Techtonika Newsletter nr. 16
🌞 Introducere
Neața! ☕
Nu știm unde te găsește ediția de astăzi: la mare, la munte, acasă sau la birou, dar știm sigur că îți va prinde bine să o citești.
Pe lângă secțiunile clasice ale newsletter-ului cu noutățile din design, tech, business, marketing, îți prezentăm rezultatele unui experiment de design foarte interesant.
Enjoy!
Sau mai bine zis...Cheers!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share si subscribe și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Logo-ul startup-ului de inteligență artificială xAI al lui Elon Musk este considerat greșit ca design, Mattel a încheiat peste 100 de parteneriate cu diverse branduri înainte de lansarea filmului Barbie, iar activarea de brand a Sprite se bucură de succes în Londra.
🔔 Side Focus
Google îți va oferi opțiunea de a distribui și salva rezultatele căutărilor tale, Revolut introduce funcția Activități cu care poți rezerva și achiziționa bilete pentru diverse atracții turistice, iar Facebook aduce noutăți în ceea ce privește videoclipurile.
🥇 Ro Business Focus
HEINEKEN România și Exploratist, premiate cu Platină și Bronz la competiția internațională Eventex Awards , OMV Petrom este pe primul loc în topul celor mai profitabile companii și bănci din România din anul 2022, iar startup-ul .lumen a fost admis la un accelerator de afaceri european.
📊 Stats
Vârstnicii disprețuiesc din ce în ce mai mult publicitatea, aceasta influențând deciziile de cumpărare a doar 16% dintre persoanele cu vârsta 65+; trio-ul de e-commerce înregistrează aproape 2/3 din vânzările online realizate la nivel mondial și are în frunte categoria produselor electronice.
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Ce ne facem cu „Eu și când nu mai vreau...tot mai vreau puțin”?
❣ Experimentul de design „Thoughts on Position”
Un designer brazilian, Nei Valente, a derulat un experiment pentru a afla dacă poziționarea elementelor influențează semnificația acestora.
📚 De citit în 2023
Îți prezentăm trei cărți pe care să le citești în cea de-a doua jumătate a anului
📢 Front Focus
De la „Suntem siguri că vrem ca asta să se întâmple? Va funcționa?” la „Heineken 0.0, lider în domeniul berii fără alcool”. Cum a ajuns Heineken 0.0 să fie responsabil pentru 7% din vânzările brandului, în nu mai mult de 5 ani?
Împlinind 75 de ani, brandul Porsche a încheiat un parteneriat cu marca de vopsele premium Backdrop. Renumitul producător auto a lansat o serie de vopsele în ediție limitată, culorile fiind inspirate de mașinile sale sportive istorice.
Microsoft Office renunță la fontul Calibri; Powerpoint, Excel, Outlook și Word vor avea de acum un nou font: Aptos.
Elon Musk a lansat miercuri, 12 Iulie, noul său startup de inteligență artificială, xAI, cu scopul de a "înțelege adevărata natură a universului". Noul logo a fost conceput astfel încât să conțină toate cele trei litere, însă lumea nu e foarte încântată de rezultat. Unele persoane consideră logo-ul chiar „enervant”, pentru că dacă te uiți atent, vei vedea că litera I este mai îngustă la bază.
Compania Mattel a încheiat peste 100 de parteneriate cu diverse branduri înainte de premiera filmului Barbie. Aici ai o trecere în revistă a colaborărilor.
Să călătorești cu trenul în zilele de vară nu este cel mai plăcut lucru. Nu doar că suporți temperaturi extrem de ridicate, dar întâmpini situații precum întârzieri ale trenurilor sau pasageri foarte gălăgioși, care nu fac altceva decât să facă sângele în tine să fiarbă și mai tare. Sprite este conștient de aceste situații și ajută generația Z să se răcorească. Compania a decis să facă o nouă activare de brand care folosește date live pentru a urmări momentele iritante ce “ridică temperatura”, astfel că a instalat un automat ce va lăsa să cadă Sprite rece ca gheața atunci când lucrurile se încing. Proiectul pilot a fost derulat în stația King's Cross din Londra și urmează să fie răspândit în toată Europa.
Un designer a creat mai multe logo-uri combinând creativ două elemente: o bufniță cu o bicicletă, o cheie franceză cu o vulpe și un elefant cu o sticlă de vin.
Stability AI, start-up-ul din spatele modelului de generare de imagini Stable Diffusion, lansează un nou serviciu: Stable Doodle. Acesta transformă schițele în imagini și este disponibil pe ClipDrop, o platformă pe care Stability a achiziționat-o în luna martie.
🔔 Side Focus
Tik Tok dorește să integreze cumpărăturile în aplicație și continuă să testeze noi metode: de data aceasta, prin intermediul unui nou tab "Shop", care poate fi glisat lateral din ecranul principal și care este disponibil momentan doar pentru unii utilizatori.
Instagram testează o opțiune de comerț in-stream. Aceasta integrează detectarea automată a produselor din catalogul conectat al unui brand, fiind evidențiate în postările din Stories.
Și Google vine cu noutăți: îți va permite să distribui și să salvezi rezultatele căutărilor. Aceste noi taburi, descrise ca niște scurtături, sunt menite să amplifice confortul utilizatorilor în timpul accesării motorului de căutare.
Noțiunile fundamentale de marketing, inteligența artificială, videoclipurile și trendurile, cele 4 elemente cheie de care trebuie să ții cont în strategia de social media pentru restul anului 2023.
Meta testează nou pachet care ajută utilizatorii să economisească bani dacă decid să se aboneze la Meta Verified pe Instagram și pe Facebook.
Revolut introduce funcția Activități. Cu ajutorul ei, poți rezerva și achiziționa atracții turistice din multiple destinații de vacanță la nivel global.
Youtube testează o nouă funcție. Este vorba despre „Volum stabil” și va putea fi folosită pentru a uniformiza volumul sunetului videoclipurilor din aplicație.
A fost publicat raportul celor mai frecvent utilizate emoji-uri din perioada Iunie 2022-Iunie 2023. În raport poți vedea topul lor în funcție de țară sau de aplicația în care acestea au fost utilizate. Emojipedia a prezentat și câteva emoji-uri ce vor fi disponibile anul acesta începând cu luna Septembrie.
Facebook introduce noi funcții pentru videoclipuri, de la editare la descoperire, pentru a face platforma competitivă cu YouTube și TikTok. Tab-ul „Watch” va deveni tab-ul „Videos”, având ca obiectiv să adune toate experiențele sale video într-un singur loc.
În cât timp au ajuns cele mai cunoscute aplicații la 100 de milioane de utilizatori? Facebook în 4 ani și 6 luni, Instagram în 2 ani și 6 luni, Uber în 5 ani și 10 luni, iar Tik-Tok în 9 luni. Dar ChatGPT și Threads? Privește mai jos.
🥇 Ro Business Focus
Dintre cele 51 de startupuri care s-au înscris la programul românesc de accelerare „Romania ClimAccelerator”, categoria „Early Stage”, 14 au fost selectate. Câteva dintre ideile de business alese sunt: aplicația „Energy Advisor” ce te ajută să optimizezi consumul de energie propriu, aplicația „reFab” care conectează producătorii de textile cu companiile de reciclare și platforma „Smart Manole”, creată să optimizeze managementul de proiecte din domeniul construcțiilor.
HEINEKEN România și Exploratist, premiate cu Platină și Bronz la competiția internațională Eventex Awards pentru evenimentele experențiale „START 2023, powered by EverGreen” și „EverGreen Fest 2021”.
Startupul românesc .lumen creează un dispozitiv ce poate fi purtat ca o pereche de ochelari de către nevăzători, acesta oferindu-le informații de orientare în spațiu. Acest business românesc a fost admis la acceleratorul de afaceri european „Better Mobility – Inclusive Mobility 2023”.
Primăria Constanța a renunțat la logo-ul Mamaia la o zi după ce acesta a fost inaugurat, pentru că era aproape identic cu cel al unui complex imobiliar din Costa Rica.
RentBox, primul automat din lume ce îți permite să închiriezi imediat și să ridici instant un televizor. Acest serviciu este oferit de startupul românesc Telerenta, singura platformă de închiriere de echipamente electronice din Europa de Sud-Est care se adresează utilizatorilor casnici.
