Techtonika Newsletter nr. 14
🌞 Introducere
Neața! ☕
Ne întâlnim din nou la mijloc de săptămână, iar noi suntem pregătiți să îți oferim tot ce-i mai interesant și util ca informație din ultimele zile.
Știri, date, statistici, infografice, recomandări, pe toate le-am adăugat în ediția de astăzi.
Da, să îți bei cafeaua de dimineață în liniște este minunat. La fel și să te pregătești să mergi pe plajă și singurul task necesar să fie aplicarea SPF-ului. Dar...
Nimic nu e ca sentimentul pe care îl ai atunci când afli lucruri noi și descoperi surse&resurse de (in)formare personală și profesională.
Iar de asta ne ocupăm noi.
Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Noi logo-uri pentru Android și pentru brandul auto Opel, Adobe are și el un nou wordmark, iar de acum vei putea genera nu doar imagini folosind inteligența artificială, ci și GIFs. Afli de asemenea și cum te ajută imaginile AI în consolidarea identității de brand.
🔔 Side Focus
Meta îți prezintă cum influențează AI ceea ce vezi pe Facebook și pe Instagram, Pinterest a găsit o nouă modalitate de persoanlizare a reclamelor, cea de scanare a e-mailurilor, iar Booking.com integrează inteligența artificială pentru a ajuta clienții să își planifice călătoriile.
🥇 Ro Business Focus
Noi finanțări pentru două startup-uri românești, Orange deschide un centru de instruire digitală dedicat celor care au aceste competențe insuficient sau deloc dezvoltate, iar România a fost anul trecut țara cu cele mai mici prețuri ale bunurilor de consum, ale mobilei și echipamentelor de uz casnic.
📊 Stats
Un studiu recent ne arată cum utilizează cei din industria de marketing tehnologia AI pentru eficientizarea taskurilor zilnice. Activitatea pentru care se apelează cel mai des la inteligența artificială este cea de creare a primelor drafturi (54%).
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Ești curios cum ar fi reprezentate preferințele tale muzicale sub forma unui avatar 3D? Campania celor de la Bang & Olufsen îți creează o reprezentarea animată pe care o poți ulterior distribui în mediul online
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Ești mai creativ decât te simți, o demonstrează studiile
📽 TikTok vs. Reels vs. Shorts
Care este cea mai bună platformă pentru videoclipurile short-form?
📚 De citit în 2023
Îți oferim încă trei recomandări de cărți pe care le poți adăuga pe lista „must read” anul acesta
📢 Front Focus
Google a decis că este timpul de rebranding și pentru Android, astfel că nu doar logo-ul este diferit, dar și fontul utilizat. Capul roboțelului are acum aspect 3D, “A”-ul din “Android” este ascuțit, în timp ce literele n și r sunt cu mult rotunjite.
Și brandul auto Opel a trecut printr-o schimbare: are un nou design al logo-ului.
Adobe are acum un wordmark diferit, cu o reprezentare “mai îndrăzneață”. Deși unii ar putea crede că în timp va deveni noul logo, acest lucru nu se află în intenția companiei.
Fan GIFs? Picsart a lansat un instrument AI de generare a materialelor GIF pe baza indicațiilor text oferite.
În edițiile anterioare ale Techtonika Newsletter ai citit constant despre noi aplicații și programe AI de generare a imaginilor, dar te-ai gândit cum le poți integra în strategiile tale de conținut? Cum consolidezi identitatea de brand și cum le atragi atenția utilizatorilor? Citește aici cum te ajută imaginile generate AI să îți optimizezi prezența online.
Canva va oferi utilizatorilor opțiunea de a include hituri muzicale în designurile lor. Este prima platformă de comunicare vizuală care integrează "clipuri muzicale lansate în comerț" în procesul de creare a materialelor.
Cât de mult ne poate ajuta inteligența artificială să cunoaștem perioada antică? Experții susțin că, cu ajutorul inteligenței artificiale, replicarea mumiilor este posibilă: "Reprezentarea fețelor faraonilor este o utilizare importantă a tehnologiei în arheologie". Cu ajutorul instrumentelor AI se poate obține o precizie de peste 60% în restaurarea textelor deteriorate. În luna Mai, o echipă de oameni de știință și experți în grafică din Australia, Italia și Brazilia au recreat chipul regelui Tutankhamon, utilizând un model digital al craniului mumificat ca bază pentru reconstrucție; ei au avut la dispoziție măsurătorile craniului și fotografii cu regele.
Colectivul artistic MSCHF a creat o geantă Louis Vuitton microscopică. Este atât de mică încât încape prin gaura unui ac, este de culoarea verde-neon și evident...inutilă. Creația vine ca o critică la tendința de micșorare a genților, care își pierd astfel din utilitate. Ele nu mai reprezintă un accesoriu util, ci devin mai degrabă doar o formă de reprezentare a unui brand. Geanta - realizată printr-o tehnică de imprimare 3D - a fost vândută cu 64.000$, cu tot cu un microscop pentru a putea fi privită.
