Techtonika Newsletter nr. 06
Neața!
Vremea e capricioasă și impredictibilă zilele astea. Este specific firii umane să caute stabilitate și să nu iubească neapărat necunoscutul, astfel că astăzi vom fi noi cei care aduc echilibrul și confortul de care ai nevoie cu atât mai mult perioada asta.
În ediția de astăzi e despre tehnologia AI și progresul din diverse domenii la care contribuie, despre reacția brandurilor la încoronarea regelui Charles al II-lea, despre succesul startup-urilor românești și multe alte informații de interes pentru tine.
Quizul și jocurile acestei ediții sunt ceva mai light, ca să nu forțăm lucrurile. Sunt antrenante, oricum. Și dacă tot am menționat, îți recomandăm – printre altele - un articol în care înveți de ce este esențial să îți antrenezi valorile și cum faci asta, mai exact.
Spor! La citit, la job și la antrenamente.
📩 Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
Front Focus
Adobe transformă desenele unor copii în piese de artă digitală, un nou ad generat AI te va purta prin diverse stări (trebuie să-l vezi, neapărat), un proiect de design recreează ambalajele unor mari branduri în stil minimalist, iar inteligența artificială a generat colaborări interesante ale unor branduri puternice.
Side Focus
LinkedIn atrage tot mai mulți utilizatori, Instagram introduce noi opțiuni AI, Meta apelează la realitatea augmentată pentru a oferi în special generației Z experiențe imersive, iar dezvoltarea tehnologică ne va putea oferi posibilitatea de a „vorbi” cu animalele.
Ro Business Focus
Startup-urile românești primesc finanțări constistente, un nou site destinat susținerii producătorilor români a fost lansat, iar printre trendurile marketingului exploatate la nivel național se numără personalizate ofertelor, influnecer și video marketing.
Stats
52% dintre persoanele participante la un studiu au declarat că inteligența articială este extrem de importantă pentru relevanța rezultatelor online, formele de înșelăciune AI este în creștere, iar tool-urile AI cresc productivitatea angajaților.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Programul de la locul de joacă: Fonturi, forme și culori.
Pentru un ROI Personal Mare
Un alt fel de workout: antrenamentul valorilor
Topul celor mai descărcate aplicații din luna Aprilie 2023
Află ce ocupă primul loc în topul celor mai descărcate aplicații luna trecută
📢 Front Focus
Seria reclamelor generate integral AI continuă: un nou ad creat pentru bere începe cu un vibe relaxant al unei mulțimi la un grătar, continuă cu un incendiu ce pare scăpat de sub control și se termină cu un peisaj post-apocaliptic. Mm, gotta love AI.
Mirinda a trecut printr-un proces de rebranding: noua identitate foarte colorată exprimă o explozie de prospețime și este o reprezentare a generației Z.
Un generator de imagini AI a creat multiple colaborări ale unor branduri de renume, precum Burberry x Ikea sau Spotify x Domino's. Poți privi rezultatul și alte colaborări interesante aici.
Cum ar arăta ambalajul unor branduri precum Schweppes, Nutella, Toffifee, Red Bull sau Vanish dacă ar fi realizat în stil minimalist? Poți vedea aici.
Adobe încurajează creativitatea și transformă desenele unor copii cu supereroi în piese de artă digitală.
Un designer digital a înlocuit literele unor cuvinte cu elemente vizuale. Sensul cuvintelor nu a fost modificat, dimpotrivă: elementele vizuale accentuează sensul acestora. Cum a reușit? Cu multă creativitate. Privește aici.
Ce înseamnă formația Beatles pentru unii artiști și cum le inspiră eul creativ? Poți vedea aici cum 30 de artiști au ilustrat trupa conform viziunii artistice proprii.
Care este magia unui brand puternic? Sloganul poate fi recunoscut după doar primele două cuvinte. Kit-Kat a lansat un nou ad foarte fain ce are la bază un experiment, iar rezultatul final îl poți vedea aici.
Combinația Whiskey & Cola este acum disponibilă la doză. Poți vedea aici designul de ambalaj al noului produs ce reprezintă un „perfect match” al gusturilor și brandurilor: Jack Daniel’s & Coca-Cola.
Vezi aici evoluția logoului Nintendo.
Cei de la Digital Synopsis îți oferă 25+ exemple de ad-uri extrem de creative. Nu este un top, pentru că ar fi imposibil să alegi dintre ele.
Tehnologia AI generativă înregistrează un nou upgrade datorită DeepFloyd IF, un program ce reușește să integreze inteligent textul în imagini.
De ziua încoronării regelui Charles al III-lea, Burger King a renunțat la cuvântul „Burger” din logo. Vezi aici cum au reacționat alte branduri la acest eveniment.
🔊 Side focus
Îți dorești să poți vorbi cu animalele? Știm cum sună întrebarea asta, însă este posibil ca în viitor, cu ajutorul inteligenței articiale, datele bioacustice colectate de la animale să poată fi descifrate și traduse în limbajul uman natural.
Din luna Ianuarie până în prezent, numărul utilizatorilor LinkedIn a crescut cu 30 de milioane, platforma înregistrând acum un număr total de 930 de milioane de membri.
Poți uita de parole când vine vorba de contul Google. De acum, te vei putea loga cu ajutorul amprentei, al scanării faciale sau al unui cod PIN. Google a introdus de asemenea și marcaje de verificare în Gmail pentru branduri cu scopul de a facilita separarea e-mailurilor de spam-uri și scam-uri.
Meta introduce opțiuni prin care poți acorda feedback conținutului tip Reel pentru ca acesta să fie cât mai apropiat posibil de preferințele tale de utilizator.
