Techtonika Newsletter nr. 11
🌞 Introducere
Neața! ☕
Poate că e mai greu cu energia zilele astea, așa că ediția de astăzi vine la momentul potrivit ca să te-ajute să-ți intri în ritm.
Și o face cum știe Techtonika mai bine: cu multe noutăți faine despre aplicații și campanii, date și statistici atât din România, cât și extinse la nivel european, cu exemple de guerilla marketing grozave și nu, încă nici nu am ajuns aproape de final.
Merită să treci prin tot ce ți-am pregătit în ediția de astăzi. E foarte interesant, iar la final te așteaptă ceva frumos, sau mai bine spus, ceva 10/10. 📩
Enjoy!
PS: Poți susține Newsletterul Techtonika dând un share și ajutându-ne să ajungem la câți mai mulți oameni.
Cuprins sau despre ce vorbim astăzi:
📢 Front Focus
Campania de prezentare a Apple Vision considerată tristă de utilizatori, cu o secvență pe care ei o numesc o greșeală de marketing, McDonald’s și Burger King se luptă în răspunsurile ChatGPT, iar un ad outdoor ironizează capacitatea AI de a înlocui oamenii la locul de muncă.
🔔 Side Focus
Noul update al LinkedIn permite acum paginilor de companie să trimită și să primească mesaje, poți adresa verbal întrebări chatbotului Bing, iar răspunsurile la întrebările comune ale clienților IKEA vor fi oferite de robotul AI, Billie.
🥇 Ro Business Focus
Industria berii din România este a 8-a la nivel european ca producție, farmaciile și supermaketurile sunt cele care domină piața reclamelor din țară, iar un nou parteneriat a fost format pentru a ajuta micii antreprenori români.
📊 Stats
Apple Music, una dintre aplicațiile aflate în topul opțiunilor preferate de ascultători, 13% dintre europeni au achiziționat un bun contrafăcut în ultimele 12 luni, iar estimările utilizări AR&VR în anii următori nu sunt îmbucurătoare pentru Meta.
🎭 Why So Serious? Let’s unfocus for a second
Cum ar arăta viața copiilor din România dacă s-ar naște în altă țară?
🚀 Pentru un ROI Personal Mare
Imaginația ta are de câștigat de pe urma dezvoltării AI
📈 Topul celor mai descărcate aplicații din luna Mai 2023
Află ce ocupă primul loc în topul celor mai descărcate aplicații luna trecută
📢 Front Focus
Xbox a cauzat recent controverse. La scurt timp după ce a publicat logo-ul adaptat Pride Month, acesta a fost re-publicat, dar sub o altă formă: în flăcări. Este vorba însă de o decizie cel puțin neinspirată, fără niciun mesaj negativ ascuns. Logo-ul în flăcări a fost postat pentru a anunța lansarea jocului Diablo IV.
Acum câteva ediții te-am anunțat de rebranding-ul HBO Max, care acum este doar Max. Reacția fanilor este una negativă, dar haide să afli ce părere au experții în branding despre această schimbare.
Campania video de prezentare a Apple Vision Pro, numită „tristă” și „distopică”. Cei ce au vizionat materialul au identificat și o secvență nepotrivită, includerea ei fiind o „greșeală de marketing”.
O nouă versiune beta a Adobe Express include acum Firefly, programul AI generativ cu ajutorul căruia poți crea noi imagini și efecte prin intermediul unor solicitări tip text.
Coca-Cola a lansat "Cola-Cola Ultimate Zero Sugar", un nou tip al băuturii în ediție limitată care este dedicat gamerilor. În spatele lansării se află un parteneriat cu Riot Games, dezvoltatorul de jocurilor video League of Legends.
McDonald’s a creat un poster outdoor cu răspunsul oferit de ChatGPT la întrebarea „Care este cel mai iconic burger din lume?”. Și Burger King a avut, la rândul său, un răspuns.
O reclamă stradală din Belgia ironizează inteligența artificială și CHatGPT implicit, oferindu-i ca task să finalizeze o lucrare...în construcții.
Invisible Worlds, răspunsul Muzeului American de Istorie Naturală la provocările contemporane cu care se confruntă muzeele: să rămână moderne și să atragă atenția vizitatorilor. Noul spațiu include experiențe imersive și redă nu animații, ci reprezentări elaborate ale unor date exacte.
🔔 Side Focus
Actualizarea software-ului iOS17 vine cu mai multe funcții și opțiuni cel puțin interesante: îmbunătățirea conversațiilor prin iMessage și introducerea opțiunii de check-in, posibilitatea de a trimite mesaje video prin Facetime sau de a-ți crea un jurnal cu aplicația Journal App.