OMV Petrom, pe primul loc în topul celor mai profitabile companii și bănci din România din anul 2022. În top 20 se regăsește și Dedeman, pe poziția a 9-a.
Care sunt lanțurile de magazine alimentare locale ce „țin piept” marilor hipermarketuri?
📊 Stats
Raportul „Older, Wiser, Richer and Disengaged” al agenției The Kite Factory, demonstrează faptul că persoanele în vârstă disprețuiesc din ce în ce mai mult publicitatea. Doar 16% dintre cei de peste 65 de ani sunt de acord că publicitatea le influențează deciziile de cumpărare, în timp ce doar 9% se bucură de reclamele la televizor. Diferența între numărul persoanelor de peste 65 de ani și cel al persoanelor din generația Z care afirmă că publicitatea le influențează deciziile de cumpărare este una foarte mare, de 330%. Printre cauzele acestui fenomen se numără insuficienta reprezentare a persoanelor de peste 50 de ani în publicitate și schimbarea conținutului publicitar.
Conform unui raport recent publicat de Statista, topul categoriilor cu cele mai multe vânzări online este format din produsele electronice (23,5%), de jucării și articole DIY (20,1%) și de îmbrăcăminte/fasion (19,3). Acest trio de e-commerce înregistrează aproape 2/3 din vânzările online realizate la nivel mondial.
Care sunt țările „responsabile” de cea mai mare parte a traficului site-urilor web? Pe primul loc este SUA, cu 17,4% din total, urmat de Japonia (5,91%) și de India (5,75%).
87% dintre participanții unui studiu declară că văd de prea multe ori aceeași reclamă. Rezultatele cercetării demonstrează că expunerea repetată la același ad ajută persoanele să își amintească brandul, însă nu din motivele dorite: majoritatea persoanelor care văd de mai multe ori o reclamă, o consideră enervantă și deranjantă.
Airship, compania specializată în experiența aplicațiilor mobile, a realizat un sondaj la care au participat peste 11.000 de persoane din zece țări. Sondajul are scopul de a ajuta brandurile să înțeleagă mai bine evoluția preferințelor, comportamentelor și așteptărilor consumatorilor. Aceștia sunt mai dispuși – comparativ cu anul anterior - să împărtășească toate tipurile de informații cu brandurile, în schimbul unor interacțiuni personalizate. Tipul de informații care înregistrează cea mai mare creștere de anul trecut în ceea ce privește disponibilitatea consumatorilor de a împărtăși sunt "ceea ce apreciază din punct de vedere social (ecologic, moral, politic sau religios)".
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Ce ne facem cu „Eu și când nu mai vreau...tot mai vreau puțin”?
Nevoile fizice și emoționale joacă un rol important în motivația umană. După ce nevoile fiziologice de bază sunt satisfăcute, apar nevoi emoționale complexe, cum ar fi nevoia de siguranță, de apartenență, de a câștiga respect, de a-ți atinge potențialul maxim și de a realiza/obține.
Nevoia de a realiza se manifestă diferit în funcție de valorile individuale. Fie că este vorba de acumularea de putere, de bogăție sau de atingerea succesului academic, această nevoie îți influențează direcția de dezvoltare și eforturile. Atunci când ea devine excesivă și domină celelalte aspecte ale vieții tale, poate duce la diverse probleme și dezechilibre atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Îți recomandăm acest articol pentru a citi cum poate fi gestionată nevoia excesivă de a realiza/obține.
Gândirea independentă în contextul dependenței tehnologice
AI-ul se dezvoltă rapid și apar tot mai multe tool-uri, aplicații și funcții ce „fac treaba” în locul nostru. Apare însă și o problemă: pierdem contactul cu una dintre experiențele umane fundamentale, gândirea independentă.
Tentația e mare. În loc să ne străduim să ne găsim răspunsurile și claritatea în interiorul nostru, continuăm să externalizăm întrebările importante și ne neglijăm propria capacitate de a gândi. Ne obișnuim de asemenea cu ritmul rapid de execuție a unor sarcini, iar timpul alocat gândirii profunde este adesea redus - nu produce rezultate imediate și tangibile, așa cum ne place nouă acum.
