Techtonika Newsletter nr. 13
🌞 Introducere
Neața! ☕
Este miercuri, 28 Iunie, asta în cazul în care ești deja în concediu și nu mai ții evidența zilelor săptămânii. Dacă zilele tale libere sunt momentan „on hold”, îți urăm o săptămână ușoară!
Ediția cu numărul 13 este cu noroc pentru strategia ta de marketing, pentru că ți-am pregătit, printre multe informații și știri faine, un infografic în care îți prezentăm 5 metode de a atrage atenția potențialilor tăi clienți.
Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Cea mai recentă campanie a Nikon te readuce cu picioarele pe pământ, amintidu-ți de frumusețea peisajelor naturale, Optic a lansat „AI or Not”, un instrument gratuit de verificare a imaginilor ce îți va indica dacă o lucrare este creată de oameni sau de programe AI, iar Adobe a prezentat noua sa funcție, Gingerbread.
🔔 Side Focus
LinkedIn lansează detectorul de imagini AI, Snapchat a dezvoltat SnapFusion, un produs ce reduce semnificativ timpul de generare a imaginilor cu ajutorul inteligenței artificiale la nu mai mult de două secunde, iar o nouă aplicație, Oasis, îți rezumă și structurează înregistrările audio.
🥇 Ro Business Focus
21% dintre femeile din România studiază Informatica, fiind cel mai atrase de design grafic, animație și design web; numărul firmelor dizolvate la nivel național a crescut cu 24,5% în primele patru luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
📊 Stats
73% dintre utilizatorii Reddit aplică sfaturile pe care le primesc pe platformă, 67% dintre membrii generației Z afirmă că le place când creatorii postează conținut video în formate diferite, iar optimismul și curiozitatea se situează în lista primelor cinci emoții asociate cu inteligența artificială.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Cum ar suna sloganul Netflix dacă ar fi fost complet sincer? Te așteaptă o serie de astfel de exemple pentru diverse branduri, precum și un switch branduri - logo-uri ce te va face să te simți cel puțin ciudat.
🚀 Pentru un ROI Personal MarePentru un ROI Personal Mare
Oboseala decizională: când alegerile ușoare devin prea grele
📅 Next Up
O secțiune personalizată, „în spiritul” concediilor de vară
📚 De citit în 2023
Ți-am pregătit o listă cu trei recomandări de cărți pe care să le citești anul acesta
📢 Front Focus
Cum arată roast-ul în branding? În edițiile anterioare ale newsletterului ți-am povestit despre „duelul” McDonald’s vs. Burger King (la care ulterior s-a alăturat Subway), astfel că în numărul acesta vrem să îți arătăm mai multe exemple de acest fel: Peacock vs.HBO MAX, Pepsi vs. Coca Cola sau Samsung vs. Apple. Mai ții minte cazul Starbucks vs. 5ToGo, sau altfel spus, #nudoarluni? Dacă nu îți sună cunoscut, aruncă o privire la unul dintre cele mai bune exemple de hijack marketing făcute de un brand românesc.
Simți că ți-ar prinde bine puțină inspirație? We’ve got you covered. Privește această selecție de 13 reclame auto extrem de bune.
Cea mai recentă campanie Nikon prezintă peisaje din natură incredibile, fotografiate cu aparatele foto Nikon, alături de care se regăsesc cuvinte cheie similare cu cele folosite pentru a oferi indicații funcțiilor AI generative. Această campanie este un reminder al faptului că lumea reală este plină de peisaje și elemente naturale uimitoare, uneori „mai ciudate decât ficțiunea”, pe care le poți fotografia, nefiind necesar să le realizezi cu ajutorul inteligenței artificiale.
Iar dacă tot am menționat imaginile generate de inteligența artificială, vrem să îți spunem și de „AI or Not”, un instrument gratuit de verificare a imaginilor creat de Optic ce poate determina dacă o lucrare este creată de oameni sau de programe AI.
Apple vrea toate merele: compania dorește să obțină drepturile exclusive de imagine ale merelor în Elveția. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, Fruit Union Suisse, o organizație a cultivatorilor de fructe din această țară ce are o vechime de 111 ani, ar putea fi obligată să își schimbe logo-ul (un măr roșu cu o cruce albă, modelul steagului elvețian).
Figma își propune ca prin update-urile sale și noile sale opțiuni să facă design-ul accesibil tuturor. A dezvoltat astfel Dev Mode, un nou spațiu în Figma care face mai rapidă și mai ușoară trecerea de la proiectare la dezvoltare. Designerii pot marca un proiect "Ready for Dev", iar dezvoltatorii pot obține informațiile de care au nevoie și elimină necesitatea actualizărilor de versiuni sau a etapelor de comunicare suplimentare.