🔔 Side Focus
Meta adaugă o nouă opțiune care va permite afacerilor de pe WhatsApp să lanseze reclame plătite pe Facebook și Instagram, fără a fi nevoie de un cont de Facebook. Care sunt avantajele? Se creează o linie mai directă de comunicare business-client, iar afacerea își poate crește brand awareness-ul.
Compania îți explică în acest articol cum influențează inteligența artificială conținutul de pe Facebook și Instagram.
Instagram îți oferă 3 sfaturi creative pentru a crea ad-uri eficiente pe platformă.
Programul Meta Verified se extinde global. După feedback-ul pozitiv primit din partea creatorilor, Meta a decis să dezvolte programul în baza sugestiilor primite și să îl extindă, fiind până acum disponibil doar în Noua Zeelandă și în Australia.
Săptămâna trecută, un număr restrâns de membri ai programului de loialitate Booking.com Genius din SUA au primit acces la un planificator de călătorii AI. Acesta ajută utilizatorii să selecteze destinațiile, cazările, dar și să creeze traseele călătoriei.
Pinterest testează o nouă modalitate de a personaliza reclamele afișate în aplicație: scanarea e-mailurilor tale din inbox.
Utilizatorilor aplicației Twitter le va fi permis de acum înainte să citească un număr limitat de postări în fiecare zi: conturile verificate vor avea acces la 10.000 postări/zi, cele neverficate la 1.000, iar cele recent create și neverificate, la 500 de postări/zi.
În viitor îți vei putea lua temperatura cu...Airpods Pro. Următoarea versiune a căștilor va permite de asemenea și efectuarea unor audiograme, aceste funcții făcând parte din eforturile Apple de a oferi clienților cât mai multe opțiuni de monitorizare și evaluare a sănătății.
📊 Stats
Un studiu recent derulat de Bynder dezvăluie modurile în care cei din industria de marketing utilizează tehnologia AI pentru eficientizarea taskurilor zilnice. Activitatea pentru care se utilizează cel mai des inteligența artificială este cea de creare a primelor drafturi (54%). Alte acțiuni ce integrează AI sunt: optimizarea conținutului (43%), respectarea ortografiei și gramaticii (42%), parafrazarea și rezumarea (38%).
Cei de la The Verge, în colaborare cu Vox Media, au publicat raportul „Hope, Fear and AI”ce prezintă cum 2.000 de americani folosesc inteligența artificială, ce își doresc aceștia să facă tehnologia AI și ce îi sperie cel mai mult în legătură cu ea. Oamenii utilizează AI pentru a genera muzică și videoclipuri, pentru a crea povești și pentru a edita fotografii. Aplicațiile complexe care includ, spre exemplu, programarea, sunt puțin frecvent menționate. Mai jos poți vedea cum evaluează respondenții munca AI, în comparație cu cea personală:
🥇 Ro Business Focus
Startup-ul din UK înființat de trei români, Dexorya, finanțat cu 19 mil. $ de către firma de venture capital, Atomico. Dexorya oferă depozitelor soluții de management în timp real, utilizând inteligența artificială și roboți.
De o nouă finanțare se bucură și startup-ul Stailer, platforma pe care poți face rezervări online la saloane de înfrumusețare. Suma obținută este de 150.000 € și vine din partea unui investitor german care crede “în potențialul de inovare al antreprenorilor tech din România.”
10 milioane de români nu au competențe digitale dezvoltate: „nu ştiu să comunice online, nu ştiu să facă un e-mail, să-şi creeze un cont...”. Pentru a remedia această problemă, Orange va deschide un centru ce va instrui digital 2.000 de persoane pe an. Acest centru este dedicat atât celor tineri, cât şi adulților.
Topul celor trei platforme de socializare utilizate în România, neschimbat. Pe primul loc este Facebook, utilizată în special de persoanele cu vârsta peste 45 de ani, poziția a doua este ocupată de Instagram, urmată de Tik-Tok, ambele fiind preferate de persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Imaginile și videoclipurile rămân tipurile preferate de conținut în social media, cu videoclipurile înregistrând valori de interes din ce în ce mai ridicate. Datele sunt extrase din Romanians New Media Adoptions și te încurajăm să te uiți peste toate rezultatele obținute: cine sunt cei atrași mai mult de imagini, dar cei de videoclipuri? Care sunt activitățile de pe Instagram și cum diferă ele în funcție de vârstă? Care este atitudinea românilor față de Metaverse?
Numărul companiilor străine din agricultură și industrii conexe a crescut cu peste 140% în primul trimestru al acestui an. Țări precum Olanda, Germania și Austria prezintă interes tot mai ridicat pentru mediul business din România, fiindu-le favorabil contextul juridic, fiscal și cel economic al țării noastre.
În anul 2022, Români a fost țara din UE cu cele mai mici prețuri ale bunurilor de consum, dar și ale mobilei și echipamentelor de uz casnic.
🎭 Why So Serious?
Bang & Olufsen - companie cu o vechime de aproape 100 de ani, care proiectează și produce dispozitive audio, televizoare și telefoane - a creat propria platformă digitală ce îți transformă preferințele muzicale într-o animație 3D. Pentru a-ți crea avatarul personalizat, îți poți conecta contul Spotify sau poți răspunde la un scurt chestionar. „See Yourself in Sound” este o campanie globală de promovare a noii direcții de brand și "dă viață gusturilor muzicale ale ascultătorilor sub forma unor avataruri interactive care sunt total unice pentru fiecare persoană".
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Ești mai creativ decât crezi, o demonstrează studiile
Cei de la Școala de Management Kellogg au derulat mai multe experimente pentru a stabili cât de importante sunt perseverența și subestimarea propriului potențialului creativ în procesul de brainstorming.
Din rezultatele obținute poți extrage două reguli:
1. Nu renunța atunci când ești într-un proces creativ și nu te simți inspirat.
2. Când estimezi că vei crea 5 idei creative, de fapt vei genera 10. Și când – ai impresia că - nu mai poți, mai poți puțin.
Poate că renunți prea ușor uneori. Și știi de ce? Ai sentimentul că sarcina creativă este grea, iar succesul ei este incert. Îți recomandăm, însă, să citești despre toate experimentele și ce a demonstrat fiecare dintre ele.
Vei înțelege mai bine modul în care funcționezi în timpul procesului de creație și nu te ve mai subestima (mic preview: una dintre cercetări a analizat modul în care se evaluează comedianții. Ei au estimat o medie de cinci idei și au generat șase. Unui dintre cercetători este de părere că aceștia ar putea fi mai familiarizați cu mecanismele procesului creativ și, prin urmare, capabili să facă estimări mai precise).
Cât de bine îți cunoști nevoile de interacțiune socială?
Deoarece nevoile noastre sociale, stilul de viață și contextele în care ne desfășurăm sunt diferite, nu există o rețetă universală a numărului de interacțiuni sociale necesare.
Vorbim cu alte persoane constant: în oraș, la muncă, acasă, însă nu foarte mulți dintre noi analizează cantitatea și calitatea interacțiunilor sociale la finalul unei zile. Este important să avem o astfel de evidență pentru că putem observa care este „formula personală” ce ne asigură bunăstarea și ne menține departe atât de singurătate, cât și de epuizarea socială.
Spre exemplu, o serie de opt studii ce analizează impactul fizic și emoțional al interacțiunii sociale demonstrează că oamenii obțin cele mai multe beneficii de la un singur eveniment social pe lună. Rezultatele unei cercetări realizate anul trecut indică faptul că o persoană este cu atât mai fericită, cu cât are mai multă "diversitate relațională" in „repertoriul” său social.
Sunt multe astfel de studii și rezultatele lor sunt foarte interesante. Noi îți recomandăm să citești articolul acesta și să vezi diferite perspective de analiză a interacțiunilor sociale.
(Apropo de socializare: cea mai recentă campanie Schweppes, lansată ca parte a noii direcții strategice, îi inspira pe tinerii adulți să își asculte instinctul social natural, spunând "nu" confortului și "da" emoției de a socializa, de a se integra și de a se relaxa cu ceilalți.)
📽 TikTok vs. Reels vs. Shorts
1. TikTok este platforma video cu cea mai mare rată a engagement-ului, în timp ce Youtube Shorts are cea mai mică rată, de 3,80%.
Tiktok este o platformă excelentă pentru a profita de tendințele virale, foarte eficientă în a te ajuta să crești notorietatea brandului.
Ținând cont de algoritmul Instagram, materialele Reels reprezintă un tip de conținut foarte eficient pentru brandurile care și-au stabilit deja o audiență mare, platforma ajutându-i să îi mențină pe urmăritori în priză. În timp ce TikTok este un canal orientat mai degrabă spre vizualizări, Instagram rămâne un canal bazat pe urmăritori
2. TikTok înregistrează de 2 ori mai multe comentarii decât Reels (Instagram) and Shorts (Youtube).
Analizând rata comentariilor, TikTok înregistrează o medie de 0,09%, în timp ce Reels și Shorts înregistrează același nivel de 0,05%
3. Numărul de videoclipuri pe TikTok postate este dublu față de Instagram Reels & Youtube Shorts.
Datorită dorinței de a ține pasul cu tendințele, există un interes foarte mare pentru a învăța cum funcționează acest canal social neconvențional - acest lucru este valabil atât pentru creatorii de conținut, cât și pentru branduri.
