Techtonika Newsletter nr. 09
🌞 Introducere
Neața! ☕
Revenim și miercurea aceasta cu forțe proaspete și cu informații, date și rapoarte de actualitate, așa cum te-am obișnuit. Chiar așa, îți mai amintești ce gust avea cafeaua înainte să o bei cu Techtonika Newsletter?
Weekendul care a trecut a fost unul dintre acelea cu multe evenimente faine, așa că am profitat din plin din el. A fost Tech Week📡 și Book Fest📖 și nu aveam cum să nu plecăm de la ele fără insights notate și o captură impresionantă de cărți.
📩 Ok, ready pentru newsletterul săptămânii? Spor la citit!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Apple și LinkedIn au lansat noi ad-uri, Photoshop a lansat un nou tool, Generative Fill, cu ajutorul căruia poți înlocui zone selectate dintr-o imagine cu ajutorul AI, iar recent a fost realizat și publicat sub forma unui grafic animat, topul celor mai valoroase branduri din perioada 2000-2022.
🔔 Side Focus
Google a lansat Product Studio, un program ce îți permite să modifici brackground-ul unei poze, dar și o extensie care îți rezumă videoclipurile de pe Youtube; Opera Aria este un nou asistent AI, integrat în browserul Opera.
🥇 Ro Business Focus
7 din 9 români merg cel puțin o dată pe săptămână la mall, Kantar a lansat a patra ediție a seriei „Finding The Future” în care îți prezintă date ale comportamentului de consum din sectorul Mâncare și Băuturi, iar rezultatele unui studiu îți arată realitatea antreprenoriatului feminin.
📊 Stats
Brandul Tesla se confruntă cu scăderi semnificative: a reputației și a numărului de clienți, iar 60% dintre participanții unei cercetări au afirmat că inteligența artificială contribuie la reducerea cazurilor de burnout și la intensificarea satisfacției la locul de muncă
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Fauna reinterpretată: cum ar fi să vedem în jurul nostru animalele exact așa cum sunt desenate de către cei mici? Poți afla și cât de multe logo-uri recunoști dacă acestea îți sunt oferite în formă incompletă.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Cel mai bun cold refresh vara asta: analizează-ți obiceiurile la rece
📅 Next Up
Evenimentele din luna Iunie recomandate de Techtonika.
📢 Front Focus
Dintr-o postare de pe Twitter aflam cum au fost alese numele unor branduri precum Android, Dorritos, iPhone sau Band-Aid. Spre exemplu, numele Android se bazează pe porecla co-fondatorului său Andy Rubin (apropo, despre brand naming am scris în Techtonika Insight și poți citi versiunea integrală pe blog).
Photoshop a lansat un nou tool, Generative Fill, care îți permite să înlocuiești, pe baza unui text, o porțiune selectată dintr-o poză cu o imagine generată AI. Este unul dintre cele mai importante instrumente apărute în industria design-ului digital, iar dacă te-am făcut curios și vrei să vezi „ce poate”, îți recomandăm să accesezi link-ul acesta.
Cum ar fi, însă, ca tot pe baza unui text să îți poți crea propriul tău site web dinamic? We’re not there yet. Dora AI, programul AI de website design se află în faza de testare.
Segmentul producției audio creative înregistrează și el upgrade-uri AI cu noul Sonic Hub, o platformă web ce își propune să ajute companiile să își ducă strategiile de branding sonor la un alt nivel.
WWF (World Wildlife Fund) alături de câțiva creatori AI și-au imaginat cum ar arăta lumea fără natură și animale.
Tot de inteligența artificială s-au folosit și cei de la VisitDenmark pentru noua lor campanie. Principalele atracții turistice sunt aduse la viață de către AI, iar mesajul lor pentru turiști este următorul: “Don’t come see me – visit Denmark instead.”
Pentru WWF a fost creat un concept de campanie ce ne prezintă un viitor sumbru în care vom putea vedea animalele doar imaginându-le în habitatul lor natural.
Problema confidențialității datelor medicale, abordată într-un mod amuzant în noul ad Apple.
Un nou ad are și platforma LinkedIn: Find Your In, care îndeamnă utilizatorii să își exploreze potențialul și să fie deschiși spre diferite oportunități de carieră.
Cum a evoluat clasamentul celor mai valoroase branduri în perioada 2000-2022? Graficul acesta animat îți va arăta în câteva secunde.