Mai multe idei despre acest subiect găsești pe site-ul BigThink. Poți citi despre cum gândirea superficială duce la idei superficiale și la decizii proaste sau despre cum ideile inovatoare nu apar în câteva secunde de gândire, ci necesită un efort continuu – pe care ne dezobișnuim să îl depunem.
Informația din zilele noastre: nu o crede și cercetează
Continuând ideea principală a articolului recomandat anterior, o altă problemă pe care o pot amplifica AI-ul și lipsa gândirii critice/independente este cea a dezinformării. Noi trebuie să ne obișnuim cu existența acestui fenomen și să dezvoltăm abilități critice și de evaluare a informațiilor pentru a minimiza impactul negativ.
Deși tehnologia AI facilitează producerea de deepfakes și diseminarea de informații false, sursa majoră a problemei constă în perpetuarea și credulitatea oamenilor față de conținutul generat de inteligența artificială. Această încredere poate duce la propagarea dezinformării atunci când informațiile din online nu sunt trecute prin filtrul critic personal.
Care ar fi soluțiile posibile? Îți lăsăm link-ul pentru a citi perspectiva Kellogg și sfaturile lor.
❣ Experimentul de design „Thoughts on Position”
Un designer brazilian, Nei Valente, a derulat un experiment de design intitulat "Thoughts on Position", pentru a studia relația dintre plasarea unui element și semnificația sa. Nei a dorit să afle dacă același element poate transmite mesaje diferite atunci când este plasat în poziții diferite.
La acest experiment au participat 288 de persoane cărora le-a fost acordată o serie de întrebări împărțite în trei categorii:
1. Emoții umane
2. Percepții sociale
Au fost utilizate forme geometrice de bază, precum cercuri și pătrate, amplasate în diferite poziții. Participanții trebuiau să răspundă la întrebări precum: „Care dintre ele pare mai fericită?”, „Care pare mai speriată?”, „Care pare mai bogată?” ș.a.
Rezultatele? Hai să vedem. Începem cu categoria :
Emoții umane:
Care este cel mai fericit?
Care este deprimat?
Care este gelos?
Din categoria Percepții Sociale:
Care este mama?
Care este deținutul?
Care este mai bogat?
📚 De citit în 2023
1. Magic Words: What to Say to Get Your Way de Jonah Berger
"Cuvintele sunt modul în care convingem, comunicăm și ne conectăm. Ele sunt modul în care liderii conduc, vânzătorii vând și părinții sunt părinți. Ele sunt modul în care profesorii predau, factorii de decizie politică guvernează și medicii explică...Dar anumite cuvinte au un impact mai mare decât altele. Ele sunt mai bune pentru a schimba mentalități, pentru a atrage audiențele și pentru a conduce la acțiune. Care sunt aceste cuvinte magice și cum putem profita de puterea lor?"
2. Mixed Signals: How Incentives Really Work de Uri Gneezy
"Stimulentele trimit semnale puternice care urmăresc să influențeze comportamentul. Dar, deseori, există un conflict între ceea ce spunem și ceea ce facem ca răspuns la aceste stimulente. Rezultatul: semnale amestecate...Economistul comportamental Uri Gneezy explică de ce eșuează adesea stimulentele și demonstrează cum stimulentele potrivite pot schimba comportamentul prin alinierea cu semnalele pentru a obține rezultate mai bune."
3. Nobody’s Fool: Why We Get Taken in and What We Can Do about It de Daniel Simons și Christopher Chabris
"De la acțiunile de phishing la schemele Ponzi, de la știința frauduloasă la arta falsă, de la trișorii de șah la escrocii de criptomonede și de la comercianți la magicieni, lumea noastră abundă în înșelăciuni. În cartea Nobody's Fool, psihologii Daniel Simons și Christopher Chabris ne arată cum să evităm să fim păcăliți. Ei descriu principalele obiceiuri de gândire și raționament care ne fac vulnerabili - cum ar fi tendința noastră de a accepta ceea ce vedem, de a ne respecta angajamentele și de a supraaprecia precizia și consecvența."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website