Techtonika Newsletter nr. 12
🌞 Introducere
Neața! ☕
Ca în fiecare zi de miercuri, am ajuns cu o nouă ediție la tine în inbox pentru a-ți povesti mai multe dintr-ale marketingului, domeniului tech & digital și nu numai. Îți oferim cele mai recente știri și date, așa că sfatul nostru e să le citești până sunt calde. Ca să îți începi ziua cu multă bună dispoziție, avem pentru tine și studii ce te vor face să zâmbești.
Pregătit să facem refill-ul de informații și energie pozitivă?
Așa ne-am gândit și noi. Enjoy! 📩
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Huawei deține trademark-ul „Vision Pro” încă din anul 2019, ceea ce pune Apple într-o situație dificilă, Meta lansează un nou model AI ce completează părțile lipsă ale imaginilor, iar Tesco a găsit cea mai creativă metodă de a îndruma oamenii spre un magazin recent deschis în Dublin.
🔔 Side Focus
Google a introdus funcția AI de Try-On pe care o poți utiliza atunci când vrei să vezi cum îți vin anumite piese vestimentare pe corp; Meta a lansat Voicebox, un sistem de vorbire AI generativ text-to-speech, iar Instagram și Tik-Tok au noi opțiuni în testare.
🥇 Ro Business Focus
Printre principalele motive ale achizițiilor online ale românilor se regăsește cel al câștigării timpului (85%), Palas Campus poziționează orașul Iași ca pol de business al țării, iar două platforme digitale românești se bucură de finanțări consistente.
📊 Stats
81% dintre respondenții unui sondaj online au afirmat faptul că parteneriatele dintre branduri și Influenceri nu au niciun impact sau au un impact negativ asupra percepției lor; Visa, în topul celor mai de încredere branduri bancare.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Fiecare zi vine cu multe întrebări pentru Google. Cei de la Digital Third Coast au derulat o cercetare pentru a vedea care sunt cele mai frecvente întrebări existențiale ale americanilor și motivațiile din spatele acestui comportament. Poate ești curios și ce fac oamenii în timpul întâlnirilor online atunci când nu îi vede nimeni?
🚀 Pentru un ROI Personal MarePentru un ROI Personal Mare
Adevăratele mame ale învățăturii: modelele mentale
📚 De citit în 2023
Începând cu această săptămână, îți recomandăm trei cărți în fiecare ediție pe care să le treci pe lista „Must Read” a anului acesta.
📢 Front Focus
Săptămâna trecută te-am anunțat că noua versiune a Adobe Express include Firelfy. Multe integrări ale funcțiilor AI în peisajul Adobe în ultima perioadă. Cea mai recentă? „Generative Recolor”, cu ajutorul căreia poți introduce o solicitare de text pentru a obține instantaneu variații de culoare gata de a fi utilizate, fără a mai fi nevoie să îți creezi paletele manual.
Forbes a creat o listă celor 44 de fondatori care au „sărăcit” în ultimul an, pierzând aproape jumătate din avere.
În China, Huawei deține trademark-ul „Vision Pro” încă din anul 2019, ceea ce creează probleme pentru Apple în ceea ce privește casca sa de realitate mixtă.
Compania de îngrijire personală L’Oréal Groupe a dezvăluit în cadrul Viva Technology câteva dintre produsele inovatoare ale brandurilor sale. Prototipul HAPTA de la Lancôme a fost în centrul atenției, fiind primul aplicator de machiaj computerizat, portabil și ultra-precis, conceput pentru a răspunde nevoile de frumusețe ale persoanelor cu mobilitate limitată a mâinilor/brațelor. Cu ce a impresionat brandul La Roche-Posay, poți vedea aici.
Mai ții minte de „bătălia” între McDonald’s și Burger King în răspunsurile ChatGPT, nu? E din ediția trecută. Ei bine, a apărut un nou brand în peisaj: Subway.
Meta va lansa un nou model de inteligență artificială care o va imita pe cea umană, având ca funcție să completeze părțile lipsă ale imaginilor.
Cei de la Tesco au deschis un nou magazin în Dublin, însă, deși zona era frecventată, magazinul era destul de greu de localizat. Cum s-ai gândit să rezovle această problemă? Cu un billboard și cu un copywriter. Ideea a fost cea de a crea mesaje personalizate destinate persoanelor care se plimbau prin apropiere, interacționând astfel în timp real cu ei. Și bineînțeles, indicându-le locația noului magazin.