Cum ar arăta brandurile Monster, Oreo, Coca-Cola sau Nutella dacă ar fi branduri sănătoase, având produse din ingrediente naturale? Matt Rosenman, expert în branding, le-a trecut pe toate printr-un proces de rebranding iar rezultatele sunt disponibile pe pagina sa de Tik-Tok. Haide să vezi cum ar arăta. Începem cu Monster.
🔔 Side Focus
Eightify, extensia AI a Google Chrome care îți sumarizează videoclipurile de pe Youtube.
Noi updates în Whatsapp: vei avea username și posibilitatea de a face screensharing.
Noul program al Google, Product Studio, permite acum utilizatorilor să creeze multiple versiuni ale fotografiei de produs, apelând la AI pentru a modifica background-ul. Aceștia îl vor putea elimia, modifica sau înlocui cu alt fundal, iar programul permite de asemenea îmbunătățirea calității imaginilor de dimensiune sau rezoluție reduse.
LinedIn introduce o nouă funcție în Sales Navigator. Este vorba despre Account Hub, care îți va oferi date despre intenția cumpărătorilor din aplicație și îți va pune la dispoziție filtre precum "alerte de creștere" sau "intenție de cumpărare ridicată și moderată", ca să te ajute să te concentrezi pe acele conturi care prezintă interes să achiziționeze de la tine.
De la pandemia Covid, la cea a dezinformării. Google colaborează cu OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru a combate acest fenomen și pentru a permite utilizatorilor să ia decizii informate în legătură cu starea lor de sănătate.
Un nou asistent AI este acum disponibil: Opera a lansat Opera Aria, integrat în browser
📊 Stats
Două dintre beneficiile utilizării AI pe care 60% din participanții unui studiu le-au menționat sunt reducerea cazurilor de burnout și intensificarea satisfacției la locul de muncă. Poți vedea alte statistici și date obținute în link-ul atașat.
Recent au fost publicate rezultatele unei cercetări derulate în SUA despre comportamentul americanilor de utilizare a telefoanelor mobile. Cât timp petrec aceștia pe telefon? Aproximativ două luni, mai exact 65 de zile, pe an.
Efectul Musk în SUA: Brandul Tesla pierde din reputație și din clienți.
🥇 Ro Business Focus
Seria „Finding the Future” creată de Kantar lansat recent a patra ediție. Această serie analizează trenduri în comportamentul consumatorilor la nivel național/global sau împărțiți pe diferite categorii, iar cea mai recentă ediție se concentrează pe domeniul Mâncare & Băuturi. Rapoartele sunt foarte utile antreprenorilor pentru a putea identifica oportunități de dezvoltare și de inovare, adaptate intereselor și nevoilor clienților.
Mai ții minte concursul lansat de 5 TO GO în colaborare cu cei de la Guerilla pentru design-ul celor 1.000.000 de coffee cups? A fost anunțată câștigătoarea! Design-ul ei e foarte fain, cu motive tradiționale și cu eroi de basm.
Startup-ul românesc edtech Youni, fondat în 2017, se extinde în Asia Centrală și își deschide două birouri: în Uzbekistan și Kazahstan. În viitor, startup-ul dedicat elevilor ce doresc să studieze în străinătate plănuiește să mai deschidă alte două birouri, în Polonia și Ungaria.
Românul petrece în medie două ore în mall, iar 7 din 9 români îl „vizitează” cel puțin o dată pe săptămână.
Cum arată peisajul antreprenoriatului feminin? Poți vedea rezultatele unui studiu recent derulat aici: “cele mai profitabile sunt firmele cu acționariat 100% feminin, cu o rată medie a profitului net de 15%, aproape de două ori mai mare decât cele cu acționariat exclusiv masculin, care generează un profit mediu de 8,3%.”
Campania Bookvertising a editurii Nemira și a agenției Saatchi&Saatchi a fost premiată cu aur la gala IAB Mixx Awards Europe de la Madrid la categoriile „Social Media” și „Campaign Effectiveness”.
Cel mai bun oraș european pentru nomazii digitali este București, conform unei analize a PanacheCruises. Viteza internetului și condițiile de lucru, două dintre criteriile pe baza cărora a fost realizat topul.
Un studiu derulat de Ipsos la inițiativa Tik-Tok a analizat modul și măsura în care aplicația creează un spațiu în care utilizatorii europeni să aibă acces și să participe la diverse forme culturale, precum și să formeze noi comunități. 75% dintre utilizatorii TikTok din România au afirmat faptul că că aplicația îi ajută să se exprime liber și să-și împărtășească pasiunea pentru diverse forme de cultură precum muzica, pictura, noile preparate culinare locale sau moda.
🎭 Why So Serious?
