Techtonika Newsletter nr. 17
🌞 Introducere
Neața! ☕
Dăm puțin volumul Barbenheimer mai încet ca să discutăm și noi de-ale Techtonika.
Îți prezentăm în această ediție noutățile ultimei săptămâni, studii și cercetări interesante, iar dacă data trecută ți-am prezentat experimentul de design, astăzi îți arătăm câteva date ale unei cercetări despre stilurile de logo și combinațiile cromatice ale acestora, astfel combinate încât să câștige încredere consumatorilor.
Avem și un anunț pentru tine, pe care îl vei găsi mai spre final.
Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Coperta ele mai recente ediții a revistei Glamour din Bulgaria este generată de inteligența artificială, la fel și noul ad al Volkswagen care emoționează publicul până la lacrimi, iar Nike creează confuzie în rândul oamenilor cu fontul utilizat în noua sa reclamă.
🔔 Side Focus
Barbie Selfie Generator îți permite să încarci un selfie și să îl transformi în posterul unui personaj de film Barbie, Tik-Tok introduce passkeys și postările tip text, iar Google vrea să dezvolte noi instrumente AI pentru a-i ajuta pe jurnaliști în munca lor.
🥇 Ro Business Focus
A fost lansat recent un podcast românesc dedicat industriei de advertising iar ideea de business Ecodot ce se bazează pe transformarea resturilor alimentare în biogaz a câștigat Challenge Labs 2023, o competiție agrifood.
📊 Stats
Mai mult de 90% dintre femei au primit avansuri romantice sau mesaje nepotrivite pe LinkedIn, 54,38% dintre participanții la un studiu nu au reușit să distingă creația AI de cea umană, iar 50% dintre membrii generației Z se bazează pe rețelele de socializare pentru funcția de product research.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Long time no quizzes!
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Anxietatea post-concediu, un real holiday buzzkill
❣ Stiluri de logo ce inspiră încredere consumatorilor
SurveyMonkey a colaborat cu Venngage pentru a putea răspunde la întrebări precum: Ce elemente ale designului de logo și ce combinații cromatice funcționează cel mai bine pentru a obține încredere în brand? Cum diferă aceste răspunsuri în funcție de industria specifică activității brandului?
📚 De citit în 2023
Trei cărți de notat pe lista Must Read a anului acesta
📢 Front Focus
Volkswagen a lansat recent o reclamă ce o prezintă pe Elis Regina Carvalho Costa, o legendară cântăreață braziliană care a murit în urmă cu peste 40 de ani. Compania a apelat la o actriță și la un software de recunoaștere facială deepfake pentru a face să pară că Elis Regina cântă în duet cu fiica sa hit-ul ei din 1976, în timp ce conduce o dubiță VW. Odată lansată reclama, s-a ridicat o problemă, și anume riscul de a-i determina pe unii să confunde ficțiunea cu realitatea, mai ales pe copii și adolescenți.
„Știe cineva dacă aceasta este o reclamă reală #Nike? Gramatica proastă și tipografia ciudată mă fac să cred că nu (și dacă cineva știe despre ce sunt E și D gotice, vă rog să explicați - mulțumesc!)” scrie un utilizator Twitter cu privire la reclama Nike în care este prezentat tânărul tenismen Carlos Alcaraz cu textul„Don’t belong to an era, start your own. Just do it.”
Pe coperta inspirată de Barbie din iulie a revistei Glamour din Bulgaria este prezentată Lisa Opie model și designer de costume de baie – nu fotografiată, ci generată de inteligența artificială. Ea a trimis poze cu chipul ei din toate unghiurile, iar programul AI i-a oferit 50 de variante în aproximativ 20 de minute.
Ikea transformă face artă anime din momentele din facultate cu o nouă campanie TikTok adresată consumatorilor din Gen Z. Campania se numește Slice of life și este alcătuită dintr-o serie de clipuri anime. Acestea prezintă studenți cărora momentele simple le sunt mai frumoase datorită instrumentelor de organizare IKEA și funcțiilor practice ale produselor lor.
Află care sunt 7 semne ale faptului că nu îți cunoști atât de bine avatarul de client.