Agenția Ogilvy solicită introducerea unui nou hashtag, #poweredbyAI, pentru a încuraja transparența totală atunci când companiile de publicitate, agențiile de PR și platformele de social medias utilizează influencerii AI.
🔔 Side Focus
Google introduce noi funcții AI: opțiunile de campanie „Demand Gen” și „Video View”, precum și AR Try-On ce îți oferă prezentări precise ale modului în care arată hainele pe tine, în funcție de forma corpului tău.
Meta oferă o nouă metodă de interacțiune în spațiul VR, introducând „World Chat" în Horizon Worlds. Recent, Meta a lansat și Voicebox, un sistem de vorbire AI generativ text-to-speech care elimină zgomotul, editează conținutul, transferă stilul audio și multe altele despre care poți afla în videoclipul de prezentare.
Compania se confruntă și cu acuzații lansate de un grup ce activează pentru apărarea drepturilor omului. Acesta acuză algoritmul Meta că promovează discriminarea de gen în procesul de targetare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.
Tik-Tok testează o metodă de a permite utilizatorilor săi să facă o fotografie a unui articol, pentru ca aceștia să poată găsi produse similare în rezultatele din TikTok Shop. Această inițiativă este similară cu funcția Google Lens.
Apropo de Google Lens, acum poți face o poză la iritația, alunița sau la petele de pe piele pe care le ai, iar aplicația îți va căuta și arăta afecțiuni ce se potrivesc cu simptomele tale.
Vești bune și de partea Microsoft. Utilizatorii vor putea în curând să încarce imagini și să adreseze întrebări în Bing Chat referitor la aceste imagini.
Update și pentru Instagram Notes! Acum poți partaja un clip de 30 de secunde al unei melodii, care va fi apoi evidențiat pentru ceilalți utilizatori în secțiunea Note din partea de sus a inboxului.
Comentarii generate de inteligența artificială? Am putea avea parte și de ele în viitor, pentru că Instagram are în testare ideea. Sistemul AI ar colecta date precum comentariile și postările tale anterioare pentru a personaliza cât mai bine textele.
Avem vești bune pentru marketerii interesați de Tik-Tok. Recent, compania a lansat un set de 6 indicații numite „Creative Codes” ce te ajută să creezi campanii eficiente și să profiți de potențialul creativ al brandului. Informațiile acoperă aspecte precum trendurile, structura materialelor sau sunetul.
Long time no Twitter. Compania lucrează la un nou element care ar permite organizațiilor verificate să posteze oferte de muncă în aplicație pentru a le promova direct pe Twitter. Anunțurile vor fi disponibile pe pagina companiilor, alături de un link către o pagină de aplicare.
Spill, o nouă platformă socială creată de foști angajați ai Twitter. Platforma va pune accent pe componenta vizuală și va încuraja utilizatorii la o un comportament respectuos prin implementarea unui „scor de reputație”.
Youtube a redus cerințele pe baza cărora creatorii pot aplica la Programul de parteneriat YouTube (YPP).
📊 Stats
81% dintre respondenții unui sondaj online realizat de EnTribe au afirmat faptul că decizia brandurilor de a colabora cu Influenceri nu are niciun impact sau are impact negativ asupra percepției lor. Sondajul a fost realizat anul acesta în Aprilie și măsoară atitudinea consumatorilor cu vârste de peste 18 ani față de influenceri, creatori și utilizarea conținutului generat de consumatori de către un brand.
Visa este cel mai de încredere brand bancar, conform unui raport al Morning Consult.
🥇 Ro Business Focus
Startup-ul Veridion, în parteneriat cu Netopia Payments, organizează „Hacking Big Numbers”, un hackathon dedicat pasionaților Big Data/AI/Business Data.
Clădirea de birouri din Palas Campus, cea mai mare investiție privată din Iași din ultimii 10 ani și totodată proiectul care poziționează orașul ca pol de business al țării.
În cadrul unui sondaj realizat de către cei de la Ascendis, 74% dintre liderii sectorului public au afirmat faptul că cel mai important aspect al activității lor este stabilitatea locului de muncă.
În perioada 25 Mai – 5 Iunie, românii au alocat cu 10 milioane de lei mai mult pentru cazare și mese servite în oraș comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Proiectele în domeniul patrimoniului din România, Via Transilvanica și Călăuzele Apelor, printre proiectele câștigătoare ale premiilor European Heritage Awards/Europa Nostra Awards 2023.
Doar 45% dintre români comandă online, iar principalele motive ale achizițiilor online sunt câștigarea timpului (85%), evitarea stresului la cumpărături în magazinele clasice (70%) și posibilitatea de a economisi (69%). Mai multe statistici despre comerțul electronic din România poți citi aici.
Startup-ul Dressingz, platforma românească de comerț digital al hainelor de lux second-hand, finațată cu 300.000 euro, cu 60% mai mult decât obiectivul fondatorilor.
Carrefour și grupul de comunicare Publicis Groupe au lansat Unlimitail, un joint venture care se concentrează pe partea media a sectorului de retail în Europa și America de Sud. Acest tip de media permite agenților de publicitate să ofere promoții personalizate și cupoane direct către consumatori, pe baza datelor despre comportamentul lor de cumpărare.
Compania EFX a crescut de aproximativ 10 ori în ultimii doi ani, iar recent a primit o finanțare de 2 milioane de euro de la fondul de investiții Catalyst Romania Fund II. EFX este o platformă online ce oferă utilizatorilor, în baza unui abonament, acces la mai multe săli de fitness și centre sportive din toată țara.
🎭 Why So Serious?
Nu lăsa să treacă nicio zi fără să adresezi pe Google o întrebare.
Cei de la Digital Third Coast au analizat peste 8.500 termeni de căutare pe Google pentru a identifica cele mai frecvente întrebări existențiale ale utilizatorilor. Analiza are în vedere căutările americanilor, care ulterior au fost chestionați pentru a înțelege mai bine modul în care aceștia utilizează motorul de căutare pentru a-și răspunde întrebărilor și de ce îl folosesc pentru a înțelege mai bine condiția umană.
Primul lucru pe care îl fac 49% dintre americani atunci când au o intrebare este să o adreseze pe Google.
Ce înseamnă visele, ce este iubirea și mai ales...cine a fost primul: oul sau găina?
Aruncă o privire peste codul bunelor maniere în întâlnirile online realizat de Jungo, o platformă dedicată întâlnirilor și evenimentelor digitale. Aceste reguli de bune maniere au fost stabilite în urma derulării unui studiu la care au participat atât americani, cât și englezi. Haide să vedem:
68% dintre respondenții la sondaj au recunoscut că trimit mesaje text altor persoane în timpul acestor apeluri video;
25% adoptă un comportament mai „sănătos”, încercând să facă exerciții fizice în timpul unei ședințe;
21,8% renunță la ținuta profesională în favoarea pantalonilor de trening;
8,6% părăsesc complet biroul pentru a face o plimbare.
Alte statistici funny poți vedea în infograficul de mai jos:
Tu știai de Wolfram Alpha? Acesta este un motor de cunoaștere computațională care poate fi folosit pentru a răspunde la o gamă largă de întrebări. Spre deosebire de Google, acesta nu îți răspunde prin link-uri, ci cu poze, grafice și date, extrase din propria bază de date.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Cine pune obstacole în drumul nostru spre succes?
De ce unii regizori amatori se blochează, după ce au filmat tot materialul, la partea de montaj? Sau de ce unele persoane își pierd total motivația când sunt cel mai aproape de a-și împlini visul?
În primul caz este vorba despre o relaxare timpurie a eforturilor și concentrării, iar în cel de-al doilea, cum probabil ai intuit: frica de eșec sau ideea că că ele nu merită să se bucure de reușite. Acestea sunt doar două motive care explică de ce mulți cred că vor atinge succesul și doar 2% o fac, de fapt.
„Minte-mă frumos” este într-adevăr o expresie ce ni se potrivește tuturor, pentru că și la nivel mental suntem astfel construiți încât să ne deformăm realitatea și să extragem din ea doar părțile care ne convin nouă. Printre modurile în care facem asta se numără biasul de confirmare sau setul perceptual despre care îți recomandăm să citești în acest articol. Nouă ne-a plăcut tare mult.
Adevăratele mame ale învățăturii: modelele mentale
Flexibilitatea și adaptabilitatea în mediul business sunt foarte importante; ele te ajută să fii receptiv la schimbare, să rămâi competitiv și să inovezi, iar pentru a le bifa pe ambele, trebuie să înveți constant.
Aici e partea unde lucrurile devin mai interesante: tu cum înveți și după ce fel de „programe” funcționezi?
Programele la care facem referire sunt modelele mentale de învățare, adică modalitățile prin care oamenii înțeleg și asimilează informațiile. Cunoașterea acestor modele te ajută să descoperi cum funcționează procesul tău de învățare și să îți adaptezi metodele și strategiile de a învăța, în consecință.
Dacă uneori întâmpini dificultăți în a asimila noi cunoștințe, noi îți propunem să citești despre cele 10 modele și să îți îmbunătățești atât eficiența, cât și eficacitatea procesului tău de învățare.
Cum arată 10 ani de citit sub forma unui top 13 cărți?
Prin mâinile lui Alexander Combstrong, persoana care a realizat topul, au trecut multe cărți de dezvoltare personală de-a lungul timpului. Dintre toate cărțile citite în ultimul deceniu, a făcut o selecție a celor 13 cărți pe care le consideră cu adevărat utile și de real impact. El subliniază că, deși există o mulțime de cărți valoroase, doar un număr mic dintre ele au puterea de a-ți schimba cu adevărat viața.
Haide să vezi care sunt cărțile pe care el le-a inclus în top. Fiecare carte selectată este însoțită de o scurtă descriere, un citat și niște idei-cheie ale acesteia.
Poate că ți-am făcut poftă. Hm, sorry not sorry. Putem intui care va fi următoarea ta achiziție?
📚 De citit în 2023
Dacă nu te-a convins lista de mai sus, scoatem nu o carte din mânecă, ci trei.
1. Anatomy of a Breakthrough: How to Get Unstuck When It Matters Most de Adam Alter
„Aproape fiecare dintre noi se simte blocat într-un fel sau altul. Fie că te confrunți cu o criză de la jumătatea vieții, fie că te lupți cu blocajul scriitorului, ești prins într-o slujbă ce nu îți oferă satisfacție sau încerci să remediezi o prietenie care se destramă, emoția rezultată este de obicei un amestec de anxietate, incertitudine, teamă, furie și amorțeală. Dar nu trebuie să fie așa. Cartea este harta de care avem cu toții nevoie pentru a scăpa de inerție și pentru a ne dezvolta în fața conflictelor.”
2. Awe: The New Science of Everyday Wonder and How It Can Transform Your Life de Dacher Keltner
„Uimirea este misterioasă. Cum putem începe să cuantificăm pielea de găină pe care o simțim atunci când vedem Marele Canion sau uimirea totală atunci când privim un copil mergând pentru prima dată?...În această carte, Dacher Keltner prezintă o investigație radicală și o cercetare profund personală a acestei emoții greu de descris. Dezvăluind noi cercetări despre modul în care admirația ne transformă creierul și corpul, alături de o examinare a admirației de-a lungul istoriei, a culturii și în cadrul propriei sale vieți în timpul unei perioade de suferință, Keltner ne arată cum cultivarea admirației în viața de zi cu zi ne conduce la aprecierea a ceea ce este mai uman în natura noastră.”
3. The Battle for Your Brain: Defending the Right to Think Freely in the Age of Neurotechnology de Nita A. Farahany
„Imaginează-ți o lume în care creierul tău poate fi interogat pentru a-ți afla convingerile politice, în care gândurile tale pot fi acceptate ca dovezi ale unei infracțiuni, iar propriile tale sentimente pot fi folosite împotriva ta. O lume în care persoanele care suferă de epilepsie primesc alerte cu câteva momente înainte de o criză, iar o persoană obișnuită poate privi în propria minte pentru a elimina amintirile dureroase sau pentru a vindeca dependențele...Această carte oferă o cale de urmat pentru a naviga prin dilemele juridice și etice complexe care vor avea un impact fundamental asupra libertății noastre de a ne înțelege, modela și defini pe noi înșine.”
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website