Techtonika Newsletter nr. 05
Neața!
Sperăm că ai ținut cont de îndemnul nostru de 1 Mai și ai lucrat doar la starea ta de bine. După această mini-vacanță de odihnă și relaxare, venim cu știri foarte interesante, cu date și insights din lumea creatorilor de conținut, cu quizuri simpatice și bineînțeles, cu trendurile lunii Aprilie.
Ține-ți cafeaua aproape, iar newsletter-ul și mai aproape.
Așează-te comod și să-ncepem!
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
Front Focus
Social Media este obositor mental, iar asta ne face mai vulnerabili în fața reclamelor. Din ce în ce mai multe reclame sunt realizate integral de AI, iar Microsoft a lansat tool-ul Designer.
Side Focus
Instagram va schimba peisajul postărilor din aplicație: vei putea adăuga muzica sau face sondaje; Youtube lansează o serie de videoclipuri ce prezintă top 5 trenduri, iar tu poți avea acum ca partener de discuție un avatar AI.
Ro Business Focus
Două concurente din România au câștigat un concurs organizat de Tommy Hilfiger, iar o companie românească a dezvoltat o platformă de trading de energie necesară unui start-up elvețian.
Despre afacerile creatorilor de conținut
Date și insights despre cele mai avantajoase financiar activități, despre provocările întâmpinate anul trecut sau despre principalele beneficii pe care le presupune acest business.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Care culoare reflectă personalitatea ta? Iar dacă ai fi un curent artistic, care ai fi? Află răspunsul la aceste două întrebări inedite despre tine cu ajutorul unor quizuri.
Pentru ROI Personal Mare
Cum să nu îți pierzi echilibrul în relațiile de business
Next Up
Evenimentul fundamental la Sala Palatului
Trendurile lunii Aprilie
Care au fost căutările de top ale românilor? Mic hint: toate strigă puternic „Paște”.
Front Focus
Abonații LinkedIn Premium vor putea adăuga pe pagina profilului lor un buton Call to Action personalizat.
Cum arată o reclamă creată integral AI? Poți vedea aici ad-ul retro generat pentru un restaurant imaginar, Pepperoni Hug Spot.
Realizat de tehnologia AI este și acest ad, „Beat Biden”, ce prezintă viitorul țării în cazul în care Joe Biden va fi ales președinte în 2024.
O nouă campanie provoacă tehnologia AI: DyslexAI face o comparație între inovațiile AI și cele ale persoanelor dislexice.
Poți vedea aici Top 43 cele mai bune reclame stradale.
Social Media te obosește mental, iar asta te face mai vulnerabil și mai sensibil când vine vorba de reclamele online.
Microsoft Designer, noul tool de design grafic gratuit care creează cu ajutorul inteligenței artificiale conform indicațiilor tale. Asemănător aplicației Canva, poți crea cu ajutorul Designer modele de postări, de prezentări și alte materiale necesare business-ului tău.
Un artist a utilizat tehnologia AI pentru a reda cei mai bogați oameni ai lumii în ipostaza unor persoane sărace.
„Se întâmplă și la case mai mari”: Top 4 greșeli de design ale Apple.
Aproximativ 2% din numărul joburilor actuale ar putea să dispară până în anul 2027, pozițiile respective fiind înlocuite de tehnologia AI.
Side Focus
Aplicația Tik-Tok dorește ca utilizatorii să își poată crea poze de profil (avataruri) generate AI.
Youtube lansează o serie de videoclipuri lunare. Fiecare videoclip prezintă top 5 trenduri ale momentului, identificate de echipa Youtube. Asta nu e tot: aplicația oferă acum posibilitatea de a-ți plasa reclamele alături de videoclipurile pieselor cele mai ascultate.
Apropo de serii: Techtonika a lansat și ea o serie de postări săptămânale despre arhetipurile de brand. Poți vedea prima postare aici. Rămâi cu ochii pe paginile noastre pentru că vinerea asta prezentăm arhetipul Glumeț.
Instacart vrea să te ajute să economisești. Îți va arăta produsele la promoție și ofertele selectate de sistemul AI în baza cumpărăturilor tale anterioare.
Instagram are în plan să introducă sondajele și în secțiunea de comentarii. De asemenea, aplicația testează opțiunea de a adăuga muzică postărilor tip carousel.
RTRO, noua aplicație lipsită de algoritmi ce permite utilizatorilor să dețină un control mai mare asupra tipului de conținut pe care îl văd. Aplicația reprezintă un spațiu virtual în care poți interacționa într-un mod natural cu prietenii, cu creatorii de conținut și cu brandurile.
Noile inițiative ale Meta și Tik-Tok au ca obiectiv îmbunătățirea relației brand-creator de conținut.
Whatsapp îți va oferi posibilitatea de a citi transcrierea mesajelor vocale primite. Această nouă funcție vine ca un ajutor în momentele în care nu poți asculta mesajele audio.
Cum ar fi să poți purta o conversație cu un avatar creat de AI? Poți afla asta utilizând aplicația Call Annie.
Se vorbește din ce în ce mai mult despre aplicația Bluesky, inamicul Twitter. Poți citi aici mai multe info despre ea.
Ro Business Focus
Concursul vestimentar creat de Tommy Hilfiger cu ajutorul AI a fost câștigat de două concurente din România.
Start-up-ul Spark School ce își propune să dezvolte un liceu hibrid internațional a atras până acum peste 700.000 Euro.
O platformă a unui start-up elvețian dedicată trading-ului de energie, dezvoltată de compania românească EXE Software.
Samsung și Musette s-au alăturat în cadrul unei campanii care celebrează frumusețea contrastelor feminine.
Concursul lansat de Romanian Design Week și IQOS a fost câștigat de proiectul „Echoes of Presence” ce prezintă o abordare inedită a conceptului „împreună” bazată pe stimularea simțurilor vizuale, sonore și senzoriale. Mai multe despre proiect poți citi aici.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Ai văzut și tu haosul creat de dispariția marcajului de verificare Twitter. Oamenii au decis să facă haz de necaz. Ce a ieșit? Poți vedea aici o selecție a 22 reacții/tweet-uri funny, iar aici cele mai bune meme-uri realizate pe acest subiect. Have fun.
Aceste reclame funny ale McDonald’s îți arată ce comandă clienții lor amețiți de alcool, noaptea.
2 întrebări inedite despre tine la care poți afla răspunsul:
Care e culoarea ce îți reprezintă cel mai bine personalitatea? Află asta aici.
Dacă ai fi un curent artistic, ai fi impresionism, cubism, sau alt curent? Dacă ești curios să afli, fă acest quiz.
Afacerile creatorilor de conținut – date și insights
Cei de la HubSpot în colaborare cu TheTilt au publicat recent un raport ce prezintă informații despre afacerile creatorilor de conținut. Mai mult de 300 de creatori au făcut parte din acest studiu, iar rezultatele sunt cel puțin interesante.
Haide să ne uităm:
Cărei generații aparțin acești creatori?
Ce îi motivează?
Afirmațiile care descriu cel mai bine afacerea lor sunt:
Din ce își întrețin creatorii afacerea?
Principalele modalități prin care câștigă bani sunt:
Topul activităților de business în ordinea timpului pe care creatorii îl alocă acestora în decursul unei săptămâni
Principalele provocări pe care le-au confruntat în 2022:
Cum ajung creatorii de conținut la audiența lor?
De asemenea:
Care sunt cele mai importante beneficii?
Pentru un ROI Personal Mare
Despre feedback-ul cu fundiță și potențialul său constructiv
Dacă este văzut ca un cadou, feedback-ul prezintă multe beneficii: la nivel personal, al echipei sau al întregului business. Cu un astfel de mindset care tratează feedback-ul ca pe o oportunitate de dezvoltare și nu ca pe o critică, mediul creat este susținut de o atitudine sănătoasă atât a celui care oferă feedback, cât și a celui care îl primește.
Vorbind despre acest tip de cadouri, nu îți mai permiți să spui că „nu te pricepi să le faci”. E ceva ce se învață și trebuie exersat. Citește acest articol și află cum poți ajunge printre cei mai buni și cei mai darnici parteneri.
Cum să nu îți pierzi echilibrul în relațiile de business
Relațiile de business pot fi destul de complicate uneori. Te scot din zona de confort și are fiecare o dinamică specifică. Unele sunt adevărate provocări la care nu mereu te poți adapta cu ușurință.
Mai exact, sunt unele relații care necesită ca tu să fii un as în echilibristică și să mențiii atitudinea “de mijloc”: dacă te dezechilibrezi și te apropii prea mult de partea stângă, o dai în compromis, iar în partea dreaptă riști să cazi în lipsa de flexibilitate și rigiditate mentală.
Accesează link-ul acesta pentru „lecția de intro” în echilibristica relațiilor de business.
Prima formă de leadership necesară: leadershipul personal
Despre leadership se discută frecvent: afli cum să creezi un climat organizațional care să încurajeze starea de bine și productivitatea angajaților sau ce trebuie să faci pentru a-ți inspira și motiva membrii echipei.
Schimbăm puțin perspectiva și te încurajăm să citești despre leadershipul personal. Despre importanța introspecției sau a alinierii valorilor persoane cu obiectivele de business poți afla mai multe aici. Acesta este un kind reminder să nu amâni să ai grijă de tine și să fii înțelegător, răbdător și consecvent. Ai nevoie de resurse și de energie pentru a putea continua să oferi celor din jur.
Trendurile lunii Aprilie (sau ce au mai căutat românii pe Google zilele trecute)
Nu foarte mulți români și-au căutat online inspirația pentru mesajele de Paște anul acesta. Ați văzut și voi, parcă mai puțin „Fie ca...” decât în anii trecuți. Chiar și așa, căutările lunii Aprilie sunt extrem de sugestive și ne arată ce preferă românul să mănânce de Paște, care este orașul de mare interes în această perioadă și care este una dintre nevoile informaționale din procesul de pregătire pentru sărbători.
1. Pască & Cozonac (Categoria Generală)
2. Ierusalim (Categoria Călătorii)
3. Miel (Categoria Domeniul Comercial și Industrial)
4. Ciorbă de miel (Categoria Mâncare și Băutură)
5. Când se vopsesc ouăle (Categoria Pasiuni și Timp Liber)
Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!