Heineken profită de eforturile de marketing ale filmelor Barbie și Oppenheimer și se înscrie și el în trend. Brandul a gândit o modalitate creativă de a se promova: apelând la billboards.
Elon Musk a decis ca Twitter să treacă printr-un proces de rebranding: platforma, acum sub denumirea „X”. Până în acest punct, logo-ul Twitter a trecut prin multiple modificări de design. Bineînțeles, au apărut rapid comentarii și ironii la adresa acestei decizii.
🔔 Side Focus
Tik-Tok introduce passkeys pentru dispozitivele iOS. Această alternativă este văzută ca fiind mai comodă și mai ușoară pentru utilizatori, având ca opțiune să se logheze cu Face sau Touch ID. Decizia va fi aplicată mai întâi celor din Asia, Africa, Australia și America de Sud. Aplicația dorește să diversifice formele de conținut, astfel că oferă posibilitatea de a crea postări tip text.
Utilizatorii Microsoft Teams vor avea acces la o nouă funcție AI Microsoft 365 Copilot în timpul apelurilor și în cadrul mesajelor de chat. Copilot va utiliza inteligența artificială generativă pentru conversațiile telefonice Teams astfel: va rezuma în timp real și va genera date, nume și puncte cheie în timpul apelurilor. În ceea ce privește chat-ul, funcția va ajuta utilizatorii să extragă punctele cheie ale conversațiilor.
Google testează introducerea fundalurilor generate de inteligența artificială pentru întâlnirile din Google Meets.
Instagram ajută utilizatorii să creeze Reel-uri mai bune. Aplicația le oferă acces la diverse template-uri bazate pe videoclipurile scurte ce performează foarte bine în online.
Meta lansează propriul program de inteligență artificială open source, o alternativă la ChatGPT sau la Bard. Este vorba despre Llama 2, distribuit de Microsoft prin serviciul de cloud Azure și disponibil pe sistemul de operare Windows.
Cei de la Giraffe Social Media au realizat un infografic în care prezintă 9 greșeli comune, întâlnite pe Instagram ce pot afecta performanța de marketing pe platformă.
Jenn Crider, purtătorul de cuvânt al Google, a afirmat faptul că împreună cu câțiva editori de știri, Google testează și explorează noi idei de dezvoltare a unor instrumente AI pentru a-i ajuta pe jurnaliști în munca lor.
Come on Barbie, let’s take a selfie. Warner Bros și Photoroom, o aplicație foto AI, au colaborat pentru a crea „Barbie Selfie Generator”, care îți permite să încarci un selfie și să îl transformi în posterul unui personaj de film Barbie.
🥇 Ro Business Focus
Un start up românesc co-fondat în 2014 la Londra de Răzvan Ranca, IT-ist român, a primit o finanțare de 65 milioane de dolari. Compania se numește Tractable și dezvoltă tehnologii AI de evaluare a pagubelor suferite de mașini și locuințe în urma unor incidente.
CAN RECLAME, podcastul românesc despre publicitate, a fost lansat recent și poate fi ascultat aici. În acest podcast vei avea ocazia să asculți povestea persoanelor care lucrează în advertising sau care au lucrat în astfel de agenții, de ce au ales să rămână sau de ce au ales să părăsească industria.
Competiția agrifood Challenge Labs 2023 a fost câștigată de startup-ul Ecodot, ideea de business ce se bazează pe transformarea resturilor alimentare în biogaz și îngrășământ natural.
Cei de la Ziarul Financiar au realizat harta celor mai puternice 50 de branduri românești create dupa anul 1990. 18 județe din totalul de 42 au oferit pieței românești un brand de top
📊 Stats
47% dintre specialiștii în marketing care au participat la un studiu au fost de acord că platformele MarTech și AdTech prost utilizate conduc la creșterea nivelului de deșeuri digitale și a emisiilor de carbon cauzate de centrele de date și de consumul de energie. Mai multe date, aici.