Adobe a prezentat Gingerbread, o nouă funcție ce se află momentan în stadiul de dezvoltare. Ea îți va permite, cu ajutorul modelării 3D, să ajusteze unghiul și perspectiva din imaginile generate de inteligența artificială.
Un magazin de tipul cash&carry din Bogotá luptă împotrivă risipei alimentare. Cum? A apelat la agenția de marketing și publicitate Grey Colombia pentru a dezvolta autocolante inteligente cu gradient de culoare, culorile potrivindu-se cu diferitele nuanțe prin care trece fiecare fruct sau legumă pe măsură ce se coace.
Un nou exemplu de ironie la adresa stângăciei AI în a genera secvențe video: această campanie a citizenM, un lanț de hoteluri de lux, a apelat la inteligența artificială tocmai pentru a accentua calitatea slabă a „serviciilor”, întocmai ca cele ale brandurilor sale concurente. Secvențele campaniei reprezintă teroarea hotelurilor învechite și vin în contrast cu ceea ce oferă citizenM clienților săi.
Stability AI a lansat Uncrop, un instrument ce îți completează imaginile prin crearea unui fundal extins. Acesta analizează conținutul din imagine și generează ulterior o continuare a elementelor identificate.
🔔 Side Focus
Alexandra Morales, manager de social media în departamentul LinkedIn Ads oferă 10 sfaturi/”best practices”pentru ca ceea ce postezi să iasă în evidență și să atragă atenția utilizatorilor.
De acum poți descărca Reels de pe Instagram.
Echipa de cercetare a Snapchat a dezvoltat SnapFusion, un produs ce reduce semnificativ timpul de generare a imaginilor cu ajutoru inteligenței artificiale; când spunem „reduce semnificativ” ne referim că tot procesul de creație ar dura...două secunde.
Îți va plăcea asta: recent a fost lansată o aplicație, Oasis, care rezumă și structurează înregistrările tale audio (în format text). Poți selecta formatul materialului text (articol de blog, e-mail, rezumat) și încă un aspect interesant, aplicația va elimina golurile din vorbire, cuvintele care se repetă excesiv sau cele „de umplutură”.
Ai nevoie de informații și de sfaturi despre SEO pentru afacerea ta? Uită-te la acest infografic realizat de cei de la SEMRush și vezi care sunt cele 14 sfaturi importante pe care ți le oferă.
Investiția în programele de securitate cibernetică oferă companiilor cu 18% mai multe șanse să își mărească veniturile, fiind totodată o metodă bună de a atenua lipsa de personal din acest domeniu.
După ce anul trecut LinkedIn a detectat și eliminat peste 21 de milioane de conturi false, anul acesta platforma lansează un nou instrument: detectorul de imagini AI, cu o rată de succes de 99% în ceea ce privește detectarea imaginilor de profil false.
Un nou logo al Google a apărut în peisaj, spre frustrarea utilizatorilor care afirmă că le este dificil să distingă aplicațiile din cauza culorilor și design-ului lor aproape identic. Este vorba despre aplicația Find my device, al cărei logo îl poți vedea aici.
📊 Stats
Un studiu recent realizat de Boston Consulting Group a evaluat atitudinile liderilor, managerilor și angajaților față de tehnologia AI. Numărul respodenților a fost unul semnificativ, mai exact 13.000 de persoane au fost implicate în această cercetare, iar rezultatele au fost comparate cu cele ale unui studiu similar din anul 2018. Optimismul și curiozitatea se situează în lista primelor cinci emoții asociate cu inteligența artificială pentru aproximativ 52% și, respectiv, 61% dintre respondenți, anul acesta. Poți vedea în infograficul de mai jos ce alte emoții generează AI și cum s-au modificat ele de-a lungul timpului.
Youtube a lansat un raport ce prezintă noile tendințe și schimbările majore din lumea conținutului online: 68% dintre persoanele respondente urmăresc videoclipuri despre un anumit subiect de interes în formate diferite (de exemplu, short-form, long-form, podcasturi sau transmisiuni în direct), iar 67% din Generația Z (tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani) spun că le place când creatorii postează conținut video în formate diferite.
Antreprenorii par să se confrunte cu probleme de sănătate mintală și de dependență mai frecvent decât publicul larg. Unii dintre ei afirmă faptul că manifestările asociate cu afecțiunile de sănătate mintală (de exemplu, hiperconcentrarea în cazul ADHD sau atenția la detalii în cazul sindromului Asperger) sunt atuuri în business și antreprenoriat.
Reddit devine o sursă din ce în ce mai valoroasă de sfaturi și informații de la persoane reale. Este o tendință cu potențial de extindere, având în vedere faptul că întâlnim tot mai mult conținut generat AI. Compania a publicat recent un raport care demonstrează modul în care oamenii folosesc platforma pentru a se informa despre produse: 73% dintre utilizatorii Reddit aplică sfaturile și recomandările pe care le primesc pe platformă, iar 38% au luat o decizie de cumpărare mai rapidă datorită acestor recomandări.