Meta introduce realitatea augmentată pentru ca brandurile să poată oferi prin conținutul lor publicitar experiențe imersive utilizatorilor, în special celor aparținând generației Z.
Instagram va avea noi opțiuni pentru secțiunea Stories. Vei putea primi/oferi comentarii și vei vedea cine a apreciat povestea ta și după ce trec 24h de la postarea ei.
Stickerele customizate, generate AI, testate de Instagram. Acest nou feature îmbunătățește modul în care utilizatorii interacționează, dar are și potențialul de a crește engagementul brandurilor și al influencerilor.
LinkedIn apelează și el la tehnologia inteligenței artificiale și integrează o nouă opțiune: sugestii de postări generate AI pentru utilizatori.
🔥 Ro Business Focus
Start-up-ul tech românesc Pluria prezintă potențial global și primește o finanțare de 2 milioane de dolari condusă firma de capital de risc Eleven Ventures.
O nouă inițiativă menită să susțină producătorii români: site-ul bunromanesc.ro. Poți achiziționa produse alimentare, băuturi alcoolice, produse de curățenie, de înfrumusețare și multe alte produse faine românești.
În ultimii doi ani, profesioniștii domeniului marketing din România s-au concentrat în activitatea lor pe următoarele trenduri: personalizarea ofertelor, video marketing și influencer marketing. Despre bugetul alocat departamentului și despre mixul de marketing poți afla mai multe de la Rodica Mihalache, Data Intelligence Lead Publicis Groupe România.
Startup-ul clujean Synaptic ce integrează inteligența artificială în procesul delimitării tumorilor canceroase a depășit targetul de 160.00 Euro pe Seedblink în cea de-a două rundă de investiții.
Colecția de artă digitală „Eu, Mălăele”, dezvoltată de Horațiu Mălăele în colaborare cu MultiversX, va fi lansată în data de 11 Mai 2023 (mâine).
Startup-ul românesc bonapp.eco ce are ca misiune combaterea risipei alimentare, finanțat cu o sumă de 600.000 Euro, iar startup-ul Hackajob, înființat de un român la Londra, a primit o finanțare de 25 milioane de Dolari.
📊 Stats
52% dintre persoanele care lucrează în domenii ce implică interogări online sunt de părere că tehnologia AI este extrem de importantă pentru relevanța rezultatelor căutărilor online.
25% din populația lumii care a participat la un studiu dedicat metodelor de înșelăciune AI au declarat că au fost victima sau cunosc o altă persoană, victimă a unei forme de înșelăciune bazată pe clonarea vocii.
Rezultatele unei cercetări demonstrează faptul că că tool-urile AI cresc productivitatea angajaților cu 14 %.
🎠 Why So Serious? Let’s unfocus for a second. Săptămâna asta la locul de „joacă”:
Times New Roman, Calibri sau Arial, acestea sunt fonturile comune și multă lume le recunoaște, însă cât de bun cunoscător ești al fonturilor mai rar utilizate? Fă acest quiz și află câte poți recunoaște dintr-un total de 30.
La jocul acesta trebuie să așezi elementele componente ale unor forme și să le combini astfel încât să arate conform modelului.
Cât de bine observi diferențele de nuanțe ale culorilor? Află acum, trecând prin cele 10 nivele ale jocului acesta.
🥇 Pentru un ROI Personal Mare
Un alt fel de workout: antrenamentul valorilor
Privite ca niște piloni de susținere ce există independent de acțiunea umană, valorile riscă să se diminueze ca intensitate, ca importanță și să dispară din sistemul tău de valori. De ce? Pentru că în loc să le exersezi, doar le admiri și confirmi verbal.
Ele sunt însă ca niște mușchi: trebuie antrenate constant, iar asta înseamnă să se regăsească în atitudinea și acțiunile tale de zi cu zi. Ele există atâta timp cât acționezi conform lor. Cu cât le exersezi mai mult, cu atât devin mai puternice. Articolul acesta îți explică în detaliu ce înseamnă un workout eficient de „tonifiere” e valorilor, atât a celor personale, cât și a celor pe care le dorești prezente la nivel organizațional.
3,2,1: START Imperfect
Și tot e mai bine decât să nu fi plecat deloc de pe poziție. De multe ori ești tentat să refuzi o anumită oportunitate pentru că te temi că nu vei putea atinge idealul.
Astfel:
3 – Fii deschis spre oportunități
2 – Analizează dacă ele sunt aliniate cu obiectivele tale
1 – Acționează.
Va fi un start imperfect și o cursă cu greșeli, dar e ceea ce te va duce acolo unde îți dorești. Numărătoarea aceasta se va derula din nou și din nou, iar formele tale de start și parcursul tău se vor îmbunătăți de fiecare dată. Poți citi aici cum să te împaci cu greșelile și să te oprești din a căuta perfecțiunea.
Este important să creezi, nu să fii într-o competiție
Cursa imperfectă pe care o menționăm mai sus reprezintă competiția pe care o ai cu tine. Este necesar să te autodepășești, să te provoci constant, să descoperi și să creezi. Îți recomandăm acest articol care îndeamnă să creezi, nu să te afli constant într-o competiție cu altcineva.
Mentalitatea abundenței este importantă pentru a reuși să te concentrezi asupra procesului de creație și de inovare: fii recunoscător pentru ceea ce ai reușit până în prezent și caută să devii mereu mai bun decât ieri. Cu gândul la competiție, se instaurează frica de a eșua și de a fi învins și știm cu toții, frica te blochează.
🚀 Topul celor mai descărcate aplicații din luna Aprilie 2023
Iată care sunt cele mai frecvent descărcate aplicații din luna trecută:
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin