Techtonika Newsletter nr. 20
🌞 Introducere
Neața! ☕
Începând cu această săptămâna, agenția și-a reluat activitatea.
Techtonika s-a întors din concediu și e plină de entuziasm și energie să creeze noi branduri memorable by design.
Poate că te-ai întors din mini-vacanță, așa că ediția de astăzi vine numai bine să îți prezinte noutățile ultimei săptămâni și nu numai: am creat pentru tine și un set de infografice despre modalitățile prin care imaginile îți pot crește rata de conversie.
Let’s get started! Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Agenția Leo Burnett din Italia a creat vizualuri pentru campania "Enjoy our summer" a McDonald’s Italia, evidențiind asemănările între plaje și produsele McDonald’s. Autodesk va integra inteligența artificială în Maya pentru modelare 3D, iar cercetătorii de la Google și Universitatea Osaka au transformat activitatea cerebrală în muzică folosind modelul Brain2Music și tool-ul MusicLM.
🔔 Side Focus
Pe Google Scholar, interogarea "As an AI language model" a scos la iveală că mulți studenți și profesori au apelat la ChatGPT pentru scrierea lucrărilor de cercetare. Google a introdus un nou tab în rezultatele căutărilor, "From Publishers You Follow", iar LinkedIn permite utilizatorilor să-și evidențieze abilitățile profesionale în aplicație.
🥇 Ro Business Focus
Măsurile fiscale pentru microîntreprinderi au suferit schimbări, păstrându-se doar ajustările la cotele și pragurile de impozitare. Numărul femeilor acționari/asociați în firmele din România a atins 483.989, conform ONRC, iar în primele șase luni ale anului, 9.442 de firme românești au fost dizolvate, înregistrând o creștere semnificativă.
📊 Stats
Threads a atins un vârf de popularitate pe 7 iulie, cu 49,3 milioane de utilizatori activi zilnic la nivel global, iar pe 7 august numărul a scăzut la 10,3 milioane. Dintre antreprenorii care au cont Threads, 61% preferă Threads în locul Twitter, iar Tik-Tok este pe primul loc în topul aplicațiilor cu cele mai mari venituri în luna Iulie 2023.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
De ce să cunoști, ca lider, „arta de a cere”
❣ 5 modalități prin care poți crește rata de conversie cu ajutorul imaginilor
Îți prezentăm printr-o serie de infografice marca Techtonika 5 modalități prin care poți utiliza imaginile pentru a-ți îmbunătăți rata de conversie a strategiilor de marketing.
📚 De citit în 2023
Vezi încă alte trei cărți ce merită să fie adăugate pe lista To Read anul acesta.
📢 Front Focus
Care sunt lucrurile ce aseamănă o plajă cu McDonald’s? Sunt câteva elemente similare pe care agenția de publicitate Leo Burnett din Italia le-a identificat și le-a transformat în vizualuri pentru campania McDonald’s Italia, „Enjoy our summer”.
„Instagram Connections” - noua campanie a Instagram – prezintă relațiile create și menținute prin intermediul aplicației în rândul tinerilor din generația Z. Campania nu este una comercială, ci este mai mult un scurtmetraj inspirat din interviuri cu adolescenți și din insight-uri ale membrilor generației.
Autodesk a anunțat că va adăuga în curând instrumente de inteligență artificială generativă în principalul său software de modelare și animație 3D, Maya.
Cum trebuie să fie comerțul electronic în prezent? Personalizat, engaging și eficient. Schimbările de design al site-ului web ajută brandurile de retail să împlinească aceste criterii, să crească rata de conversie și să construiască relații durabile și valoroase cu cei mai fideli clienți. Vezi 5 exemple de branduri ce fac o treabă bună și te pot inspira.
Pe Marketing Beat găsești 8 exemple de panouri publicitare interactive din UK foarte creative ce demonstrează ca acest tip de publicitate poate fi mai mult decât un simplu element de fundal stradal.
Scribe, tool-ul gratuit de care ai nevoie să înregistrezi tutoriale sau videoclipuri how-to.
Cercetătorii de la Google au colaborat cu Universitatea Osaka din Japonia pentru a derula un studiu în cadrul căruia au transformat activitatea cerebrală în muzică. Scanările activității cerebrale a voluntarilor implicați în cercetare au fost introduse într-un model de inteligență artificială, Brain2Music, ulterior fiind folosit instrumentul de producție muzicală al Google, MusicLM.
🔔 Side Focus
Whatsapp a introdus o nouă funcție pentru apelurile video, cea de screen sharing.
Interogarea „As an AI language model” pe Google Scholar a expus sute de persoane – atât studenți, cât și profesori - care au apelat la ChatGPT pentru scrierea lucrărilor de cercetare.
Google a adăugat un nou tab în lista rezultatelor căutărilor, „From Publishers You Follow”.
LinkedIn oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și evidenția abilitățile profesionale în aplicație.
