Techtonika Newsletter nr. 19
🌞 Introducere
Neața! ☕
August zilele de concediu și ne bucurăm de ele din plin. De săptămâna viitoare, însă, ne întoarcem la birou și agenția își reia activitatea.
Curios ce s-a întâmplat în ultima săptămână? Sau poate vrei să vezi câteva reclame românești din anii 60-70?
În ediția de astăzi avem multe info interesante să-ți prezentăm. Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Un designer a creat cu ajutorul AI un trailer impresionant pentru un film fictiv sci-fi, campania Budweiser Canada subliniază importanța prieteniilor adulte prin eliminarea "Bud" din denumirea sa, iar WWF Germania a lansat o campanie foarte creativă, folosind evoluția logo-ului Twitter pentru a evidenția riscul de dispariție a unor specii de păsări și animale.
🔔 Side Focus
Instagram va notifica utilizatorii cu privire la conținut AI și impune restricții pentru a evita mesajele nesolicitate, Google adaugă videoclipuri relevante ca rezultate ale interogărilor, iar TikTok implementează noi modificări pentru utilizatorii din UE.
🥇 Ro Business Focus
Numărul creditelor corporate în RON scade, fondatorii startup-urilor AI se confruntă cu provocări precum recrutarea, finanțarea și fluxul de numerar, iar ANPC verifică influenceri pentru transparența conținutului publicitar online.
📊 Stats
Implicarea utilizatorilor în verificarea știrilor reduce răspândirea informațiilor false online; pe Instagram, materialele Reels se impun cu cele mai multe afișări, urmate de postările tip carousel și de videoclipurile long-form, iar generația Z și milenialii preferă social media pentru explorarea informațiilor noi.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Don’t go with the flow: Cum să nu te lași dus de valul de informații
❣ Reclamele și brandurile românești din secolul XX
Îți prezentăm câteva reclame ale unor branduri românești (existente pe piață și astăzi) din anii secolului trecut.
📚 De citit în 2023
Continuăm lista recomandărilor. Vezi alte trei cărți de citit anul acesta propuse de Techtonika.
📢 Front Focus
Un designer a creat cu ajutorul inteligenței artificiale un trailer pentru un film sci-fi, Genesis. Filmul nu există în realitate, dar trailerul său – realizat în mai puțin de 7 ore – este foarte convingător.
Noua campanie a Budweiser reamintește importanța prieteniilor la vârsta adultă, luând în considerare faptul că mulți bărbați recunosc că le este dificil să rămână aproape de prietenii lor. Budweiser Canada a eliminat "Bud" din cuvântul-simbol - vechi de 147 de ani - de pe canalele de socializare ale brandului, de pe panourile publicitare și de pe etichetele sticlelor, fiind "__weiser" în locul acestuia.
Un designer a propus un alt logo pentru X, mult mai prietenos decât varianta actuală, considerată agresivă.
WWF (World Wide Fund for Nature) Germania profită de schimbarea de logo a Twitter și lansează propria campanie pentru a transmite un mesaj despre speciile de animale și păsări care dispar dacă nu sunt protejate: campania prezintă în mod inteligent modelele primelor logo-uri ale Twitter în ordine cronologică, din 2006 până în 2023. Dispariția păsării Twitter marcată de „X” semnifică totodată și faptul că aroximativ un milion de specii reale de animale se confruntă cu amenințarea extincției.
Nike este bine cunoscut (și) pentru strategiile sale de marketing & ad-urile creative. Vezi aceste 4 ad-uri ale brandului foarte bune, selectate de cei de la Creativebloq.
De creativitate dă dovadă și Uber: noua sa campanie promovează serviciul de rezervare în avans, nu doar călătoriile spontane. Modele de mașini Uber sunt realizate din bilete de avion, bilete pentru diferite evenimente și din meniuri de cocktailuri, asemănătoare unor origami.
Nintendo și Spotify, brandurile preferate ale membrilor generației Z.
„Greu de exprimat în cuvinte”: pentru noi o expresie, pentru AI o provocare acceptată. O nouă aplicație pe bază de inteligență artificială transformă pozele în...poezie.
WhiteCastle colaborează cu SoundHound și integrează o voce AI ce va interacționa cu clienții și își va nota comenzile. Companiile au declarat că noul sistem va procesa comenzile în puțin peste un minut.
🔔 Side Focus
Instagram va notifica utilizatorii cu privire la conținutul generat AI. Aplicația introduce și două restricții, având scopul de a proteja utilizatorii de imagini și videoclipuri nesolicitate: aceștia vor putea să trimită un singur mesaj persoanelor care nu îi urmăresc înapoi, iar conținutul trimis va fi doar text, imaginile și videoclipurile fiind formate disponibile doar după acceptarea cererii de mesaj.
