Techtonika Newsletter nr. 03
Neața!
Sperăm că ai avut parte de momente fericite alături de cei dragi și că au fost câteva zile de respiro de care te-ai bucurat din plin.
Poate că ieri ți-a fost dificil să intri in ritmul obișnuit de muncă, așa că în dimineața asta venim în ajutorul tău nu doar cu multă energie, ci și cu chef de joacă. Vei citi despre noi tool-uri, funcții și aplicații utile, vei vedea noi logo-uri și design-uri, te vei juca cromatic și vei afla multe informații utile din domeniul marketing.
3, 2, 1...
Start your day off right!
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
Front Focus
Meta profită din plin de AI, Winamp s-a reîntors cu o nouă identitate, modelul Porsche 911 s-a ales cu un design inedit, iar un generator de imagini AI a făcut redesign-ul logo-urilor Apple, Microsoft, Starbucks.
Side Focus
Cercetătorii au aflat cât de rău poate deveni un chatbot, Instagram investește în secțiunea de Reels pentru a semăna cu Tik-Tok, Pinterest introduce noi măsuri de securitate și o nouă aplicație face „shareting-ul” plăcut și safe.
Ro Business Focus
A fost lansată o platformă regională de educație sexuală dedicată generației Z.
Stats
Numărul e-mailurilor de phishing a crescut, oamenii cheluie mai puțin și experiența în ChatGPT va conta din ce în ce mai mult în viitor.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
It’s play time! Joacă-te cu spațierea literelor și cu diverse combinații cromatice.
Pentru ROI Personal Mare
Un nou element în relația minte-corp: spațiul de lucru
Topul celor mai descărcate aplicații din luna Martie 2023
Află ce aplicație deține supremația în topul celor mai descărcate aplicații luna trecută
Techtonika Insight #3
Despre USP - Unique Selling Proposition
Cele 9 beneficii personale pe care brandul tău le poate oferi clienților
Care sunt promisiunile de beneficii pe care brandul tău le poate face consumatorilor?
Front Focus
Ikea are un nou serviciu de design interior. Pentru 99 de dolari/cameră sau 299 de dolari pentru mediul business, designerii Ikea se ocupă de consultanță și de amenajarea spațiului.
Meta îți pune la dispoziție un nou proiect AI: cu Animated Drawings poți de acum să îți animezi schițele și desenele. Recent Meta a mai lansat o nouă funcție tot pe bază de inteligență artificială, și anume Segment Anything Model, capabilă să identifice și să separe obiecte din imagini și videoclipuri.
Patru tineri ecologiști din Europa și SUA vor colabora cu directorii Puma în ceea ce privește eforturile de sustenabilitate ale brandului.
Vans a lansat o nouă campanie globală prin care încurajează oamenii la introspecție pentru a-și regăsi sinele autentic, având în vedere că foarte multe persoane au fost supuse unei reevaluări ale priorităților personale în perioada pandemică.
Winamp s-a întors, însă nu e deloc așa cum ți-l amintești. Poți vedea aici noul logo și noul design al aplicației.
Dacă dorești să îți optimizezi rezultatele campaniilor de marketing derulate pe Snapchat, aplicația vine în ajutorul tău după ce a luat decizia de a integra serviciile furnizorului Rockerbox.
Facebook vine în ajutorul tău atunci când ești lipsit de inspirație: noul tool creează – cu ajutorul AI - stories pentru tine în baza pozelor incărcate de tine în aplicație.
Un start-up a creat un instrument bazat pe AI care navighează pe internet și dă comenzile de care ai nevoie în locul tău.
Culorile precum portocaliu, galben sau mov sunt eficiente în reclamele derulate pe LinekdIn. Citește mai multe aici despre ce alte elemente ar trebui să conțină campaniile pe care le derulezi.
Cum arată conceptele originale ale logo-urilor PlayStation?
Cum a evoluat logo-ul Instagram de-a lungul timpului?
Artisul 3D, Hugo Fournier, a creat un nou design modelului Porsche 911. Poți simți cât e de confortabil doar uitându-te la el.
Castelul Norwich a trecut printr-un proces de rebranding, iar noua identitate este inspirată din desenele și schițele făcute de turiști.
Mai multe persoane consideră că varianta de logo Starbucks creată de un generator de imagini AI este mai bună decât originalul. Poți vedea aici ce redesign a făcut logo-ului Apple, Pepsi sau Microsoft.
Front Focus EXTRA
Cum arată anatomia celor mai bune branduri digitale? În acest articol poți vedea elementele cheie, precum și cele mai bune practici digitale pe care brandurile (Genius Brands) le integrează în strategiile lor.