Updates în ceea ce privește Instagram: aplicația va afișa modul în care oamenii interacționează cu o postare, indicând numărul de like-uri, comentarii și distribuiri; este testată o nouă opțiune care ar permite utilizatorilor să adauge propriile imagini și videoclipuri la o postare existentă, iar de acum vei putea adăuga o melodie și la postările tip carousel.
Vrei să cunoști mai bine Business Meta Suite? Aici ai toate informațiile de care ai nevoie.
Tik-Tok îți prezintă informații despre alegerea obiectivelor corecte și stabilirea bugetului campaniilor derulate pe platformă, precum și exemple de campanii aliniate la obiectivele comune, populare în această perioadă.
Meta avertizează adminii de pe Facebook: cei care nu sunt activi în moderarea grupurilor vor fi înlocuiți în termen de o săptămână.
X va oferi brandurilor trei opțiuni („sensitivity settings”) dintre care să aleagă în ceea ce privește plasarea reclamelor pe platformă: conservative, standard și relaxed. Află ce presupune fiecare.
Riscul atacurilor cibernetice pe bază de sunet este în creștere, iar potrivit unui studiu The Guardian, inteligența artificială poate identifica parolele analizând sunetele tastelor.
🥇 Ro Business Focus
Măsurile fiscale propuse se schimbă: în ceea ce privește microîntreprinderile, s-a decis renunțarea la aproape toate modificările anunțate, excepție fâcând măsura ce vizează cotele și pragurile de impozitare.
Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), numărul femeilor acționari sau asociați în firmele din România a crescut față de luna mai, ajungând la 483.989.
În prima jumătate a anului, vânzările de carte de pe eMag în România au crescut cu 20%.
În perioada ianuarie-iunie 2023, 9.442 de firme românești au fost dizolvate. Acest număr este mai mare cu 18,2% față de aceeași perioadă a anului trecut și reprezintă un record al ultimilor 15 ani.
Supermarketurile Lidl, Penny și Profi au cheltuit cel mai mult pe publicitate în perioada 1-31 iulie, conform monitorizării realizate de mediaTRUST.
Conform unui raport publicat de IMD, World Competitiveness Center, România se află pe locul 48 în topul celor mai competitive economii ale lumii. Principalele criterii care au stat la baza clasificării sunt: performanţa economică, eficienţa guvernului, eficienţa mediului de business şi infrastructura.
📊 Stats
Tik-Tok, pe primul loc în topul aplicațiilor cu cele mai mari venituri în luna Iulie 2023. Aplicația este urmată de Youtube și Tinder.
A dispărut entuziasmul Threads? Potrivit experților de la Similarweb, Threads a atins un vârf de popularitate pe 7 iulie, cu 49,3 milioane de utilizatori activi zilnic la nivel global, iar pe 7 august a scăzut la 10,3 milioane de utilizatori activi zilnic.
Dintre antreprenorii care au cont Threads, 61% preferă Threads în locul Twitter. Cei de la B2B Reviews au realizat un sondaj ce a inclus 400 de antreprenori pentru a afla părerea lor despre această platformă, iar rezultatele le poți vedea în infograficul de mai jos:
🚀 Pentru ROI Personal Mare
De ce să cunoști, ca lider, „arta de a cere”
Într-un mediu de lucru complex - caracterizat de cultura colaborativă – ca lider te confrunți adesea cu dificultăți în a face solicitări eficiente și a obține răspunsuri și reacții favorabile. În comparație cu abordările tradiționale bazate pe ordin/comandă, trebuie acum să îți dezvolți și să folosești arta cererii pentru a „antrena” echipele și pentru a obține rezultate dorite.
Poate că eziți uneori să adresezi solicitări angajaților, deoarece consideri că poți realiza sarcini singur în timpul în care ai explica sarcina altora. Mai mult, uneori presupui că anumite sarcini sunt evidente pentru membrii echipei tale, ceea ce duce la așteptări neîmplinite și la frustrare.
Pentru a stăpâni această artă, este necesar să iei în considerare cinci elemente cheie, pe larg descrise în acest articol al Harvard Business Review.
Despre motivația autentică și etichetarea uneori nedreaptă a „leneșului”
Termenul "leneș" nu este de fiecare dată justificat, deoarece în utilizarea lui nu sunt luate în considerare motivele reale pentru care cineva este reticent să îndeplinească anumite sarcini. În loc să reduci comportamentul cuiva – sau al tău - la această etichetă, este mai bine să înțelegi variabilele care controlează atitudinea respectivă.
Există diverși factori care pot afecta motivația și activitatea: teama de incertitudine, îngrijorarea față de viitor, sentimentul de a "nu fi suficient de bun," lipsa clarității asupra valorilor, programul supraîncărcat și stresant, calitatea precară a somnului, lipsa relațiilor de sprijin și un regim alimentar necorespunzător.
Înțelegerea motivației este un proces individual și nu există o abordare "unică", universal valabilă. Așadar, accesează acest link și citește despre formarea unei motivații puternice și autentice. Te va ajuta să te înțelegi mai bine atât pe tine, cât și pe membrii echipei tale (continuând ideea împlinirii anumitor taskuri și solicitări, prezentată în articolul anterior).
Cum înveți ceva nou zilnic și de ce să alegi să o faci?
Procesul de învățare nu se limitează la mediul școlar sau la situațiile intenționate, ci are loc și în cadre informale și în momente neplanificate din viața de zi cu zi. Deși mulți oameni asociază învățarea cu memorarea de informații, cea dintâi se referă la dobândirea pe termen lung a cunoștințelor și abilităților prin experiență.
Cei de la Vox încurajează învățarea în afara mediilor școlare organizate și evidențiază importanța:
- adaptării acestui proces la preferințele individuale - abordările pot varia, de la învățarea autodidactă până la cea în grup.;
- evitării rutinei pentru a menține mintea activă - învățarea este similară cu exercițiul fizic, necesitând diversitate și provocare;
- feedback-ului, important pentru evaluarea progresului și corectarea erorilor.
Mai multe despre cum și de ce să înveți ceva nou în fiecare zi, aici.
❣ 5 modalități prin care poți crește rata de conversie cu ajutorul imaginilor
1. Utilizează întotdeauna imagini de înaltă calitate
Ia în considerare platforma utilizatorului atunci când încarci imaginile site-ului: Imaginile mari pot părea pixelate sau pot ocupa spațiu generos pe ecranul dispozitivului mobil.
2. Folosește grafică personalizată
Fotografiile de stoc slabe sunt o reprezentare negativă a brandului tău, fiind lipsite de creativitate și de coerență. Întărește stilul vizual al mărcii tale cu grafice personalizate care ghidează vizitatorii către alte pagini și active de pe site-ul tău web.
Același studiu derulat de cei de la Venngage a demonstrat faptul că fotografiile de stoc sunt al doilea cel mai utilizat vizual. Având în vedere rezultatele mai sus prezentate, deși marketerii au nevoie de fotografii de stoc, nu obțin neapărat rezultate de pe urma lor.
Prioritizează imaginile de produs și demonstrațiile
Oferă utilizatorilor șansa de a vedea produsele din diferite unghiuri și de a le vedea în acțiune înainte de a face o achiziție. Mai mulți clienți apreciază calitatea imaginii unui produs decât:
· Informațiile specifice produsului - 63%
· Descrierea lungă - 54%
· Evaluările și recenziile - 53%
Lasă publicul țintă să te ghideze
Reflectă datele demografice de bază atunci când selectezi imaginile, astfel încât acestea să se potrivească îndeaproape cu avataru tău de client: Prezintă angajații în ținute de afaceri casual dacă publicul tău țintă include antreprenori, de exemplu.
Creează videoclipuri explicative
Pentru a stârni interesul și pentru a aduce audiența mai aproape de cumpărare, descrie nu numai cum funcționează produsele și serviciile tale, ci și cum beneficiază clienții de pe urma lor.
Conform datelor oferite de Wyzowl, 89% dintre oameni spun că vizionarea unui videoclip i-a convins să cumpere un produs sau serviciu.
📚 De citit în 2023
1. Selfless: The Social Creation of “You” de Brian Lowery
"În Selfless, Brian Lowery susține ideea radicală că <<sinele>>, așa cum îl cunoaștem...este un construct social, creat în relațiile și interacțiunile noastre sociale. Suntem unici pentru că modelul nostru individual de relații este unic. Ne schimbăm pentru că relațiile noastre se schimbă. Sinele nu este doar tu, ci este peste tot în jurul tău."
2. Thinking with Your Hands: The Surprising Science Behind How Gestures Shape Our Thoughts de Susan Goldin-Meadow
"Cunoaștem cu toții oameni care vorbesc cu mâinile - dar oare știu ei ce spun cu ele? Gesturile noastre ne pot dezvălui și contrazice și pot, de asemenea, exprima gânduri pe care poate nici măcar nu știm că le gândim. În această carte, apreciatul psiholog cognitivist Susan Goldin-Meadow susține că gesturile sunt vitale pentru modul în care gândim, învățăm și comunicăm."
3. Tomorrowmind: Thriving at Work with Resilience, Creativity, and Connection–Now and in an Uncertain Future de Gabriella Rosen Kellerman și Martin E. P. Seligman
"În ultimii ani, toxicitatea la locul de muncă, volatilitatea industriei și fluctuația de personal determinată de tehnologie au amenințat bunăstarea psihologică a angajaților. Atunci când nu ne putem dezvolta la locul de muncă, atât succesul personal, cât și productivitatea corporativă au de suferit. În timp ce ne aflăm în pragul unora dintre cele mai turbulente schimbări economice din istorie, mulți dintre noi se întreabă cum putem nu numai să supraviețuim, ci și să prosperăm în cariera noastră...Cartea oferă planuri esențiale și sfaturi practice pentru a face față viitorului incert al muncii."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website