🥇 Ro Business Focus
Unul dintre brandurile 100% românești are o nouă identitate vizuală. Este vorba despre Primus, o gamă de produse de pe piața materialelor de construcții care exprimă acum, prin noua identitate exprimată prin motive tradiționale, alinierea sa la valorile autohtone.
Google se implică în diminuarea diferențelor dintre sexe în Informatică. Recent, compania a derulat un studiu – în spațiul european – pentru a determina factorii ce împiedică femeile de-a lungul formării lor educaționale să aleagă informatica. Unul dintre motive este lipsa de susținere din partea părinților: doar 12% dintre fetele din România spun că studierea Informaticii i-ar face mândri pe membrii familiei lor. 21% dintre femeile din România studiază acest domeniu, fiind cele mai entuziasmate de următoarele: design grafic (49%), animație (47%), design web (47%).
În primele patru luni ale acestui an, numărul firmelor dizolvate la nivel național a crescut cu 24,5%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe astfel de firme sunt din București, Timiș și Cluj.
Un nou proiect inovator în România: coperta ediției lunii iunie a revistei ELLE România poate fi văzută complet doar dacă o scanezi cu ajutorul camerei telefonului. Proiectul „first weARrable cover” este astfel gândit încât să poți proba prima piesă vestimentară AR creată în România cu ajutorul unui filtru disponibil pe Tik-Tok, pe canalul revistei ELLE.
În lipsa angajării de personal calificat și a accesării unor servicii pre și post achiziție, 1 din 2 firme din România care apelează la soluții software de digitalizare a business-ului nu le va folosi niciodată sau le va abandona după mai multe încercări eșuate de utilizare.
Afacerile românești ce dezvoltă soluții eco, la mare căutare. Camera de Comerț Americană în România derulează un program, „AmCham Sustainability Competition”, ce oferă acestor startup-uri workshop-uri de business și ocazia de a-și dezvolta ideile. Afacerile trebuie să răspundă la una dintre cele patru provocări lansate în acest program cu o soluție inovativă, concretă, măsurabilă. Care sunt cele patru probleme la care startup-urile pot veni cu o soluție și cum se desfășoară mai exact competiția, poți afla accesând acest link.
🎭 Why So Serious?
Să trecem la lucruri neserioase. Te-ai întrebat vreodată cum ar...
Suna sloganul brandurilor dacă ar fi sincer creat? Îți dăm câteva exemple: „Plătește mai mult pentru a arăta homeless” (Urban Outfitters), „Petrece mai mult timp căutând decât vizionând” (Netflix), „Aer aromat” (Lay’s). Vezi care ar fi sloganul sincer al Ikea, Victoria Secrets sau al Candy Crush.
Arăta logo-ul Mercedes adaptat la logo-ul McDonald’s? Dar Nike la cel al Ikea, Sony la cel al Subway? Uită-te la toate exemplele și fii pregătit...minții tale n-o să-i placă.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Ce (pre)faci pentru a reuși să devii varianta ta mai bună?
În ciuda a ceea ce ai fost învățat, uneori e bine să te prefaci. Sunt momente în care trebuie să pari bine-dispus și să zâmbești, deși nu ai starea necesară. Ce faci? Zâmbești, iar exact ca expresia cu „pofta vine mâncând”, starea ta se schimbă și încet-încet te simți tot mai bine dispus.
Poate vrei să fii o persoană matinală, o persoană mai organizată, mai productivă, mult mai dezinvoltă, you name it; dacă te comporți ca persoana care vrei să devii, vei reuși. Nu aștepta momentul potrivit și nici starea necesară pentru a începe, pentru că, în tendința de a evita acțiunea, mereu te vei păcăli că ai multe motive pentru care să mai aștepți.
Este clasicul „Fake it until you make it” și funcționează dacă motivația din spatele acestei acțiuni este una sănătoasă, orientată spre sine și nu spre a dovedi ceva, cuiva. Îți recomandăm acest articol pentru a citi mai multe și pentru a învăța cum și cu ce te ajută să te prefaci.
Oboseala decizională: când alegerile ușoare devin prea grele
Dacă ești copleșit în fața deciziilor mărunte pe care le ai de luat, este posibil ca mintea ta să solicite un timeout. Uneori, simți că numărul mare de opțiuni te extenuează deoarece îți este greu să compari și să analizezi opțiunile, din nou și din nou....și din nou.