Fauna schițată de copii: cum ar arăta animalele dacă ar lua forma desenată de cei mici? Cineva a avut aceeași curiozitate. Poți vedea aici rezultatul simpatic.
Un fotograf a „transformat” niște markere în clădiri, un pod într-un umeraș și litoralul într-un cocktail. Dacă acesta ar fi task-ul tău creativ, tu cum te-ai gândi să-l faci?
Câte logo-uri reușești să recunoști dacă acestea sunt redate în formă incompletă?
🚀 Pentru ROI Personal Mare
IQ-ul ridicat nu este lozul câștigător pe plan profesional
Conform percepției generale, IQ-ul este cel mai relevant indicator și criteriul suprem al inteligenței unei persoane. Cercetările derulate pe baza acestui subiect ne demonstrează faptul ca este o percepție eronată, o falsă presupunere. Persoanele ce au un IQ ridicat nu înseamnă că sunt asigurați din punct de vedere profesional sau al succesului în carieră. Altfel spus, să ai un IQ ridicat nu este suficient.
Conform psihologului Daniel Goleman, „marea majoritate - mai mult de 80% - a competențelor generale care diferențiază performerii superiori de cei medii depind de inteligența emoțională”. Dar ce este mai exact inteligența emoțională? O trăsătură de personalitate sau o abilitate? Dificil de răspuns. Încă nu există un acord comun al specialiștilor cu privire la acest subiect.
Îți recomandăm, însă, să citești acest articol pentru a citi mai multe despre rezultatele interesante alte cercetărilor din domeniu și despre părerea specialiștilor referitor la inteligența emoțională.
Cum să trăiești cu AI în pace când el nu vrea să te lase în pace?
Deepfakes, furturi de identitate, foamea de conținut generat integral de om, dispariția locurilor de muncă, diverse forme de spam cu conținut generat AI. Cam așa sună fricile oamenilor în ceea ce privește evoluția inteligenței artificiale.
Viitorul va fi foarte inteligent artificial, iar asta nu trebuie să te sperie. Dacă identifici soluțiile pentru posibilele amenințări și dacă respecți decalogul AI (din ediția anterioară a Techtonika Newsletter, aceeași secțiune), vei învăța să îl integrezi eficient în munca și viața ta. Poate, cine știe, se va anunța o nouă colaborare de business?
Află mai multe despre amenințările AI și soluțiile posibile la acestea (pentru că da, ele există, atâta timp cât rămâi dispus să le vezi).
Cel mai bun cold refresh vara asta: analizează-ți obiceiurile la rece
Nu negăm importanța obiceiurilor sau a rutinei. Ele oferă stabilitate, sentimentul de siguranță și încredere și creează de asemenea un mediu în care să te poți concentra asupra a ceea ce te interesează cu adevărat. Nu omitem nimic: ele sunt și o sursă bună de „alimentare” a creativității.
Noi complicăm uneori lucrurile. Ne dăm cu stângu-n dreptu’ și integrăm în programul nostru acțiuni contraproductive. Le facem atât de des și le facem atât de bine, încât ele devin obiceiuri, ieșite de sub lupa analizelor „la rece”. Ne fac să ne simțim bine, so we skip this part și nici nu le mai monitorizăm conștient.
Vestea proastă? Obiceiurile contraproductive te direcționează greșit sau te blochează.
Vestea bună? Poți să le elimini. Știi expresia „a lua taurul de coarne”; așa trebuie să faci și cu acest tip de obiceiuri: le iei de coarne și confrunți justificările pe care le oferi pentru menținerea lor.
Sunt multe de povestit pe acest subiect, așa că îți punem la dispoziție acest link pentru a afla care sunt aceste obiceiuri, cum te afectează ele negativ și ce faci cu ele odată ce le-ai identificat.
📅 Next Up
Un fel de „Next Stop”, dar scris altfel. Iată care sunt evenimentele din luna Iunie recomandate de Techtonika:
2-3 Iunie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
13 Iunie | București
Participare gratuită.
13 Iunie | Cluj-Napoca
Participare pe baza achiziției de bilet.
15 Iunie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
15 Iunie | București
Participare pe bază de înscriere.
15-18 Iunie | Pârâul Rece
Participare pe baza achitării unei taxe.
21 Iunie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
21-22 Iunie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
28 Iunie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
29-30 Iunie | Oradea
Participare pe baza achiziției de bilet.
7-8 Iunie | Cluj-Napoca & online
Participare pe baza achiziției de bilet.
29 Iunie | București & online
Participare pe bază de înscriere.
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website