Techtonika Newsletter nr. 01
Neața!
Suntem foarte încântați să ne întâlnim sub forma asta și avem multe să-ți povestim: despre nebunia Twitter, despre rezultatele unor studii foarte interesante și despre boom-ul de noi funcții și aplicații. Oh, da, și despre inteligența artificială, însă credem că ea va fi un subiect prezent în fiecare săptămână.
Înainte de a trece mai departe, vrem să îți mulțumim.
Mulțumim că te-ai abonat la newsletter și că ai ales să îți începi fiecare zi de miercuri cu noi.
Front Focus
Lamborghini lansează primul model de mașină sport hibrid - Lamborghini Revuelto. Numele modelului a fost ales de o agenție de naming, Namzya, condusă de două românce. Agenția a denumit și culoarea oficială Revuelto: Arancio Apodis.
Părăsim era logo-urilor de lux? Gucci, Louis Vuitton, Balenciaga vor fi din ce în ce mai scumpe...la vedere. Sustenabilitatea și minimalismul influențează din ce în ce mai mult preferințele de achiziție ale consumatorilor. În același timp, instabilitatea financiară își spune și ea cuvântul.
Reacția eticienilor la scrisoarea deschisă în care se cere o pauză în AI nu a întârziat să apară. Ei consideră că ar trebui să fie acordată o atenție mai mare problemelor etice deja existente.
Pepsi anunță un rebranding pentru anul acesta, cu un nou logo și ambalaje actualizate pentru toate produsele sale.
Începând cu data de 15 aprilie, Twitter va afișa pe pagina "Pentru tine" doar tweet-urile utilizatorilor verificați. Marcajul de verificare albastru îl vor putea obține doar abonații Twitter Blue care plătesc 8 dolari pe lună. New York Times a pierdut acest marcaj pentru că refuză să plătească.
Nou marcaj de verificare Twitter face imposibilă diferențierea dintre conturile care au fost anterior verificate și cele care plătesc acum pentru marcajul respectiv.
Google a lansat un nou Centru de transparență pentru reclamele afișate în aplicațiile sale. Acesta va oferi utilizatorilor opțiuni de filtrare a reclamelor și detalii despre advertiseri.
Începând de acum poți să creezi colaje personalizate cu imagini de produse disponibile pe Pinterest și să faci cumpărături direct din aplicație.
"Perspective" este noua funcție Google care afișează mai multe perspective și contexte pentru paginile web din rezultatele căutărilor.
Adidas a anunțat că nu va mai opune utilizării logoului "Black Lives Matter" cu cele trei dungi, după ce anterior a încercat să împiedice această utilizare prin depunerea unei plângeri la Oficiul de Mărci din SUA.
Canva a lansat un set de instrumente AI numit Canva Magic pentru a te ajuta să creezi proiecte de design mai rapid și mai ușor. Lansarea a dus la atingerea unui număr record de utilizatori Canva: 125 milioane de utilizatori în întreaga lume.
Nou logo sonor al Wikipedia a fost lansat și reprezintă sunetul cunoașterii omenești.
Și mai multe funcții noi AI. Google a anunțat lansarea unor funcții AI pentru Docs, Gmail, Slides și Sheets. Acestea includ completarea automată a cuvintelor în timp ce scrii, sugestii pentru întâlnirile Zoom și o opțiune de rezumare a e-mailurilor lungi în Gmail.
Instagram testează un nou efect pentru profilurile de ziua de naștere. Acesta permite utilizatorilor să adauge o animație specială și o melodie personalizată pe pagina lor de profil pentru 24 de ore.
Siguranța brandului, pe lista obiectivelor Meta. A fost lansată o nouă funcție de control al plasării reclamelor pentru a proteja imaginea și reputația brandurilor.
Care-i care? Este posibil ca odată cu lansarea GPT-5 să nu mai putem distinge între ceea ce este creat prin intermediul AI și ceea creem noi, oamenii. Un experiment realizat recent a demonstrat faptul că 35% din americani nu disting imaginile AI de cele reale.
Italia interzice ChatGPT și va începe o investigație a modului în care ChatGPT respectă regulamentul general privind protecția datelor utilizatorilor.
Vorbind despre interdicții: NATO interzice angajaților să descarce Tik-Tok pe telefoanele de serviciu, invocând motive de siguranță.
Reads, platforma de inteligență artificială utilizată pentru transcrierea întâlnirilor, a lansat o nouă funcție care rezumă discuțiile și le organizează într-un clip video de două minute, pentru a ajuta participanții să obțină rapid informațiile importante.
Nearby Share este noul program Google ce îți oferă posibilitatea de a face transferuri de pe PC sau laptop pe dispozitivele cu Android. Se poate, bineînțeles, să transferi și de pe dispozitiv pe PC sau laptop.
Microsoft Teams a introdus efectul de ecran verde pentru a îmbunătăți calitatea background-urilor virtuale ale aplicației.
Îngrijorările consumatorilor în ceea ce privește confidențialitatea și protecția datelor lor personale în mediul online afectează relația pe care aceștia o au cu brandurile.
Sunt modificări și în ceea ce privește Whatsapp: poți edita textele de pe o poză/imagine precum în Instagram și poți bloca anumite conversații prin setarea unei parole.
Adobe lansează Firefly, un tool bazat pe inteligența artificială ce oferă utilizatorilor opțiunea de editare în baza unor indicații text scrise de ei.
Side Focus
L'Oréal investește în biotehnologie si este cu un pas mai aproape de a obține ingrediente 100% naturale și regenerabile pentru produsele sale cosmetice.
Raportul de Transparență al anului 2022 publicat de Reddit exemplifică creșterea semnificativă a folosirii platformelor sociale și lupta acestora în combaterea conținutului licențios.
O noua fațadă a fenomenului FOMO: JOMO (Joy of Missing Out) ne arată cum anxietatea joacă un rol important în modul în care noile generații percep dinamica relațiilor sociale.
Fenomenul singurătății cauzat de utilizarea social media, demonstrat a fi același în timpul și după pandemia de Covid-19.
Apple Music lansează o nouă variantă pe piață pentru iubitorii de muzică clasică: Apple Music Classical.
Google va lansa noi alerte pentru temperaturi ridicate pentru utilizatorii motorului de căutare.
Spotify a început testarea unei noi interfețe pentru aplicația sa. Utilizatorii vor putea acum să își creeze un profil mai detaliat și vor avea acces la mai multe noi caracteristici bazate pe căutarea personalizată.
Tommy Hilfiger combină industria modei cu cea a tehnologiei prin colaborarea cu DRESSX și Vinnie Hager.
Youtube a aniversat în data de 30 martie 10 ani de la lansarea în România a platformei.
Ferma românească Dealul cu Afine lansează un nou brand -The Blue Renaissance cu care intenționează să ajungă pe piata globală.
Comunitatea Launch a publicat un nou studiu în care analizează procesul prin care sunt înființate, funcționează si sunt finanțate start-up-urile din România.
Companiile investesc cu 25% mai mult în bugetul pentru campaniile de fidelizare a clienților din România. Acest lucru are loc pe fondul crizei economice care îi determină pe consumatori să fie mult mai atenți cum își organizează bugetul.
Uber Health reușește să aducă un nou serviciu clienților săi: same day delivery pentru prescripțiile lor medicale
Un nou studiu ne arată care sunt cele mai fericite țări ale lumii în anul 2023.
Money Chat by Raiffeisen Bank, în top 100 podcasturi de pe Spotify ascultate de români.
1 Aprilie a fost despre noua linie aeriană 5 To Go și despre multe alte farse pe care le-au făcut brandurile. Află ce farse au făcut cei de la Penny, Heidi și alții.
50% din adolescente se simt dependente de Tik-Tok. Depresia, unul dintre factorii ce favorizează dezvoltarea unei astfel de adicții.
Noua aplicație Kiwi, un fel de BeReal, dar cu muzcă. Aplicația îți permite să distribui prietenilor cea mai recent ascultată piesă. Sounds fun.
Logo-ul Twitter, pasărea albastră, a fost înlocuit cu simbolul criptomonedei Dogecoin.
Pentru ROI Personal Mare
Fii încrezător atunci când vorbești publicului larg despre business-ul tău
Simți uneori că ți-ai uitat ideile, că e haos nu doar în mintea ta, ci în tot corpul, iar mâinile...ce o să faci cu mâinile? Le ții pe lângă corp, le ridici, gesticulezi? Dacă nu o să râdă nimeni la glumele tale? Altele n-ai...
Cu siguranță ai multe lucruri de spus despre afacerea ta. Și e posibil să mai ai ceva: stări de anxietate, o mie de gânduri negative sau emoții puternice atunci când trebuie să faci asta în fața unui public larg. Este mai dificil decât sună, însă ai nevoie să îți dezvolți încrederea de sine pentru a reuși. În acest articol afli cum să obții încrederea necesară pentru a vorbi în public fără niciun fel de probleme.
Nivelul tău de productivitate poate crește cu ajutorul aplicațiilor AI
Doar citind știrile se poate observa cum inteligența artificială își face din ce în ce mai mult loc în viețile noastre. Ai văzut: multe aplicații și programe ce au la bază inteligența artificială au fost deja lansate sau urmează să fie, curând.
Folosind tool-uri și aplicații ce au la bază AI poți fi mult mai productiv. Acestea te ajută în ceea ce privește lista – uneori prea lungă – cu task-uri, preluând o parte din ele. Acum ai șansa de a folosi o aplicație ce scrie notițele în locul tău, pentru ca tu să fii mult mai atent la conversație. A fost doar un exemplu. Multe alte aplicații la fel de utile le poți afla aici.
Recuperarea proactivă te face un om mai fericit
„Abia aștept să stau, să nu fac nimic” Sună familiar? Ai gândit-o și ai spus-o de mai multe ori. Sigur, ai nevoie să stai, ai nevoie de odihnă - zona de burnout nu e un loc frumos în care să te afli. Mai ai, însă, nevoie de ceva: de un plan.
Este foarte important să îți organizezi activitățile din timpul liber și să te dedici împlinirii obiectivelor personale. Repetăm: personale. Dacă în timpul tău liber acorzi atenție aspectelor care te împlinesc, vei fi un om mai fericit. În plus de asta, vei simți o mai mare satisfacție la locul de muncă. Împlinirea acestor obiective fac parte din procesul de recuperare proactivă despre care poți citi mai multe în acest articol.
Techtonika Insight
“Un brand este ceva ce ramâne cu noi chiar și atunci când fabrica va fi ars de mult.”
- David Ogilvy, părintele advertisingului
Până în acest moment s-au scris mii de pagini și analize despre impactul brandurilor asupra comportamentului consumatorilor, dar și despre impactul pe care acestea le au în creșterea business-urilor. Dezvoltarea unui brand nu mai poate fi considerat de mult timp un simplu “moft” pentru companiile care caută să crească, să se dezvolte și să acceseze piețe si clienți noi. Brandul este unul dintre cele mai importante elemente în dezvoltarea unei afaceri, deoarece este ceea ce face o companie să se remarce în ochii consumatorilor și să se diferențieze de concurență. Un brand bine dezvoltat poate ajuta o afacere să își crească veniturile și să își extindă cota de piață.
Efortul de branding este important din două perspective:
1. In primul rând, reprezintă un punct de concentrare a încrederii consumatorilor, ajutând la construirea credibilității pe termen lung. Un brand bine dezvoltat care se ridică constant la așteptările publicului său țintă va fi mereu un factor de stabilitate pentru un business, asigurând un circuit permanent de cerere și ofertă, dar și de cashflow. Show me the money!
2. In al doilea rând, se coagulează ca un semnal, o ancoră în memoria colectivă a utilizatorilor. Mai pe românește și mai putin pretentios spus, generează recognoscibilitate pentru produsele și serviciile unui business.
Un brand puternic este o formă de identitate pentru o companie și se referă la felul în care consumatorii percep această identitate. Acesta este format dintr-un set de atribute care reprezintă valorile, personalitatea și promisiunile companiei. Un brand puternic își asigură locul în mintea consumatorilor și ajută la creșterea loialității acestora față de produsele sau serviciile oferite de afacere.
Mai multă vizbilitate, mai multi clienți cu buget de marketing mai mic. Win-win, am zice noi. Când este construit corect, un brand lucrează pentru tine și pentru business-ul tău pe mai multe fronturi
Info Bonus: Brandul puternic reprezintă un avantaj competitiv semnificativ. Odată ce un brand bine dezvoltat iși croiește drum în piață, este dificil să fie imitat sau copiat. Acest lucru poate oferi o protecție împotriva concurenței și poate ajuta o afacere să se diferențieze de ceilalți jucători de pe piață.
Necesită timp să construiești un brand? Da.
Produce rezultate imediate? Nu.
Este important să o facem oricum? Cu siguranță.
Nu ești convins?
Hai să ne uităm la niște statistici:
1. 81% dintre consumatori preferă să cumpere de la branduri pe care le cunosc sau cu care au interacționat în trecut.
Cuvântul cheie care explică această statistică este “Încrederea”. Un brand cu vizibilitate crescută și cu un istoric de interacțiuni pozitive în spate reprezintă o garanție pentru consumator, mai ales dacă există adițional testimoniale și review-uri date de către alte persoane din același avatar de client
2. 77% din consumatori preferă să cumpere de la branduri cu vizibilitate și prezență bine construită în social media.
Pentru a dezvolta o prezență solidă în online nu este nevoie să fii peste tot mereu, ci trebuie să apari acolo unde iși petrece timpul avatarul tău de client. Platforma pe care alegi să comunici influențează efortul de brand pe care trebuie sa-l faci, cât și rezultatele pe care le poți obține într-un anumit interval de timp.
Sursa: https://sproutsocial.com/insights/data/2019-index/
3. 82% din investori consideră recongoscibilitatea brandului ca un factor decisiv în procesul de achiziție sau investiție într-un business.
O parte semnificativă din valoarea unei afaceri nu se rezumă doar la aprecierea sau deprecierea infrastructurii acesteia, ci la puterea brandului asociat, cât de memorabil este, câtă încredere au clienții în brandul respectiv și cât a contribuit la creșterea afacerii pe termen lung.
Tot nu ești convins?
Te lăsăm cu o ultimă statistică atunci:
1. 94% din consumatori aleg sa cumpere de la branduri cu care simt ca au o legatura emotionala sau un interes direct.
Un studiu Motista ne arată că pe masură ce un consumator este mai implicat emoțional cu brandul tău, cu atât acesta va cheltui mai mult. Cu 305% mai mult, de fapt.
Sursa: https://www.motista.com/
În concluzie, o întrebare: Investești activ în brandul tău?
Într-o lume dinamică în care trebuie profitat de orice avantaj concurențial care să-ți scoată business-ul în fața consumatorilor, investiția într-un brand este o strategie câștigătoare e pe termen lung cu ROI clar și măsurabil.
Trendurile lunii Martie (sau ce au mai căutat românii pe Google zilele trecute)
Se pare că unii români nu scriu din suflet femeilor din viața lor. Odată ce vor fi familiarizați cu ChatGPT-ul, posibil ca interogările de mesaje pentru diverse ocazii să dispară. Putem anticipa în trendurile lunii Aprilie „Mesaje de Paște”?
1. Mesaje de 8 martie (Categoria Generală)
2. Premiile Oscar (Categoria Arte și Divertisment)
3. Capra cu trei iezi (Categoria Cărți și Literatură)
4. Fazele lunii (Categoria Știință)
Next Up
Un fel de „Next Stop”, dar scris altfel. Iată care sunt evenimentele din luna Aprilie recomandate de Techtonika:
DESFĂȘURATE FIZIC
8 Aprilie | Suceava (Participare pe baza achiziției de bilet.)
SocialPedia 47 – ediția Social Media Strategy
11 Aprilie | București
Participare gratuită pe bază de înscriere
24 Aprilie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
28 Aprilie | București
Participare pe baza achiziției de bilet.
DESFĂȘURATE ONLINE
19 Aprilie | Live pe Zoom, transmis pe Facebook
Particpare gratuită, pe bază de înscriere.
20 Aprilie
Participare pe baza achiziției de bilet.
25 Aprilie | online, transmis live
Participare gratuită, pe bază de înscriere.
DESFĂȘURATE ÎN REGIM HYBRID
26 Aprilie | Craiova
Participare pe baza achiziției de bilet.
Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, o săptămână faină și plină de reușite!
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne revedem Miercurea viitoare cu o nouă ediție de insight și news digest!
Până atunci, nu uita sa ne urmarești si pe Facebook, Instagram si Linkedin!