Noi folosim două mecanisme diferite de procesare a informațiilor, sistemul unu și sistemul doi. Sistemul unu este inconștient, rapid, intuitiv și necesită puțin efort. Sistemul doi este gândirea intenționată și consumă mai multe resurse. Pentru a evita oboseala decizională, una dintre soluțiile indicate este aceea de a îți forma obiceiuri. Obiceiurile înlătură nevoia de a gândi, pentru că folosești sistemul unu de gândire în momentul execuției lor și poți astfel economisi timp și energie.
Dacă folosești sistemul doi de gândire atunci când iei deciziile de zi cu zi, acest lucru vine la pachet cu mult stres care nu face altceva decât să îngreuneze procesul și să întârzie acțiunea.
Vrei să afli mai multe? Îți lăsăm aici link-ul articolului în care poți citi și despre alte metode de a reduce oboseala decizională.
5 meta-competențe esențiale în contextul automatizării și dezvoltării AI
Meta-competențele sunt considerate competențe-cheie, care susțin și facilitează învățarea și aplicarea altor abilități în diferite contexte. Cu câteva decenii în urma era suficient să înveți o meserie sau să antrenezi o abilitate pentru a-ți putea construi o carieră. În zilele noastre, însă, să înveți constant este necesar pentru a rămâne pe linia de plutire. Ceea ce începe să facă diferența și să te avantajeze în acest context este puterea de a te adapta și de a-ți dezvolta noi abilități.
Una dintre aceste meta-competențe care îți oferă șansa flexibilității este cea de a crea. Dacă dezvolți această abilitate, ești capabil să creezi răspunsuri și soluții optime, nu să le alegi dintre cele deja existente. Nu ai nevoie de siguranța pe care ți le oferă răspunsurile preexistente, ci ești un creator pe care nu îl sperie procesul haotic de producere a unei soluții originale, nici ambiguitatea sau scenariile incerte.
Celelalte patru meta-competențe sunt cea de a simți, a vedea, a visa, și cea de a învăța. Spor la citit!
📅 Next Up
Un fel de „Next Stop”, dar scris diferit.
Unde?
...Tu știi cel mai bine. E perioada concediilor și a vacanțelor, astfel că în lunile Iulie & August, “Next Stop” este acolo unde alegi tu: la munte, la mare, în țară sau în afara ei. Să fie cu relax și bună dispoziție!
🍹 Altfel faci networking vara.
Iar pentru că tot am menționat networking-ul, poate strecori acest video printre activitățile tale relaxante.
Cum reușesc unii artiști să cunoască succesul, ignorând totuși sfatul general “vorbește cu cei de la o galerie de artă și lucrează cu ei, pentru că această galerie îți va garanta succesul...”? Exact, apelând la networking, dezvoltând relații și conexiuni care să le permită să obțină din ce în ce mai multă vizibilitate și recunoaștere.
Așadar, networking-ul este fără doar și poate, esențial pentru a reuși în mediul business. Chiar și cel pe care îl faci în concediu.
Pentru moment, bucură-te de networking-ul văratic și profită de el la maxim.
📈 5 idei de generare a lead-urilor în marketing
Dacă ai o afacere B2B, marketingul tău ar trebui să se concentreze în primul rând pe dobândirea de lead-uri. Dar, cum poți obține lead-uri pe o piață extrem de competitivă?
Îți oferim 5 idei de generare de lead-uri testate și verificate, pe care le poți implementa în strategia ta de marketing.
📚 De citit în 2023
1. The Cult of Creativity: A Surprisingly Recent History de Samuel W. Franklin
"Ideea că există <<creativitatea>> și că aceasta poate fi cultivată este surprinzător de recentă, intrând în discursul nostru de zi cu zi în anii 1950...Creativitatea a fost susținută de un grup de profesioniști - psihologi, ingineri și oameni de publicitate - ca un remediu pentru conformismul și alienarea de care se temeau că înăbușă ingeniozitatea americană. A fost prezentată ca o forță a individualismului și a spiritului uman, o nouă aspirație a clasei de mijloc care se potrivea cu nevoile Americii corporatiste și cu spiritul anticomunist."
2. The Experience Machine: How Our Minds Predict and Shape Reality de Andy Clar
"De când am început să studiem cunoașterea umană, am crezut că simțurile noastre ne oferă acces direct la lume. Ceea ce vedem este ceea ce este cu adevărat acolo - sau cel puțin asta se crede. Dar noile descoperiri în neuroștiință și psihologie au dat peste cap această presupunere. Dacă în loc să percepi realitatea în mod pasiv, mintea ta o prezice în mod activ?"
3. Fires in the Dark: Healing the Unquiet Mind de Kay Redfield Jamison
"În această amplă istorie culturală a tratamentului și vindecării suferinței psihice, Kay Jamison scrie despre psihoterapie, despre ceea ce face un mare vindecător și despre rolul imaginației și al memoriei în procesul de regenerare a minții."
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website