Side Focus
Meta îmbunătățește experiența utilizatorilor și uniformizează volumul materialelor video din „Reels” și „Stories”. Funcția este disponibilă în cele mai recente versiuni Facebook & Instagram.
Youtube oferă creatorilor de conținut sfaturi despre optimizarea videclipurilor și adaptarea lor la modul de vizionare preferat de din ce în ce mai multe persoane, și anume cel de pe televizor.
Instagram vrea să te atragă și mai mult spre Reels (în defavoarea aplicației Tik-Tok). Va introduce noi opțiuni de editare a acestora, precum și o secțiune dedicată pieselor și hasthag-urilor aflate în trend.
Whatsapp oferă acum brazilienilor noi opțiuni de plată în aplicație.
Nou beneficiu pentru abonații Twitter Blue: posibilitatea de a scrie tweet-uri de până la 10.000 caractere.
Aplicația Google Maps îți va oferi posibilitatea de a explora în detaliu parcurile naționale. În loc de clasicul pin, vei avea disponibilă întreaga rută a parcului, alături de principalele puncte de atracție.
La scurt timp după ce o investigație NBC News a demonstrat că Pinterest este o aplicație folosită de pedofili pentru a crea panouri cu poze ale fetelor tinere, compania a anunțat introducerea unor noi măsuri de securitate și controale parentale.
Fenomenul sharenting: a fost creată o aplicație care permite părinților să distribuie poze/videoclipuri cu proprii copii într-un spațiu controlat, format din familie și din prieteni.
LinkedIn a încheiat un contract cu CLEAR, o platformă de identitate securizată, pentru a oferi utilizatorilor o nouă modalitate de verificare a identității persoanelor și a locului de muncă.
Opinii discriminatorii și discursuri rasiste ale ChatGPT: Un grup de cercetători a derulat un studiu prin care a aflat cum poate scoate ce-i mai rău din acest chatbot.
LinkedIn Audience Network va permite să îți extinzi campaniile pe site-uri web ale unor terțe părți care au încheiat parteneriate cu LinkedIn pentru a afișa reclamele platformei.
RO Business Focus
VMLY&R România a dezvoltat conceptul creativ pentru #SafeToPlayHub, platforma Durex prin care se dorește încurajarea și normalizarea educației sexuale în rândul membrilor generației Z.
Tazz a premiat cei mai mari jucători digitali din HoReCa la Gala Tazz Awards
Google publică noi practici recomandate pentru link-uri în limba română
Stats
Numărul e-mailurilor de phishing a crescut cu peste 560% de la începutul anului 2022. Acest fenomen este privit de specialiști ca o urmare a pandemiei Covid-19.
Consumatorii cheltuie cu 62% mai puțin pe mesele în oraș și pe mâncarea comandată, conform acestui studiu.
Experiența în domeniul tehnologic AI (în special în ChatGPT) a candidaților devine un criteriu din ce în ce mai important pentru angajatori.
Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Întâlnirile Microsoft Teams for fi de acum mult mai distractive: vei putea aplica filtre specifice Snapchat în timpul apelurilor. Let the fun begin.
It’s play time!
Dacă vrei să te joci și să exersezi spațierea dintre litere în același timp, o poți face aici.
Un alt joc foarte fain și antrenant este acesta. Trebuie să potrivești culorile în funcție de cerințele fiecărui nivel.
Pentru ROI Personal Mare
Cum îți poți maximiza șansele de a-ți găsi un loc de muncă pe LinkedIn
Faptul că bifezi opțiunea Open to Work nu te ajută foarte mult în procesul de căutare a unui loc de muncă. Pentru a exploata întregul potențial pe care LinkedIn îl are în direcția asta, este necesar să fii atent la câteva aspecte esențiale pentru recruitori.
Fă un joc de imaginație și pune-te în locul lor: de ce informații ai avea nevoie pentru a ști dacă o persoană este candidatul potrivit și ce anume ți-ar atrage atenția? În acest articol ai câteva sfaturi care să te ajute să răspunzi la întrebare.
Un nou element în relația minte-corp: spațiul de lucru
Pentru ca tu să poți „funcționa” la nivel optim, spațiile în care îți petreci timpul trebuie să îți satisfacă nevoile personale: nevoia de a aparține unui mediu în care să te simțti acceptat sau care să îți permită să înveți și să te dezvolți.
Petreci o mare parte din timp lucrând, astfel că mediul de lucru și elementele acestuia influențează modul în care performezi în (foarte) multe feluri. Citește aici cum schimbările subtile de mediu și aspecte precum înălțimea tavanului au impact asupra modului în care lucrezi.