Fundația Lloyd's Register a dezvăluit ce părere au 121 de țări despre inteligența artificială, dacă reprezintă un pericol pentru noi sau dacă este o influență pozitivă ce ne ajută. Un punctaj mai mic de 1 însemna că perspectiva este în mare parte negativă, în timp ce un punctaj mai mare de 1 indică faptul că țara în cauză este optimistă în legătură cu ceea ce poate face AI pentru ea
Conform datelor unui sondaj realizat în rândul a peste 1.000 de utilizatoare de LinkedIn, mai mult de 90% dintre femei au primit avansuri romantice sau mesaje nepotrivite în cadrul aplicației. 74% dintre femei nu mai sunt la fel de active pe LinkedIn ca urmare a unor astfel de contacte, în timp ce aproape un sfert dintre ele au afirmat că primesc astfel de mesaje frecvent, "zilnic sau o dată la două zile".
Generația Z preferă rețelele de socializare în detrimentul motoarelor de căutare, 50% dintre aceștia bazându-se pe ele pentru product research, iar 45% pentru funcția de căutare. Generația milenialilor nu este nici ea departe de această tendință
Inteligența artificială este integrată în din ce în ce mai multe domenii, iar rezultatele sale păcălesc oamenii într-un procent foarte mare. Conform datelor unui raport al Sortlist privind designul web realizat de AI, mai mult de jumătate din cei incluși în studiu nu pot deosebi un site web proiectat de inteligență artificială de unul proiectat de un om. Sondajul a a inclus 500 de proprietari de afaceri din cinci țări. 54,38% dintre respondenți nu au reușit să distingă creația AI de cea umană
🎭 Why So Serious?
Haide să ne imaginăm că personalitatea fiecăruia este reprezentată de o culoare. Culoarea personalității tale care ar fi? Gândește-te mai întâi tu la una pe care o consideri potrivită, iar apoi fă acest quiz pentru a afla răspunsul. Întrebările la care vei răspunde nu sunt pur și simplu aleatorii - ele provin din sistemul de analiză a personalității "True Colours" al lui Don Lowry din anii ‘70.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Nu e doar alb sau negru, nu e doar creativ sau rațional
Raționalismul și creativitatea, două forțe care, deși contrastante, au roluri esențiale și sunt complementare în procesul creativ. Raționalismul presupune structură, analiză și gândire critică, asigurând că ideile sunt ancorate în realitate și fezabile. Creativitatea, pe de altă parte, alimentează inovația și permite explorarea unor noi perspective și posibilități.
Pentru a obține rezultate optime în creativitate, este important să fie asigurat echilibrul între cele două abordări. În acest articol sunt descrise câteva strategii prin care poate fi atinsă această stare de echilibru: se recomandă începerea procesului creativ cu o fază de explorare și de brainstorming, eliminând inhibițiile și judecățile imediate. Apoi, este indicată trecerea la evaluarea obiectivă și rafinarea ideilor pentru a ține cont de relevanță și alinierea lor la obiectivele setate.
Colaborarea între gânditorii raționali și mințile creative este încurajată pentru a aduce diversitate și profunzime procesului creativ. Este o relație dinamică, cu mult potențial de a crea concepte, forme de artă și inovații care nu sunt doar creative, ci și practice și de impact.
Anxietatea post-concediu, un real holiday buzzkill
Deși beneficiile timpului liber asupra sănătății mentale și fizice a angajaților sunt dovedite, mulți se confruntă cu anxietatea post-concediu. Oamenii se simt copleșiți de muncă și îngrijorați de situația în care se întorc la birou după o pauză.
Rezultatele unui studiu derulat de Monster (site de job-uri) ne arată că 87% dintre angajații americani au experimentat anxietate și stres post-vacanță, iar 72% au evitat concediul pentru a evita această situație. În special persoanele care au locuri de muncă cu nivel ridicat de stres întâmpină dificultăți în a se relaxa în timpul vacanței.
Specialiștii recomandă câțiva pași pentru a minimiza stresul legat de reîntoarcerea la birou. Unul dintre aceștia este să creezi o "rampă de ieșire", adică să te pregătești pentru întoarcerea la muncă chiar înainte de a pleca în concediu. Alți pași pe care îi poți face și tu dacă te regăsești în situația asta, aici.
De ce este progresul atât de dificil de observat?
