatea cognitivă se referă la diferențele modului în care membrii unei echipe abordează sarcinile importante și le rezolvă.
Există discuții în literatura de specialitate cu privire la cât de benefică este diversitatea cognitivă. Unele cercetări arată că ea poate aduce îmbunătățiri, în timp ce altele spun că nu are un impact semnificativ. Sunt și voci care spun că există puține dovezi că ar face o diferență reală.
Un grup de cercetători au identificat cinci dimensiuni ale diversității cognitive care pot afecta felul în care oamenii abordează taskurile:
· Modul în care reacționează la idei noi și diferite;
· Atitudinea generală față de idei noi (contrariant, analist de tendințe, perturbator);
· Cunoștințele și experiența acumulate în timp;
· Preferința pentru colaborare sau lucru independent;
· Toleranța față de incertitudine și nevoia de structură.
Interesant este că cercetarea a demonstrat faptul că aceste dimensiuni pot avea atât beneficii, cât și dezavantaje. Află care sunt acestea și ce le condiționează, aici.
De ce avem mai mult timp, dar suntem mai săraci în momente de odihnă?
Deși ai mai mult timp liber în prezent decât acum cincizeci de ani, timpul tău de relaxare este din ce în ce mai des întrerupt și mai puțin satisfăcător, în mare parte din cauza influenței dispozitivelor digitale.
Acest fenomen, cunoscut sub numele de paradoxul autonomiei, rezultă din utilizarea tehnologiei pentru a obține control asupra momentului și duratei în care lucrezi, dar paradoxal, poți fi surprins lucrând continuu. Întreruperile generate constant de dispozitive precum smartphone-uri, smartwatches, tablete și laptopuri fragmentează timpul tău de odihnă în momente mici și neproductive.
Intruziunea tehnologiei moderne se extinde dincolo de limitele personale, pentru că deseori „răspunzi repede la un mail” în timp ce ești la masă cu familia sau „doar verifici ceva” când ești în oraș cu prietenii. Pentru a depăși aceste provocări, este necesar să faci eforturi pentru a prioritiza și aprecia mai mult timpul liber. Despre acest subiect poți citi mai multe în articolul acesta foarte interesant pe care ți-l recomandăm cu drag.
💯 Techtonika Visual Data
De ce eșuează majoritatea startup-urilor de e-commerce în primele 4 luni?
MarketingSignals a derulat un studiu al startup-urilor de e-commerce. Agenția a folosit datele unui sondaj la care au participat 1.253 de proprietari ai unor noi întreprinderi din Marea Britanie ce au falimentat. Ei au dezvăluit cele mai frecvente motive pentru care un start-up de e-commerce eșuează într-un timp atât de scurt. Pentru studiu au fost utilizate diverse surse, inclusiv Forbes și Huff Post.
Vei putea observa că situația arată mult mai rău în cazul startup-urilor de e-commerce.
Deci, unde greșesc ele?
Acesta e genul de eye contact pe care ți-l dorești 😉
Și contentul tau poate spune o poveste vizuala.
Transformă datele complexe în infografice creative și ușor de înțeles cu Techtonika Media 👉👉👉👉 office@techtonikamedia.com
📚 De citit în 2023
1. Touch Matters: Handshakes, Hugs, and the New Science on How Touch Can Enhance Your Well-Being de Michael Banissy
"[O] explorare științifică și sociologică a celui mai subapreciat simț al nostru. În fiecare zi, ne folosim simțul tactil pentru a naviga prin lume. O strângere de mână, o bătaie pe umăr, o îmbrățișare - toate sunt atingeri esențiale care alcătuiesc viața noastră de zi cu zi... Banissy dezvăluie cercetările din spatele motivelor pentru care atingerea este esențială pentru bunăstarea noastră."
2. Travelers to Unimaginable Lands: Stories of Dementia, the Caregiver, and the Human Brain de Dasha Kiper
"După ce a obținut un masterat în psihologie clinică, Dasha Kiper a devenit îngrijitoarea unui supraviețuitor al Holocaustului care suferea de Alzheimer. Timp de un an, ea a îndurat tensiunea emoțională de a avea grijă de o persoană a cărei afecțiune perturbă regulile timpului, ale ordinii și ale continuității. Inspirată de propria experiență și de activitatea ei de consiliere a îngrijitorilor din deceniul următor, Kiper oferă un mod cu totul nou de a înțelege relația simbiotică dintre pacienți și cei care îi îngrijesc."
3. We Are Electric: Inside the 200-Year Hunt for Our Body’s Bioelectric Code, and What the Future Holds de Sally Adee
"În această carte, Sally Adee, scriitoare științifică premiată, îi poartă pe cititori prin istoria palpitantă a bioelectricității și în viitor: de la șarlatanii medicali victorieni care pretindeau că folosesc electricitatea pentru a vindeca orice - de la paralizie și până la diaree - la progresele ajutate de axonii uriași ai calamarilor și, în cele din urmă, la implanturile cerebrale și medicamentele electrice care ne așteaptă - și la implicațiile morale ale acestora."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website