De ce îți amintești ce nu vrei și de ce te simți inconfortabil...din nou?
Cu toții avem momente jenante din trecut la care nu vrem să ne mai gândim vreodată. Nu e mereu însă cum vrem noi: amintirile lor apar uneori spontan, nedorite. Mental vorbind, nu ai buton de restart, doar unul de replay, așa că mintea ta depășește orice limită sănătoasă a numărului de click-uri.
Dar de ce simți totul la fel de intens ca prima oară? Pentru că amintirile involuntare tind să fie mai negative decât cele voluntare, iar majoritatea amintirilor negative au un ton emoțional mai puternic decât amintirile pozitive. Despre acest fenomen al amintirilor involuntare pe care îl resimțim cu toții poți citi mai multe aici.
Topul celor mai descărcate aplicații din luna Martie 2023
Iată care sunt cele mai frecvent descărcate aplicații din luna Martie anul acesta:
TECHTONIKA INSIGHT #3 - Unique Selling Proposition
Ce este un USP?
USP (Unique Selling Proposition) este o caracteristică sau beneficiu distinctiv al unui produs sau serviciu, care îl diferențiază de competiția sa și îi oferă o valoare unică pentru clienți. Acesta poate constitui mesajul central al unei campanii de marketing, care îi informează pe consumatori de ce ar trebui să aleagă un anumit brand în fața altora.
USP-ul poate fi bazat pe preț, calitate, design, funcționalitate, inovație, beneficiu sau orice altă caracteristică care face un produs sau serviciu mai atractiv decât alternativele disponibile pe piață.
Pe scurt, trebuie să răspundă la întrebarea Ce faci tu ca business/produs/serviciu mai bine decât concurența ta?
Importanța unui USP
Într-o piață competitivă, un brand fără un USP este susceptibil să fie invizibil și, prin urmare, să aibă rezultate slabe. Clienții aleg adesea un produs sau serviciu pe baza diferențelor dintre mărci, deci a avea un USP bine definit poate face o diferență semnificativă în succesul unui brand. Poate, de asemenea, ajuta la crearea unei loialități a clienților și la creșterea profiturilor prin intermediul recenziilor pozitive și a recomandărilor.
Statistici relevante din 2021
Conform unui studiu realizat de HubSpot, 80% dintre clienți aleg un brand datorită personalității acestuia, nu datorită prețului sau a funcționalității.
Potrivit unei cercetări efectuate de Sprout Social, 71% dintre clienți sunt dispuși să recomande un brand prietenilor și familiei lor dacă sunt impresionați de experiența lor de cumpărare.
Un alt studiu al companiei Qualtrics XM a descoperit că 76% dintre consumatori cred că o experiență pozitivă a clienților este un semn clar al faptului că o companie îi respectă.
Cum arată un USP bine construit?
Claritate - Un USP trebuie să fie clar și ușor de înțeles de către clienți. Trebuie să ofere o explicație concisă și relevantă cu privire la ceea ce face produsul sau serviciul să fie unic și să ofere o valoare adăugată pentru consumatori. Un mesaj clar și ușor de înțeles va ajuta la construirea unei identități puternice de brand și va face mai ușor pentru clienți să ia decizia de cumpărare.
Diferențiere - USP-ul ar trebui să se concentreze pe un singur beneficiu-cheie care diferențiază produsul sau serviciul de concurenții săi. Trebuie să fie clar de ce produsul sau serviciul este mai bun decât alternativele de pe piață. Acest lucru va ajuta la creșterea vizibilității brandului și la atragerea clienților care caută un produs sau serviciu care să se potrivească nevoilor lor specifice. Suntem, adesea, foarte tentați să povestim despre toate lucrurile minunate pe care le facem în business-ul nostru, dar pentru USP, aplicăm regula unul și bun.
Relevanță - USP-ul ar trebui să fie relevant pentru publicul țintă al brandului. Trebuie să ia în considerare nevoile și preferințele consumatorilor și să se concentreze pe beneficiile care contează cel mai mult pentru aceștia. Acest lucru va ajuta la construirea unei relații puternice între brand și clienți și la creșterea loialității și fidelității acestora.
Nu ești sigur cum să construiești un UPS sau de unde să pornești? Am pregătit un infographic care să te ajute în stabilirea unor beneficii pe care brandul tău le poate aduce în vieție clienților tăi, bazat pe un studiu de la Gartner.
Cele 9 beneficii personale pe care brandul tău le poate oferi clienților
Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!