De multe ori, ne concentrăm pe tendințele pe termen scurt, ignorând evoluțiile pe termen lung. Suntem copleșiți de negativitate din cauza fluxului constant de știri negative. Războaie, sărăcie, boli și scandaluri se regăsesc în titlurile știrilor, dar acestea sunt excepții de la normalitate, nu norma în sine. Știrile sunt concepute să ne informeze despre abaterile de la normă și să atragă atenția asupra instinctului nostru pentru senzațional și dramă, nu asupra dorinței noastre de a înțelege lumea. În același timp, progresul se acumulează treptat și, prin urmare, nu este suficient de spectaculos pentru a atrage atenția mass-mediei.
O altă cauză a subestimării progresului este faptul că suntem obișnuiți să gândim liniar, nu exponențial. Pentru a profita de potențialul progresului viitor, trebuie să fim deschiși la idei și tehnologii neimaginabile în prezent și să credem în forța majoră a schimbării pozitive. Mai multe despre acest subiect au scris cei de la The Big Think.
📅 Next Up
Ce avem - de data aceasta noi - în calendar, pentru următoarea perioadă?
Concediu, 2 săptămâni.
Așadar, Techtonika Media este în concediu în perioada 31.07 – 14.08.
Newsletter-ul se va trimite însă, ca de obicei, în zilele de miercuri, ora 7:30.
❣ Stilurile de logo ce inspiră încredere consumatorilor
Sunt multe elemente incluse în designul unui logo: text, fonturi, culori, spațiere, dimensionare. Un logo este primul lucru despre un brand pe care oamenii îl recunosc, este reprezentarea vizuală a tot ceea ce semnifică acesta.
Dar ce elemente ale designului de logo funcționează cel mai bine pentru a obține încredere în brand? Ce combinații de culori sunt eficiente? Există componente ale logo-ului pe care ar trebui să le eviți? Cum diferă aceste răspunsuri în funcție de industria specifică activității brandului?
SurveyMonkey a colaborat cu Venngage pentru a ne putea oferi răspunsurile la aceste întrebări. Au intervievat 1.308 adulți din Statele Unite și le-au cerut să evalueze gradul de încredere a 6 modele diferite de logo-uri ipotetice din 6 domenii diferite: al bijuteriilor, educațional, al serviciilor financiare, juridic, media și tehnologic:
Acum haide să ne uităm peste rezultate:
Aproape fiecare industrie a avut ca rezultat un design de logo diferit care a rezultat ca fiind cel mai de încredere, așadar nu există o formulă magică universală pe care să o afli din această cercetare. ( continuarea in editia viitoare)
📚 De citit în 2023
Outsmart Your Brain: Why Learning Is Hard and How You Can Make It Easy de Daniel T. Willingham
"Descoperă cum să studiezi mai eficient și mai eficace...Fiecare capitol oferă strategii clare și specifice, explicând în același timp de ce procesele tradiționale de studiu nu funcționează."
The Possibility of Life: Science, Imagination, and Our Quest for Kinship in the Cosmos de Jaime Green
"Una dintre cele mai puternice întrebări pe care oamenii și-o pun despre cosmos este: Suntem singuri? Deși știința din spatele acestei întrebări este fascinantă, ea nu există într-un vid. Este o reflectare a valorilor noastre, a temerilor noastre și, cel mai important, a sentimentului nostru durabil de speranță...Cartea explorează concepția noastră evolutivă despre cosmos pentru a pune o întrebare și mai profundă: Ce înseamnă să fii om?"
Poverty, by America de Matthew Desmond
"Statele Unite, cea mai bogată țară de pe glob, are mai multă sărăcie decât orice altă democrație avansată. De ce? De ce acest tărâm al abundenței permite ca unul din opt dintre copiii săi să rămână fără necesitățile de bază, permite ca zeci dintre cetățenii săi să trăiască și să moară pe străzi și autorizează corporațiile să ofere salarii de nimic?...Sociologul Matthew Desmond se bazează pe istorie, cercetări și reportaje originale pentru a arăta cum americanii bogați îi mențin, cu bună știință și fără să știe, pe cei săraci în sărăcie."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website