Whatsapp introduce Channels, o nouă funcție asemănătoare cu cea a Telegram. Această funcție vine ca o modalitate simplă și privată pentru utilizatori de a urmări branduri/persoane publice/instituții și de a primi mesaje de la aceștia, însă fără a putea răspunde.
LinkedIn își dezvoltă funcțiile de mesagerie și permite acum paginilor de companie să trimită și să primească mesaje. Recent a lansat și un raport ce oferă o imagine de ansamblu asupra stării actuale a spațiului de marketing B2B.
Meta continuă să ofere informații și sfaturi celor interesați de procesul de construirie a audienței reclamelor, pe baza obiectivelor campaniilor derulate.
Bad News pentru Meta: conform unei investigații realizate de The Wall Street Journal, în colaborare cu Universitatea Stanford și Universitatea din Massachusets, Instagram a devenit o platformă de conectare pentru o "vastă rețea de pedofili", membrii săi împărtășind în mod deschis conținut ilegal în aplicație.
Tik-Tok testează un generator de script-uri AI care creează scenarii video și nu numai: acesta sugerează imagini pe baza datelor introduse de utilizator, cum ar fi industria, numele și descrierea produsului.
Mai avem de așteptat până când să ne putem loga fără a utiliza parole, însă 1Password face progrese din ce în ce mai mari în această direcție. Află aici cum
Acum poți adresa verbal întrebări chatbot-ului Bing. Limbile disponibile sunt: engleză, franceză, germană, japoneză, mandarină.
IKEA își propune să introducă designul interior de la distanță. Operatorii din call-center vor fi instruiți să devină consilieri de design interior, iar task-urile ce implică întrebări frecvente ale clienților vor fi atribuite unui robot AI pe nume Billie.
🥇 Ro Business Focus
Carlsberg LUMA, berea blondă lansată vara anului trecut, emblemat „Votat Produsul Anului” la categoria bere a competiției cu același nume, aflată la cea de-a 14-a ediție.
Exonia, prima fabrică de ambalaje din România care adoptă tehnologia inteligenței artificiale și o integrează în procesul de proiectare a ambalajelor.
Tot la capitolul bere: 110 firme mici sunt active în această industrie, 6 dintre ele fiind deschise anul trecut, conform hărții berăriilor artizanale realizate de Ziarul Financiar. Industria berii din România este 8-a la nivel european ca producție.
Brandul care a investit cea mai mare sumă în publicitate în luna Mai este Catena. Farmaciile și supermarketurile, în topul celor care domină piața reclamelor în România.
Flip și Filbo formează un parteneriat pentru a-și uni eforturile de susținere a afacerilor mici din România. Aceștia vor face oferte avantajoase antreprenorilor la început de drum, astfel încât să nu le creeze disconfort financiar.
📊 Stats
1 european din 3 consideră că este acceptabil să cumpere bunuri contrafăcute atunci când prețul produsului original este prea mare, iar 13% dintre europeni au cumpărat produse contrafăcute în mod intenționat în ultimul an. Mai multe date și informații despre atitudinea europenilor cu privire la proprietatea intelectuală poți vedea pe smark.ro
Există în prezent aproximativ 97,7 milioane de utilizatori de căști VR și 22,8 milioane de utilizatori AR, prea puțin însă pentru Meta. Nici estimările pentru anii următori nu sună foarte bine pentru ei.
Cum arată statisticile obiceiurilor de consum de muzică la nivel global? Spotify și Apple Music, în topul opțiunilor preferate de ascultători.
🎭 Why So Serious?
Acel moment când...îți transformi comanda de la McDonald’s într-un playlist de pe Spotify.
Cum ar fi arătat viața copiilor din România dacă s-ar fi născut în altă țară? Cei de la Panorama au creat o prezentare interactivă în urma analizării unor date și factori de ordin social și cultural din mai multe țări.
Pasionat de marketingul de gherilă? Atunci trebuie să arunci o privire la aceste 15 campanii extrem de creative.
🚀 Pentru ROI Personal Mare
Fii recunoscător pentru ceea ce ai...și nu-ți place
Încă de mic copil ai învățat și ai descoperit experimentând, explorând natural relația cauză-efect. Ai fost speriat, furios, ai simțit durere sau disconfort și alte stări și senzații negative. Toate acestea au fost necesare: au făcut parte din procesul tău de dezvoltare. Iar ele, așa intense și negative cum le-ai simțit, ți--au făcut, de fapt, un bine. Pentru că ai învățat din ele.
Acum la vârsta adultă, emoțiile, persoanele, sau perioadele care îți displac, fie ele din business sau din viața personală, reprezintă niște provocări pentru care este indicat să fii recunoscător. De ce? Să reușești să găsești valorea pozitivă în emoțiile pe care creierul tău le etichetează ca fiind "negative" te ajută să obții liniștea și încrederea de care ai nevoie.
Poate nu e o idee rea să încerci REA (Radical Emotional Acceptance). Citește mai multe despre asta, aici.
Imaginația ta are de câștigat de pe urma dezvoltării AI
Atunci când îți imaginezi anumite lucruri, ele nu sunt construite de la zero, ci sunt mai degrabă combinații ale informațiilor la care mintea ta a fost expusă de-a lungul timpului. Pozele generate AI pot crea fake news și să conducă la dezinformare, dar există și o veste bună: ceea ce îți păcălește mintea, poate de asemenea să ți-o și extindă.
Faptul că se dezvoltă noi instrumente tehnologice ajută totodată la relaxarea limitelor imaginației umane. La finalul anilor ’90, doi filosofi au afirmat faptul că procesele noastre cognitive nu se limitează la limitele craniului, ci ele se extind cu ajutorul instrumentelor pe care le folosim pentru a interacționa cu lumea.
Și din câte vezi în fiecare ediție a Techtonika Newsletter, interacționăm din ce în ce mai frecvent cu tehnologia AI. Despre mintea extinsă citește în acest articol al Vox.
Sindromul care insistă că ești un antreprenor impostor: cum te vindeci de el?
Da, vorbim despre sindromul impostorului care nu este un aspect de ignorat: 84% dintre antreprenori se confruntă cu acesta. Perfecționismul, procrastinarea, suprasolicitarea, subevaluarea, evitarea feedback-ului, dar și a laudelor sau sentimentul că nu aparții grupului și că ești un outsider, toate acestea sunt formele sale de manifestare.
Te poate minți că nu ești la fel de bun precum ceilalți, că ești mai: slab pregătit, cu mai puțină experiență, nu atât de talentat și așa mai departe. Ideile astea se pot furișa mental și pot dezvolta un mindset toxic incompatibil cu succesul și dezvoltarea antreprenorial/ă pe termen lung.
Partea bună în toată situația asta? Te poți vindeca și îl poți depăși. Îi poți „demonstra”, după ce aplici sfaturile acestea, că singurul impostor de-a lungul timpului a fost...el.
📈 Topul celor mai descărcate aplicații din luna Mai 2023
📈 Topul celor mai Inovative companii din 2023
📩 10 săptămâni de Techtonika Newsletter în cifre
Am sărbătorit 10 ediții de newsletter Techtonika, 10 săptămâni în care ne bem cafeaua împreună în fiecare dimineață de miercuri.
Până la a 10-a ediție a newsletter-ului, am reușit să…
🙆♀️ Ajungem în inbox-ul a 340 de persoane
💌 Avem un open-rate de 53%
💻 Avem 1700 de vizualizări în ultimele 30 de zile
📑 Generăm un read-rate de 120% per ediție!
🖱 Avem un click-rate de 25% pentru linkuri și știri
📨 Aducem 93% din trafic direct din email
📚 Citim peste 700 de știri în total pentru a ți le putea oferi pe cele mai relevante & importante.
📊 Livrăm peste 300 de statistici și data points către voi
📈 Includem peste 40 de infografice de specialitate
💸 Generăm 100% din toate astea 100% organic
🎉 Povestea abia a început și continuă în fiecare Miercuri dimineață! Mulțumim că ești alături de noi în această călătorie de a livra cele mai relevante informații de specialitate pentru un public cât mai informat.
PS: abia așteptăm să vedem cum va arata ediția nr. 100 🤸♂️ 💪
Ajută povestea să ajungă și la alții dând un share newsletterului nostru!
📩 Nu ești abonat la newsletter? O poți face aici.
Dacă ți-a plăcut Techtonika Newsletter, dă-l mai departe colegilor, prietenilor sau oricui consideri că i-ar plăcea să ne citească. Îți vor mulțumi. Noi ne revedem în inbox miercurea viitoare.
Până atunci, echipa Techtonika va ureaza o săptămână ușoară! ( ce a mai rămas din ea)
Nu uita: relaxează-te proactiv. Happy Wednesday!
Ne gasești și aici : Facebook | Instagram | Linkedin | Blog | Website