Ca parte a SGE (Search Generative Experience) bazate pe inteligență artificială, Google va afișa materiale video de pe YouTube, relevante pentru căutarea utilizatorului, în partea de sus a paginii de rezultate.
Audio Craft al Meta îți permite să creezi muzică nouă pe baza unor indicații text și poate fi acum testat.
Youtube adaugă noi tool-uri de creare a materialelor Shorts și testează o funcție AI ce rezumă videoclipurile de pe platformă.
Cu noua funcție a Microsoft pentru Teams, vocile membrilor unei întâlniri vor fi mai dispersate, distribuite în funcție de locul în care sunt situate pe ecran, ceea ce reduce sarcina cognitivă a participanților și le oferă o experiență mult mai naturală.
X va introduce o nouă funcție ce îți va permite să sortezi postările unui profil în funcție de data postării, numărul aprecierilor sau de rata de engagement.
Deși suntem abia în luna August și perioada sărbătorilor pare departe, strategiile de marketing pentru această perioadă e indicat să fie create din timp. Tocmai de aceea, Pinterest a creat un infografic, un overview al marketingului de sărbători și al strategiilor potrivite pentru această platformă.
TikTok implementează noi modificări pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, în conformitate cu Legea UE privind serviciile digitale. Spre exemplu, recomandările de pe For You și LIVE nu se vor mai baza pe activitatea din aplicație.
Google corectează gramatical interogările cu ajutorul inteligenței artificiale.
🥇 Ro Business Focus
Organizațiile Narada și Zitec se implică în dezvoltarea mediului educațional românesc. Acestea colaborează pentru a construi un pilot de asistent AI ce creează teste de evaluare conform indicațiilor oferite de profesor.
Despre măsurile fiscale, pe larg. Vezi aici ce declară membrii AmCham (Camera de Comerț Americană în România) în ceea ce privește modificările propuse de Coaliție săptămâna trecută.
ANPC a verificat anul acesta 10 influenceri români pentru a asigura marcarea conținutului publicitar din online ca atare, dorind să contracareze „difuzarea prin intermediul rețelelor sociale a unor mesaje care nu prezintă în mod transparent natura lor promoțională”.
Numărul creditelor noi corporate în RON a scăzut cu 9%, în timp ce numărul celor în euro a crescut cu 20% în primul simestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Cele mai mari provocări întâmpinate de fondatorii startup-urilor AI sunt găsirea angajaților potriviți, atragerea de noi finanțări și asigurarea cash flow-ului necesar funcționării.
📊 Stats
Agenția Dentsu a măsurat atenția în publicitatea audio pentru prima dată în industria publicitară. Atenția a fost evaluată pentru diferite formate audio - podcasturi, radio și streaming muzical - ca parte a trei studii, în parteneriat cu alte companii. Potrivit cercetărilor, 41% dintre reclamele audio au generat o reamintire corectă a brandului (brand recall).
În cadrul unei cercetări derulate de membrii Universității Cornell a fost observată influența pe care o are comportamentul online al utilizatorilor asupra algoritmului. Cu cât oamenii se implică mai mult în verificarea știrilor întâlnite, cu atât cresc șansele de a reduce rata de răspândire a informațiilor și știrilor false.
3 din 4 americani susțin că aplicația Tik-Tok creează dependență, însă mult mai puțini dintre aceștia simt efectele sale negative, potrivit unui sondaj realizat de SurfShark.
Materialele Reels performează mai bine decât imaginile pe Instagram. Acestea se află în topul tipurilor de conținut cu cea mai mare medie a afișărilor pe platformă, fiind urmate de postările tip Carousel și de materialele video în format lung.
Un studiu realizat de ePassportPhoto demonstrează faptul că cei care apelează la social media sunt mai ales cei din generația Z și milenialii, cu o medie de 36,80% și 36,73% care caută informații adesea sau foarte des pentru a descoperi lucruri noi. Dar de ce preferă utilizatorii SM în defavoarea Google? Răspunsul la această întrebare este în infograficul de mai jos.
Ce conținut funcționează cel mai bine pe TikTok, Instagram și Twitter în 2023 și ce își doresc consumatorii atunci când vine vorba de divertisment și cumpărături pe rețelele sociale?
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Don’t go with the flow: Cum să nu te lași dus de valul de date
Obținerea informațiilor a evoluat de-a lungul timpului, trecând de la surse limitate la accesul constant la știri și informații. Acum suntem copleșiți de o cantitate uriașă de informații: volumul mare de interogări online și consumul masiv de informații din surse diverse, cum ar fi televizorul, radio-ul și rețelele sociale, ne epuizează capacitatea de concentrare și de rezolvare a problemelor, determinând un declin al performanțelor cognitive.