Deoarece acest lucru poate fi realizat doar testând - cu diferite concepte creative și calendare de postare - care implică activitate constantă și schimbări venite din partea utilizatorilor, nu este surprinzător faptul că TikTok înregistrează cel mai ridicat nivel al activității.
Ativitatea pe Instagram și pe Youtube este destul de similară, cu o medie de nouă, respectiv opt videoclipuri short-form postate pe lună.
4. Instagram Reels înregistrează cea mai mare rată de vizionare.
Potrivit datelor obținute de cei de la SocialInsider, în timp ce TikTok este platforma care are cel mai mare succes în ceea ce privește engagement-ul, Instagram Reels înregistrează cea mai mare rată medie de vizionare.
Cu mai puține Reel-uri postate, există mai puțin spam și, prin urmare, șanse mai mari ca utilizatorii să descopere și să vizioneze videoclipuri adaptate preferințelor lor, ceea ce duce, în cele din urmă, la un număr mai mare de vizualizări obținute per Reel.
Atunci când creezi strategia pentru Tik-Tok sau pentru Instagram, ține minte că:
· TikTok este potrivit pentru videoclipurile cu un conținut mai amuzant;
· Instagram Reels poate fi valorificat pentru materialele informative sau de prezentare, cum ar fi videoclipurile cu produse, datorită ratei mai mari de vizionare.
Te gândești să integrezi Reels în strategiile tale de social media și ai nevoie de câteva sfaturi? Meta vine în ajutorul tău și îți pune la dispoziție un ghid de creare a Reels, atât din punct de vedere tehnic, cât și creativ.
📈 Trendurile lunii Iunie (sau ce au mai căutat românii pe Google zilele trecute)
Este perioada examenelor, evaluărilor și admiterilor. Românii au fost curioși de rezultatele evaluării naționale, dar și de subiectele de la examenul de bacalaureat.
Suntem și în perioada vacanțelor și concediilor, astfel că multe persoane care probabil vor să petreacă timpul liber în Egipt, se gândesc de două ori înainte și fac un mic research, având în vedere prezența tot mai frecventă a rechinilor în Marea Roșie. La fel fac și cei care doresc să îl petreacă pe plaja românească, la Marea Neagră, unde OMS a avertizat că există riscul de transmitere a holerei.
1. Rezultate evaluare națională 2023 (Categoria Generală)
2. Rechin Egipt (Categoria Călătorii)
3. Subiect bac 2023 (Categoria Locuri de muncă și educație)
4. Gem de cirește & compot de vișine (Categoria Mâncare și Băutură)
5. Holeră Marea Neagră (Categoria Sănătate)
📚 De citit în 2023
1. Fool Proof: How Fear of Playing the Sucker Shapes Our Selves and the Social Order—And What We Can Do about It de Tess Wilkinson-Ryan
"Cei mai mulți dintre noi navighează în mod constant între două seturi de imperative: cum să aibă succes și cum să fie buni. Teama de a fi înșelat șoptește că nu le poți face pe amândouă, funcționând ca o avertizare tăcută împotriva salturilor de credință și a actelor de altruism. Tess Wilkinson-Ryan, profesor de drept și psiholog moralist la Universitatea din Pennsylvania, aduce dovezi din studii de psihologie, sociologie și economie pentru a arăta cum construcția fraierului modelează și distorsionează procesul decizional uman."
2. Foolproof: Why Misinformation Infects Our Minds and How to Build Immunity de Sander Van Der Linden
"De la știri false la teorii ale conspirației, de la meme-uri instigatoare la titluri înșelătoare, dezinformarea a devenit rapid problema definitorie a epocii noastre. Criza amenință integritatea democrațiilor noastre, capacitatea noastră de a cultiva relații de încredere, chiar și bunăstarea noastră fizică și psihologică - cu toate acestea, majoritatea încercărilor de a o combate s-au dovedit insuficiente. În Foolproof, unul dintre cei mai importanți experți mondiali în dezinformare prezintă o nouă paradigmă crucială pentru a înțelege și a ne apăra împotriva infodemiei mondiale."
3. Generations: The Real Differences Between Gen Z, Millennials, Gen X, Boomers, and Silents—And What They Mean for America’s Future de Jean M. Twenge
"[Un] portret al celor șase generații care trăiesc în prezent în Statele Unite și al modului în care acestea se conectează, intră în conflict și concurează între ele...Jean Twenge pătrunde adânc într-o comoară de sondaje și baze de date longitudinale, finanțate de guverne...Suntem cu adevărat definiți de evenimente istorice majore, cum ar fi Marea Depresiune pentru generația tăcută și 11 septembrie pentru mileniali? Sau, așa cum susține Twenge, este evoluția rapidă a tehnologiei cea care diferențiază generațiile?"
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website