Techtonika Newsletter nr. 02
Neața!
Ne începem ziua de miercuri cu multă energie pozitivă, cu noi studii, noi funcții digitale și multe campanii lansate. E o nebunie: e nebunia digitală a ultimei săptămâni și e foarte interesantă. Let's dive right in!
Cuprins, sau despre ce vorbim astazi:
Front Focus
A fost lansată o nouă aplicație AI care îți analizează logo-ul, avem un val de rebrandinguri si avem tooluri noi bazate pe inteligenta artificiale
Side Focus
Abonații Youtube Premium se bucură de multe opțiuni noi, Tik-Tokul traverseaza o perioada a “prohibitiei” si avem reguli noi pentru Play Store
Ro Business Focus
Noi campanii lansate de Guerilla, 5togo, BRD
Stats
O sectiune dedicata statiticilor si studiilor din indutrie
Why so serious? Let’s unfocus for a second
Cât de bine cunoști nuanțele logo-urilor? - Quiz
Pentru un ROI Personal Mare
Fii un partener de business bun și dezvoltă-te ca partener de conversație
Techtonika Insight #2
Strategia de brand în 5 întrebări
Trenduri de marketing pentru anul 2023 - Infographic
Topul aspectelor care contează în decizia finală de cumpărare
Front Focus
Cars&Logo lovers, atenția aici: redesign-uri de logo mai bune și mai puțin bune din domeniul auto.
Video Games lovers, rândul vostru: noul logo EA Sports FC a fost făcut public.
Aici poți vedea cum a evoluat de-a lungul timpului logo-ul Warner Bros.
Fanta are o nouă identitate vizuală. Brandul vrea să inspire oamenii să se bucure de viață, fiind o expresie a distracției și a energiei pozitive.
Armata Americană a trecut printr-un proces de rebranding pentru prima oară în ultimii 20 de ani.
Aplicația asta bazată pe inteligență artificială îți analizează logo-ul și îți oferă feedback gratuit.
Instagram a creat o pagină în care oferă sfaturi și informații brandurilor despre modul eficient de a utiliza mesageria directă (DM) în relația cu clienții.
Meta are în plan să să dezvolte noi tool-uri bazate pe inteligența articială generativă care să ajute companiile în crearea reclamelor.
Meta a lansat două serii de videclipuri, „Performance Talks” și „Ask an Expert” prin care dorește să îți ofere sfaturi și insights din domeniul marketingului.
Un startup creează o platformă AI ce generează script-uri pentru reclamele audio din podcast și din radio. Mai mult decât atât, adaugă voice-overs, muzică, efecte sonore. Ficțiune? Not anymore.
Poți vedea cine a plătit pentru marcajul albastru Twitter și cine l-a obținut prin verificare cu ajutorul acestor 4 extensii de brower.
Abonații Twitter Blue vor vedea pe paginile „For You” și „Following” „aproximativ” jumătate din numărul reclamelor afișate utilizatorilor neabonați.
Side Focus
Îți plac jocurile multiplayer? Dacă da, îți dăm o veste bună. Acum te poți juca cu prietenii în timp ce ești în videocall cu ei, pe Facebook Messenger.
În Marketplace ai acum posibilitatea să postezi sau/și să soliciți materiale video.
Google introduce o nouă regulă pentru pentru Play Store: aplicațiile trebuie să îți permită ștergerea contului.
Din ce în ce mai multe țări interzic uitilizarea aplicației Tik-Tok, în majoritatea cazurilor interdicția aplicându-se la dispozitivele de serviciu. Deciziile au fost luate din motive de țin de securitatea și confidențialitatea datelor.
Snapchat dezvoltă My AI, Chatbot-ul lansat la începutul anului. Chatbot-ul va primi informații referitoare la vârsta persoanei care îl utilizează pentru a-și adapta răspunsurile, iar părinții vor putea vedea „conversațiile” copilului cu Chatbot-ul, precum și frecvența lor.
Dorind să crească numărul abonaților, Youtube a introdus multiple opțiuni Premium: abonații vor putea să descarce în secțiunea „Library” ce videoclipuri vor, pentru a le viziona ulterior offline, vor putea relua videoclipul din minutul la care s-au oprit din vizionare, chiar dacă este accesat de pe un alt device, iar videoclipurile vor fi putea fi vizionate la o calitate mai înaltă decât cea disponibilă celor neabonați.
Conținutul din „Whatsapp Status” va putea fi în viitor distribuit și pe Facebook.
Ro Business Focus
#Selfiement, noua campanie pentru sănătatea mintală marca Guerilla. Campania te încurajează să îți faci un selfiement, adică un selfie sincer, fără filtre, care să exprime sentimentele tale reale din acel moment.
Pentru că am amintit de Guerilla: o campanie foarte faină derulată de 5togo în parteneriat cu Guerilla se desfășoară în perioada 10 Aprilie – 29 Mai 2023. Cei de la 5togo sunt în căutarea noului design al colecției proprii Retrogrand. Despre regulament, premii și alte info poți citi aici.
BRD a lansat Viața cu RE, o campanie ce își propune să te ajute să combați stresul financiar care poate veni la pachet cu un credit de nevoi personale.
Ca tot vorbim ne nevoi financiare, Platforma Jobful inchide o prima runda de finantare pe platforma Ronnin.
Impactul unei reclame și probabilitatea ca ea să capteze atenția sunt integrate într-un serviciu pe care acum îl oferă Xiaxi România în parteneriat cu Adelaide.
Un studiu realizat în luna martie ne arată care sunt aspectele care influențează cel mai mult calitatea vieții românilor.
Aici poți vedea ultimele campanii lansate de Poliția Română în cadrul proiectului național de educație rutieră. Campaniile sunt adresate persoanelor în vârstă și copiilor și vor rula atât online, cât și offline, până la data de 2 mai, 2023.
Stats
Utilizatorii LinkedIn adoră statisticile și datele. Un nou studiu arată ce funcționează în reclamele video de pe LinkedIn.
Reclamele din aplicația Tik-Tok au cele mari mari șanse să fie accesate, comparând cu cele de pe Instagram sau Facebook.
Un nou studiu arată cele mai comune afecțiuni de sănătate cauzate de utilizarea telefoanelor mobile, a laptopurilor și a altor electronice de consum.
Conform unui studiu recent, oamenii prioritizează prețurile mai scăzute în defavoarea păstrării loialității lor față de un brand.
Why so serious? Let’s unfocus for a second
Aici poți vedea câteva portrete realizate de AI ale unor familii din diferite țări.
Fă acest quiz simpatic al culorilor și află dacă poți identifica nuanța corectă a logo-urilor.
Nuanțele ca nuanțele, dar numele brandurilor le pronunți corect? Poți afla asta aici.
Cei de la Depositphotos au lansat o campanie publicitară pe baza celor mai ciudate și amuzante căutări ale utilizatorilor: un câine într-un costum de hot-dog, o pizza care zboară-n spațiu sau un pui cu un monoclu. Deloc ciudat...
PicsArt a lansat „AI Avatar Pets” care îți permite să editezi portretele animalelor. Te gândeai că nu pot fi mai drăgălașe de atât? Oh, well...
Pentru ROI Personal Mare
Relațiile pe care le creezi cu alți antreprenori sunt oportunități de viitor
Treaba cu networking-ul nu e una ușoară, dar are un potențial uriaș în a te ajuta să te dezvolți pe plan personal și profesional. Oamenii nu cumpara bunuri sau servicii, ci relatii. Citește aici cum faci networking-ul ăla bun despre care îți tot povestim.
Fii un partener de business bun și dezvoltă-te ca partener de conversație
E liniștea aia apăsătoare, e întrebarea la care s-a mai răspuns înainte să o adresezi sau este combinația dubioasă de cuvinte pe care o face creierul tău atunci când ești în mijlocul pitch-ului perfect.
Continuând ideea networking-ului calitativ, poți citi aici ce reușești să îmbunătățești pe planul abilităților sociale odată ce începi să ai interacțiuni frecvente, constant.
Vocea cu mai multe fețe: când să asculți de vocea din capul tău?
Ești pus în fața unor decizii importante, de business sau personale și trebuie să alegi. Nu durează mult, că imediat apare ea și-ncepe: ba că nu-i bine, ba că e riscant, că nu e de viitor, că e o nebunie, că nu ești pregătit...
Dar vocea din capul tău nu are mereu dreptate. Uneori te ține în loc sau mai rău, te descurajează complet. Și atunci ce faci? Citește aici când e bine să o asculți, când să o ignori și indiferent de varianta aleasă să fii sigur că e cea corectă.
TECHTONIKA INSIGHT #2 - Strategia de brand în 5 întrebări
În ediția anterioară a newsletterului Techtonika Media am explorat importanța brandului și cum un efort de branding bine structurat impactează pozitiv decizia de cumpărare.
Dacă nu ai apucat să citești insightul, no worries, il găsești aici.
Construirea unei strategii de brand este esențială pentru orice afacere, indiferent de mărime sau domeniu de activitate. Dar cum știm că am dezvoltat o strategie de brand puternică și coerentă?
Ca un prim punct de pornire, am identificat cinci întrebări de bază la care fiecare business ar trebui să răspundă în acest proces.
Care este publicul țintă al afacerii mele?
Primul pas în dezvoltarea unei strategii de brand este să identificăm publicul țintă.
Identificarea și definirea avatarului clientului (buyer persona) este un aspect esențial al dezvoltării unei strategii de brand eficiente.
Iată două statistici care subliniază importanța acestui aspect:
2. Care este promisiunea de bază a brandului meu?
Odată ce am identificat publicul țintă, următorul pas este să definim promisiunea de bază a brandului. Ce anume oferă business-ul/serviciul/produsul meu clienților?
De exemplu, poate că am cele mai bune prețuri.
Promisiunea de brand este un aspect cheie al dezvoltării unei strategii de brand eficiente, care poate influența alegerea consumatorilor și fidelitatea față de brand. Iată două statistici care evidențiază importanța acestei promisiuni:
3. Care este concurența mea și cum pot diferenția brandul meu?
Indiferent de industrie, există întotdeauna concurență. Dacă nu există concurență pe o anumită nișă, trebuie să ne întrebăm dacă oare nu există cerere pentru ce urmează să lansăm.
Prin urmare, este important să identificăm cine sunt competitorii direcți și „cum pot diferenția brandul meu de al lor?”. Acest lucru poate fi realizat prin analiza SWOT (puncte tari, puncte slabe, oportunități și amenințări) și prin dezvoltarea unei propuneri unice de vânzare (PUV). O PUV clară și bine definită vă permite să comunicați în mod eficient cum este diferit brandul dvs. de cel al concurenților.
4. Cum voi comunica mesajul meu de brand?
Odată ce am răspuns la primele 3 întrebări, următorul pas este să decid cum comunic mesajul meu de brand.
Acest lucru poate fi realizat prin alegerea canalelor de marketing, cum ar fi reclamele online sau print, participarea la evenimente sau prin intermediul marketingului prin e-mail sau social media.
Un aspect foarte important este să mă asigur că toate mesajele de marketing sunt coerente și, mai ales, consecvente ca mesaj de brand.
5. Cum voi măsura succesul strategiei mele de brand?
Ultimul pas în dezvoltarea unei strategii de brand este să decid cum voi măsura succesul si ce KPI(key performance indicators) relevanți aleg să urmăresc, cum ar fi creșterea numărului de clienți sau creșterea veniturilor.
De asemenea, este important să monitorizez și să analizez performanța brandului în timp, astfel încât să pot ajusta strategia, dacă este necesar. Într-o primă etapă de comunicare, pot constata că este nevoie să pivotez în modul de comunicare.
Strategia de brand, așadar, te ajută să acționezi organizat, în scopuri de business bine definite. Răspunsurile la aceste 5 întrebări îți vor aduce mult mai multă claritate asupra direcției de dezvoltare și a acțiunilor derulate.
Trenduri și treburi de marketing pentru anul 2023
În anul 2022, media timpului petrecut online (telefon, PC, laptop, tabletă) zilnic este de 6 ore si 43 de minute, cu 13 minute mai puțin decât în anul 2021. Dacă ne gândim că 15 ore/zi suntem activi, că pe restul le dormim, calculul e simplu: 15-7=jumătate din zi o petrecem online.
Din ce în ce mai multe persoane (vârsta 16-64) apelează la internet pentru a se inspira și pentru a găsi idei noi. Dacă în anul 2018 motivul acesta ocupa numărul 9 în Top 10 motive de utilizare a internetului, în 2022 acesta ocupa locul 6.
Majoritatea a utilizat în anul 2022 internetul mai mult pentru a ține legătura cu membrii familiei sau cu prietenii și nu pentru a fi la curent cu știrile și cu evenimentele, cum a fost în anul 2018. Motivul principal rămâne cel de informare.
41% din generația Z și a milenialilor fac o achiziție impulsivă online la fiecare 2-3 săptămâni, adică 48% din utilizatorii zilnici ai Tik-Tok.
Generația Z, milenialii, generazia x și baby-boomerii achiziționează pentru a profita de reduceri și pentru a face, vorba aia, o “afacere bună”.
Procesul rapid și ușor de check-out online (34%), precum și butonul de “cumpără” din social media (21%) sunt motivele principale pentru care generația Z și milenialii fac achizițiile impulsive – preferă tot ce funcționează rapid și ce îi scutește de multă muncă. Așadar, investește în experiența de cumpărare online pe care o oferi clienților.
Îmbrăcămintea ocupă primul loc în topul achizițiilor făcute de oameni ca „răsfăț” pentru ei înșiși, în limita bugetului. Iată cum arată top 10 servicii/produse achiziționate:
Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza un Paste linistit!
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!