Acest articol menționează expresia "bottleneck", semnificând faptul că, pe măsură ce încercăm să procesăm mai multe date, eficiența noastră scade.
Citește în detaliu despre cele trei strategii importante pentru a gestiona mai bine această suprasolicitare: selectarea cu atenție a conținutului pentru a evita informațiile inutile, concentrarea pe o singură sarcină pentru a crește eficiența și acceptarea faptului că nu poți acoperi toate subiectele, priorizând calitatea în fața cantității.
De ce povești și trailere ai nevoie pentru a face networking?
În mediul business vei întâlni mulți oameni - fie la conferințe, evenimente sau în contexte sociale - și va trebui să vorbești despre cine ești, cu ce te ocupi și de ce asta ar trebui să conteze pentru ceilalți. Cu toate că ești obișnuit să faci networking, întrebarea este: cât de bine ești pregătit?
Pregătirea pentru conversații de networking eficiente implică abilitatea de a trece fluid prin diferite niveluri ale discuției. Craig Wortmann, expert în inovație și antreprenoriat, identifică patru tipuri de povești pe care ar trebui să le ai la îndemână: povești de succes, povești despre eșecuri, povești amuzante și povești-legende. Aceste povești trebuie să fie concise și pot fi folosite în funcție de moment pentru a a-ți evidenția caracterul, abilitățile profesionale și determinarea.
Wortmann sugerează gândirea conversațiilor ca pe un set de trepte: de la discuții informale, trecând prin prezentarea propriei activități, până la discuții mai profunde despre cum puteți colabora. Poți citi despre acestea mai în detaliu, cât și despre ce înseamnă de fapt să ai propriul trailer de film pentru networking, aici.
Despre hateri, îndoielnici și pesimiști în lumea antreprenorială
Dacă ești un antreprenor sau te gândești să îți începi propria afacere, articolul celor de la Entrepreneur este un must-read pentru tine. El abordează probleme comune în lumea antreprenoriatului - critica, îndoiala și negativitatea din partea celor din jur - și oferă strategii interesante pentru a le putea depăși. Îi avem, așadar, pe:
„Hateri” - sunt motivați de invidie și inabilitatea lor de a-și atinge propriile obiective;
„Îndoielnici” - cei care pun la îndoială capacitățile antreprenorului;
„Pesimiști” – se concentrează pe aspectele negative și potențialele eșecuri.
Cheia nu este să obții aprobarea lor, ci să ai încredere în propria ta viziune. Poți transforma negativitatea în energie pozitivă. E ca și cum ai lua critica lor și ai transforma-o în „combustibil”. În loc să te lași descurajat de criticile lor, le folosești ca instrumente de îmbunătățire.
Techtonika îți recomandă să citești integral atât acest articol, cât și celelalte două din secțiunea Pentru ROI Personal Mare.
❣Reclamele și brandurile românești din secolul XX
Poate privești cu nostalgie unele reclame, amintindu-ți de branduri dragi precum este Eugenia pentru mulți români. Industria publicitară, poți vedea, a evoluat extrem de mult.
Îi dăm timp timpului pentru a vedea cum va arăta piesajul publicitar și de acum înainte, luând în considerare dezvoltarea accelerată a inteligenței artificiale.
Dar acum, back to the 60’s.
📚 De citit în 2023
"O istorie provocatoare și originală a oamenilor de știință și scriitorilor, artiștilor și filozofilor care au consumat droguri pentru a explora regiunile ascunse ale minții... De la experimentele lui Sigmund Freud cu cocaină până la epifania lui William James cu protoxidul de azot, Mike Jay recuperează cu brio o tradiție intelectuală pierdută a consumului de droguri care a alimentat nașterea psihologiei, descoperirea inconștientului și apariția modernismului."
Random Acts of Medicine: The Hidden Forces That Sway Doctors, Impact Patients, and Shape Our Health de Anupam B. Jena și Christopher Worsham
"[Jena și Worsham] ne ajută să vedem modul în care sănătatea noastră este modelată de forțe invizibile pentru un ochiul unui necunoscător. Există vreodată un moment bun pentru a face un atac de cord? Alegi medicul cu vechime sau pe cel începător? Chiar ai nevoie de operația pe care ți-o recomandă medicul? Aceste întrebări sunt pline de semnificație; impactul lor poate schimba viața. Abordându-le într-un stil care este deopotrivă animat și lămuritor, cartea îți dă posibilitatea să vezi dincolo de halatul alb și să afli ce anume face ca medicina să funcționeze cu adevărat - și cum ar putea funcționa mai bine."
"Un expert în genetică și profesor contestă înțelegerea noastră despre inteligență, explicând ce înseamnă cu adevărat să fii <<deștept>>, de ce evaluările convenționale sunt înșelătoare și ce poate face fiecare pentru a-și optimiza potențialul."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website